
Preasfințitul Părinte Dr. Ambrozie, Episcopul Giurgiului, împlinește azi 54 de ani, ocazie cu care redăm una dintre predicile sale memorabile sintetizată de noi sub titlul „Dumnezeu o să-i dea jos pe nemernicii ăștia care ne conduc!” (video mai sus).
Preasfinția Sa s-a născut în ziua de 20 aprilie a anului 1969, în
localitatea Scorțeni, județul Prahova, ca fiu al lui Gabriel și al
Auricăi Meleacă, primind numele de botez Valentin. A urmat cursurile
Liceului nr. 1 din Câmpina (1983-1987) și a satisfăcut stagiul militar
între anii 1987-1989, se scrie pe site-ul Episcopiei.
În anul 1990 intră în obștea Schitului Crasna, unul dintre cele mai cunoscute vetre monahale prahovene. Aici, în anul 1991, este tuns în monahism, primind numele Ambrozie. Datorită dragostei pentru slujirea Sfântului Altar este hirotonit ierodiacon apoi ieromonah, în anul 1992.
Pentru a-și desăvârși formația duhovnicească și teologică, Preasfințitul Părinte Ambrozie urmează între anii 1992 – 1996 cursurile Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București.
În anul 1996, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române de atunci, vrednicul de pomenire Părinte Patriarh Teoctist, îl numește prin decizie patriarhală Stareț al Schitului Darvari, redeschis după o lungă și tristă perioadă de tăcere.
În tot acest răstimp, Preasfinția Sa a desfășurat o intensă activitate duhovnicească și administrativă, întărind obștea monahilor, creând o comunitate de credincioși bine închegată, construind un paraclis, stăreția, arhondaricul, trapeza și chiliile și restaurând vechea incintă.
În paralel cu această trudă, Preasfinția Sa și-a continuat studiile, urmând cursurile de masterat ale aceleiași facultăți, la secția „Doctrină și cultură”.
Lucrarea de dizertație, „Palamism și secularizare”., a fost redactată sub îndrumarea vrednicului de pomenire Pr. Acad. Dumitru Popescu.
Pentru meritele deosebite depuse în slujba Bisericii, Preasfinția Sa primește în anul 1999 rangul de Protosinghel, în același an fiind admis și la cursurile de doctorat ale Facultății de Teologie Ortodoxă din Salonic, cu un proiect despre problema uniației transilvănene. Munca de cercetare va fi încununată prin susținerea lucrării cu titlul ,,Considerarea istorică a cauzelor și consecințelor unirii Bisericii Ortodoxe din Transilvania cu Biserica Romano-Catolică”., sub îndrumarea științifică a Prof. Dr. Apostolos Glavinas, susținută pe 3 martie 2005. Comisia, formată din opt prestigioși profesori greci va acorda acestei lucrări calificativul Arista (excepțional), propunând publicarea ei.
În ziua de 4 octombrie 2000, la propunerea vrednicului de pomenire Părinte Patriarh Teoctist, a fost ales în funcția de episcop vicar patriarhal, cu titulatura „Sinaitul”, de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, hirotonia având loc la data de 15 octombrie 2000.
În această calitate, a coordonat și îndrumat, conform deciziei patriarhale, următoarele sectoare: Relații Externe Bisericești, Comunități Externe, Învățământ, Biserica și Societatea, Diaconia, Biroul de Presă și Biroul de Pelerinaje.
Începând din septembrie 2002, a primit spre coordonare Sectorul Comunități Externe, Sectorul Patrimoniu Național Bisericesc, Asociația Diaconia, Așezământul social „Patriarhul Justinian Marina”, Biroul de Pelerinaje al Patriarhiei Române cu Agenția de turism „Pelerinul”, Centrul de Servicii al Patriarhiei, precum și îndrumarea activității Schitului Darvari din București.
În ziua de 8 februarie 2006 a fost ales în demnitatea de Episcop al Giurgiului de către Colegiul Electoral Bisericesc, întrunit sub președinția vrednicului de pomenire Părinte Patriarh Teoctist și întronizat în ziua de 9 aprilie, în Catedrala Episcopală „Adormirea Macii Domnului” din Giurgiu.
În demnitatea de Episcop al Giurgiului, Preasfinția Sa desfășoară o activitate deosebită în plan pastoral, misionar, cultural și social-filantropic, slujind lui Dumnezeu și oamenilor, având în minte și în inimă, bucuria slujirii, bucurie care izvorăște din iubire pentru Domnul nostru Iisus Hristos, Cel răstignit și Înviat.
Cu ocazia împlinirii a 54 de ani de la nașterea Preasfințitului Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, clerul și credincioșii eparhiei sale înalță rugăciuni către Bunul Dumnezeu să dăruiască Preasfinției Sale deplină sănătate, ani mulți și buni, pentru a sluji cu aceeași dragoste, înțelepciune și dăruire Biserica lui Hristos și poporul dreptcredincios, transmit aceștia.
Ne alăturăm urării lor: ÎNTRU MULȚI ANI!
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Domnul sa va dea bucurii infinite
Sanatate de inger, putere de foc
Sa piara vrajmasii pe loc
Sa traiti aparat de duhuri divine
Ca dusmanii va sunt crunte jivine
Lumina cereasca sa va'nvaluie tot
Când iudele urzesc un complot
Vrednic pilot in marea furtuna
Biserica va ofera cununa
Si Domnul sopteste usor
Te voi inalta, fiule calator !
"Pentru orice crestin pierderea Patriarhului Teoctist e o mare durere, o lipsa care nu poate fi asa usor inlocuita. Nici nu s-a “racit” insa Prea Fericitul ca lupta pentru putere a si inceput. De fapt incepuse din 1990, dar longevitatea intaistatatorului Bisericii Ortodoxe Romane strica planurile oricui.
Unul dintre marii favoriti la jiltul patriarhal este Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, Inalt Prea Sfintitului Daniel Ciobotea. Om de mare anvergura intelectuala, insa prea putin legat de monahism, lucru care i se reproseaza cu varf si indesat. Profesor timp de peste opt ani de zile la Institutul Ecumenic de la Bossey – Elvetia, ba chiar director adjunct, Mitropolitul Daniel este suspectat de unii de o relatie nu tocmai ortodoxa cu organele Securitatii Statului. Este cel putin greu de crezut ca, in cariera sa universitara, Daniel Ciobotea nu s-a intalnit cu “baietii cu ochi albastri” din moment ce din 1976 venea in tara numai ca vizitator. Unii ar baga mana in foc ca oricum devenea episcop, din moment ce, in 1988, a fost chemat de urgenta in tara, tuns calugar si peste noapte hirotonit protosinghel. Anul Revolutiei, 1989, nu l-a prins chiar “neinitiat” de ”ierarhia nevazuta” cum era numita Securitatea sau Directia de Informatii Externe, din moment ce proaspatul protosinghel era – hai ca stiti deja – responsabil cu Sectorul Relatii Externe al Bisericii Ortodoxe Romane. Mitropolitului Daniel i se mai reproseaza apartenenta la Masonerie. Nu a negat niciodata aceasta apartenenta, relatiile sale cu masonii importanti fiind de notoritate, dar nici nu a confirmat apartnenta sa in aceasta organizatie discreta (nici nu avea cum - n.r.). Cazul nu ar fi insa singular, din ce in ce mai multi ierarhi catolici, protestanti sau ortodocsi fiind capacitati de 'Marea Fratie'."
Acest individ pe numele lui de mirean Ciobotea are reclamații chiar de la fratele lui care l-a desființat. A fost cu acest Frunzaverde marele mason multi ani în Elveția. El a fost susținut sa ia puterea în locul lui Teofan de Argeș exact de masonul Frunzaverde. Lasitatea acestui patriarh îmi este clara. Joc meschin și supus conducerii care ii da salariul nu face nimic pentru confrați ortodocși din Ucraina. Nimic. Poate în realitate nu sa vaccinat dar a se face propaganda vaccinraii este crima. Oare PS Ambrozie sa nu știe și de aceste faze ale lui Ciobotea? Bun dai de pămînt cu Johannis și Citzu dar cum ramine cu șeful dumitale. Asta nu stirbeste curajul de a demasc criminalii aservici SUA și UE care au cumpărat otravă pe post de vaccinuri. Am întrebat și nu am dat cu parul. Doamne ajuta!
La multi ani cu liniștea cerurilor și pacea florilor!!!