Parlamentul European, viraj brusc spre dreapta după alegeri: Înfrângeri umilitoare pentru Macron, Scholz și Nehammer

De Andrei Nicolae  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Partidele de dreapta au înregistrat câștiguri majore în alegerile parlamentare din Uniunea Europeană, aducând înfrângeri umilitoare cancelarului german Olaf Scholz, președintelui francez Emmanuel Macron și cancelarului austriac Karl Nehammer, relatează Al Jazeera.

În timp ce partidele mainstream au păstrat duminică controlul asupra celor 705 membri ai Parlamentului European, blocul cu 27 de membri a oscilat palpabil spre dreapta, într-un semn al durabilității sentimentului anti-sistem de pe continent.

În Franța, Adunarea Națională a lui Marine Le Pen a provocat o înfrângere atât de zdrobitoare în fața partidului centrist Renaissance al lui Macron, încât liderul francez a convocat alegeri legislative anticipate, o manevră riscantă care ar putea provoca noi pierderi partidului său și ar putea compromite cei trei ani rămași din mandatul său prezidențial.

Adunarea Națională ar urma să obțină aproximativ 33% din voturi și 31 de locuri în viitorul Parlament European - mai mult decât dublu față de cele 15% obținute de formațiunea lui Macron.

„Suntem pregătiți să întoarcem țara, pregătiți să apărăm interesele francezilor, pregătiți să punem capăt imigrației în masă”, a declarat Le Pen.

Macron a recunoscut amploarea înfrângerii.

„V-am auzit mesajul, îngrijorările și nu le voi lăsa fără răspuns... Franța are nevoie de o majoritate clară pentru a acționa în seninătate și armonie”, a declarat Macron, adăugând că convocarea unor alegeri anticipate a demonstrat angajamentul său față de idealurile democratice.

În Germania, formațiunea de dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) s-a clasat pe locul al doilea, subliniind forța partidului înaintea alegerilor federale de anul viitor.

Se estima că partidul eurosceptic va obține peste 16% din voturi, cea mai bună prezență din istoria sa și o cotă mai mare decât cea a tuturor celor trei partide din coaliția lui Scholz.

Alianța conservatoare formată din Uniunea Creștin-Democrată și Uniunea Creștin-Socială, care se află în opoziție la nivel federal, a ajuns în fruntea sondajului cu aproximativ 30% din voturi.

Verzii germani au fost cei mai mari perdanți duminică, scăzând cu 8,5 puncte procentuale, până la 12 la sută, pedepsiți de alegători pentru costul politicilor de reducere a emisiilor de CO2 - în conformitate cu așteptările pentru partidele ecologiste din întreaga Europă.

Partidul Social-Democrat (SPD) al lui Scholz și cel de-al treilea partener de coaliție, Partidul Liber-Democrat (FDP), favorabil mediului de afaceri, ar urma să obțină aproximativ 14% și, respectiv, 5% din voturi, în scădere de la 15,8% și 5,4% la alegerile precedente.

Rezultatul puternic al AfD vine în contextul în care peisajul partidelor din Germania trece prin cea mai mare bulversare din ultimele decenii, cu noi partide de dreapta care concurează pentru a umple vidul lăsat de declinul partidelor mainstream care au dominat epoca de după reunificare.

Schimbarea pare să îngreuneze mult mai mult formarea de coaliții viabile pentru partidele consacrate și a fost acuzată de înăsprirea climatului politic, inclusiv de cazuri de violență împotriva politicienilor și activiștilor.

Câștigurile obținute de AfD vin în pofida unei serii de scandaluri și controverse, inclusiv a faptului că principalul candidat al formațiunii a declarat că SS, principala forță paramilitară a naziștilor, „nu erau toți criminali”.

„Ne-am descurcat bine pentru că oamenii au devenit mai antieuropeni”, a declarat duminică co-liderul AfD, Alice Weidel.„Oamenii sunt enervați de atâta birocrație de la Bruxelles”, a adăugat ea, dând ca exemplu un plan care vizează în cele din urmă interzicerea mașinilor care emit CO2.
 
În Austria, Partidul Libertății, de dreapta, a obținut aproape 26% din voturi, ajungând pentru prima dată în fruntea unui scrutin la nivel național.Partidul popular conservator (OeVP), aflat la guvernare, a obținut peste 24% din voturi, urmat de social-democrați cu aproximativ 23% și de Verzi cu aproape 11%.Cancelarul Nehammer s-a angajat să abordeze preocupările alegătorilor înainte de alegerile naționale care vor avea loc în toamnă, inclusiv să ia măsuri drastice împotriva migrației fără documente.
 
Între timp, prim-ministrul italian Giorgia Meloni și-a văzut poziția consolidată după ce Frații Italiei, formațiunea sa de dreapta, și-a dublat cu mai mult de două ori numărul de locuri în parlament.

Dreapta a avut rezultate bune și în Olanda, unde Partidul pentru Libertate al lui Geert Wilders, partid antiimigrație, ar urma să câștige șase locuri, cu doar două locuri mai puțin decât partidele de centru-stânga și cele verzi.

În țările scandinave, partidele de stânga și cele verzi au avut o evoluție mai bună, în timp ce în Suedia, Danemarca și Finlanda, partidele de dreapta au înregistrat o scădere a cotelor de voturi.

În Ungaria, partidul naționalist Fidesz al premierului Viktor Orban a obținut cele mai multe voturi, dar a pierdut teren semnificativ față de alegerile din 2019.

Fidesz a obținut 44% din voturi cu aproape 90% din voturi numărate, în scădere de la 52%.Cu toate acestea, Orbán a revendicat victoria într-un discurs adresat susținătorilor la un eveniment de partid duminică seara.„Astăzi, am învins vechea opoziție, noua opoziție și, indiferent cum se va numi opoziția data viitoare, o vom învinge din nou și din nou”, a spus el.Principalul contracandidat al lui Orbán, partidul Tisza al lui Peter Magyar, a obținut aproximativ 30 la sută din voturi.În general, grupurile mainstream și pro-europene au rămas forțele dominante, partidele de centru-dreapta și centru-stânga fiind pe cale să obțină o majoritate redusă în parlamentul de 705 membri.
Partidul Popular European (PPE) era pe cale să devină cea mai mare grupare, cu un număr estimat de 189 de deputați, susținut de victoriile de centru-dreapta din Spania și Polonia, urmat de Alianța Progresistă de centru-stânga a Socialiștilor și Democraților, cu 135 de locuri.

Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, din care fac parte și Frații din Italia, ar urma să obțină 72 de locuri, urmat de grupul de dreapta Identitate și Democrație cu 58 de locuri.

Partidele verzi și cele liberale, pro-europene, au suferit cele mai mari pierderi, Verzii-Alianța Liberă Europeană și Renew Europe pierzând împreună peste 40 de locuri.
 
Vedței și: VICTORIE SPECTACULOASĂ A AUR. Partidul lui George Simion este pe locul 2, după Partidul Comasaților PSD-PNL. Cioloș și Șoșoacă - OUT! Nicușor Dan recâștigă Primăria Capitalei. Simion: SĂ APĂRĂM VOTURILE - VIDEO. Piperea: SUNTEM 2 MILIOANE!
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Grupul Nectarie Protopsaltul - Slavă la Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir (26 oct):

Arhid. Mihail Bucă și Grupul Psaltic TRONOS - Ofrandă Sfântului Cuvios Dimitrie (27 oct):

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (3)
  • RealMe 10.06.2024 15:28
    La ei nationalistii nu au fost anihilati inca. In Romania, nationalistii nostri au fost furati si voturile date la alianta stramba de dreapta ce nu e.
  • manole 10.06.2024 15:44
    De unde viraj spre dreapta daca "partidele mainstream au păstrat duminică controlul asupra celor 705 membri ai Parlamentului European"? In alt articol se spune ca AUR a castigat. Imi explica si mie careva, poate ma uit eu la alt film? Nu anunta AUR acum cateva zile ca va avea peste 10 locuri in PE? Si sondajele nu dadeau 33% AUR-ului?

    Atunci, de unde atata exuberanta?

    Sa fim intelesi, eu am votat AUR si inca dis-de-dimineata. Dar aveam sperante cat casa poporului cu gradina ei cu tot...Acuma mi-e clar ca nici la parlamentare nu vor face mare branza. Tot ce pare cat de cat credibil e sa ajunga George in turul 2. Si acolo? Nu stiu. Doar o minune...Si chiar daca se intampla, tara o va guverna ...guvernul. Care nu va fi AUR.

    Stiu, vor fi explicatii: la sate au votat 60% si majoritatea lor nu cu AUR. Bun, dar tot nu ajung sa inteleg 14-15% in loc de 33%.

    Ma simt ca un copil ai carui parinti, cand pleaca la targ si il lasa acasa promitandu-i ca la intoarcere va primi dulciuri, acestia se intorc cu tot felul de obiecte necesare prin casa, uitand de bomboanele alui mic. Vazand exit-pool-urile, ne uitam, eu la nevasta-mea, ea la mine, privind fara sa ne spunem nimic si inghitind in gol. Ca in Morometii cand, desi se sculasera dis-de-dimineata, au pierdut trenul. Numai ca noi, astia nascuti haat inainte de "revolutie" am pierdut cam multe trenuri...
  • Brick 10.06.2024 21:15
    Parte din aventurile lui Beny Steinmetz. Curand cate ceva despre legaturile romanesti.

    https://mihailandrei.wordpress.com/2024/06/10/beny-steinmetz-succesor-al-regalitatii-diamantelor-acum-condamnat-pentru-acuzatii-de-mita/
Ultima oră

00:30

Astăzi e Ziua ta! La Mulți Ani Doamnei cântecului românesc, Corina Chiriac! Portret aniversar și Mărturisiri despre Părintele Arsenie Papacioc - VIDEO

00:10

ȘI PE LIE VEI BIRUI ȘI PENTRU HRISTOS VEI MĂRTURISI! Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir - 26 octombrie

00:05

TREI NAȘTERI MIRACULOASE ÎN ACEASTĂ ZI DE 26 OCTOMBRIE: Mitropolitul Dosoftei acum 400 de ani, Dimitrie Cantemir acum 351 de ani, și Dimitrie Onciul, în 1856

00:00

Mihai Tîrnoveanu: Spre Valea Uzului! Cu Dumnezeu înainte!

23:00

Camelia Suruianu: RUGUL APRINS – simbol al isihasmului românesc

22:22

Pr. Bogdan Florin Vlaicu, emisiune cu dr. Geanina Hagimă, dr. Oana Mihaela Secara, dr. Damian Baciu și dr. Dragoș Dinulescu, despre motivele candidaturii lor ca independenți, proiectele lor și noua carte despre crimele Pfizer – VIDEO LIVE

22:03

UCIDEȚI X-UL LUI MUSK & BLACK OPS PENTRU JFK - ”Centrul pentru Combaterea Urii în mediul Digital” condus de un bolnav de ură ordonă operațiuni secrete murdare pentru înlăturarea lui Robert Kennedy Jr. și a rețelei X a lui Elon Musk

20:48

Prof. Dr. Nicholas Dima: Alegerile din America: Cu cine votam?

19:49

Revoltător: Activiștii LGBT fac un marș chiar de Sfântul Dimitrie pentru a cere legalizarea de urgență a “parteneriatului civil” între persoane de același sex

18:21

TELEFOANELE MOBILE și CANCERUL: Dovezi ale Toxicității Celulare. EXPERIMENT și STUDIU din 2024

17:45

25 octombrie 1944, eliberarea Ardealului de sub ocupația trupelor horthysto-naziste. CAREI, ULTIMA BRAZDĂ!

16:56

Simion și Ciolacu în finală. Ionuț Apahideanu, despre partidele “de dreapta”: Ați rămas setați pe cea mai puțin credibilă linie de atac împotriva lui Simion. Vă meritați soarta

15:00

Ion Cristoiu: Dacă e cu adevărat patriot, Nicolae Ciucă trebuie să renunțe în favoarea Elenei Lasconi

14:14

Elon Musk a devenit donator constant pentru Trump: Suma imensă pe care a donat-o șeful SpaceX

13:32

Andrei Gușă și-a anunțat candidatura la alegerile parlamentare