

Biroul de Presă al Patriarhiei Române a emis joi un comunicat pe tema măsurilor specifice de prevenire a infecției cu noul coronavirus.
În mesajul postat pe siteul agenției Basilica, Patriarhia transmite credincioșilor instrucțiuni despre cum trebuie să se spele pe mâini, dar și îndemnul ca persoanele care „manifestă simptomele de gripă de orice fel și simptomele de coronavirus, descrise de autoritățile medicale, sunt sfătuite să evite în acele zile locurile aglomerate, inclusiv spațiul bisericii, pentru a nu-i expune și pe alții la o posibilă îmbolnăvire”.
În „mod excepțional”, Biserica spune că aceia care se tem de îmbolnăvire la împărtășanie, pot primi această sfântă taină „ într-o linguriță adusă de acasă și folosită exclusiv în acest scop, de o singură persoană”! Pentru cei care se tem de sărutarea icoanelor, Patriarhia le transmite să sărute icoanele...de-acasă.
Tot în aceeași notă, Patriarhia transmite credincioșilor că „Sfânta Împărtășanie se pregătește și se administrează totdeauna în condiții de igienă totală, iar icoanele sunt frecvent igienizate”.
Comunicatul a stârnit reacții în lumea ortodoxă, fiind privit ca o cedare în fața presiunilor seculariste. După ce Lucian Mîndruță, postul francezi RFI și oficina din România a Newsweek l-au criticat pe Episcopul Siluan al Italiei pentru că nu a insistat mai mult pe spălatul mâinilor în mesajul către românii din Peninsulă, Patriarhia Română a ales să insiste exact pe aceste teme, ba și pe altele. În 2015, Asociația Secular Umanistă (ASUR) batjocorea un preot ortodox care a fost pus în fața unei situații în care o femeie a adus de-acasă o linguriță pentru împărtășanie și care i-a explicat enoriașei „că în acel potir se află însuși Iisus Hristos și că nu există niciun risc în împărtășirea cu aceeași linguriță”

Cinci ani mai târziu, Biserica însăși a ajuns să recomande lingurițe de unică folosință, deocamdată doar în cazuri excepționale.
Un comentariul elocvent a publicat siteul Cuvântul Ortodox, un reper al laicatului ortodox din România. Sub titlul „Patriarhia Română CEDEAZĂ LAȘ în fața presiunilor activiștilor #rezist anticlericali. ÎMPĂRTĂȘIREA LA ACELAȘI POTIR și cu aceeași linguriță pusă în dubiu chiar de către cei care ar fi trebuit să le afirme”, cei de la Cuvântul Ortodox scriu că „Marea problemă este că cei care pun în dubiu cât se poate de …nătâng puterea vindecătoare nu doar a credinței, nu doar a simbolurilor, ci a Sfintelor taine, sunt chiar cei de la Patriarhia Română, care au cedat, după modelul catolicilor, acestor presiuni publice”.
Continuă Cuvântul Ortodox: „Așadar, calmăm proprii credincioși spunându-le că pregătirea, administrarea Sfintei Împărtășanii se face în condiții de igienă TOTALĂ, iar icoanele sunt frecvent igienizate?!
Cel mai grav lucru din aceste recomandări este că nicăieri nu se reafirmă adevărul de credință că atât icoanele, și cu atât mai mult Sfintele Taine, sunt realități sacre, sfinte. REALITĂȚI! Nu simboluri, nu obiceiuri! REALITĂȚI. Și nu doar că nu se afirmă acest lucru elementar, dar se și folosește un limbaj profan, aproape profanator, fără intenție. Este o formă abruptă și lașă de auto-secularizare, prin care neliniștile artificiale ale populației, induse de influențatori rău intenționați, sunt întâmpinate cu argumente din registru profanului. Astfel, nu ar trebui să ne fie teamă să ne împărtășim nu pentru că în Potir se află Însuși Trupul și Sângele Mântuitorului, ci pentru că „pregătirea și administrarea” se fac în condiții de igienă totală!
Evident că oricum nu există așa ceva, igienizare totală. Nici dacă ești paranoic cu igiena, dar nici în realitate. Pregătirea și administrarea Sfintelor Taine se face …cum se face. Ștergerea icoanelor – igienizarea – se face deseori în așa fel încât nu îți mai vine să săruți icoana nu de frica virușilor, ci pentru că trăznește a o substanță folosită de „igienizare”. Și vede toată lumea ce fel de cârpe sunt folosite la „igienizare”. Dar acestea sunt observații secundare care au rolul de a demitiza „igienizarea”, această nouă superstiție care ia locul, chiar în comunicatul Patriarhiei, ritualurilor sacre. Apoi, se fac și afirmații inexacte. Nu este adevărat că sfânta împărtășanie se administrează celor bolnavi cu lingurița „pacientului”. Ci tot cu lingurița preotului, care o folosește pentru toți cei pe care-i împărtășește și pentru el însuși!
Nu așa se răspunde neliniștilor. Nu cedând și admițând, fie și de gura lumii, fie și, aparent, provizoriu, că trebuie să fie „igienizat” sacrul! Dacă îl igienizezi, îl transformi în profan, în lucru lumesc. Nu mai este sacru, este ceva care poate fi murdărit, care este supus acelorași procese biologice ca orice altceva… Incredibil analfabetism sau lașitate ascunde acest comunicat! Se putea opta pentru îndemnuri cu privire la igiena sanitară personală, se putea îndemna preoțimea sau credincioșii să arate răbdare și tact celor slabi în credință, se putea chiar îndemna celor care au dubii să nu participe la acele prilejuri care le produc neliniște, dar de ce să „aperi” Sfânta Împărtășanie cu „igienizarea totală” și să prefigurezi, practic, posibile modificări ale modului de administrare a euharistiei? Dacă epidemia va dura mai mult? Ce vom face?
Pentru cine a uitat, a mai existat un astfel de moment critic, stârnit chiar de oameni ai Bisericii, pe timpul altei isterii, anume a gripei porcine. Atunci s-a mai venit cu aceeași idee a opririi practicii folosirii aceleiași lingurițe la împărtășit. Din fericire, ideea nu a ajuns să fie asumată și de Patriarhie, pe atunci, spre deosebire de „recomandările” din prezent”.
În altă ordine de idei, Andrei Caramitru, cel care a atacat primul Biserica pe această temă, a exultat la aflarea știrii.
În altă ordine de idei, Andrei Caramitru, cel care a atacat primul Biserica pe această temă, a exultat la aflarea știrii.

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Mai apoi vor urma nuntile gay in biserici.
Se apropie vremurile despre care se spune in Apocalipsa, ca crestinii adevarati, care tin la traditii si la invataturile apostolice nu vor mai avea voie (din punct de vedere dogmatic) sa intre in biserici.
Credincioșii care vin frecvent la Biserică și se spovedesc și se împărtășesc, sunt din categoria inițiaților, adică acelora care nu le este frică să se împărtășeasca din aceiași lingurință. Dacă ar fi fost niște fricoși nu s-ar fi împărtășit de fel. Fricoșii sunt necredincioșii care văd boli și unde nu sunt. Așadar unde este discernământul Patriarhiei de care vorbiți? Pentru cine sunt deciziile luate de Patriarhie? Pentru cei asemenea lui Caramitru jr și Traian Berbeceanu, care nu numai că nu se impărtășesc vreodată, dar nici macar nu intră in biserică!? Deci practic Patriarhia se face de cacao luând decizii pentru cei care stau acasă, dar care s-au trezit în aceste zile că nu mai pot de grija creștinilor practicanți!
“O cunoștință apropiată de-a vlădicăi, O. Skopicenko povestește că o femeie, Menșikova, a fost mușcată de un câine turbat și, neglijând regulile elementare legate de tratamentul mușcăturilor, s-a îmbolnăvit de turbare. Când vlădica a împărtășit-o pe muribundă, ea fu cuprinsă de una din crizele specifice bolii și, dând afară spumă pe gură, ea scuipă și Sfânta împărtășanie. Dar Sfintele Taine trebuie consumate, așa că vlădica le-a ridicat de pe jos și le-a înghițit, însoțitorii care erau cu el n-au apucat decât să strige: „Ce faceți? Turbarea este foarte molipsitoare!”. Dar vlădica le-a răspuns liniștit: „N-o să se întâmple nimic, doar sunt Sfintele Taine”. Și, într-adevăr, nu i se întâmplă nimic”. (Sursa: Sfântul Ioan Maximovici, “Predici și îndrumări duhovnicești”, Editura Sophia, București, 2006)
In parohia Sfântul Nicolae Planas, pe o stradă îngustă, se ascundea un lepros într-o stare gravă. I se mâncaseră buzele, din cauza înfricoșătoarei boli. Odată, Părintele a mers să-l împărtășească, dar gura lui distrusă n-a putut primi Sfântul Trup al Domnului, care a căzut alături. Fără nicio șovăială, Părintele s-a aplecat și cu gura sa a luat mărgăritarul dumnezeiesc care căzuse și l-a “consumat”. Asta s-o audă și cei care șovăie să se împărtășească, pentru că se tem de microbi! Într-adevăr, mare blasfemie! Dumnezeul viilor și al morților, Care a făcut cerul și pământul să fie biruit de microbi! Aiureli ale necredinței celei întunecate. (Sursa: Monahia Marta, Sfântul Nicolae Planas, Editura Evanghelismos, București, 2002)
Cititi va rog mai multe la:
Lingurița de la Sfânta Împărtășanie nu constituie un pericol pentru sănătate
Sa ne amintim si de rugăciunea din canonul de dinainte de împărtășanie, a Sfântului Ioan Gură de Aur, care începe astfel:
“Cred, Doamne și mărturisesc, că Tu ești cu adevărat Hristos, Fiul lui Dumnezeu Celui viu, Care ai venit in lume sa mântuiești pe cei păcătoși, dintre care cel dintâi sunt eu.”
Iar parintele Justin Parvu marturisea:
“Pai eu am fost cinci ani de zile preot in Bisericani, unde este spitalul de tebecisti si in fiecare zi impartaseam cate cinci, sase bolnavi, din care unii mureau peste doua, trei zile. Si s-a contaminat cineva? Fereasca Dumnezeu! Acolo m-am impartasit cu bolnavii impreuna, dar nu am avut nimic.
Mai multe aici: https://saccsiv.wordpress.com/2020/02/26/la-sfanta-impartasanie-nu-te-poti-imbolnavi-de-coronavirus-nu-este-nevoie-de-lingurite-de-unica-folosinta-deoarece-vorbim-despre-impartasirea-cu-trupul-si-sangele-mantuitorului/
Nu am crezut vreodată că voi citi un astfel de comunicat al patriarhiei. Aceste "măsuri sanitare și spirituale" îmi aduc aminte de "grija" comuniștilor, care ne învățau la școală că există riscul îmbolnăvirii dacă vei săruta icoanele și ne interziceau să frecventăm bisericile.
Mă așteptam ca patriarhia să aibă aceeași poziție cu cea a PS Siluan și să încurajeze pe credincioșii ei să intensifice participarea la Sfintele Taine fără nici o temere.
Ca preot am împărtășit mulți bolnavi în primele ore ale dimineții (care prin abținerea de la hrană și chiar medicamente, ofereau întâietate Sfintei Euharistii), și numai pe cei de pe patul de moarte la orice oră din zi și din noapte. Bolnavii au mare nevoie de Sfânta Împărtășanie, iar aceasta nu poate fi înlocuită cu Agheasma Mare.
Persoanelor "care au teama de îmbolnăvire prin împărtășirea din Sfântul Potir cu lingurița comună pot cere preotului, în mod excepțional, împărtășirea, în orice moment al zilei, din Sfânta Euharistie pentru bolnavi" le amintesc că de potir trebuie să ne apropiem cu "frică de Dumnezeu, cu credință și cu dragoste".
Urmând logica celor recomandate de autorii comunicatului, ar trebui să scoatem din Molitfelnic rânduiala sfințirii linguriței, iar mâine-poimâne, Doamne-ferește, ar trebui să înlocuim și sfântul potir că, deh, nu va corespunde criteriilor de igienă ale unora care doresc "binele" creștinilor.
Cred că prin această atitudine, patriarhia deschide calea cedărilor viitoare în fața seculariștilor care au ca țintă creștinismul în general și BOR în mod special.
P.S. Aș vrea să știu cine sunt membrii Biroului de presă al patriarhiei care au alcătuit un comunicat oficial, cu care nu pot fi de acord, în totală contradicție cu răspunsul de acum o zi al purtătorului de cuvânt al patriarhiei, Vasile Bănescu.
Cu dezamăgire, un preot păcătos
”Astfel de solicitări nu trebuie niciodată încurajate și nici îndeplinite, pentru că a accepta folosirea mai multor lingurițe pentru împărtășire, fie și numai pentru a-i menaja pe cei mai slabi în credință, înseamnă mai degrabă a le spori mereu susceptibilitatea în ceea ce privește posibilitatea îmbolnăvirii lor prin împărtășire. De asemenea, pentru cei credincioși, care niciodată nu și-au pus problema îmbolnăvirii lor prin împărtășirea cu aceeași linguriță, această practică devine smintitoare sau chiar poate introduce și în inima lor aceeași îndoială și teamă.”
https://ziarullumina.ro/actualitate-religioasa/evanghelia-zilei/sfaturi-practice-in-biserica-impartasirea-cu-aceeasi-lingurita-nu-poate-imbolnavi-20376.html
”Mi se pare o decizie luată cu discernământ de către cei de la conducerea Patriarhie.” - aceștia sunt noii ”teologi” scoși din seminariile și Facultătile românești, oameni alunecoși, oportuniști, relativiști - sabotați de concertele rock în numele tineretului ortodox și de sedințele de open mind și dezvoltare personală de prin Ascor, adăpați la teologii new ageiste si ecumeniste, formați după modelul comunist, într-un angrenaj al unei cenzuri insidioase in numele unei false ascultări (ascultare demonică), incurajati să fie slugi credincioase fără să gândească, fără să pună și să-și pună intrebări. O masă amorfă de tineri, dar și adulti ortodocși, care semănă mai mult cu o sectă ultra exaltată, relativistă și melancolică și supra-efeminată. Oameni carora prin modul lor de educatie religioasă li se amputează insidios sentimentul unei demnități veritabile și chiar însăși posibilitatea mărturisirii; mărturisire pe care chiar și un copil de 8 ani o are în fire (am un exemplu clar: în timp ce ii evocam unei doamne acest comunicat, practic doar citândul, un copil de 8 ani provenit dintr+o familie credincioasă și care se afla în apropierea noastră a exclamat: "Cine a spus așa ceva? De ce sa spuna asa ceva?! Mai degraba se vor îmbolnăvi cei ce vin cu lingurita de acasă, decât cei care se împărtășesc din Potir"). Și nu știu cum să explic, dar am vazut cu ochii mei cum în Facultatea de Teologie sau seminar tocmai această putere nativă a sufletului de căutare și mărturisire este ridicularizată și marginalizată, pur și simplu strivită. ORIBIL!
Preotul respectiv incepe prin a-i ironiza, ridiculariza, duce în iluzoriu pe cei care se îngrijesc sincer de adevărurile dogmatice, spunand: ”Comunicatul de azi al Patriarhiei Române a tulburat multe persoane care se consideră „tari în credință.” Ce nerusinare si aroganta! In primul rand nu se crede nimeni tare in credinta, ci e o reactie de bun simt. Nu e prima data cand sunt ridicularizati drept credinciosii si fii credinciosi ai Bisericii in favoarea ecumenistilor, ereticilor sau chiar ateilor.
Pentru unul ca acesta, credinciosul serios, căutator neobosit al Adevărului, demn, profund, care ia in serios cuvantul lui Dumnezeu - mai ales cand e atacată tocmai baza Bisericii lui Hristos si sensul mântuirii - Sfânta Împărtășanie (Sfânta Liturghie) - este privit ca un fariseu care judecă și privește de sus pe cei „slabi în credință”, doar pentru că nu acceptă să dea Biserica după ei si după mintea lor ”slabă”. Pai dacă sunt slabi in credinta, hai să-i catehizăm cu toată dragostea, nu să le dăm lingurite fiecăruia, transmintând astfel mesajul că da, este posibil să te îmbolnăvești din Potir. Se cutremură Cerul! Este hulă! Ce mai rămâne din ortodoxie daca pui - din orice motiv - sub semnul intrebării Trupul și Sângele Mantuitorului?!
După asemnea teologi si clerici aceasta este dreapta măsură, iar cei care se tulbură de căderile de credintă sunt niste extremisti. Si isi acoperă această abominatiune printr-un sofism, citand Sfintii Părinti pe tema postului, nicidecum a Sfintei Euharistii. Dacă le-ar plăcea adevărul nu ar cita pe Sfântul Ioan Gură de Aur legat de post, ci de Impărtăsanie - are acolo Sfântul cuvinte care taie si rusinează. Nu mai zic de Sfantul Apostol Pavel pe tema Euharistiei, ca te cutremuri: cel care se aproprie de aceasta trebuie sa fie in deplina cunostinta de cauza, cercetandu-se cu mare acrivie. Si nici nu trebuie sa mergi pana-ntr-acolo, sunt de ajuns rugaciunile de dinaintea Euharistiei.
Spune: ”Este evident că este vorba de recomandarea ca persoanele care sunt tulburate de această situație să poată primi împărtășirea ÎN AFARA SFINTEI LITURGHII, în orice moment al zilei, într-o linguriță adusă de acasă.” - pai pe aceia nu ii poti impartasi, ca sunt inca pagani si necredinciosi la suflet si nu cunosc pe Dumnezeu, pe aceia trebuie sa-i catehizezi, nu să tagaduiesti pentru ei puterea lui Hristos, viu si complet si adevarat in fiecare particică din Sfantul Potir.
Pai dacă tu il împărtăsești pe cel care tagaduieste prin frica de boli puterea Trupului si Sangelui Mantuitorului, atunci nu te supara: pentru tine preot care accepti situatia și atitudinea asta si pentru tine crestin care te temi de potirul comun, coronavirusul este ultima ta proin mod sofist il citezi!
Si apoi să ironizezi in continuare: ”Cei „tari în credință”, care se împărtășesc fără frică folosind aceeași linguriță nu ar trebui să se tulbure.”
Ba uite ca ar trebui sa se tulbure! Si nu numai cei tari in credinta, ci cei care au un minim bun simt, trupesc si duhovnicesc.
Un copil de 8 ani mi-a spus ceea ce peste cateva ore, cercetand, am aflat ca a spus si un mare teolog contemporan, Jean Claude Larchet, intr-o situatie asemanatoare.
Copilul: ”Mai degraba se vor îmbolnăvi cei ce vin cu lingurita de acasă, decât cei care se împărtășesc din Potir"
Jean Claude Larchet: ”Măsurile preconizate sunt departe de a proteja credincioșii de boli, ba chiar îi îmbolnăvesc din pricina lipsei de credință pe care o exprimă și o inspiră!”
„Aha, care va să zică vine lumea cu lingurița de acasă ca să se împărtășească.. Foarte bine! Dar mai întâi aplicăm canoanele Sfintei Biserici, iată cum facem: tu vii, îmi aduci lingura, îi pui etichetă cu nume, o lași la mine. Trebuie să ți-o sfințesc, e clar? O lași la sfânta biserică. Buun. Duminica viitoare vii la biserică. Vrei să te împărtășești? Păi nu poți în timpul slujbei, că n-am eu timp să-ți caut lingura prin pungă, doar nu ești numai tu cu pretenții din astea, am o pungă întreagă. Așadar, eu îi împărtășesc în timpul slujbei pe cei fără aere din astea, oameni simpli, cum erau moșii și strămoșii lor. Buun, s-a terminat Sfânta Liturghie, hai și tu, fricosule, tu, ăla care te temi de viruși din Sfântul Potir! Ți-am gasit lingura, hopa, mare băiatul, gata, L-ai primit pe Hristos! Stai, unde fugi așa?? Așteaptă-i pe toți cei din grupul "simandicoșilor", lingurile cui le lăsați? Nu vă mai trebuie de-acum? Bine, acum lingeți bine lingurile, să vă văd eu, să fiu sigur că nu rămâne vreo picătură din Sfântul Sânge pe ele.. Ce? Vreți să vi le ling eu? Da ce, s-a întâlnit hoțul cu prostul? Voi nu mâncați după alții și eu să ling după voi?? Eu ling după cei care mănâncă după alții. De cei care se îngrețoșează de frații lor și eu mă voi îngrețoșa! Bine, ați lins toți.. Acum vă aduc un lighenaș cu apă, ca să le și spălați. Le-ați spălat frumos? Hai, toți cu lingurile în pungă, ne mai trebuie, fiilor. Ce?? Vreți să le luați acasă?? Păi trebuie să rămână în Sfântul Altar, dacă nu, o luăm de la capăt, iar trebuie să le sfințesc! Ce?.. V-ați săturat, nu mai vreți să vă împărtășiți cu lingurile proprii? Păi bine, fraților, așa spuneți! Știam că-i greu, dar astea-s canoanele.. Păi degeaba Sfânta Biserică folosește o singură linguriță la Sfânta Liturghie?.. Mânca-v-ar raiul să vă mănânce! Vă pupă Părintele Sorin!”
http://www.deinteres.ro/news/parintele_sorin_croitoru_fiecare_cu_lingura_lui_sunteti_siguri/2020-02-27-5178
„Aha, care va să zică vine lumea cu lingurița de acasă ca să se împărtășească.. Foarte bine! Dar mai întâi aplicăm canoanele Sfintei Biserici, iată cum facem: tu vii, îmi aduci lingura, îi pui etichetă cu nume, o lași la mine. Trebuie să ți-o sfințesc, e clar? O lași la sfânta biserică. Buun. Duminica viitoare vii la biserică. Vrei să te împărtășești? Păi nu poți în timpul slujbei, că n-am eu timp să-ți caut lingura prin pungă, doar nu ești numai tu cu pretenții din astea, am o pungă întreagă. Așadar, eu îi împărtășesc în timpul slujbei pe cei fără aere din astea, oameni simpli, cum erau moșii și strămoșii lor. Buun, s-a terminat Sfânta Liturghie, hai și tu, fricosule, tu, ăla care te temi de viruși din Sfântul Potir! Ți-am gasit lingura, hopa, mare băiatul, gata, L-ai primit pe Hristos! Stai, unde fugi așa?? Așteaptă-i pe toți cei din grupul "simandicoșilor", lingurile cui le lăsați? Nu vă mai trebuie de-acum? Bine, acum lingeți bine lingurile, să vă văd eu, să fiu sigur că nu rămâne vreo picătură din Sfântul Sânge pe ele.. Ce? Vreți să vi le ling eu? Da ce, s-a întâlnit hoțul cu prostul? Voi nu mâncați după alții și eu să ling după voi?? Eu ling după cei care mănâncă după alții. De cei care se îngrețoșează de frații lor și eu mă voi îngrețoșa! Bine, ați lins toți.. Acum vă aduc un lighenaș cu apă, ca să le și spălați. Le-ați spălat frumos? Hai, toți cu lingurile în pungă, ne mai trebuie, fiilor. Ce?? Vreți să le luați acasă?? Păi trebuie să rămână în Sfântul Altar, dacă nu, o luăm de la capăt, iar trebuie să le sfințesc! Ce?.. V-ați săturat, nu mai vreți să vă împărtășiți cu lingurile proprii? Păi bine, fraților, așa spuneți! Știam că-i greu, dar astea-s canoanele.. Păi degeaba Sfânta Biserică folosește o singură linguriță la Sfânta Liturghie?.. Mânca-v-ar raiul să vă mănânce! Vă pupă Părintele Sorin!”
http://www.deinteres.ro/news/parintele_sorin_croitoru_fiecare_cu_lingura_lui_sunteti_siguri/2020-02-27-5178
”Astfel de solicitări nu trebuie niciodată încurajate și nici îndeplinite, pentru că a accepta folosirea mai multor lingurițe pentru împărtășire, fie și numai pentru a-i menaja pe cei mai slabi în credință, înseamnă mai degrabă a le spori mereu susceptibilitatea în ceea ce privește posibilitatea îmbolnăvirii lor prin împărtășire. De asemenea, pentru cei credincioși, care niciodată nu și-au pus problema îmbolnăvirii lor prin împărtășirea cu aceeași linguriță, această practică devine smintitoare sau chiar poate introduce și în inima lor aceeași îndoială și teamă.”
https://ziarullumina.ro/actualitate-religioasa/evanghelia-zilei/sfaturi-practice-in-biserica-impartasirea-cu-aceeasi-lingurita-nu-poate-imbolnavi-20376.html