Nicolae Văcăroiu, fost premier: Aproape 70% din privatizări au fost un eșec. Am pierdut foarte multă industrie bună. Am vândut la prețuri simbolice

De Cătălin Vușcan  /  

Foto: Fanatik

Foto: Fanatik

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fostul premier și fost președinte al Curții de Conturi, Nicolae Văcăroiu, susține că apropape 70% din privatizări au fost un eșec, potrivit Știripesurse.
 
Iată declarația lui Văcăroiu:

"În toată această istorie, până la reînființare, Curtea de Conturi s-a confruntat pe parcurs cu încercări de amestec al politicului în activitatea Curții de Conturi sub diferite forme. Și pot să vă spun, cu sinceritate, că acest lucru din păcate a cam continuat și după reînființarea Curții de Conturi. Practic, Curtea de Conturi față de formula inițială, cuprinsă în Legea 94/1992, au apărut tot felul de intervenții, prin intermediul bineînțeles al Parlamentului prin care, într-o perioadă dificilă, spre exemplu, ca să luăm și niște exemple, Curtea de Conturi în 1997 a pierdut dreptul de a controla, de a verifica procedurile prin care Fondul Proprietății de Stat derulează procesul de privatizare, iar doi ani mai târziu, în 1999...Curtea de Conturi a primit interdicție de a mai face control asupra privatizărilor. A fost o lovitură extrem de dură, ținând seama de sursele financiare care erau în joc, ale statului. Și ca să nu vorbim așa general, efectul îl regăsim acum în diferite analize macroeconomice care se fac cu privire la privatizare. În primul rând, ca să fie foarte clar, aproape 70% din privatizări au fost un eșec. Am pierdut foarte multă industrie bună. Vă pot vorbi două săptămâni, dacă vreți, pentru fiecare obiectiv în parte. Am vândut la prețuri simbolice.

S-a distrus totul. Tot ce s-a făcut acolo s-a făcut pe licențe plătite din greu de statul român, cu dotări de excepție. Licența era în primul rând pentru turbinele 500 de MW folosite la Porțile de Fier I și II și funcționează și acum. Era o licență franceză, care a costat extrem de mult. Toată dotarea tehnică a uzinei era făcută cu produse japoneze, mai ales strungurile de mare precizie. 12 milioane de dolari costa numai un singur strung.

Am reușit performanța, per ansamblu, ca în cele peste 7.500 de societăți care au fost privatizate și care aveau o valoare de piață de circa 350 de miliarde de dolari statul român să încaseze 9 milioane de dolari. Acesta este succesul și sunt convins că, în cazul în care Curtea de Conturi ar fi fost prezentă, ar fi acționat, se stopau multe din aceste nereguli. În fond, erau rolul și atribuțiile Curții de Conturi, care era responsabilă de modul de utilizare a banului public.

A venit unul și a lansat în Parlament: "Domnul, Curtea asta de Conturi...ei centrează, ei dau cu capul", neînțelegând că secția jurisdicțională avea statutul profesional pe care îl are orice instanță din România. Este coordonat profesional de către Ministerul de Justiție și, mai mult de atât, cei care erau nemulțumiți de hotărârea dată la secția jurisdicțională se puteau adresa Înaltei Curți de Casație și Justiție. Asta nu putem spune că nu ne-a afectat. Și, din cauza asta, domnul Busuioc are o muncă grea și are forța să o facă, mai ales că este jurist. Nu știu dacă lucrurile o să intre sau nu în normalitate. Eu pot să vă spun că în fiecare an făceam două rapoarte la Parlament și la Ministerul Justiției pentru reînființarea secțiilor specializate prevăzute în Constituție. Nu poți să pui un judecător de divorțuri să discute un litigiu financiar și să ia o hotărâre dreaptă.

Pot să vă spun un singur lucru. Mă bucur aici și de tot ce au prezentat cei care au luat cuvântul cu privire la digitalizare. Are o importanță indiscutabilă și e bine să facem acest lucru. Problema, după părerea mea, este ce facem dacă nu mai avem economie? Ce facem cu criza socială teribilă? Criza energetică, această avalanșă de creșteri de prețuri, care practic a pus la pământ toată populația? Sigur că pentru Guvern este greu să stabilească prioritățile. Acestea nu poți să le faci decât prin duritate, cum au mai făcut câțiva, chiar naționalizări dacă este cazul. mai ales că este afectat sectorul strategic, securitatea strategică a României. Iar bătălia dură trebuie făcută inclusiv cu Uniunea Europeană", a declarat Nicolae Văcăroiu, citat de Știripesurse.
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

ÎNTUNECAREA - Planul Diabolic de a întuneca Planeta Pământ prin inginerie climatică

Sfârșitul Umanității așa cum vor artizanii Marii Restări. VIDEO TARDUS:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (11)
  • Andri 09.09.2022 10:26
    Iar romanii dorm duios, așteptând sa se coboare Dumnezeu sa faca dreptate. Sau așteptând urmatoarea cursa Blue Air către vest, unde sunt câinii cu colaci in coada.
  • tempor1k 09.09.2022 10:49
    Multe dintre „pierderi” au fost fabrici energofage și extrem de poluante, niște găselnițe ale sistemului comunist heirupist și surse de finanțare a nomenclaturii comuniste care s-a îmbrăcat în blană de oaie.
  • Mars.60 Stefan 7649 09.09.2022 13:34
    Si ce s-a pus in locul acestor "pierderi" energofage ale sistemului comunist heirupist?
  • tempor1k 09.09.2022 11:05
    Ce vremuri tov. prim ministru.
    Ați luat cu japca de la americani un combinat siderurgic pentru care ei trebuiau să plătească câteva milioane de dolari și ați predat victorios combinatul tovarășilor ruși pe 1 dolar sau rublă.
  • Mars.60 Stefan 7649 09.09.2022 13:48
    Un combinat construit de sistemul comunist heirupist sub tovarasii rusi, e paguba-n ciuperci vrei sa spui, pacat de bietii americani carora li s-a luat cu japca combinatul in care ei chiar "investeau", saracii, da' nu i-a lasat nomenklatura, ce sa-i faci... Ah, Putin asta, nenorocitu'... Ce vremuri, dom'le!
  • Arcas 09.09.2022 11:18
    Domnul fost prim ministru pentru câte privatizări eșuate își asumă responsabilitatea?
  • Mars.60 Stefan 7649 09.09.2022 16:30
    Privatizarile nu se fac cu picamerul si cu autogenu'... Deci nu le poti numi privatizari esuate, ci premeditari neesuate. Pt. ca ceea ce s-a dorit s-a si indeplinit cu succes conform ordinelor ambasadelor "prietene" si "partenere". Deci omu' se lauda de fapt, nu isi asuma vreo responsabilitate, dimpotriva. A vacarit cat a vacarit ca primruinator al tarii, si-apoi roiu', ca de-aia il cheama cum il cheama...
  • o.c. 09.09.2022 14:48
    ” Curtea de Conturi în 1997 a pierdut dreptul de a controla, de a verifica procedurile prin care Fondul Proprietății de Stat derulează procesul de privatizare, iar doi ani mai târziu, în 1999 Curtea de Conturi a primit interdicție de a mai face control asupra privatizărilor” - păi vedeți!
    Și românii votează în continuare penele (și indirect pe partenerul lor etern, udemere).
  • Dumitru Lazar 09.09.2022 14:54
    In vremea cit acest ciudat a fost pm , inflatia era astronomica . Apoi , daca curtea de conturi nu conta , sa dea banii incasati din pozitia de mare mahar , inapoi .
  • Tina Turner 09.09.2022 23:33
    Nu garantez că informația e tocmai corectă, da parcă am o umbră de amintire in care tovarășul Vacaroiu a fost ceva șef pe la comitetul de stat al planificării sau ceva de genul, instituția la care se centraliza producția socialistă și care decidea mai departe cât pleacă la export ! Din producțiile alea supraevaluate ! Rog verificați care sunteți mai pricepuți, că poate e așa și avem un lup cu blăniță de oiță, care acuma e critic (chipurile) cu un sistem la a cărui temelie a lucrat cu spor ! Că mai avem de astia "convertiți" ! Iar ei au fost creatorii acestei situații...
  • Leonesse 10.09.2022 09:12
    Din '89 s-au pus hienele masoneriei sa distrugă România. Ăsta vorbește? , care a făcut parte din jocul spolierii României? Pana în '89 pe partea de industrie -agricultura eram foarte bine. Vânzarea de țară a fost pusa la rang înalt de pe timpul lui Decebal. Ce sa vorbim de cei care au spoliat-o după '89. Vânzători de țară sunt și cei din actuala conducere. Dacă nu ne trezim se duce pe râpă identitatea neamului românesc și pământurile românești. Încă romanul doarme. Unii mai fac ceva în țara asta dar toate sunt frânare de mafia masonică. Cum unul se ridica și spune lucrurilor pe nume ori e înrolat în rândurile lor și îmbogățit și i de închide gura ori e mazilit . Dintre maziliți: genialul nostru poet Mihail Eminescu-care mușca tare din toți , și care a iubit enorm țară aceasta și neamul românesc. Vadim Tudor-la fel mazilit de masoni pentru vehemență împotriva lor( au încercat sa îl cumpere, sa îl înroleze, dar le-a zis pas) și alții. Cei care masonii nu ii pot cumpăra întâi sunt ridiculizați, diabolizați, împroșcați cu murdării inventate ca apoi furia poporului sa facă restul. Tehnica este super uzitată. Urmariți-o , e simpla și eficientă.
Ultima oră

13:35

Noul comunism cu față climatică. Analiză înspăimântătoare a documentelor UE realizată de Prof. dr. av. Gheorghe Piperea și Arina Vasilescu, de la Piperea & Asociații: UNIUNEA EUROPEANĂ, CARBONUL ȘI NOI

12:44

Ce făcea Ceaușescu în ziua în care s-a născut Bănescu, 2.06.'66? Document în atenția CNSAS: PROCES VERBAL

12:02

La 38 de ani de la Cernobîl, Zelenski se dă de gol

12:00

Zece noi studii detaliază riscurile pentru sănătate ale tehnologiei 5G. Radiațiile telefoanelor mobile. Analiză realizată de Dr. Joseph Mercola (ENG/VIDEO/PDF)

11:56

Pr. Viorel Cojocaru: Patriarhia Română si Patriarhia Moscovei: dialoguri diplomatice nefinalizate referitor la teritoriul canonic dintre Prut și Nistru. Odiseea Mitropoliei Basarabiei în anii independenței de stat a Republicii Moldova

11:05

Xi Jinping îi înfige un cuțit în spate lui Putin. 4.000 de drone și sisteme antiaeriene chinezești vor ajunge în dotarea Ucrainei

10:33

REACȚIUNEA: Dorel Vișan, Mare Maestru cu grad 33 și jumătate al Ordinului Masonic Umaniterra din Cluj (FOTO/VIDEO)

10:15

Premierul Australiei, cu nervii la pământ, după ce a cerut interzicerea MEME-lor și a devenit ținta glumelor pe X

09:55

26 aprilie: 38 de ani de la catastrofa nucleară de la Cernobîl. Începutul unui coșmar care a durat ani de zile. FOTO

09:50

Primul oraș canadian care cere cod QR la intrare și ieșire

09:19

Alexander Lukașenko: ”Câteva zeci dintre cele mai moderne arme nucleare se află în Belarus”

09:09

Gabriela Firea, dezvăluiri din ședința de 16 ore a coaliției, la Marius Tucă Show. De ce a renunțat alianța la ideea unui candidat ”independent” - VIDEO

09:02

A murit Laurent Cantet, câștigător al premiului Palme d'Or în 2008. Cineastul avea 63 de ani

08:51

Petre Roman, Gelu-Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu și Adrian Sârbu, puși sub acuzare în ”Dosarul Mineriadei”

08:00

26 aprilie: Sfântul Sfințit Mucenic Vasilevs, episcopul Amasiei; Sfânta Glafira; Sfinții Mucenici din Dobrogea Chiril, Chindeu și Tasie din Durostor și Axiopolis - CERNAVODĂ DE AZI