O nouă lege din SUA zguduie rațiunea: Se discută posibilitatea ca roboții să fie utilizați pe post de armă letală împotriva suspecților

De Ginan Abraheam  /  

Foto: blueskywa

Foto: blueskywa

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ar trebui ca roboții care lucrează alături de forțele de ordine să fie folosiți pentru a folosi forța mortală? este întrebare din lunii propusă, potrivit npr de Consiliul de supraveghere din San Francisco.

Consiliul de supraveghere din San Francisco analizează această întrebare înultima vreme, în timp ce examinează o propunere de politică care ar permite Departamentului de Poliție din San Francisco (SFPD) să folosească roboți ca forță mortală împotriva unui suspect.

O nouă lege californiană a intrat în vigoare în acest an, care impune fiecărei municipalități din stat să enumere și să definească utilizările autorizate ale tuturor echipamentelor de tip militar din cadrul agențiilor locale de aplicare a legii.

Proiectul inițial al politicii SFPD nu menționa nimic în ceea ce privește roboții.

Aaron Peskin, membru al Consiliului de Supraveghere al orașului, a adăugat un rând la proiectul inițial de politică al SFPD, în care se preciza: „Roboții nu vor fi folosiți ca mijloc de folosire a forței împotriva oricărei persoane".

SFPD a tăiat acea propoziție cu o linie roșie și a returnat proiectul.

Propunerea lor modificată subliniază că „roboții vor fi utilizați ca opțiune de forță mortală doar atunci când riscul de pierdere a vieții membrilor publicului sau a ofițerilor este iminent și depășește orice altă opțiune de forță disponibilă pentru SFPD".

SFPD are în prezent 12 roboți funcționali. Aceștia sunt controlați de la distanță și sunt utilizați de obicei pentru a obține o conștientizare a situației și pentru a supraveghea zone specifice la care ofițerii nu pot ajunge. Aceștia sunt, de asemenea, folosiți pentru a investiga și dezamorsa potențiale bombe sau pentru a ajuta la negocierea ostaticilor.

Peskin spune că o mare parte din echipamentele de tip militar vândute orașelor pentru a fi folosite de departamentele de poliție au fost emise de guvernul federal, dar nu există prea multe reglementări privind modul în care trebuie folosiți roboții. „Ar fi minunat dacă guvernul federal ar avea instrucțiuni sau îndrumări. Între timp, facem tot posibilul să ne punem la punct."

Ideea ca roboților să li se permită în mod legal să ucidă a stârnit unele controverse. În octombrie, o serie de companii de robotică - inclusiv Boston Dynamics de la Hyundai - au semnat o scrisoare deschisă, afirmând că roboții de uz general nu ar trebui să fie înarmați.

Ryan Calo este profesor de drept și știința informației la Universitatea din Washington și studiază, de asemenea, robotica. El spune că este de mult timp îngrijorat de militarizarea tot mai mare a forțelor de poliție, dar că unitățile de poliție din întreaga țară ar putea fi atrase de utilizarea roboților deoarece „le permite ofițerilor să incapaciteze un individ periculos fără a se pune în pericol".

Roboții ar putea, de asemenea, să mențină în siguranță și suspecții, subliniază Calo. Atunci când ofițerii folosesc forța letală la propria discreție, de multe ori justificarea este că ofițerul nu s-a simțit în siguranță și a perceput o amenințare. Dar, observă el, „dacă trimiteți roboți într-o situație, pur și simplu nu mai există niciun motiv pentru a folosi forța letală, deoarece nimeni nu este de fapt pus în pericol".

Prima dată când s-a raportat că un robot a fost folosit de forțele de ordine ca forță letală în Statele Unite a fost în 2016, când Departamentul de Poliție din Dallas a folosit un robot de dezamorsare a bombelor înarmat cu un dispozitiv exploziv pentru a ucide un suspect care împușcase și ucisese cinci ofițeri de poliție.

Într-o declarație transmisă prin e-mail către NPR, ofițerul de informații publice al SFPD, Allison Maxie, a scris: „SFPD nu deține și nu operează roboți echipați cu opțiuni de forță letală, iar Departamentul nu intenționează să echipeze roboții cu niciun tip de armă de foc". Deși roboții pot fi eventual echipați cu încărcături explozive pentru a sparge anumite structuri, acestea ar fi folosite doar în circumstanțe extreme. Declarația a continuat: „Nicio politică nu poate anticipa fiecare situație imaginabilă sau circumstanță excepțională cu care s-ar putea confrunta ofițerii. SFPD trebuie să fie pregătit și să aibă capacitatea de a răspunde în mod proporțional".

Paul Scharre este autorul cărții Army Of None: Autonomous Weapons And The Future Of War (Armele autonome și viitorul războiului). El a ajutat la crearea politicii americane privind armele autonome folosite în război.

Scharre remarcă faptul că există o distincție importantă între modul în care sunt utilizați roboții în armată față de aplicarea legii. În primul rând, roboții folosiți de forțele de ordine nu sunt autonomi, ceea ce înseamnă că sunt controlați de un om.

„În cazul armatei, aceștia sunt folosiți în luptă împotriva unui inamic, iar scopul este acela de a ucide inamicul. Acesta nu este și nu ar trebui să fie scopul pentru forțele de poliție", spune Scharre. "Ele sunt acolo pentru a proteja cetățenii și pot exista situații în care trebuie să folosească forța mortală, dar acestea ar trebui să fie absolut o ultimă soluție."


Ceea ce este îngrijorător la propunerea SFPD, spune Scharre, este că nu pare să fie bine gândită.

„Odată ce ai autorizat acest tip de utilizare, poate fi foarte greu să te răzgândești". El spune că această propunere stabilește o alegere falsă între a folosi un robot pentru forță mortală sau a pune în pericol ofițerii de poliție. Scharre sugerează că roboții ar putea fi trimiși în schimb cu o armă neletală pentru a incapacita o persoană fără a pune în pericol ofițerii.

În calitate de persoană care studiază robotica, Ryan Calo spune că ideea de "roboți ucigași" este o rampă de lansare pentru o discuție mai amplă despre relația noastră cu tehnologia și IA.

Când vine vorba de roboți pe teren, Calo se gândește la ce se întâmplă dacă tehnologia dă greș și un robot ucide sau rănește accidental o persoană.

„Devine foarte dificil să se deslușească cine este responsabil. Sunt oamenii care folosesc tehnologia? Sunt oamenii care proiectează tehnologia?" întreabă Calo.

Cu ajutorul oamenilor, putem descompune dinamica socială și culturală a unei situații, ceea ce nu se poate face cu un robot.

„Ei se simt ca niște entități pentru noi, într-un mod în care alte tehnologii nu o fac", spune Calo. "Și astfel, atunci când ai un robot în amestec, dintr-o dată nu numai că ai această întrebare despre cine este responsabil, care oameni, dar ai și acest sentiment puternic că robotul este un participant."

Chiar dacă roboții ar putea fi folosiți pentru a menține oamenii în siguranță, Calo mai ridică o întrebare: „Trebuie să ne întrebăm dacă vrem să fim într-o societate în care poliția ucide oameni cu ajutorul roboților? Se simte atât de profund dezumanizant și militarist."

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Vlad Țăranu, elevul prigonit pentru Basarabia, la ActiveNews:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (3)
  • Coronoia 05.12.2022 17:18
    Dezgustator. Se pregatesc sa ne capaceasca mai bine pentru urmatoarea plandemie, asmut gramada de fiare pe niste civili inofensivi. Nu i-ar mai rabda Dumnezeu.
    Ce bine le-ar fi prins lor niste roboti din-astia la apogeul terorii covidiste, sa-i vaneze pe strazi si sa-i lichideze pe "suspectii" care nu poarta sfanta masca cum se cuvine. Sau pe "suspectii" care fac o demonstratie impotriva guvernului. Sau niste "copii suspecti" care au iesit din casa sa se dea in leaganul din fata blocului si astfel au incalcat sfantul lockdown.
  • Neptune 05.12.2022 17:37
    De aici si pana la abuzuri mai e doar o linie fragila. De exemplu la o manifestatie anti-regim la care sunt prezenti politisti si manifestantii pot deveni galagiosi sau sa faca anumite gesturi fara a pune viata politstilor in pericol, cum va decide un robot echipat cu arme letale cand trebuie sa actioneze? Ar putea sa traga necontrolat in multime si apoi s-ar aduce subiectiv justificarea ca manifestantii au pus viata politistilor in pericol.
  • Reee 05.12.2022 23:33
    Primii suspecti sunt reprezentantii oricaror asa zise autoritati, vezi servicii secrete, politie, guvernanti, complexul Pharma etc.
  1. Eșec?! Nici vorbă: Atacul Iranului este un Semn că s-a schimbat Lumea!

  2. Dr. Robert Malone: Motivul implementării cenzurii și tehnologiei psihologice asupra populației. Ce urmărește ”Marea Narațiune” a lui Klaus Schwab pe plan mondial - VIDEO TRADUS de la Summitul Covid 5

  3. Sydney: Episcop, cunoscut pentru poziția fermă împotriva războiului din Gaza dar și a vaccinurilor Covid, a fost atacat cu cuțitul în timpul unei slujbe. Sâmbătă a avut loc un alt atac violent cu cuțitul, în care au fost ucise șase persoane - VIDEO

  4. Un profesor le scrie colegilor săi de la liceul George Barițiu din Baia Mare: Rușine, Domnilor Profesori! Scuipați-vă de trei ori pe zi. Dați-vă pumni! Dați-vă cu capul de pereți, doar s-o îndura Dumnezeu să vă dea un grăunte de minte. PENTRU VLAD ȚĂRANU!

  5. Un interviu profetic din 2002 - dr. Michael Crichton, în dialog cu celebrul prezentator Charlie Rose: Virusul X și pericolul biotehnologiilor avansate - “ingineria genetică poate provoca mult mai multă distrugere decât bombele atomice” - VIDEO

  6. Noi minuni ale Sfinților închisorilor din Aiud – un prunc născut prematur, căruia medicii nu-i dădeau nicio șansă, s-a făcut complet sănătos. O vindecare și convertire minunată pe patul de moarte - și alte minuni

  7. Cea mai mare companie de asigurări de sănătate din Belgia vrea să introducă eutanasierea pentru bătrâni: ”Sunt un munte de carne. De ce să trăiască mai mult?”

  8. CJ Hopkins: Miliția Gândirii, în acțiune - Congresul pentru Palestina, organizat la Berlin, epicentrul “democrației” europeane, a fost suprimat de ”Poliția pentru Combaterea Urii!”

  9. Zoe Dantes: Când te întorci din morți!

  10. Cutremur în lumea interlopă: Costel Corduneanu, zis Ștefan cel Mare al Moldovei, s-a stins din viață la numai 54 de ani

Ultima oră

08:31

Elisabeth Linder, consultantă a industriei farmaceutice, despre vaccinuri - VIDEO

23:36

ASCOR Constanța organizează Conferințele Postului Mare. Invitați: Părintele Nicolae Tănase, de la Valea Plopului, și Părintele lect. Univ. Dr. Gheorghe Tudor, de la Facultatea de Teologie din București

23:07

Noi minuni ale Sfinților închisorilor din Aiud – un prunc născut prematur, căruia medicii nu-i dădeau nicio șansă, s-a făcut complet sănătos. O vindecare și convertire minunată pe patul de moarte - și alte minuni

22:30

Dr. Robert Malone: Motivul implementării cenzurii și tehnologiei psihologice asupra populației. Ce urmărește ”Marea Narațiune” a lui Klaus Schwab pe plan mondial - VIDEO TRADUS de la Summitul Covid 5

21:42

Un interviu profetic din 2002 - dr. Michael Crichton, în dialog cu celebrul prezentator Charlie Rose: Virusul X și pericolul biotehnologiilor avansate - “ingineria genetică poate provoca mult mai multă distrugere decât bombele atomice” - VIDEO

20:20

CJ Hopkins: Miliția Gândirii, în acțiune - Congresul pentru Palestina, organizat la Berlin, epicentrul “democrației” europeane, a fost suprimat de ”Poliția pentru Combaterea Urii!”

19:30

Un profesor le scrie colegilor săi de la liceul George Barițiu din Baia Mare: Rușine, Domnilor Profesori! Scuipați-vă de trei ori pe zi. Dați-vă pumni! Dați-vă cu capul de pereți, doar s-o îndura Dumnezeu să vă dea un grăunte de minte. PENTRU VLAD ȚĂRANU!

18:26

Doliu în lumea muzicii de petrecere: S-a stins din viață Adriana Avramovici, supranumită “Piranda de la Timișoara”

17:41

Eșec?! Nici vorbă: Atacul Iranului este un Semn că s-a schimbat Lumea!

16:52

Sydney: Episcop, cunoscut pentru poziția fermă împotriva războiului din Gaza dar și a vaccinurilor Covid, a fost atacat cu cuțitul în timpul unei slujbe. Sâmbătă a avut loc un alt atac violent cu cuțitul, în care au fost ucise șase persoane - VIDEO

15:55

Valerian Stan: De când sunt încârdășite la guvernare, PSD și PNL s-au dovedit pasive în mod premeditat în a aduce în țară fugarii condamnați pentru fapte grave de corupție

15:22

Sfidarea românilor la Carei. Primarul udemerist Kovacs menține inscripția cu strofa din imnul Ungariei în fața primăriei

14:21

Johnson & Johnson continuă să lanseze pe piață produse cu impact nociv asupra sănătății copiilor. După pudra de talc cancerigenă și după șamponul de păr pentru bebeluși contaminat cu azbest, a lansat siropul mortal, pentru piața din Africa

14:00

Mărturia celebrului medic cardiolog Aseem Malhotra, fost vaccinist, ștearsă de YouTube: Tatăl meu a murit în urma unui atac de cord pentru că AMBULANȚELE ÎNTÂRZIAU DELIBERAT în astfel de cazuri. Testimony delivered in the Helsinski District Court - ENG

13:20

Cutremur în lumea interlopă: Costel Corduneanu, zis Ștefan cel Mare al Moldovei, s-a stins din viață la numai 54 de ani