Buna ziua fratilor,
am avut onoarea sa citesc comentariile dumneavoastra legate de aceasta stire. Am vazut ca v-ati legat de doamna Ana Ungurenasu si e ceilalti care sunt deranjati de Cruce. Hristos, pacestia nu ia numit idioti. Ia numit cel mult necredinciosi, deci a fost atent la cuvinte si cu dragoste de oameni. Nimanui nu ii place cand este jignit.
Este adevarat ca Hristos ne cere sa fim ravnitori in credinta insa asta nu iseamna ca trebuie sa jignim. Trebuie multa delicatete si atentie. Sa nu darmam mai mult decat sa zidim un om.
Fiecare om are libertatea de a crede in Hristos, si cel care crede va mosteni viata vesnica! Asta ne-a promis Hristos.
Tot odata, Sfântului Apostol Pavel in Epistola către Galateni a zis:
" Fraţilor, chiar de va cădea un om în vreo greşeală, voi cei duhovniceşti îndreptaţi-l, pe unul ca acesta cu duhul blândeţii, luând seama la tine însuţi, ca să nu cazi şi tu în ispită."
Prin urmare sa ne alegem bine cuvintele si cu dragoste de aproapele nostru, oricine ar fi el.
Parintele Arsenie Boca, despre care se pot citi multe marturii ale sfinteniei sale si mai ales despre chinurile pe care a trebuit sa le suporte, recomanda, pentru intelegerea moralei crestine, sa se citeasca din Biblie, capitolul care cuprinde si predica de pe munte. Tot atunci a si facut minunea inmultirii celor cinci paini si doi pesti pentru saturarea multimii.
Daca cineva citeste Bilblia, sigur va observa doua laturi ale lui Dumnezeu: mila si dreptatea. Aceste doua atitudini se impetesc foarte frumos in tre foile acestei carti, aratand modul de lucru a lui Dumnezeu pentru desavarsirea omului in bine.
Acum, daca scoatem religia din scoli vom avea oameni care de multe ori nu vor intelege de ce au greuati si necazuri in viata si oameni care nu vor stii cum sa gestionenze un succes, reusita sau o recompensa.
Cei care nu inteleg rostul greutatilor, o parter vor fi tristi, disperati, uneori fara speranta, stresati, s.a.m.d.SI stim ca stresul genereaza tot felul de boli, altii ,mai rau, se vor sinucide. Si ati vazut ca si vedetele ajung la sinucidere, nu doar oameni obisnuiti.
Cei care vor avea reusita vor deveni ori mandrii si dipretuitori fata de restul, si fara dragoste de semeni vor face ce vor dori din talentele lor nepasandu-le de consecintele faptelor lor asupra celor din jur.
Cei cu recompensele vor considera ca li se cuvine tot, ca doar de aia au muncit si cand astfel de oameni ajung in functii de condure si mai au si o foarte mare parere de sine, apoi fereasca Dumnezeu pentru cei de sub ei.
Inca un aspect.
Hristos invata jerfa de sine pentru binele celor din jur. Daca am avea presedinte, senatori, deputati, politisti, avocati, medici, magistrati, judecatori, s.a.m.d. cu cu adevarat credinciosi, formati in scolile romane si in sanul famiilor noastre, care fie si amenintati cu moartea sau momiti cu bani multi si cu alte avantaje, prin credinta ca jertfa pentru aproapele va fi rasplatita de Hristos prin viata vesnica in rai, unde nu este nici intristare, nici durere, nici suspin, ci o bucurie fara margini; atunci fiti siguri ca in Romania va fi raiul pe pamant. Noi nu am mai judeca acesti oameni, ca nu am avea de ce si mai ales ca vom luat noi act de faptele noastre si totul va fi bine.
De scoti morala religiei si mesajul ei din societate, atunci orice este posibil si omul nu mai are frica decat de om. SI omul na, unu e tare, altul e slab. Si va fi dominatia celui puternic asupra celui slab si neajutorat.
Insa cand este invatat sa aiba mila si sa fie drept, atunci se schimba optica.
Acum nu zic ca toti cei care nu sunt religiosi sunt oameni rai sau nu sunt bun de nimic. Departe de mine acest gand.
In fiecare este o "ramasita" din Dumnezeu, constiinta. Daca fiecare om si-ar asculta constiinta, idiferent de religia pe care vrea sa o urmeze, tot ar fi bine.
Religia crestina nu face decat sa intareasca aceasta constiinta, in sensul ei bun si sa o desavarseasca, astfel incat sa avem caractere puternice, gata de jertfa pentru aproapele. Ne intereste in a renunta la noi pentru cei din jurul nostru, pentru binele tuturor. Si acest bine sa il vedem dezinteresat, fara prea multa "publicitate" si sfidare, si fara sa urmarim vreun profit din asta. CI doar de dragul celor din jur.
Asta insemana religia crestina, dragoste si jerta, renuntare la sine, pentru cel de langa tine.
Poate unii dintre noi, care mai mergem la Biserica nu reusim sa intelegem asta. Multi nici nu ne batem capul prea mult, facand din mersul la biserica doar un obicei, ca si mersul la piata. Adica daca tot nu am ce face, hai sa fac o plimbare pana la Biserica. Asa sunt unii, inca lipsiti de curiositatea profunzimii teologice.
Sunt unii care merg la Biserica din convigere si participa la slujbe cu toata fiinta lui. Si, curios, majoritatea sunt tineri si cu cel putin doi copii. Si, mai mult, inteleg rostul comportamentului lor. Acestia vor vreau tot timpul religie in scoli pentru ca stiu ce inseamna a fi un om religios, practic vorbind. Acestia practica si rugaciune si stiu si roadele ei. Pe acestia nu ai cum sa ii carnesti din dragostea lor petru Hristos.
Se mai intreaba de ce Biserica, ca instituie, nu face spitale. Simplu. Rolul ei este acela de a se adresa in pricipal sufletului. Daca BOR, ca si instituie, are un venit important si cei care administreaza acest venit, adica episcopii, fie ei patriarhi sau mitropoliti, acestea fiind doar trepte onorifice, se vor si de aceste chestiuni, ei, in loc sa invete poporul despre Dumnezeu, devin manageri. Apostolii cand au propovaduit, nu ai infiintat spitale. Grija lor a fost aceea de a invata poporul. Unii episcopi, dupa ei, au avut si astfel de activitati, benevol si cu foarte multa jertfa. Insa nu toti au avut aceste calitati de adminstrare in asemenea masura. Tot odata nu pentru asta ia investiti Hristos , prin apostoli, in treapta de episcopi. In cel mai buna ca, acestia ajungand la un grad de sfintenie ajutau oamenii vindecandui prin rugaciunilor lor catre Hristos sau Maica Domnului sau alti sfinti. Si pentru sfintenia lor Dumnezeu sau sfintii sacultau rugasiunile lor si dadeau vindecare celui care cerea ajutorul.
In istorie, primul episcop, care a infiintat spitale a fost Sfantul Vasile cel Mare. Acestea se numeau Vasiliade. Insa aeste spitale au fost contruite cu bani de la oameni, bogati sau saraci. Iar aceasta munca a fost una titanica. Si oamenii dadeau bani in sensul asta.
In zilele noastre se contruiesc , de catre unii preoti si chiar poate episcopii, nu stiu asta sigur,mai multe centre pentru copii abandonati sau pentru femeile care sunt alungate de familie pentru ca au rmas insarcinate si parintii nu le vor cu bebe acasa. SI ca sa nu faca avort, merg in astfel de centre. Unul dinei este parintele Tanse de la Valea Plopului, Prahova. Si acesta a fost luat de vizor de domnii din presa, ca, uite sunt prea multe biserici in sat. Insa el a facut asta ca sa poata sa faca mai multe case pentru cei cu nevoi. Asa e politica pubilca acolo.
Acum dragi frati, va intreb, cati dintre noi ajutam cumva acest parinte si cat ajuta presa si alti oameni de bine?
Se mai face si in Iasi un astfel de centru, cu greu ca banii sunt putini si fiecare doneaza cat mai putin, chiar si cei bogati.
Deci se face, dar cu jerfta.
Inca ceva, faci spitalul, dar ai nevoie de aparate, subtante, intrumentar, medici platiti bine, si tot ce trbuie de la un spital. Banii astia trebuie sa vina de undeva. Veti zice ca are BOR afaceri. Ok, are dar cu banii din aceste afaceri se mai fac si alte lucruri, pe la biserici, in parohiile sarace, cantine sociale, asezaminte, etc.
Statul are datoria sa asigure si cele pentru sanatate si pentru scoala si pentru munca. Si noi toti trebuie sa avem grija unul de altul.
Poate sunt unele chestii care nu sunt de laudat la unii preoti sau episcopi sau orice rang sau functie au ei in cadrul BOR ca organizatie, insa sunt si ei oameni ca dumneavoastra, crescuti in familiile noastre. Si ce au vazut si li s-a predat in scoala, acasa, in comunitate, asta fac si ei. EI sunt copii nostri si fac ce facem si noi.
Deci ar trebui sa ne uitam la noi prima data, si dupa aceea la cei in jut.
"Scoate barna din ochiul tau si dupa aceea paiul din ochiul altuia", zice Hristos.
Mai clar spus, ia seama la tine si nu strica pe altul prin felul tau de a fi, in toate.
Tot din nepasare am ajuns unde am ajuns.
Si daca mai scoatem si invatatura care ne permite sa intelgem, mai bine, zic eu, felul cum se gestioneaza mila si dreptatea in lume, si care ne invata prin modele si parabole cum sa aplicam aceste doua laturi ale caracterului nostru, atunci sigur lumea se duce de rapa.
Ia ganditi, cine, poate ar fi azi in stare sa isi dea viata pentru fratii lui, asa cum Hristos a facut pentru noi.
Veti spune ca nimeni nu ia cerut asta.
Atunci si copii nostri tot la fel au sa zica, dupa ce le vom spune ce jertfa am facut noi pentru ei, pentru binele lor.
Dumnezeu sa ne ajute sa fim milosi, drepti si toate sa le acoperim cu iubire jertfelnica.
Asa ne vom puteam purta sarcinile unii altora!
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Fara Cruce, ramanem sub semnul satanei. Acolo unde nu e Dumnezeu, exista satana. Nu exista spatii tampon sau neutre.
satan cu siguranta nu isi doreste ca elevii sa invete sub semnul Crucii. Elevii trebuie sa fie liberi de orice influenta, de orice fel, sustin unii. Dar acesti unii trebuie sa fie constienti de faptul ca nu exista spatii vide, in viata ori suferi influenta satanei, ori de bucuri de influenta lui Hristos, influenta care paradoxal te face sa fi liber si sa ajungi la cunostinta Adevarului.
Asadar, dragi "liber" cugetatori, nu va mai amagiti ca traiti liberi, stand departe de Hristos. Nu faceti altceva decat sa stati pe terenul nimicniciei satanei, care va va goli de tot ce aveti in voi. Veti deveni "nimic".
Robeste-ma Doamne, ca sa fiu liber!
Doamne ajuta!
am avut onoarea sa citesc comentariile dumneavoastra legate de aceasta stire. Am vazut ca v-ati legat de doamna Ana Ungurenasu si e ceilalti care sunt deranjati de Cruce. Hristos, pacestia nu ia numit idioti. Ia numit cel mult necredinciosi, deci a fost atent la cuvinte si cu dragoste de oameni. Nimanui nu ii place cand este jignit.
Este adevarat ca Hristos ne cere sa fim ravnitori in credinta insa asta nu iseamna ca trebuie sa jignim. Trebuie multa delicatete si atentie. Sa nu darmam mai mult decat sa zidim un om.
Fiecare om are libertatea de a crede in Hristos, si cel care crede va mosteni viata vesnica! Asta ne-a promis Hristos.
Tot odata, Sfântului Apostol Pavel in Epistola către Galateni a zis:
" Fraţilor, chiar de va cădea un om în vreo greşeală, voi cei duhovniceşti îndreptaţi-l, pe unul ca acesta cu duhul blândeţii, luând seama la tine însuţi, ca să nu cazi şi tu în ispită."
Prin urmare sa ne alegem bine cuvintele si cu dragoste de aproapele nostru, oricine ar fi el.
Parintele Arsenie Boca, despre care se pot citi multe marturii ale sfinteniei sale si mai ales despre chinurile pe care a trebuit sa le suporte, recomanda, pentru intelegerea moralei crestine, sa se citeasca din Biblie, capitolul care cuprinde si predica de pe munte. Tot atunci a si facut minunea inmultirii celor cinci paini si doi pesti pentru saturarea multimii.
Daca cineva citeste Bilblia, sigur va observa doua laturi ale lui Dumnezeu: mila si dreptatea. Aceste doua atitudini se impetesc foarte frumos in tre foile acestei carti, aratand modul de lucru a lui Dumnezeu pentru desavarsirea omului in bine.
Acum, daca scoatem religia din scoli vom avea oameni care de multe ori nu vor intelege de ce au greuati si necazuri in viata si oameni care nu vor stii cum sa gestionenze un succes, reusita sau o recompensa.
Cei care nu inteleg rostul greutatilor, o parter vor fi tristi, disperati, uneori fara speranta, stresati, s.a.m.d.SI stim ca stresul genereaza tot felul de boli, altii ,mai rau, se vor sinucide. Si ati vazut ca si vedetele ajung la sinucidere, nu doar oameni obisnuiti.
Cei care vor avea reusita vor deveni ori mandrii si dipretuitori fata de restul, si fara dragoste de semeni vor face ce vor dori din talentele lor nepasandu-le de consecintele faptelor lor asupra celor din jur.
Cei cu recompensele vor considera ca li se cuvine tot, ca doar de aia au muncit si cand astfel de oameni ajung in functii de condure si mai au si o foarte mare parere de sine, apoi fereasca Dumnezeu pentru cei de sub ei.
Inca un aspect.
Hristos invata jerfa de sine pentru binele celor din jur. Daca am avea presedinte, senatori, deputati, politisti, avocati, medici, magistrati, judecatori, s.a.m.d. cu cu adevarat credinciosi, formati in scolile romane si in sanul famiilor noastre, care fie si amenintati cu moartea sau momiti cu bani multi si cu alte avantaje, prin credinta ca jertfa pentru aproapele va fi rasplatita de Hristos prin viata vesnica in rai, unde nu este nici intristare, nici durere, nici suspin, ci o bucurie fara margini; atunci fiti siguri ca in Romania va fi raiul pe pamant. Noi nu am mai judeca acesti oameni, ca nu am avea de ce si mai ales ca vom luat noi act de faptele noastre si totul va fi bine.
De scoti morala religiei si mesajul ei din societate, atunci orice este posibil si omul nu mai are frica decat de om. SI omul na, unu e tare, altul e slab. Si va fi dominatia celui puternic asupra celui slab si neajutorat.
Insa cand este invatat sa aiba mila si sa fie drept, atunci se schimba optica.
Acum nu zic ca toti cei care nu sunt religiosi sunt oameni rai sau nu sunt bun de nimic. Departe de mine acest gand.
In fiecare este o "ramasita" din Dumnezeu, constiinta. Daca fiecare om si-ar asculta constiinta, idiferent de religia pe care vrea sa o urmeze, tot ar fi bine.
Religia crestina nu face decat sa intareasca aceasta constiinta, in sensul ei bun si sa o desavarseasca, astfel incat sa avem caractere puternice, gata de jertfa pentru aproapele. Ne intereste in a renunta la noi pentru cei din jurul nostru, pentru binele tuturor. Si acest bine sa il vedem dezinteresat, fara prea multa "publicitate" si sfidare, si fara sa urmarim vreun profit din asta. CI doar de dragul celor din jur.
Asta insemana religia crestina, dragoste si jerta, renuntare la sine, pentru cel de langa tine.
Poate unii dintre noi, care mai mergem la Biserica nu reusim sa intelegem asta. Multi nici nu ne batem capul prea mult, facand din mersul la biserica doar un obicei, ca si mersul la piata. Adica daca tot nu am ce face, hai sa fac o plimbare pana la Biserica. Asa sunt unii, inca lipsiti de curiositatea profunzimii teologice.
Sunt unii care merg la Biserica din convigere si participa la slujbe cu toata fiinta lui. Si, curios, majoritatea sunt tineri si cu cel putin doi copii. Si, mai mult, inteleg rostul comportamentului lor. Acestia vor vreau tot timpul religie in scoli pentru ca stiu ce inseamna a fi un om religios, practic vorbind. Acestia practica si rugaciune si stiu si roadele ei. Pe acestia nu ai cum sa ii carnesti din dragostea lor petru Hristos.
Se mai intreaba de ce Biserica, ca instituie, nu face spitale. Simplu. Rolul ei este acela de a se adresa in pricipal sufletului. Daca BOR, ca si instituie, are un venit important si cei care administreaza acest venit, adica episcopii, fie ei patriarhi sau mitropoliti, acestea fiind doar trepte onorifice, se vor si de aceste chestiuni, ei, in loc sa invete poporul despre Dumnezeu, devin manageri. Apostolii cand au propovaduit, nu ai infiintat spitale. Grija lor a fost aceea de a invata poporul. Unii episcopi, dupa ei, au avut si astfel de activitati, benevol si cu foarte multa jertfa. Insa nu toti au avut aceste calitati de adminstrare in asemenea masura. Tot odata nu pentru asta ia investiti Hristos , prin apostoli, in treapta de episcopi. In cel mai buna ca, acestia ajungand la un grad de sfintenie ajutau oamenii vindecandui prin rugaciunilor lor catre Hristos sau Maica Domnului sau alti sfinti. Si pentru sfintenia lor Dumnezeu sau sfintii sacultau rugasiunile lor si dadeau vindecare celui care cerea ajutorul.
In istorie, primul episcop, care a infiintat spitale a fost Sfantul Vasile cel Mare. Acestea se numeau Vasiliade. Insa aeste spitale au fost contruite cu bani de la oameni, bogati sau saraci. Iar aceasta munca a fost una titanica. Si oamenii dadeau bani in sensul asta.
In zilele noastre se contruiesc , de catre unii preoti si chiar poate episcopii, nu stiu asta sigur,mai multe centre pentru copii abandonati sau pentru femeile care sunt alungate de familie pentru ca au rmas insarcinate si parintii nu le vor cu bebe acasa. SI ca sa nu faca avort, merg in astfel de centre. Unul dinei este parintele Tanse de la Valea Plopului, Prahova. Si acesta a fost luat de vizor de domnii din presa, ca, uite sunt prea multe biserici in sat. Insa el a facut asta ca sa poata sa faca mai multe case pentru cei cu nevoi. Asa e politica pubilca acolo.
Acum dragi frati, va intreb, cati dintre noi ajutam cumva acest parinte si cat ajuta presa si alti oameni de bine?
Se mai face si in Iasi un astfel de centru, cu greu ca banii sunt putini si fiecare doneaza cat mai putin, chiar si cei bogati.
Deci se face, dar cu jerfta.
Inca ceva, faci spitalul, dar ai nevoie de aparate, subtante, intrumentar, medici platiti bine, si tot ce trbuie de la un spital. Banii astia trebuie sa vina de undeva. Veti zice ca are BOR afaceri. Ok, are dar cu banii din aceste afaceri se mai fac si alte lucruri, pe la biserici, in parohiile sarace, cantine sociale, asezaminte, etc.
Statul are datoria sa asigure si cele pentru sanatate si pentru scoala si pentru munca. Si noi toti trebuie sa avem grija unul de altul.
Poate sunt unele chestii care nu sunt de laudat la unii preoti sau episcopi sau orice rang sau functie au ei in cadrul BOR ca organizatie, insa sunt si ei oameni ca dumneavoastra, crescuti in familiile noastre. Si ce au vazut si li s-a predat in scoala, acasa, in comunitate, asta fac si ei. EI sunt copii nostri si fac ce facem si noi.
Deci ar trebui sa ne uitam la noi prima data, si dupa aceea la cei in jut.
"Scoate barna din ochiul tau si dupa aceea paiul din ochiul altuia", zice Hristos.
Mai clar spus, ia seama la tine si nu strica pe altul prin felul tau de a fi, in toate.
Tot din nepasare am ajuns unde am ajuns.
Si daca mai scoatem si invatatura care ne permite sa intelgem, mai bine, zic eu, felul cum se gestioneaza mila si dreptatea in lume, si care ne invata prin modele si parabole cum sa aplicam aceste doua laturi ale caracterului nostru, atunci sigur lumea se duce de rapa.
Ia ganditi, cine, poate ar fi azi in stare sa isi dea viata pentru fratii lui, asa cum Hristos a facut pentru noi.
Veti spune ca nimeni nu ia cerut asta.
Atunci si copii nostri tot la fel au sa zica, dupa ce le vom spune ce jertfa am facut noi pentru ei, pentru binele lor.
Dumnezeu sa ne ajute sa fim milosi, drepti si toate sa le acoperim cu iubire jertfelnica.
Asa ne vom puteam purta sarcinile unii altora!