O mare recunoaștere internațională pentru IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, venită chiar la 23 de ani de arhierie, împliniți azi: Alegerea ca membru titular în European Academy of Science and Arts din Salzburg

De Alesandru Anghel  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În ziua de 6 aprilie 2024 IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a fost ales ca membru titular al European Academy of Science and Arts din Salzburg. Întâlnirea a avut loc în Aula Magna a Universității din Salzburg, fiind prezenți numeroși invitați și personalități europene, informează și Basilica. În același timp, chiar astăzi, 8 aprilie, se împlinesc 23 de ani de când Înaltpreasfințitul Teodosie a fost întronizat de vrednicul de pomenire Patriarh Teoctist în scaunul de Arhiepiscop al Tomisului, credincioșii bucurându-se la Constanța de un cuvânt pe acest subiect din partea ierarhului, după Sfânta Liturghie de astăzi, pe care îl redăm la final, împreună cu imagini de arhivă cu Preafericitul Teoctist, Patriarhul României, de la evenimentul de Florii, din 2001, și un reportaj TVR despre acel moment de mare încărcătură duhovnicească.

Așa cum se știe, președintele și fondatorul Academiei Tomitane din Constanța, IPS Teodosie, este membru în mai multe academii europene și americane și chiar din îndepărtata Asie, anume din Mongolia. Acest prestigiu al Arhiepiscopului Tomisului se întemeiază pe lucrarea sa curată pentru credincioșii ortodocși din Tomis și Dobrogea și nu numai, se întemeiază pe instituțiile foarte importante pe care le-a înființat, pe colecțiile de documente pe care le păstorește și cărora le dă viață.

Înaltul ierarh este membru în Academia Europeană de Științe, Arte și Litere din Paris, membru în Academia Hispanoamericană, în Academia Senghor din Milano, în Academia de Cultură și Poezie din Ulanbator. În cadrul Academiei Tomitane a fondat și a dat viață unor colecții celebre precum Monumenta Romaniae Historica (din care s-au tipărit peste 1000 de volume cu manuscrise color datate între secolele IV-XIV), Biblioteca lui Eminescu (din care s-au tipărit 735 de volume din cele 1242 cât număra biblioteca întreagă a lui Eminescu), Monumentele ortodoxe și bizantine (din care s-au tipărit peste 300 de volume).

Înaltul ierarh Teodosie nu a putut participa personal la ședința solemnă din 6 aprilie 2024 care a avut loc la Academia Europeană de Științe și Arte din Salzburg și a adresat președintelui Klaus Mainzer o caldă scrisoare de mulțumire și de salut solemn.

Iată scrisoarea Arhiepiscopului Teodosie:

Părintele consilier Mircea Cristian Pricop i-a dăruit președintelui Mainzer din partea Arhiepiscopului Teodosie Medalia de Aur Dionysius Exiguus și Diploma de membru titular al Academiei Tomitane:

Înaltul ierarh Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a fost primit ca membru titular al Academiei Europene de Științe și Arte din Salzburg. Iată și diplomă conferită Arhiepiscopului Tomisului:

În aceeași ședință solemnă, au mai fost primiți ca membri titulari personalități celebre din întreaga lume.

Amintim, astfel, numele următoare:

- Prof. Dr. Dr. Michael MOSER, University of Vienna (I), Austria
- Prof. Binhua WANG, University of Leeds (I), United Kingdom
- Prof. Stefania MICHELUCCI, University of Genova, Italy
- Prof. Ranjan GHOSH, University of North Bengal(I), India
- Prof. Dr. Dr. Rudy Leon DE WILDE, Pius Hospital, Oldenburg (I), Germany
- Prof. Yang JIANSHE, Tongji University (I), China
- Prof. Shengbin LI, Xian Jiaotong University (I), China
- Prof. Dr. Andraž STOŽER, University of Maribor (I), Slovenia
- Prof. Dr. Jialin ZHENG, Tongji University (I), China
- Mag. art. Anne DO PAÇO, Wiener Staatsoper (I), Austria
- MA Cheikh Tidiane GAYE, International Academy Leopold Sedar Senghor (I), Italy
- Prof. Dr. Irina MUREȘANU, University oft Maryland (I), USA
- Prof. Dorothee OBERLINGER, Mozarteum University Salzburg (I), Germany
- Prof. Franz Martin OLBRISCH, Sächsische Akademie der Künste (I), Germany
- Prof. Arne BATHKE, Salzburg University (I), Austria
- Prof. Dr.Natascha OPPELT, Kiel University (I), Germany
- PhD Lei CHEN, Durham University (I), United Kingdom
- Prof. Lu ZHOUXIANG, National University of Ireland Maynooth (I), China
- Prof. Subhasis CHAUDHURI, Indian Institute of Technology, Bombay (I), India (N)
- Prof. Liang-Yin CHU, Sichuan University (I), China
- Prof. Vijay DHIR, University of California, Los Angeles (I), USA
- Prof. Yun FU, Northeastern University (I), USA
- Prof. Xiaoming (Shawn) HE, University of Maryland (I), USA
- Prof. Pak Kin WONG, The Pennsylvania State University (I), USA
- Prof. Georgios THEODOROPOULOS, Southern University of Science and Technology (SUSTech) (I), Greece
- Prof. Purushottama BILIMORIA, University of Melbourne (I), Australia
- Prof. Peter DUBOVSKÝ, Pontifical Biblical Institute (I), Italy
- Prof. Dr.Christoph ELSAS, Philipps University Marburg (I), Germany
- Prof. Dr. Eva-Maria FABER, Theologische Hochschule Chur (I), Switzerland.

Cuvântul de deschidere a fost rostit de președintele Academiei Europene de Științe și Arte, prof. dr. Klaus Mainzer. A urmat discursul fondatorului, prof. dr. Felix Unger, președinte de onoare al Academiei.

Prelegerea festivă a fost susținută de prof. dr. Emmanuelle Charpentier, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie în anul 2020, care a primit Medalia „Paul Crutzen”. La reuniune a participat și IPS Andrei Andreicuț, la rândul său membru al Academiei, mai transmite Basilica.

Academia Europeană pentru Științe și Arte din Salzburg a fost fondată în anul 1990 de profesorul cardiolog dr. Felix Unger, de cardinalul Franz König, Arhiepiscopul Vienei, și de filosoful Nikolaus Lobkowicz.

Academia numără aproximativ de 1.500 de personalități ale vieții universitare, acoperind șapte secțiuni: Științe umaniste, Medicină, Artă, Științe ale naturii, Științe sociale, economice și juridice, Științele tehnice și ale dezvoltării, precum și Religiile lumii. Dintre membrii academiei, peste 30 sunt deținători ai Premiului Nobel, mai informează Basilica.

 

 

În același timp, astăzi, IPS Teodosie a serbat la Constanța 23 de ani de arhierie. Parintele Bogdan Moise, decan al Facultății de Teologie „Sfantul Apostol Andrei” din Constanța, a amintit la momentul aniversar:

„Ziua de astăzi, pe lângă încărcătură unei Sfintei Liturghii a darurilor mai înainte sfințite săvârșită de Înaltpreasfințitul Teodosie, înconjurat de un sobor de diaconi și preoți, în afară de prezența dvs aici întru cinstirea unei zile de post din Sfântul și Marele Post al Paștilor, în afara frumuseții de zi de primăvară însorită, mai poartă o semnificație deosebită - pentru că în urmă cu 23 de ani, chiar aici, în acest spațiu, se desfășurau evenimente deosebite ca înscăunarea, întronizarea Înaltpreasfintitului Părinte Teodosie că Arhiepiscop al Tomisului.”

La rândul său, IPS Teodosie a evocat fericitul eveniment:

„Într-adevăr, momentele acestea hotărâtoare pentru slujire sunt în purtarea de grija a Lui Dumnezeu. Dumnezeu m-a hărăzit să ajung aici. Iubeam acest ținut, însă doar în treacăt am fost aici, la un frate pe care-l aveam aici, venit la munca. Dar Dobrogea îmi era cunoscuta doar de la părintele meu duhovnic, vrednicul de pomenire Părintele Elefterie. Cel care atunci când am mers la dansul, cu colegii, în anul II de seminar ne-a spus să venim în Dobrogea, să cercetam mănăstirea Dervent cu minunile ei. 

Atunci nu mai era mănăstire, ci un fel de I.A.S., dar întrucât Părintele ne-a spus "Eu nu voi pleca din viață aceasta până când nu mă voi întoarce la mănăstirea Dervent stareț cum am plecat”, acesta ne indemna să venim la Dervent. Într-un anumit fel, cu 18 ani înainte de 1989, Părintele Elefterie prevedea căderea comunismului și intrarea în libertate. 

Noi toți am ținut minte și ne întrebam ce vrea să spună părintele cu aceste cuvinte "Nu mă voi sfârși până nu voi ajunge din nou la Dervent." Și iată a ajuns și a pornit izvorul care era secat! Părintele a pornit izvorul cu venirea sa. De aceea este lucru minunat intru ochii noștri cum spune psalmistul. Și iată, Părintele m-a adus și aici - eu întotdeuna am socotit că Părintele, venind aici, mai înainte întorcandu-se din Moldova, de la mănăstirea Agapia Veche, și apoi de la mănăstirea Secu - mi-a pregătit și mie calea, să vin aici.

Și am venit aici, cu multă sfială, pentru că știam că aici sunt locuri sfinte, din istorie știam că ținutul acesta este apostolic. Și iată am venit aici cu mare emoție, ca la locurile sfinte. Nu vizitasem până în 2001 locurile sfinte și am socotit că vin la locurile sfinte. Și venind aici m-am înrădăcinat și simt ca acesta este pământul care m-a chemat și spiritualitatea de aici. Și trăiesc cu emoție știind că aici au fost doi Apostoli, care au creștinat și păstorit Dobrogea și apoi urmașii lor.

Aici, dacă facem o socoteală, sunt sute de Sfințîi care au Sfințit pământul Dobrogei, în timpul muceniciei lor, mai ales la sfârșitul veacului al III-lea și începutul veacului al IV-lea. De asemenea au fost mulți Cuvioși și ierarhi trăitori, pe mulți dintre ei ii pomenim.

Această zi este ziua providențială - atunci era Duminică Floriilor, vom sarbatoari și anul liturgic sau timpul liturgic, dar ziua cronologică din anul 2001 este această zi de 8 aprilie. Și în ziua această aveam o  sărbătoare a familiei întrucât este ziua de naștere a surorilor mele dinaintea mea, cele trei. Au fost și ele aici acum 23 de ani pentru că aveau ziua lor de naștere și eu aveam ziua de întronizare, aici, la Tomis. Cu adevărat, cum a spus părintele decan, nu mi-a fost ușor să mă desprind de la București pentru că fusesem în aproape toate asrohiile, nu era ajun de sărbătoare și sâmbătă seară să nu fiu într-o parohie departe. Am fost la slujba Vecerniei și a Litiei în aproape toate parohiile. Dumnezeu mi-a ajutat să nu refuz și să fac trei Vecernii într-o după amiază, începeam la ora 14.00 și terminam la ora 23.00. Dumnezeu mi-a dat sănătatea și putere și îi mulțumesc. Și nu uit jerfta de la București pentru că Preafericitul vrednic de pomenire Teoctist căruia i-am cerut iertare și binecuvântare să îmi dea voie să merg la hramuri și să merg la câte hramuri pot. Și mergeam la toate hramurile seara și pentru această I-am cerut îngăduință să nu mai fac scris să îmi dea voie și mi-a dat voie fiind pravilă mea. Doar pentru Sfânta Liturghie aveam rânduit unde să slujesc.

De aceea îmi aduc aminte cu atâta dragoste de Părintele meu care m-a binecuvântat să slujesc și mi-a dat această împlinire aici, aici, la Tomis. După ce am ajuns am adus și profesori pentru că aici era un departament teologic și în același an 2001 s-a întemeiat Facultatea de Teologie de la sine, iar eu am fost primul decan. Și iată, de atunci, Facultatea de Teologie a primit și rangul de a avea conductori de doctorat, master înainte de doctorat. Dumnezeu ne-a hărăzit că ținutul acesta apostolic să fie pus în valoare. Îi mulțumesc Lui Dumnezeu pentru toate!

Toate au trecut că un vis care parcă a fost ieri. Și nu mă simt nici mai îmbătrânit, nici mai slăbit ca acum 23 de ani, ci mi se pare că a trecut o noapte și m-am trezit după 23 de ani astăzi, aici.

Îi mulțumesc Lui Dumnezeu pentru toate!

Mulțumesc celor ce au venit astăzi să slujească împreună cu mine. Atunci când am venit aici găsit trei mănăstiri și acum avem aici peste 40 mănăstiri, și am mai lăsat în primii șapte ani și la Tulcea 10 mănăstiri noi, și acolo erau tot trei mănăstiri.

Și iată, Dumnezeu a rânduit - că nimeni nu slujește cu puterea să, ci Hristos slujește cu noi. El ne ține slujirea. El împreună cu noi slujește și ne întărește și ne ține credință - pentru că fără Hristos nu putem să facem nimic.

Mulțumesc Bunului Dumnezeu pentru toate!

Mulțumesc Maicii Domnului!

Mulțumesc Sfântului Apostol Andrei și Sfântului Apostol Filip, că ori de ori slujesc am emoția că sunt nevrednic urmaș al lor și îi chem să mă ajute și să mă însoțească!

Mulțumesc ierarhilor!

Mulțumesc Părintelui meu duhovnic Elefterie, de care nu mă despart niciodată. Și iată, mulțumesc tuturor celor ce m-au însoțit în slujire din 2001 până acum.

Mulțumesc astăzi Părintelui decan Bogdan Moise.

Mulțumesc Părintelui Hrisostom ultimul venit eclesiarh.

Mulțumesc tuturor consilierilor, proteiereilor, staretilor, preoților și credincioșilor vrednici, cu ajutorul cărora de când am venit, numai în oraș s-au făcut peste 30 de biserici, iar pe teritoriul Arhiepiscopiei peste 150 de biserici și mănăstiri.

Îl rog pe Bunul Dumnezeu să primească ofranda că Lui îi se cuvine toată mulțumirea pentru toate câte s-au realizat, pentru că aici este pământul apostolic în care a binevoit să trimită doi Apostoli să fim un pământ binecuvântat, o biserica vie și lucrătoare și o țară cu credincioși care țîn credință vie și mărturisitoare.

Doamne, ajută-ne să mergem mai departe pe calea Ta și să rămânem întru slujirea adevărului și în propavaduirea credinței  apostolice, pe care să o păzești Doamne până la sfârșitul veacurilor. Amin.”

Vrednic este! Întru Mulți Ani!

VIDEO: Reportaj TVR - Universul Credinței

Cuvântul PF Teoctist, Patriarhul României, la întronizarea IPS Teodosie ca Arhiepiscop al Tomisului

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Top 5 autori
VideoNews

CALIN GEORGESCU LA ANCA ALEXANDRESCU:

DE EXCEPȚIE! Ce răspunde Călin Georgescu la întrebarea DACĂ VA FI ARESTAT:

Călin Georgescu deconspiră OLIGARHII CARE FURĂ ALEGERI și MAFIA INTERNAȚIONALĂ:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (1)
  • Briela 09.04.2024 12:07
    Vrednic este!
  1. CCR A DECIS ANULAREA TURULUI 1 AL PREZIDENȚIALELOR - DOCUMENT. ”LOVITURĂ DE STAT”!

  2. AUR AR PUTEA FACE GUVERN ALATURI DE PSD, CU GEORGESCU PREȘEDINTE! Ponta nu vrea ca PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT să se AUTODISTRUGĂ prin susținerea USR-istei pro-LGBT Elena Lasconi la prezidențiale. Ciolacu dă semne bune. O NOAPTE LUNGĂ

  3. OPRIȚI LOVITURA DE STAT !

  4. S-A ÎNTORS MILIȚIA: Publicistul Iulian Capsali luat pe sus la Secție pentru activitatea de pe Facebook la 35 de ani de când a luptat în stradă contra comunismului VIDEO. OPERAȚIUNI similare în întreaga țară. NU VĂ FIE FRICĂ! AVERTISMENT: OPRIȚI ABUZURILE!

  5. CĂLIN GEORGESCU CHEAMĂ ROMÂNII LA VOT: ”Să fim duminică în fața secțiilor de vot din întreaga țară, pentru a vota.” RĂZBOIUL DIN UCRAINA POATE IZBUCNI DIN ROMÂNIA. I S-A TĂIAT LUMINA, CĂLDURA ȘI INTERNETUL! VIDEO LIVE la Anca Alexandrescu

  6. Reacția lui Călin Georgescu: Decizia CCR este O LOVITURĂ DE STAT GENERALIZATĂ. Poporul Român își cere drepturile în timp ce Sistemul corupt din România a făcut pact cu diavolul. Repet: Fortăreața lui Soros de aici A CĂZUT! - VIDEO

  7. Victor Roncea: Cine este Călin Georgescu, cel care o poate aduce pe progresista Elena Lasconi în finală. ACTUALIZARE: Ciolacu ”s-a culcat viu și s-a trezit mort”

  8. Raport Final Covid: Am avut dreptate - virusul a fost de laborator, vaccinul, măștile și distanțarea nu au folosit la nimic. Cine plătește pentru denigrarea ActiveNews?

  9. ULTIMELE ZVÂRCOLIRI ale SISTEMULUI IOHANNIS: Declasificarea unor ”documente secrete” pline de banalități, speculații și interpretări, cu excepția STS. Jihadul anti-Georgescu declanșat de artificiul lingvistic ”AR FI FOST” susținut de un ”actor statal”

  10. Breaking News! Helmut Duckadam a murit la 65 de ani. Cum a fost convins legendarul portar să se vaccineze

Ultima oră

01:35

Intervenție nocturnă a lui Călin Georgescu: Suntem în Decembrie 1989. Este frig și democrația a înghețat. Presa nu mai este liberă. Se caută fabricarea de probe false. Se dorește spectacolul cătușelor și în ceea ce mă privește - VIDEO

00:00

Acad. Eugen Mihăescu: Parabola funambulului

23:30

În momentul în care eu am renunțat la cipul lor, m-am opus, eu mi-am câștigat mântuirea. Mă salvez spunând un singur ”NU”. Prin acel ”NU” m-am făcut ostaș al lui Hristos! - Doamna Aspazia Oțel Petrescu (9 decembrie 1923 - 23 ianuarie 2018) - 101 ANI

23:00

"Partidul roșiilor (liberalilor) reunește în sânul său mai multă incapacitate, perversitate morală, lăcomie de avere publică și invidie pentru tot ce răsare cu un cap peste masă" - Eminescu pe 9 decembrie 1878

22:51

Liderii lumii s-au adunat la Paris la ceremonia redeschiderii Catedralei Notre-Dame. Klaus Iohannis și Maia Sandu nu au fost invitați - FOTO

22:00

Andrei Dincă: VIN LEGIONARII!

21:30

Dan Radovici: Incredibilele ”avantaje” ale democrației. Opinie Invitat ActiveNews

20:00

Delirul stalinist al lui Adrian Papahagi și Vasile Bănescu: ”Să fie arestați academicieni, clerici, jurnaliști – nu contează!” Și NEUTRALIZAȚI/SUPRIMAȚI alte mii de români. PATRIARHUL ROMÂNIEI CE ZICE? Ionuț Țene - în atenția Parchetului și a Patriarhiei

19:13

Decizia CCR de a anula alegerile a afectat puternic piața financiară din România

18:44

Fostul campion mondial la box și pilot de raliuri Mihai Leu, de doar 55 de ani, care se luptă cu o boală nemiloasă, a fost mutat de la ATI. A participat la “Vaccinare în viteza a șasea”

18:02

Scrisoare din străinătate în susținerea lui Călin Georgescu, după anularea alegerilor: “S-a săvârșit o crimă la adresa democrației, călcându-se în picioare voința alegătorilor”

16:48

Zero Hedge: În Europa, Democrația este moartă și îngropată

15:42

Adrian Onciu: Cele două Românii și teroriștii de la Cotroceni

14:46

Judecătorul Lucian Buta: HOTĂRÂREA CCR, DE CINCI ORI ILEGALĂ

14:21

Ultima încercare a globaliștilor? Administrația Biden plusează aproape un miliard de dolari pentru Ucraina