Moscova a blocat site-ul RFI și versiunea în limba rusă a site-ului Moscow Times. Acesta din urmă a publicat un articol apărut inițial pe site-ul siberian Novîi Fokus, al cărui redactor-șef, Mihail Afanasiev, a fost arestat

De Părău Vlad  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Rusia a blocat vineri varianta rusă a site-ul postului de radio francez RFI, precum și site-ul în limba rusă al publicației în limba engleză The Moscow Times, un cotidian lansat cu 30 de ani în urmă, imediat după prăbușirea Uniunii Sovietice. Măsurile sunt luate în plină represiune a criticilor la adresa ofensivei ruse în Ucraina, informează Știrile TVR

Site-ul rfi.fr este de acum inclus pe lista site-urilor blocate în Rusia de către Serviciul federal rus pentru controlul în domeniul comunicațiilor, al tehnologiilor informaționale și mass-media (Roskomnadzor), au constatat jurnaliști de la AFP, care nu au putut deschide respectivul site media decât prin rețeaua virtuală privată (VPN).

Roskomnadzor nu a precizat motivul blocării site-ului RFI, indicând doar că a răspuns unei solicitări din partea Parchetului general al Rusiei. Conform unei legi recent adoptate privind „defăimarea Armatei”, publicarea de informații despre conflictul din Ucraina considerate drept false de către autoritățile ruse se pedepsește cu 10 - 15 ani de închisoare.
 

Finanțat de statul francez, RFI dispune de zeci de corespondenți în întreaga lume, precum și de un serviciu în limba rusă cu sediul în Franța. Acest canal de informare este renumit în special pentru relatarea evenimentelor din Africa.

Tot astăzi, Moscow Times a anunțat că furnizorii ruși de servicii de internet au început deja să blocheze versiunea de limbă rusă a site-ului său, după o notificare din partea Roskomnadzor.

Moscow Times a scris pe site-ul său în limba engleză că serviciul în limba rusă i-a fost blocat în urma unui articol apărut pe 4 aprilie, în care a relatat despre refuzul unor militari din OMON - trupele speciale ale Ministerului rus de Interne - de a merge să lupte în războiul din Ucraina, pe care Moscova îl denumește „operațiune militară specială”. Articolul era intitulat RKN a blocat site-ul serviciului rus The Moscow Times pentru știrile despre refuzul polițiștilor de a lupta în Ucraina.

Un ziarist din Siberia, arestat preventiv după ce a publicat aceeași informație care a dus la suspendarea The Moscow Times

În legătură cu vehicularea aceleiași informații, un jurnalist siberian a fost arestat. Se pare că el este cel de la care The Moscow Times a preluat știrea care a dus la suspendarea site-ului său de limbă rusă. Potrivit Agerpres, justiția rusă a ordonat vineri arestarea preventivă în așteptarea procesului a unui ziarist care a afirmat că 11 membri ai poliției ruse au refuzat să participe la campania militară desfășurată de armata rusă în Ucraina. 

Bărbatul, care este redactor-șef al unui site din regiunea siberiană Hakasia, este acuzat că a răspândit „informații false în mod deliberat” despre forțele armate ruse, potrivit unui comunicat al Comisiei de anchetă a Federației Ruse. Dacă va fi găsit vinovat, acest jurnalist riscă până la 10 ani de închisoare, a mai precizat Comisia.

La începutul acestei săptămâni, anchetatorii i-au percheziționat apartamentul și au confiscat 15.000 de dolari și peste 1.200 de euro în numerar, a afirmat Comisia de anchetă.

Biroul local al acestui organism nu a furnizat numele jurnalistului, dar se pare că ar fi vorba despre Mihail Afanasiev, redactor-șef al site-ului de știri Novîi Fokus (New Focus), al cărui sediu se află în regiunea Hakasia.

La începutul lunii aprilie, Mihail Afanasiev, citând surse, a declarat că 11 membri ai forțelor speciale din cadrul Ministerului de Interne au fost supuși presiunilor autorităților după ce au refuzat să fie trimiși în Ucraina. 

Articolul semnat de Afanasiev a fost redistribuit masiv pe rețelele de socializare. Vineri a fost blocată versiunea în limba rusă a site-ului Moscow Times, care a citat articolul lui Afanasiev.

„Rusia a blocat vineri serviciul în limba rusă al Moscow Times, după ce a publicat ceea ce autoritățile consideră a fi informații false despre polițiști care refuză să lupte în Ucraina”, a anunțat publicația pe site-ul său în limba engleză.

Dacă jurnaliștii de la The Moscow Times au scăpat doar cu suspendarea site-ului, sursa lor, redactorul-șef al Novîi Fokus, s-a trezit în arest preventiv. Cu toate acestea, Mihail Afanasiev, în vârstă de 45 de ani, a spus anterior arestării sale că nu are nicio intenție să părăsească Rusia.

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Sfârșitul Umanității așa cum vor artizanii Marii Restări. VIDEO TARDUS:

Gheorghe Becali: VACCINUL E LEPĂDARE! Toți cei care au împins la vaccinare trebuie să facă mai mult

Dan Puric despre Identitate la Librăria Sophia - Conferințele Familia Ortodoxă

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (0)
  1. Sfârșitul Umanității așa cum vor artizanii Marii Restări. Să nu-i lăsăm! DOCUMENTAR VIDEO TRADUS

  2. Papirusurile de la Herculaneum dezvăluie locul în care a fost înmormântat Platon

  3. Un miliard de dolari pentru primul Studio de film fără influențe woke. Elon Musk a pus banii jos pentru Mel Gibson! Cu ce alți actori și producători a bătut palma CEO-ul Tesla. ACTUALIZARE

  4. 2024 - un thriller plin de suspans. Cum s-a încercat provocarea unui Război Mondial

  5. Au inventat o nouă cauză a morții subite – bolul de mâncare. Cum au fost prinși cu minciuna. O femeie din Sibiu și un bărbat din Brașov au ajuns la spital în stare gravă după ce s-au “înecat cu mâncare”. Femeia făcuse AVC iar bărbatul a murit

  6. Monseniorul Viganò: Legătura dintre Asasinarea lui JFK și Biserica Paralelă

  7. ZiuaNews: Părintele și regizorul Ciprian Mega îl contrează dur pe Medvedev chiar la Moscova: ”Românii nu doar că sunt o națiune, dar sunt un popor vechi, teafăr de multă vreme în conștiința europeană”. Ce a zis despre Ciolacu

  8. De ziua lui Gigi Becali: ”VACCINUL E LEPĂDARE! Toți cei care au împins la vaccinare trebuie să facă mai mult, pentru a fi iertați.” VIDEO

  9. Iohannis în postură perfectă de chelner la Seul. FOTOGRAFIA ZILEI

  10. "Revoluția” pro-viață a Părintelui Nicolae Tănase evocată de Ziarul Lumina al BOR. "Salvarea națiunii poate veni numai de la femei, care sunt dătătoare de viață. Însă bărbații au marea responsabilitate de a ocroti mamele"

Ultima oră

11:43

Dr. Răzvan Constantinescu: ȘTIU CĂ SUNTEȚI CONTRARIAȚI

11:08

Mihai Tîrnoveanu: Biruința Crucii de la Valea Uzului

10:20

Ion Cristoiu: ”Ciolacu îi face lugu-lugu Gabrielei Firea ca să-i ia gâtul”

10:04

Klaus Iohannis, întrebat de ce a călătorit în Coreea de Sud cu un avion de lux: ”Nu știu cum definiți un avion de lux, eu am venit cu o aeronavă mică”

09:31

Valerian Stan, candidat la Primăria Capitalei: ”Se încearcă eliminarea PNȚ-MM”

09:20

Luminița Arhire: VIZITĂ DE LUCRU

07:38

2024 - un thriller plin de suspans. Cum s-a încercat provocarea unui Război Mondial

01:00

24 aprilie: Sfinții Ierarhi Ilie Iorest, Simion Ștefan și Sava Brancovici, mitropoliții care au apărat credința ortodoxă în Transilvania cu prețul libertății

23:45

"Revoluția” pro-viață a Părintelui Nicolae Tănase evocată de Ziarul Lumina al BOR. "Salvarea națiunii poate veni numai de la femei, care sunt dătătoare de viață. Însă bărbații au marea responsabilitate de a ocroti mamele"

23:30

Scriitorul Constantin Barbu a fost primit în Academia Scientiarum et Artium Europaea din Salzburg - Corespondență din Austria

23:00

Sfârșitul Umanității așa cum vor artizanii Marii Restări. Să nu-i lăsăm! DOCUMENTAR VIDEO TRADUS

22:07

În Japonia a avut loc o conferință de presă majoră despre procesele în care mai multe victime solicită despăgubiri pentru vătămările grave în urma vaccinării COVID-19 – VIDEO

20:54

Pfizer și Moderna au început la Londra bătălia juridică privind brevetele pentru tehnologia din “vaccinurile” Covid - Moderna susține că a brevetat tehnologia ARNm între 2010 și 2016, cu mult înaintea pandemiei COVID-19

20:30

Papirusurile de la Herculaneum dezvăluie locul în care a fost înmormântat Platon

19:31

Au inventat o nouă cauză a morții subite – bolul de mâncare. Cum au fost prinși cu minciuna. O femeie din Sibiu și un bărbat din Brașov au ajuns la spital în stare gravă după ce s-au “înecat cu mâncare”. Femeia făcuse AVC iar bărbatul a murit