Noua lege a minorităților naționale adoptată de regimul Zelenski, nu este altceva decât o mare bătaie de joc la adresa NOASTRĂ: În ciuda ajutorului oferit de statul român refugiaților de război, limba română va pieri în școlile din Ucraina

De Ginan Abraheam  /  

Foto: Podul.ro

Foto: Podul.ro

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Noua lege a Minoritățior Naționale adoptată de autoritățile ucrainene nu este altceva decât o mare dezamagărie pentru comunitatea românească, și asta în ciuda contribuțiilor crase oferite de statul român atât cetățenilor refugiați din Ucraina, cât și țării în sine, aflată sub asediu. Cu alte cuvinte, sacrificiul nu a avut efectul scontat. 

Legea, care poate fi consultată AICI- aduce cu sine doar mici schimbări, irelevante. De pildă, copiilor de alte etnii nu le este permis să studieze materiile în limba maternă, aici, nefiind nici o schimbare. Un alt aspect ar fi legat de cotele lingvistice- prin care tot mai multe discipline trebuie învățate în limba ucraineană și nu în limba lor. Prin urmare, nici un efect cu privire la supraviețuirea limbii române în Ucraina- ea va fi vorbită tot mai puțin. Această lege a fost practic adoptată tot dintr-un interes politic și anume din pricina faptului că Ucraina este un stat candidat la aderarea în UE, prin urmare doar s-a conformat unor reguli impuse de la Bruxelles.

„Din păcate, mult lăudata lege a minorităților naționale, adoptată la mijlocul lunii decembrie, nu rezolvă problemele din cadrul învățământului în limba română, conform discuțiilor pe care le-am avut cu mai multe cadre didactice și alți intelectuali de etnie română din Ucraina. Ba dimpotrivă, legea încearcă să conserve statutul tot mai precar al limbilor minorităților naționale din sistemul de învățământ și din societate”  scrie jurnalistul Marin Gherman pentru libertatea. 

Pe de altă parte, există în conținutul legii o oarecare încercare a Ucrainei de a fi mai „permisivă” cu comunitățile minoritare, prin faptul că se angajează- se va vedea în ce măsură- să respecte drepturile-chiar dacă doar parțial- a acestora și să nu încerce să asimileze sau discrimineze popoarele minoritare.

„Comunitatea românească din Ucraina, alături de alte minorități, spera că această lege va introduce amendamente în legea educației, prin  revenirea la posibilitatea studierii tuturor disciplinelor de învățământ în limba maternă, în afară de limba și literatura ucraineană” , continuă sursa citată, amintind de faptul că până în anul 2017, se putea studia în limba maternă. Cu alte cuvinte, ar fi un gest normal atâta vreme cât Ucraina vrea să se alăture unui bloc comunitar multientic. Pericolul care urmează este legat de asimilarea minorităților Ucrainei, prin privarea acestora la dreptul de a învăța în limba maternă. 

Enumerăm mai jos câteva drepturi „noi-vechi” pentru minorități, ce apar în noua lege de fațadă a lui Zelenski: 
 
Le permite minorităților să-și organizeze evenimentele în limba maternă, cu asigurarea traducerii în limba de stat, dacă este cazul, le permite să aibă ziare, tipografii, edituri și afișe bilingve,  să se adreseze la apelurile de urgență în limba maternă, să aibă indicatoare bilingve la intrarea în localități,  să aibă școli private în care toate materiile pot fi predate în limba maternă.

„Nu ne ajută la nimic acești pași mici făcuți în întâmpinarea noastră, dacă nu este rezolvată problema de bază a minorităților – revenirea la dreptul constituțional de a avea un învățământ public integral în limba maternă”, a declarat pentru Libertatea Aurica Bojescu, președinta Centrului Bucovinean Independent de Cercetări Actuale din Cernăuți și reprezentanta comunității românești în Ucraina.

„Trebuie să revenim la normele constituționale, în care învățământul în limba maternă este garantat de stat”, atrage atenția Bojescu. Aparent, autoritățile europene aplaudă noua lege a lui Zelenski, considerând că Ucraina este un model demn de urmat pentru toți membrii blocului. 

Uniunea Culturală Maghiară din Transcarpatia și Uniunea Democrată Maghiară din Ucraina au luat în schimb atitudine vizavi de acest fapt și au criticat dur schimbările aduse prin lege: „Legea tratează drepturile minorităților ca drepturi care pot fi realizate individual de către diverși reprezentanți,  lipsind minoritățile (comunitățile sau organizațiile) de posibilitatea de a-și realiza pe cale instituțională drepturile politice, educaționale sau lingvistice”, se arată în declarație.
 
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Interviu cu Părintele Nicolae Tănase de după conferința ASCOR Constanța care a ”scandalizat” presa progresistă anticreștină și pe purtătorul ei de cuvânt:

De ce nu trebuie semnat Tratatul pandemic al OMS:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (3)
  • Nick Cohen 23.12.2022 00:32
    Nici o problema , oricum nu sunt români ci valahi . Termenul român nu defineste o etnie tribala , ci este un statut social care denaturalizeaza etnicii naturali valahi si ii subiectivizeaza Romei .
  • Tic 23.12.2022 00:53
    Nu in ciuda ajutorului acordat Ucrainei! Ci tocmai pt asta primesc romanii de acolo și noi aici, asa mulțumire. Nu se impunea altceva ca ajutor? Cum sa aștepți recunoștință, sau cel puțin respect, din partea unui regim schizofrenic, ai cărui reprezentați sunt expresia aberației, a perversiunii, a golanelii psihopate, a obrăzniciei lase știind ca are la spate bătăușul și smenarul planetei!
    Iar ucrainenii "refugiati" au niște pretenții și fac niște afaceri de toată frumusețea pe spinarea oamenilor în tarile în care au ajuns.
    Nu mai cred nici o vorba a vreunui "năpăstuit" din lume. Nu au fost vreunii mai chinuiți ca noi, asa ca nu vad de ce am crede ca noi am fost și suntem răsfățați ai sorții și trebuie sa murim noi ca să trăiască alții.
  • Naeh 23.12.2022 12:44
    Jelenski și Ucraina sunt răsfățații planetei la momentul ăsta. De ce ar catadicsi să-și bată capul prea mult cu minoritățile? Este pur interes economic și politic, dacă nu te forțează nimeni, nu o faci. Pe noi ne-a zăpăcit UE cu ungurii dar nu și viceversa. Pe moldoveni vor să-i oblige la căsătorii gay ca să-i ia în UE, dar pe noi nu. Se pare că lui UE îi place să lovească la puncte sensibile pe fiecare națiune, ca să destabilizeze identitatea și cultura națională cât mai mult. Și să nu uităm că ortodocșii au fost mereu cei mai persecutați, vezi și sârbii sau bulgarii.
  1. Ungaria, sfidare totală în România: Un demnitar ungur s-a plimbat prin Transilvania timp de 3 zile fără să menționeze o singură dată numele României

  2. Vești proaste pentru vaccinați: s-a descoperit ingredientul din ARNm care dă cancer și suprimă imunitatea

  3. Noua Utopie climatică: Se pregătește scoaterea la mezat a Planetei – munți, păduri, câmpii, ape...

  4. Un avion F-16 condus de inteligență artificială a efectuat primul test de luptă aeriană în fața unui pilot uman. Cine credeți că a câștigat?

  5. Theo Bratosin, AZnews: “Dacă mizerabilii, ipocriții și deontologii consideră că Părintele Tănase e o țintă care trebuie lovită, trebuie să facem scut în jurul său”

  6. A murit Naomi, celebrul cântăreț transsexual. În cinci zile urma să împlinească 47 de ani

  7. Noi decese ale unor sportivi tineri, în ultimele zile: tânără gimnastă a murit la doar 17 ani, răpusă de o boală fulgerătoare. Tânăr fotbalist din Republica Moldova, de doar 23 de ani, a murit subit pe terenul de fotbal. Alte cazuri de moarte subită

  8. Pr. Bogdan Florin Vlaicu, în dialog cu Dr. Oana Mihaela Secara, despre tratamentul de detoxifiere de proteinele spike, creșterea ratelor mortalității cauzate de cancer, simptomele long-Covid post-inoculare și Tratatul pandemic al OMS – VIDEO Live

  9. Progresistul sterp de la Patriarhie vs Tatăl a 500 de copii sau Mamona vs Dumnezeu. De ce Lumina de pe pieptul Părintelui Nicolae Tănase nu poate fi întinată de nici un Bănescu

  10. Luminița Arhire: ALINIEREA STELELOR

Ultima oră

14:56

”Tabula Traiana”, mesajul scris în piatră al Împăratului Traian, rezistă pe malul Dunării de aproape 2.000 de ani

13:05

Vocea lui Guterres a fost în sfârșit auzită. SUA au spus ”NU” aderării Palestinei la ONU

12:40

A murit Naomi, celebrul cântăreț transsexual. În cinci zile urma să împlinească 47 de ani

12:26

Un avion F-16 condus de inteligență artificială a efectuat primul test de luptă aeriană în fața unui pilot uman. Cine credeți că a câștigat?

12:01

Marinar în stare de inconștiență, pe o navă din Sulina

11:43

Candidatul prezidențial Răzvan Constantinescu, în dialog cu bucureștenii, în parcul Herăstrău, ora 15:30

11:34

Ion Cristoiu: Și dacă tot ce s-a întâmplat cu Cătălin Cîrstoiu în ultima vreme ține de o strategie electorală?

08:00

20 aprilie: Sfântul Ierarh Teotim, episcopul daco-roman al Tomisului; Sfântul Anastasie Sinaitul; Sfântul Apostol Zaheu

23:00

Monahul Filotheu Bălan: Elemente istorice și melurgice ale Acatistului Bunei Vestiri. Autorul inițial al Imnului Acatist este pînă astăzi necunoscut

22:30

Theo Bratosin, AZnews: “Dacă mizerabilii, ipocriții și deontologii consideră că Părintele Tănase e o țintă care trebuie lovită, trebuie să facem scut în jurul său”

21:48

Pr. Bogdan Florin Vlaicu, în dialog cu Dr. Oana Mihaela Secara, despre tratamentul de detoxifiere de proteinele spike, creșterea ratelor mortalității cauzate de cancer, simptomele long-Covid post-inoculare și Tratatul pandemic al OMS – VIDEO Live

21:27

Luminița Arhire: ALINIEREA STELELOR

20:55

Noi decese ale unor sportivi tineri, în ultimele zile: tânără gimnastă a murit la doar 17 ani, răpusă de o boală fulgerătoare. Tânăr fotbalist din Republica Moldova, de doar 23 de ani, a murit subit pe terenul de fotbal. Alte cazuri de moarte subită

19:06

Vești proaste pentru vaccinați: s-a descoperit ingredientul din ARNm care dă cancer și suprimă imunitatea

17:04

Scandalos: Parlamentul german a adoptat o lege care permite minorilor să-și schimbe legal sexul o dată pe an