Părintele Paroh Dr. Ioan Dură, Protopopul Țărilor de Jos, a primit distincția Crucea Patriarhală din partea Patriarhiei Române

De ActiveNews  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


Părintele Dr. Ioan Dură, ctitorul celei mai vechi parohii ortodoxe române din Țările de Jos, parohia „Sfântul Grigorie Teologul”, cu sediul actual în Schiedam/Rotterdam, a primit din partea Preafericitului Părinte Patriarh DANIEL cea mai înaltă distincție a Patriarhiei Române, Crucea Patriarhală pentru clerici, „ca semn de prețuire pentru activitatea sa îndelungată, rodnică și folositoare bisericii și societății”. Crucea Patriarhală și diploma care o însoțește i-au fost înmânate Părintelui Ioan de Înaltpreasfințitul Pӑrinte Iosif, Arhiepiscopul Arhiepiscopiei Europei Occidentale și Mitropolit al Mitropoliei Europei Occidentale și Meridionale, în cadrul unei ceremonii desfășurate la 17 octombrie 2021, în biserica parohială, după oficierea Sfintei Liturghii Arhierești și a binecuvântării artoselor în cinstea pomenirii Sfântei Cuvioase Parascheva de la Iași, al cărei praznic a fost sărbătorit.

În cuvântul său, Înaltpreasfințitul Pӑrinte Iosif a făcut o paralelă între Pilda Semănătorului de la Sfânta Evanghelie și roadele de credință și râvnă duhovnicească care au încununat activitatea Părintelui Ioan, arătând că distincția oferită este un omagiu adus „celor 40 de ani de activitate pastorală, de jertfă preoțească”. Mitropolitul Europei Occidentale și Meridionale a adus un elogiu familiei personale, dar și celei duhovnicești ale Părintelui Ioan, exprimându-și admirația și bucuria față de acestea. Înaltpreasfințitul Pӑrinte Iosif a subliniat cele mai importante repere din activitatea Părintelui Ioan, a transmis un mesaj de „sănătate și întărire în fapta cea bună” și a încheiat cu binecunoscuta urare „Vrednic este!” 

Mitropolitul Europei Occidentale și Meridionale a înmânat, totodată, doamnei preotese Christina Dură, din partea Preafericitului Părinte Patriarh DANIEL, „Diploma Omagială în Anul Omagial al Pastorației Părinților și Copiilor” și Medalia omagială a acestui an, cu icoana Sfinților Dumnezeiești Părinți Ioachim și Ana, pentru meritele dânsei în promovarea și susținerea valorilor creștine, a familiei și a activităților filantropice. 
  
Părintele Ioan a mulțumit pentru înalta distincție care i-a fost acordată și, evocând cuvintele de învățătură pe care le-a primit de la doi mari duhovnici pe care i-a cunoscut personal, Părintele Paisie Aghioritul și Părintele Cleopa, a vorbit despre roadele duhovnicești pe care le-a dobândit în cele patru decenii de slujire, despre împlinirile cu care a fost răsplătită activitatea sa de preot misionar, duhovnic, ctitor de parohii, istoric, cărturar și apărător al dreptei credințe.  

La rândul său, Părintele Ioan Dură a înmânat Înaltpreasfințitul Pӑrinte Iosif „Medalia aniversară - 40 de ani” a parohiei „Sfântul Grigorie Teologul” din Țările de Jos, bulbi ai lalelei „Doamna Maria Brâncoveanu”, prima lalea olandeză care poartă nume românesc și recunoscută de autoritățile olandeze de resort. Din partea Asociației Femeilor Ortodoxe Române „Doamna Maria Brâncoveanu” a parohiei, Mitropolitul Europei Occidentale și Meridionale a primit Medalia „Doamna Maria Brâncoveanu”,  în semn de firească dragoste și respect, iar copiii școlii parohiale i-au oferit un buchet de flori și câteva desene realizate de ei. Înaltpreasfințitul Pӑrinte Iosif i-a binecuvântat pe copii și le-a dăruit cărți de învățătură duhovnicească. 

La final, Părintele Ioan Dură, doamna Preoteasă Christina Dură și enoriașii au mulțumit Înaltpreasfințitul Pӑrinte Iosif pentru onoarea de a fi fost oaspetele parohiei și a sluji Sfânta Liturghie în anul în care aceasta sărbătorește 40 de ani de activitate neîntreruptă și a-i înmâna Părintelui Crucea Patriarhală dată de Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române de pretutindeni, Părintele Patriarh DANIEL. 

Biografie 

Părintele Protopop Dr. Ioan Dură s-a născut la 9 august 1945 (ziua de cinstire a Sfântului Apostol Matia), împreună cu fratele său geamăn, Nicolae, în localitatea Fedeleșoiu, județul Vâlcea. A urmat cursurile Seminarului Teologic din Craiova (1960-1965) și Facultatea de Teologie din București (1965-1969) ca premiant. În 1969 a început cursurile pentru doctoranzi la Facultatea de Teologie din București, unde a urmat, până în 1972, secția de istorie, specializarea „Istoria Bisericii Române”. În martie 1972, a început studiile de doctorat la Universitatea din Atena, în  urma obținerii prin consurs a uneia dintre bursele acordate Bisericii Ortodoxe Române de Consiliul Ecumenic al Bisericilor de la Geneva.

În iunie 1977, Părintele Ioan a obținut titlul de „Doctor în Teologie” al Universității din Atena cu calificativul „Excepțional”, fiind, la momentul respectiv, cel mai tânăr doctor în teologie al Bisericii Ortodoxe Române. 

După obținerea doctoratului, la recomandarea profesorilor de la Universitatea din Atena, a primit o bursă de studii post-universitare la Universitatea Catolică din Louvain din partea Secretariatului pentru Unitatea Creștină de la Vatican. În iunie 1985, Universitatea Catolică din Louvain i-a acordat titlul de „Doctor în Științe Teologice și Religioase” cu calificativul „Mare distincție”, fiind astfel primul teolog ortodox român care a obținut doctoratul la Facultatea de Teologie din cadrul acestei prestigioase universității.    

A fost primul profesor de religie ortodoxă în școlile de stat belgiene.

La 6 decembrie 1980, la vârsta de 35 de ani, a fost hirotonit diacon, la Mănăstirea Dealu din Târgoviște. O zi mai târziu, la 7 decembrie 1980, în catedrala Patriarhiei Române din București, a fost hirotonit preot pentru cea dintâi parohie ortodoxă română din Țările de Jos. Părintele Ioan a săvârșit prima Sfântă Liturghie la 25 ianuarie 1981, la Utrecht.

Părintele Protopop Dr. Ioan Dură a înființat 20 parohii ortodoxe, nouă în Țările de Jos, nouă în Belgia Flamandă și două în Belgia francofonă. În noiembrie 2001, a fost numit Protopop al Olandei și Belgiei Flamande (Protopopiatul Olandei și Belgiei flamande a fost înființat în noiembrie 2001 și și-a incetat existența în ianuarie 2016 când au fost înfiintate Protopopiatul Belgiei și Protopopiatul Țărilor de Jos).

În cei 40 de ani de slujire neîntreruptă, cu rugăciunea, cuvântul și fapta, călăuzit de dreapta credință și de dragostea pentru neam și țară, s-a făcut cunoscut și apreciat ca preot ,,luptător” pentru ortodoxie, pentru renașterea Bisericii Ortodoxe Române după perioada comunistă, pentru democrație, păstrarea valorilor identității naționale românești.

Neobosita sa activitate pastorală, cultural-educațională, socială și umanitară a fost rӑsplătită, de-a lungul anilor, cu numeroase distincții bisericești și laice. Dintre cele bisericești, menționăm că în ianurie 2011, i-a fost conferită Crucea Mitropolitană, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Europei Occidentale și Meridionale pentru clericii săi, iar în octombrie 2019, Crucea Râmnicului, cea mai înaltă distincție a Arhiepiscopiei Râmnicului. Iar dintre distincțiile laice amintim că în martie 2018, Pӑrintele Protopop Dr. Ioan Durӑ a fost decorat de Președintele României, Excelența Sa domnul Klaus Iohannis, cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler în semn de deosebită apreciere pentru sprijinul constant pe care l-a oferit comunității române din Regatul Țărilor de Jos pentru păstrarea spiritualității românești Și, de asemenea, Părintele Ioan este Cetățean de Onoare al Municipiului Râmnicu-Vâlcea (2007) și vicepreședinte al Institutului Român din Freiburg i.Br. Germania (din 2018 și reales până în 2024). Totodată, Părintelui Ioan i s-au decernat diplome de excelență, de onoare și de merit.

Căsătorit cu doamna Christina Voulgari, originară din Atena/Grecia, Părintele Ioan și dna preoteasă au 6 copii și 7 nepoți (până în prezent).

****
 
De-a lungul celor 40 de ani de neîntreruptă misiune și activitate pastorală în slujba comunității creștin-ortodoxe române și a păstrării identității naționale românești, în care sprijin constant i-a fost prezvitera Christina Dură, grija și strădania Părintelui Ioan s-au îndreptat spre mai multe domenii: religios, cultural, istoric și educațional, social și umanitar. Munca de adevӑrat apostol și deschizӑtor de drumuri a Părintelui Protopop Dr. Ioan Dură a dus la înființarea celor nouă parohii ortodoxe române în Țările de Jos, nouă în Belgia Flamandă și două în Belgia francofonă. A fost fondator și ctitor și al primei parohii din Flandra, „Nașterea Maicii Domnului” din Antwerpen, unde a slujit 20 de ani (1993-2013). În 1982, a primit rangul bisericesc de Iconom Stavrofor, iar în 2001 Părintele Ioan Dură a fost numit Protopopul Protopopiatului ortodox român al Olandei și Belgiei Flamande, iar din ianuarie 2016  Protopop al Țărilor de Jos. 
 
La inițiativa și cu binecuvântarea sa, în parohia „Sfântul Grigorie Teologul” au fost înființate prima bibliotecă românească (2001), prima școală parohială românească (2011), primul muzeu al unei parohii ortodoxe române (2015), prima asociație a femeilor ortodoxe române ,,Doamna Maria Brâncoveanu’’ (2016). Au fost instituite și sunt sărbătorite ,,Ziua bunicilor’’ (2 volume cu istorisiri despre bunici deja tipărite), ,,Ziua familiei numeroase’. Totodată, din inițiativa Părintelui Ioan și cu binecuvântarea sa au fost ținute conferințe (aproximativ 60 din 2015 și până în prezent), și efectuate pelerinaje cu parohienii la Locurile Sfinte, Georgia, Capadocia, Grecia, Cipru, Sicilia și Belgia francofonă (la mănăstiri și sfinte moaște ale acestora din primul mileniu). 
 
Privind retrospectiv, în parohia „Sf. Grigorie Teologul”, al cărui preot ctitor și paroh este, Părintele Ioan a săvârșit în toți cei 40 de ani Slujba Te-Deum-ului cu ocazia Zilei Naționale a României și a sărbătorit festiv Centenarul României. (A se vedea despre manifestările organizate de parohie la sărbătorirea Centenarului pe site-ul parohiei: www.biserica.nl). În primăvara anului CENTENAR, la inițiativa sa, a fost instalată în curtea din jurul bisericii parohiei, prima Troiță din spațiul Benelux, adusă din România, o mărturie peste timp a Ortodoxiei românești în Țările de Jos. Prin eforturile sale și ale enoriașilor, biserica parohială este împodobită cu peste 200 de icoane pictate pe lemn (unele dintre acestea unicat, dintre care 42 cu sfinți străromâni și români, sau cu 38 de sfinți ortodocși ai primului mileniu din Țările Jos, unica existentă din această țară), un minunat iconostas, singurul existent în bisericile parohiilor ortodoxe române din Țările de Jos până în prezent, un relicvar cu sfinte moaște, precum și icoana Maicii Domnului de la Schiedam, protectoarea parohiei și a Municipiului Schiedam.            
 
Tot la inițiativa Pӑrintelui Ioan, de Ziua Eroilor, sunt cinstiți cei doi soldați români căzuți pe frontul de luptă din Germania, în primăvara anului 1945, și ale căror oseminte se află în cimitirul Rusthof, din apropiere de Amersfoort. Sub directa sa îndrumare sunt marcate, în fiecare an, evenimentele importante din calendarul istoric românesc (Ziua Națională, Ziua Unirii, Ziua Drapelului) și cultural-educațional (Ziua Culturii Naționale, Ziua Universală a Iei, Ziua Limbii Române). 
  
Părintele Ioan a redactat și editat, în perioada 1982-1998, revista „Mărturie ortodoxă”, prima publicație în limba română apărută în Țările de Jos. Este autor de cărți, precum și a multor studii și articole, note, comentarii, recenzii, omilii și traduceri, publicate în România; iar în străinătate, a unor studii și articole publicate în limbile română, franceză, greacă și engleză.  

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews

Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNewsTV

CÂT PROTEJEAZĂ PFIZER DE COVID? 0,84%!

VIDEO TERIBIL ADRESAT PREȘEDINTELUI BIDEN:

Bill Gates a zis că vrea să depopuleze lumea prin vaccinuri. VERIFICAT ACTIVENEWS

Mitingul pentru Libertate de la Washington: BILL GATES - LOCK HIM UP - ÎNCHIDEȚI-L!

ActiveNews, primul portal românesc de știri pe https://rumble.com/c/ActiveNews

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (0)

Sprijină ActiveNews ca site-ul să poată continua mai departe lupta pentru ceea ce a avut mai scump poporul nostru peste veacuri: Țara, Credinţa şi Libertatea!

ActiveNews și noi, jurnaliștii lui, îl mărturisim pe Dumnezeu, pentru că-L iubim şi ne încredem în El. ActiveNews crede în România, în ceea ce am fost şi am putea fi ca popor.

ActiveNews este un site deținut în totalitate de acționari români. Dar de fapt ActiveNews este deţinut de fiecare cititor.

Dacă crezi în ceea ce credem și noi, sprijină ActiveNews ca acesta să poată lupta in continuare, pentru Adevăr, pentru România!

Susține ActiveNews


 1. OPRIȚI URGENT VACCINAREA COPIILOR! Citiți și DAȚI MAI DEPARTE! Apel GRAV către Ministerul Sănătății, cadrele medicale, părinți, educatori și întreaga societate civilă. Rugămintea Federației Organizațiilor Ortodoxe PRO VITA din ROMÂNIA

 2. Washington: Cel mai mare marș din pandemie împotriva ordinelor de vaccinare obligatorie impuse de Administrația Biden și a pașapoartelor de vaccinare. VIDEO

 3. Camionagiii au blocat intrarea în vama americană dinspre Canada, după ce ordinele de vaccinare obligatorie ale Administrației Biden au început să condiționeze intrarea pe teritoriul SUA. Se pregătește un mare protest sâmbătă la Ottawa

 4. Simona Halep a fost eliminată în optimile de finală ale Australian Open de jucătoarea Alizé Cornet. Românca nu era în formă, vorbea singură și se plângea că nu poate să respire. Nu știe Djokovici ce-a pierdut nevaccinându-se!

 5. Un pilot care a devenit victimă a vaccinului COVID rupe tăcerea: Am fost naiv, a fost cea mai mare greșeală pe care am făcut-o vreodată. Voi plăti pentru ea tot restul vieții mele. VIDEO

 6. Cuplul de lesbiene judecat pentru uciderea fetiței uneia dintre ele a fost condamnat la închisoare. Ancheta continuă, privind modul în care au răspuns poliția și serviciile sociale la sesizările familiei înainte de producerea tragicului eveniment

 7. TESTUL COVID NEGATIV AL ÎPS TEODOSIE. Ierarhul va sluji Sfânta Liturghie la adresa de carantinare, fără public, dar în comuniune cu credincioșii prin Internet

 8. Pr. Dr. Sofian Costea: Noua persecuție la adresa Înaltpreasfințitului Teodosie. Din nefericire, se reconfirmă faptul că, în România, logica elementară este plasată în carantină

 9. Ce ar fi dacă... COȘMARUL lui Orwell este deja AICI și noi NU îl putem vedea?

 10. VIDEO TERIBIL! AVERTISMENT PENTRU PĂRINȚI: Dacă vi se îmbolnăvește copilul de la vaccinul COVID, veți trăi un coșmar și veți fi pe cont propriu. Mărturia mamei unei adolescente care a rămas invalidă și cu multiple suferințe după vaccinul Pfizer

 1. SONDAJELE ActiveNews: APOSTOLII vs INTOXICATORII. Vă invităm să VOTAȚI AICI! ULTIMA ZI DE VOT!

 2. Simona Halep a fost eliminată în optimile de finală ale Australian Open de jucătoarea Alizé Cornet. Românca nu era în formă, vorbea singură și se plângea că nu poate să respire. Nu știe Djokovici ce-a pierdut nevaccinându-se!

 3. A spus Bill Gates că vrea să reducă populația planetei prin vaccinuri și avorturi „dacă facem o treabă nemaipomenit de bună”? VERIFICAT ACTIVENEWS

 4. MOARTE SUBITĂ: Cosmin Cristian Viașu a decedat la doar 45 de ani în urma unui infarct. Senatorul USR era vaccinat și, totodată, un fervent susținător al campaniei de vaccinare. Dacă vaccinul i-a grăbit sfârșitul, familia poate să mulțumească Partidului

 5. Djokovic și Semnul: Cum poate fi ZĂDĂRNICITĂ Noua Ordine Mondială - Povestea celui de-Al Treilea Avorton al Iadului

 6. Ultimele zile ale Cultului Covidian... ATENȚIE: Când vraja se destramă, Sectele Morții încearcă să tragă toată lumea în prăpastie

 7. Daniel Bejan: Prostia 1 vs. prostia 2

 8. Marea Resetare merge înainte cum s-a stabilit. Agenda de la Davos și înfrățirea „elitelor”: Ce ne pregătesc pentru 2022 Klaus Schwab, Ursula von der Leyen, Anthony Fauci, Bill Gates, Stéphane Bancel (ModeRNA), Christine Lagarde, Xi Jinping și alții

 9. No-Vak OUT de la Australian Open. Sârbul Djokovic a pierdut apelul și va fi EXPULZAT. Miza procesului kafkian: nerecunoașterea IMUNITĂȚII NATURALE și umilirea celui care a devenit un erou al mișcării mondiale anti-vaccinare

 10. BOMBĂ PLANETARĂ. TEORIA CONSPIRAȚIEI este REALITATE: Virusul SARS-COV-2 a fost conceput în laboratoarele Wuhan cu finanțare din SUA asigurată prin dr. Fauci. DOCUMENTE MILITARE secrete ale Agenției speciale DARPA a SUA publicate de Project Veritas

Ultima oră

00:00

25 ianuarie: Sfântul Ierarh Grigorie Teologul

23:40

Camionagiii au blocat intrarea în vama americană dinspre Canada, după ce ordinele de vaccinare obligatorie ale Administrației Biden au început să condiționeze intrarea pe teritoriul SUA. Se pregătește un mare protest sâmbătă la Ottawa

23:10

Cuplul de lesbiene judecat pentru uciderea fetiței uneia dintre ele a fost condamnat la închisoare. Ancheta continuă, privind modul în care au răspuns poliția și serviciile sociale la sesizările familiei înainte de producerea tragicului eveniment

23:00

Washington: Cel mai mare marș din pandemie împotriva ordinelor de vaccinare obligatorie impuse de Administrația Biden și a pașapoartelor de vaccinare. VIDEO

22:10

Pr. Dr. Sofian Costea: Noua persecuție la adresa Înaltpreasfințitului Teodosie. Din nefericire, se reconfirmă faptul că, în România, logica elementară este plasată în carantină

21:30

TESTUL COVID NEGATIV AL ÎPS TEODOSIE. Ierarhul va sluji Sfânta Liturghie la adresa de carantinare, fără public, dar în comuniune cu credincioșii prin Internet

20:30

Mihai Târnoveanu de la Calea Neamului a sărbătorit Ziua Unirii alături de românii din Sfântu Gheorghe și județul Covasna

19:50

Un pilot care a devenit victimă a vaccinului COVID rupe tăcerea: Am fost naiv, a fost cea mai mare greșeală pe care am făcut-o vreodată. Voi plăti pentru ea tot restul vieții mele. VIDEO

19:00

OPRIȚI URGENT VACCINAREA COPIILOR! Citiți și DAȚI MAI DEPARTE! Apel GRAV către Ministerul Sănătății, cadrele medicale, părinți, educatori și întreaga societate civilă. Rugămintea Federației Organizațiilor Ortodoxe PRO VITA din ROMÂNIA

17:35

Jurnalistul Valeriu Cațer din Chișinău a murit la doar 49 de ani. Oficial, de ciroză. Ziaristul era dublu vaccinat cu Pfizer

16:30

VIDEO TERIBIL! AVERTISMENT PENTRU PĂRINȚI: Dacă vi se îmbolnăvește copilul de la vaccinul COVID, veți trăi un coșmar și veți fi pe cont propriu. Mărturia mamei unei adolescente care a rămas invalidă și cu multiple suferințe după vaccinul Pfizer

15:35

Simona Halep a fost eliminată în optimile de finală ale Australian Open de jucătoarea Alizé Cornet. Românca nu era în formă, vorbea singură și se plângea că nu poate să respire. Nu știe Djokovici ce-a pierdut nevaccinându-se!

14:34

Ce ar fi dacă... COȘMARUL lui Orwell este deja AICI și noi NU îl putem vedea?

14:18

De ziua Unirii, George Simion și-a luat doza. De cerneală!

14:00

ILEGAL! IPS TEODOSIE batjocorit de Poliția din Constanța de Ziua Unirii. Prof Constantin Barbu: Sfinția Voastră le dați un mileniu de Istorie și ei vă amendează. Asta e problema lor, că nu sunteți vaccinat! Conferința România, vechea vatră a Europei