Ministrul Sorin Cîmpeanu vrea să preia în universitățile din România 5000 de studenți marocani din Ucraina

De Părău Vlad  /  

Foto: Ministerul Educației

Foto: Ministerul Educației

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministerul Educației din România intenționează să asigure locuri în universități pentru 5.000 de studenți de origine marocană care învățau în instituții de învățământ superior din Ucraina. Pentru aceasta, ministrul Sorin Cîmpeanu (PNL) s-a întâlnit joi, 14 aprilie 2022, cu omologul său marocan, Abdellatif Miraoui, ministrul Învățământului Superior, Cercetării Științifice și Inovării din Guvernul Regatului Maroc și au semnat Memorandumul de cooperare între Ministerul Educației și Ministerul Învățământului Superior, al Cercetării Științifice și Inovării din Regatul Maroc.
 
Obiectivele stabilite de cele două ministere vizează promovarea cooperării inter-universitare, mobilitatea studenților, a profesorilor și a cercetătorilor din universități, sprijinirea predării limbii și culturii celor două țări și organizarea de întâlniri, activități și conferințe comune, se arată într-un comunicat citat de Știri pe Surse

În marja acestei întrevederi, a fost organizată o reuniune, în format hibrid, cu rectori și reprezentanți ai universităților care au în structura lor facultăți din domeniul medical-farmaceutic. În acest context a fost evidențiat numărul mare de cetățeni marocani care au optat să se formeze în instituțiile de învățământ superior din România.

Totodată, a fost exprimată dorința de colaborare între universitățile din cele două state și o mai bună utilizare a oportunităților oferite de programul Erasmus+, dar au fost discutate și opțiunile de continuare a studiilor în universitățile din România de către cei aproape 5.000 de cetățeni marocani care provin din instituțiile de învățământ superior din Ucraina. În acest sens, având în vedere cadrul legislativ promovat de Ministerul Educației în sprijinul persoanelor refugiate din Ucraina, universitățile românești prezente și-au exprimat deschiderea pentru a primi la studii cetățeni marocani înmatriculați în universități din Ucraina care îndeplinesc criteriile și procedurile decise la nivelul fiecărei instituții de învățământ superior din România.

Pentru a facilita acest proces, s-a subliniat necesitatea unei campanii de informare în rândul studenților marocani refugiați din Ucraina pe tema locurilor disponibile pe ani de studii și specializări, criteriilor aplicabile mobilității academice, procedurilor pentru depunerea dosarelor, precum și a calendarului stabilit pentru acest proces.

Din delegația marocană au mai făcut parte Mohamed Tahiri, director pentru învățământ superior și dezvoltare pedagogică, Nawal Bouyahyaoui, decanul Facultății de Medicină Dentară a Universității Mohammed V din Rabat și Mustapha Abumaarouf, decanul Facultății de Medicină și Farmacie a Universității Hassan II din Casablanca.
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

ÎNTUNECAREA - Planul Diabolic de a întuneca Planeta Pământ prin inginerie climatică

Sfârșitul Umanității așa cum vor artizanii Marii Restări. VIDEO TARDUS:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (4)
  • Nenea Iancu 15.04.2022 15:27
    Cum ar fi sa se refugieze Cimpeanu in Maroc si Arafat in Palestina? O Romanie fara ciocli.
  • Elina 15.04.2022 15:45
    De ce nu se duc marocanii aia acasa la ei? Pe aia de ce trebuie sa ii preluam, ce obligatie avem noi? Pe logica asta ce nu preluam si datoria externa a Ucrainei?
    Si, desigur, in facultati, licee.. o sa fie si locurile pentru ucraineni, ne? La fel cu alea pentru romi?
  • mariusmioc 15.04.2022 16:37
    Studenții ăia marocani bănuiesc că plăteau pentru studiile în Ucraina. Dacă își vor plăti singuri (ori cu ajutorul guvernului marocan) pentru studiile în România, nu văd nici o problemă.
  • hannah 15.04.2022 16:59
    Sa nu uite sa le ceara certificatul de rahat ce atesta injectarea ARNm, asa cum le-a cerut atator studenti pentru a avea acces in camine, la cursuri sau la examene! La fel sa procedeze si Universitatile, ca doar si-au "renegat" propriii studenti nevaccinati in urma cu putin timp, pe criterii vacciniste! Ce ipocriti, falsi si lipsiti de orice ar putea fi bun intr-un om, sunt acesti politicieni!
    Un lucru uita indivizii astia psihopati ajunsi in functii de "taiat si spanzurat", toti ajungem la capatul drumului si va trebui sa trecem printr-o oglinda in care sa ne vedem pe noi insine cu tot bagajul nostru de fapte, bagajul ala nu-l vor putea lasa afara, el va sta lipit de suflet si va cantari foarte mult!
Ultima oră

15:36

Mihai Tîrnoveanu: Vlad Țăranu ne spune că Basarabia este România. Acest nume predestinat a meritat să fie pedepsit pentru că militează pentru reunire?

15:06

Analiza ”Prafului Saharian”: arsenic, bariu, nichel, zinc, fier. Cum au acționat alte state în timp ce oficialitățile din România tac mâlc. Documente de la Institutul de Inginerie Chimică din Bosnia

14:09

Disoluția socială e doar primul pas din agenda globalistă | Bogdan Radu Herzog la Pe Drept Cuvânt #44 cu Florentin Țuca

12:18

Conferința interactivă ”Stop tratatului pandemic OMS: motivații medicale și juridice” la Cluj-Napoca. Invitați: Anca Nițulescu, Geanina Hagimă, Carmen Oțelea, Marina-Ioana Alexandru, Gabriel Marin, Elena Radu

11:59

Ptiu, drace! Joe Biden își face semnul Crucii la un miting pro-avort (VIDEO)

11:52

Presa nu mai ține pasul cu victoriie lui Trump

10:48

Gelu Voican Voiculescu și Petre Roman, la Parchetul General în dosarul Mineriadei. Ion Iliescu va fi audiat acasă

10:41

Politico: SUA au trimis în secret ATACMS cu rază lungă în Ucraina – iar Kievul le-a folosit

09:34

Inepția Zilei. Beatrice Mahler: Masca nu ne ajută la praful saharian. ”Este foarte fin”. Dar în cazul COVID, un virus invizibil, ne-a ajutat, nu?

09:01

”Războiul” antenelor 5G continuă în Brașov. Problema a ajuns în plenul Consiliului Local

08:48

Expoziție de lenjerie intimă, deschisă într-o biserică catolică din Veneția

23:00

Ilinca și George Simion au un băiețel. Soția liderului AUR a născut azi, 24 aprilie 2024 - ”Mulțumesc, m-ai făcut bogat: tată de băiat!”

22:45

25 aprilie: Sfântul Apostol și Evanghelist Marcu; Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului

21:39

Vrancea: Un polițist de la Penitenciarul Focșani de 43 de ani, găsit fără suflare la pământ într-o benzinărie. Botoșani: Un apreciat artist s-a stins din viață ”fulgerător” la doar 40 de ani: AVC

20:35

Marian Dumitru: ANTI-ROMÂNISMUL CA PROIECT DE ȚARĂ: După Valeriu Gafencu, Mircea Vulcănescu și Octavian Goga, acum a venit și rândul lui Mircea Eliade să fie "anulat", la Radio France Internațional (RFI)