Patriarhul Daniel, „Omul acestor ani”. ÎNTRU MULȚI ANI!

De ActiveNews  /  

Patriarhul Daniel la ceas aniversar. Portret realizat de artistul George-Sorin Nicolae

Patriarhul Daniel la ceas aniversar. Portret realizat de artistul George-Sorin Nicolae

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În anul Centenarului, „România liberă”, sub directoratul strălucit al publicistului Iulian Capsali, a avut inspirația de a-l numi pe Patriarhul nostru, Preafericitul Părinte Daniel, OMUL ANULUI. A avut mare dreptate.

Într-un an în care istoria României eroice a fost îngropată deliberat de vremelnicele autorități trădătoare de neam și țară, singura ctitorie care rămâne peste veacuri din anul 100 de ani de la Marea Unire a Românilor este Catedrala Mântuirii Neamului - Catedrala Națională.

Anii au trecut și a venit plandemia. Cu excepția unor căderi ale aparatului funcționăresc eclesial, care, din păcate pentru statura Patriarhiei Române peste veacuri, se adâncesc și azi, din ce în ce mai mult, tot Biserica a fost cea care ne-a salvat și ne-a ridicat și ne-a apărat, prin rugăciunile și slujitorii ei, cât și, mai ales, prin Sfântul Trup și Sânge al Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

La ceasul Centenarului, renumitul profesor Vasile Astărăstoae, fost președinte al Colegiului Medicilor din România, care, din postura sa de specialist și nu de purtător de vorbe, a ținut steagul liberei alegeri sus la momente de grea cumpănă pentru poporul român, exclama cu privire la distincția colegilor noștri de la „România liberă” pentru Patriarh: „Și dacă am fi drepți, atunci titlul ar fi nu de „Omul anului”, ci de „Omul acestor ani”!”. Amin!, zicem și noi și, ascultând de sfatul profesorului specialist publicat regulat de ActiveNews. Oferind cadou, la ceas aniversar, acest portret realizat de artistul George-Sorin Nicolae, reiterăm că Patriarhul Daniel este „Omul acestor ani”!

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, împlinește 72 de ani în ziua de vineri, 22 iulie, informează și Basilica. Pe lângă urările aduse de mentorul nostru, academicianul Ilie Bădescu, adăugăm mai jos cuvintele de la Centenar ale președintelui Academiei, academician Ioan Aurel Pop și ale distinsului prof. dr. Vasile Astărăstoae, perfect valabile și azi.

ÎNTRU MULȚI ANI STĂPÂNE!

Mărturie peste timp …

Întâi Stătătorul Bisericii Ortodoxe Române a avut, la finele anului închinat Centenarului Marii Uniri, copleșitoarea mulțumire de a vedea ridicată o operă – Catedrala Națională – voită de poporul român încă de la sfârșitul secolului al XIX-lea și amânată mereu, datorită vitregiei vremurilor și nimicniciei oamenilor. Pronia cerească a vrut ca, în anul marii sărbători închinate Unirii, să ne unim eforturile și, în acest caz rar, să construim, nu să risipim. Meritul prim revine Prea Fericirii Sale, Patriarhul Daniel, care, dincolo de greutăți, critici, cârtiri și nerecunoștințe, a urmat dârz rânduiala și și-a îndeplinit cuminte misiunea. Evident, au fost sacrificii mari pentru aceasta, dar care lucru trainic s-a făurit vreodată fără sacrificii? Cuvântul de prețuire al națiunii române față de ctitor și lucrare vine și acum, dar se va accentua mereu, odată cu trecerea anilor, în veacul vecilor. Biserica este lumea însăși, iar o lume plină de monumente și simboluri creștine ne întărește în temeiurile noastre europene, născute din clasicismul greco-latin și din credința în Dumnezeu.

Prof. Dr. Ioan-Aurel Pop – Președintele Academiei Române

O, ce veste minunată!

Acesta a fost primul meu gând atunci când, în ajunul Crăciunului, am aflat că titlul de „Om al anului" a fost acordat Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Știu că în această decizie a cântărit greu Sfințirea Catedralei Neamului, un proiect așteptat și dorit de un secol de credincioșii români (și nu numai de ei), finalizat în acest an. De altfel singurul proiect de amploare (care va marca istoria noastră) din Anul Centenarului. „Cuvânt zidit în simbol" care va dăinui peste veacuri și care a devenit realitate grație Preafericitului în pofida unei opoziții crâncene din partea ateilor și seculariștilor, a celor învățați să distrugă și nu să construiască. Definită astfel de PF Daniel:

„Catedrala Mântuirii Neamului va fi o catedrală-simbol al recunoștinței poporului român pentru eliberarea sau izbăvirea lui din marile încercări, dar și un simbol al dorinței lui de comuniune fraternă în Hristos.”

Acest eveniment este însă doar vârful aisberg-ului și doar un moment care jalonează Opera Preafericitului Părinte Daniel.

Fac o mărturisire: nimic în decursul vieții mele nu m-a impresionat și influențat mai mult decât întâlnirile (publice sau private) cu Preafericirea Sa. Am avut ocazia să înțeleg importanța spiritualității creștine într-un secol dominat de învrăjbiri, secularism excesiv, persecuții a celor care își declară credința creștină și marcat de ideologii materialiste.

Preafericitul vedea și vede promovarea ortodoxiei într-o asociere indisociabilă și indistructibilă a tradiției cu modernitatea. În acest sens opera socială, filantropică este legată de viața duhovnicească. Preafericitul Părinte Patriarh afirma că sacralitatea vieții umane, valoarea personalității umane nu pot fi reduse doar la materialism, pragmatism și utilitarism.

De aceea am gândit „O, ce veste minunată". Și dacă am fi drepți, atunci titlul ar fi nu de „Omul anului”, ci de „Omul acestor ani”!

Prof. Dr. Vasile Astărăstoae

Cu ocazia aniversării, la Catedrala Patriarhală din Capitală are loc o slujbă de Te Deum ca recunoștință adusă lui Dumnezeu pentru împlinirile recente din viața Bisericii Ortodoxe Române și a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

După Sfânta Liturghie, de la ora 11:00, la Catedrala Patriarhală va fi săvârșită o slujbă de Te Deum, ca semn liturgic de recunoștință pentru împlinirile din viața Bisericii și a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

Începând cu ora 12:00, la Palatul Patriarhiei, va avea loc un scurt moment aniversar în timpul căruia vor fi prezentate mesajele de felicitare trimise din partea autorităților de Stat centrale și locale, precum și ale altor instituții publice.

La toate aceste momente aniversare vor participa ierarhi ai Sfântului Sinod, reprezentanți ai autorităților de Stat, personalități ale vieții publice românești, membrii Permanențelor Consiliului Național Bisericesc și Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor, clerici și mireni.

Mesajele de felicitare pot fi înmânate direct la Cabinetul Patriarhal sau trimise la adresa de e-mail: cabinet.patriarhal@patriarhia.ro.

 

Ziua de sărbătorire oficială a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel este cea de 30 septembrie a fiecărui an, data întronizării Preafericirii Sale în demnitatea de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române (2007).

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Interviu cu Părintele Nicolae Tănase de după conferința ASCOR Constanța care a ”scandalizat” presa progresistă anticreștină și pe purtătorul ei de cuvânt:

De ce nu trebuie semnat Tratatul pandemic al OMS:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (8)
  • Dd 22.07.2022 19:37
    Să-l țină Dumnezeu sănătos și în putere!
  • INJECTIA FINALA 23.07.2022 15:31
    Fără paza, fără paza
    Am fost zavorati in casa
    Borul n'a avertizat
    Poporul fu condamnat

    In saci negri azvarliti
    De pamant iute'nghititi
    Oare vă mai amintiti
    Fratii nostri cei iubiti ?

    Catedrala mantuirii
    N'a fost locul biruirii
    Raului, ticalosiei ,

    Unde'i Patriarhul Romaniei?
  • Corina George 26.07.2022 13:09
    chiar așa? cum ramine cu vaxxinul domnilor? a spus ca s-a vaxxinat. cum ramine cu punerea la punct al preoților care au comemorat eroii patriei adevărați morți în pușcăriile comuniste? cum ramine cu anestezistul care a fugit din țară după ce l-a omorit pe Teoctist? Era mason. Cum ramine cu Rotary mișcarea masonica infiltrata în biserica română ortodoxa? Cum ramine cu securiștii infiltrați acolo? El nu mă poate reprezenta cind nu se lupta pentru canonizarea eroilor adevărați ce zac în intineric și condamnați prin uitare? Politic? Ce are el cu politica? Ce se întîmplă cu preoții cu proprietăți în afara tarii plini de bani de mașini luxoase și copii care învață pe afara oare din ce bani? NU domnilor nu oricine îmi este aproape și Isus a spus clar asta sau Pavel pe cind amintea ca a arunca cu mărgăritare în fata porcilor le vor munca și apoi ne vor omori. Este o chestiune de bun simt. Sunt preoți uitați sau cei morți din crema intelectualității romane la Aiud , gherla , Rahova etc. El se vrea izolat de problemele astea. ar face bine sa meargă ca ceilalți sfinți în peșteri și sa ne uite Pina se sfințește. Pina atunci nu poți fi cu în ... și cu sufletul în Rai. Atit
  • Doru Domuta 03.09.2022 20:19
    Din anul 1980 a activat ca lector la Institul Ecumenic de la Bossey – Elveția (în perioada 1986-1988 fiind și director adjunct), fiind și profesor asociat la Geneva și Fribourg (Elveția). A participat la numeroase întruniri pentru promovarea ecumenismului peste hotare: al treilea Congres ortodox al Europei Occidentale de la Amiens, lângă Paris (1977), Colocviul despre Filioque de la Klingenthal Franța (1978 și 1979), Conferința studenților creștini de la Wellesley - S.U.A. (1979) și la Conferința ecumenică de la Cambridge Boston, S.U.A. (1979), ambele cu tema „Credința, știința, viitorul”, Reuniunea ecumenică asupra spiritualității creștine de azi de la mănăstirea Valamo -Finlanda (1981), Reuniunea ecumenică „Iisus Hristos – Viața lumii” de la Niederaltaich - Germania (1982); Reuniunea ecumenică asupra rugăciunii pentru unitatea creștinilor de la Veneția (1982), a VI-a Adunare generală a Consiliului Ecumenic al Bisericilor de la Vancouver (1983) etc.

    La 6 august 1987 intră în viața monahală la Mănăstirea Sihăstria cu numele Daniel, avându-l ca naș de călugărie pe arhimandritul Cleopa Ilie. Cu această ocazie, a fost hirotonit ieromonah. Ulterior în octombrie 1988 este hirotesit protosinghel. În perioada 1 septembrie 1988-1 martie 1990, este consilier patriarhal, Director al Sectorului Teologie Contemporană și Dialog Ecumenic. În paralel, deține funcția de Conferențiar la Catedra de Misiune Creștină a Institutului Teologic Universitar din București.

    În ianuarie 1990, PC Protosinghel Daniel Ciobotea a fost președintele Grupului de Reflecție pentru Înnoirea Bisericii, grup din care făceau parte Arhimandritul Bartolomeu Anania, Pr. Prof. Dr. Constantin Galeriu, Pr. Prof. Dr. Dumitru Stăniloaie, Pr. Constantin Voicescu, ieromonahul Iustin Marchiș, dar și câțiva trăiriști mireni: Sorin Dumitrescu, Horia Bernea și Teodor Baconsky etc.
    Mitropolit al Moldovei

    La 1 martie 1990 protosinghelul dr. Daniel Ciobotea a fost ales, la propunerea mitropolitului Nicolae Corneanu, în rangul de episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, cu titlul „Lugojanul”, fiind hirotonit întru arhiereu în Catedrala Ortodoxă din Timișoara la 4 martie 1990.

    La 7 iunie 1990 este ales, iar la 1 iulie 1990 este înscăunat ca arhiepiscop al Iașilor și mitropolit al Moldovei și Bucovinei.
  • adria 03.09.2022 21:35
    Ce ascensiune fulgerătoare ! În mai puțin de trei ani de la intrarea în viața monahală devine mitropolitul Moldovei . Nu împlinise încă 39 de ani.
  • eemilian 22.07.2023 09:02
    Biografia patriarhului spune totul pentru cine vrea sa vada. Biserica a ajuns atat de reinnoita incat devine de nerecunoscut. Mare pacat intrarea in cler, era mult mai potrivit ca premier.
  • Horhina ► eemilian 22.07.2023 13:06
    Este unul dintre mai marii țării care are raportul SRI pe birou în fiecare dimineață.
    Dumnezeu cu noi, acum și în veci vecilor!
  • Cc Cc 22.07.2023 11:51
    Trăiască! La mulți ani cu bucurii duhovnicești!
  1. Ungaria, sfidare totală în România: Un demnitar ungur s-a plimbat prin Transilvania timp de 3 zile fără să menționeze o singură dată numele României

  2. Vești proaste pentru vaccinați: s-a descoperit ingredientul din ARNm care dă cancer și suprimă imunitatea

  3. Noua Utopie climatică: Se pregătește scoaterea la mezat a Planetei – munți, păduri, câmpii, ape...

  4. Un avion F-16 condus de inteligență artificială a efectuat primul test de luptă aeriană în fața unui pilot uman. Cine credeți că a câștigat?

  5. A murit Naomi, celebrul cântăreț transsexual. În cinci zile urma să împlinească 47 de ani

  6. Theo Bratosin, AZnews: “Dacă mizerabilii, ipocriții și deontologii consideră că Părintele Tănase e o țintă care trebuie lovită, trebuie să facem scut în jurul său”

  7. Noi decese ale unor sportivi tineri, în ultimele zile: tânără gimnastă a murit la doar 17 ani, răpusă de o boală fulgerătoare. Tânăr fotbalist din Republica Moldova, de doar 23 de ani, a murit subit pe terenul de fotbal. Alte cazuri de moarte subită

  8. Vocea lui Guterres a fost în sfârșit auzită, dar degeba: SUA au spus ”NU” recunoașterii Palestinei ca stat la ONU

  9. Progresistul sterp de la Patriarhie vs Tatăl a 500 de copii sau Mamona vs Dumnezeu. De ce Lumina de pe pieptul Părintelui Nicolae Tănase nu poate fi întinată de nici un Bănescu

  10. Pr. Bogdan Florin Vlaicu, în dialog cu Dr. Oana Mihaela Secara, despre tratamentul de detoxifiere de proteinele spike, creșterea ratelor mortalității cauzate de cancer, simptomele long-Covid post-inoculare și Tratatul pandemic al OMS – VIDEO Live

Ultima oră

16:38

Biden: ”Copii de 7,8 ani îmi arată degetul mijlociu. Mi se întâmplă tot timpul” - Filmarea Zilei

16:23

Dr. Geert Vanden Bossche: Iată ce aș face dacă aș fi vaccinat împotriva Covid-19

15:55

Timp de 15 ani, copii din Marea Britanie au fost folosiți drept ”cobai” în studii clinice care foloseau sânge infectat cu hepatita C și HIV. Anchetă BBC

14:56

”Tabula Traiana”, mesajul scris în piatră al Împăratului Traian, rezistă pe malul Dunării de aproape 2.000 de ani

13:05

Vocea lui Guterres a fost în sfârșit auzită, dar degeba: SUA au spus ”NU” recunoașterii Palestinei ca stat la ONU

12:40

A murit Naomi, celebrul cântăreț transsexual. În cinci zile urma să împlinească 47 de ani

12:26

Un avion F-16 condus de inteligență artificială a efectuat primul test de luptă aeriană în fața unui pilot uman. Cine credeți că a câștigat?

12:01

Marinar în stare de inconștiență, pe o navă din Sulina

11:43

Candidatul prezidențial Răzvan Constantinescu, în dialog cu bucureștenii, în parcul Herăstrău, ora 15:30

11:34

Ion Cristoiu: Și dacă tot ce s-a întâmplat cu Cătălin Cîrstoiu în ultima vreme ține de o strategie electorală?

08:00

20 aprilie: Sfântul Ierarh Teotim, episcopul daco-roman al Tomisului; Sfântul Anastasie Sinaitul; Sfântul Apostol Zaheu

23:00

Monahul Filotheu Bălan: Elemente istorice și melurgice ale Acatistului Bunei Vestiri. Autorul inițial al Imnului Acatist este pînă astăzi necunoscut

22:30

Theo Bratosin, AZnews: “Dacă mizerabilii, ipocriții și deontologii consideră că Părintele Tănase e o țintă care trebuie lovită, trebuie să facem scut în jurul său”

21:48

Pr. Bogdan Florin Vlaicu, în dialog cu Dr. Oana Mihaela Secara, despre tratamentul de detoxifiere de proteinele spike, creșterea ratelor mortalității cauzate de cancer, simptomele long-Covid post-inoculare și Tratatul pandemic al OMS – VIDEO Live

21:27

Luminița Arhire: ALINIEREA STELELOR