

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a explicat numărul mare de cazuri de COVID-19 raporate miercuri ca fiind rezultatul unei luni aglomerate, cu reveniri din concedii și aglomerarea mijloacelor de transport în comun. Nerespectarea regulilor, atrage atenția ministrul, ar putea duce la o creștere a numărului de cazuri, până la 2.000 pe zi, relatează News.ro.
”Am avut zile cu 692 de cazuri, sunt zile cu 1.111 cazuri, astăzi este ziua cu 1,713 cazuri din aproape 26.000 de teste lucrate. Trebuie văzută această creștere a numărului de cazuri în contextul evaluării mai multor teste, dar și în contextul evaluării mai multor focare din cadrul anchetelor epidemiologice. Nu reușim să evaluăm zilnic, dar evaluăm la 7 zile, evaluăm la 14 zile. După cum spuneam, suntem într-o lună în care vom avea o fluctuație a numărului de cazuri și după numărul de teste, dar e și luna cu cele mai multe măsuri de revenire la o cvasi - normalitate, incluzând aici reînceperea anului școlar, lună de campanie electorală, reînceperea activității în restaurante, cinematografe, teatre, revenirea populației din concedii, aglomerarea transportului în comun și alegerile de la sfârșitul lunii. În această perioadă, s-a observat un transport în comun destul de aglomerat în care trebuie poate încă o dată menționat că trebuie respectate niște reguli. Știu că suntem grăbiți, că am început activitățile economice, am început școala, dar precauțiile trebuie să fie maxime. Estimăm o creștere a numărului de cazuri, rămâne să reevaluăm și zilele următoare”, a declarat Nelu Tătaru la Digi 24, miercuri seara.
Ministrul Sănătății este de părere că ”este prematur să vorbim de deschiderea școlii ca și număr crescut de cazuri”, dar a adăugat că o evaluare va fi făcută la începutul lunii octombrie.
”E prematur să vorbim de deschiderea școlii ca și număr crescut de cazuri, vom evalua acest lucru la sfârșitul lunii și începutul lunii octombrie, dar, repet, există evenimente private, există transport în comun, există focare în instituții pentru persoane vârstnice, există focare încă în spitale și aș recomanda în continuare, atât celor care organizează evenimente private, cât și celor care organizează transport în comun, celor care îngrijesc în aceste centre instituționalizate, păstrarea și menținerea acelor precauții și respectarea regulilor: mască, distanțare, dezinfectant”, a declarat Tătaru.
Ministrul a mai adăugat că sunt focare în instituții pentru persoane vârstnice, dar și în spitale.
”Sunt focare mai vechi în desfășurare și în general în acele instituții cu persoane vârstnice, cât și în anumite unități spitalicești, dar sunt și unități economice unde avem cazuri pozitive. Rămân județe ca Prahova, Iași și în Vaslui avem, în București avem raportări. Și sunt și teste care sunt lucrate în ultimele 2-3 zile, dar care sunt raportate pe ziua de astăzi. Rămân la aceeași idee în care trebuie să menținem acele măsuri de precauție, respectarea igienei, precum și orice activitate pe care o desfășurăm. Gestionăm o lună destul de dificilă ca și activități și mergem pe reperele pe care noi le-am stabilit cu o menținere pe acel platou, în jur de 1.500 și cu ușoare fluctuații de la o zi la alta, să putem gestiona medical această situație”, a mai declarat Tătaru.
Nelu Tătaru a atras atenția că nerespectarea regulilor, poate duce la creșteri semnificative a cazurilor de Covid.
”Este o evaluare a unei zile. Eu vreau să menținem evaluarea zilnică, cât și săptămânală și să putem vorbi la cele 14 zile, la sfârșitul acestei luni, de o evoluție în același platou, dar asta ține doar de noi, prin respectarea regulilor. Nerespectarea regulilor poate merge peste 1.500 - 2.000 de cazuri pe zi”, a mai declarat Tătaru.
Cel mai mare număr zilnic de cazuri de COVID-19 de la declanșarea pandemiei a fost înregistrat miercuri, când Grupul de Comunicare Strategică a anunțat 1.713 cazuri noi de îmbolnăvire, totalul ajungând la 107.011.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
https://evz.ro/dramatic-copil-internat-la-ati-cu-noul-coronavirus-este-primul-caz-din-romania.html
„Profesorii se plâng de ochi înroșiți de la măsti, care orienteaza ascendent respiratia, cu tot cu microbii “colectati” din aerul respirat, imbibat cu CO2. Se plâng si ca nu se pot face înțeleși când vorbesc de dupa masca. Se și tem însă. De aceea, cei mai multi aleg sa se supună.
Daca ar da toti sau macar o minoritate semnificativa mastile jos, nu i-ar baga nimeni in puscarie. Nu exista puscarie pentru toti. Nu exista militie suficienta pentru a-i lua la rand si a-i amenda pe toti cei care ar refuza sa poarte masca. Pur si simplu, regulile s-ar schimba, pe model suedez, sub impactul unei asemenea mișcări de masă. Am reveni la normal si toti ne-am proteja si i-am proteja si pe ceilalti asa cum facem cand sunt raceli sau gripa. Nu e nevoie sa fim super-eroi pentru asta.
Pana una-alta, noi nici nu stim ce anume agent patogen provoaca molima mileniului, nu stim, pur si simplu, ce este sars-cov2 si cum se manifesta si, mai grav, nu stim ce testam. Rezultatele “pozitive” sunt, de fapt, banuieli ale unor specialisti (educated guess) sau ale unor “specialisti”. Nu stim nici daca masca ne protejeaza efectiv sau daca ii protejeaza pe ceilalti – pur si simplu, avem impresia ca, daca a mers la chinezi (ceea ce este o aparenta neconforma realitatii), poate ca merge si la noi. Las la o parte ca o cantitate enorma de masti care se vand la noi sunt neconforme.
Suntem intr-o ceata stiintifica si administrativa mai deasa decat cea din Evul mediu, cand lumea se trata de microbi cu masti, rugaciuni, luarea sangelui si arderea pe rug a vracilor. Culmea este ca, la fel cum incuiatii si incultii gestionari feudali ai treburilor publice ale acelei societati nu stiau nimic despre boli si tratarea lor, tot asa agramatii nostri „specialisti” nu stiu nimic despre molima mileniului, despre efectele psihologice ale „masurilor de preventie” si despre nenorocirile economice si sociale antrenate de marsul fortat spre „noua normalitate” a capitalismului de supraveghere si a omului 2.0.
Culmea sarcasmului este că, după alegerile locale, toată lumea se va întoarce în cazărmi, la o noua stare de urgenta militara (care nu are nimic de-a face cu necesitatea medicala). O lume mai obosita, mai putin imunizata si, cu certitudine, mult mai saraca si mai usor controlabila”, a scris Piperea pe pagina sa de Facebook.