

Ministerul Apărării Naționale ne-a explicat foarte clar că milioanele de euro cheltuite de România pentru instruirea piloților ucraineni sunt o investiție fix pentru securitatea națională. În plus, aranjamentul s-a făcut la nivel înalt, adică de la președinte la președinte, recte Iohannis-Zelenski, astfel că investiția este obligatorie. Sigur că suma a fost ținută în secret, deși a fost vehiculată cifra de cel puțin 6 milioane de euro, că instructorii și logistica din SUA costă.
Acum ne-am lămurit. Trebuie să plătim milioanele de euro din bugetul țării pentru că i-a promis Klaus Iohannis lui Zelenski că le instruiește în România piloții pe banii lui. Mă rog, ai românilor, că e tot un drac. Că tot veni vorba despre promisiuni, mă tot gândesc ce conține acordul ăla bilateral de securitate între România și Ucraina, semnat tot de Iohannis. Nu de alta dar aud acum că Franța, care a semnat și ea un astfel de acord, spune că din asistența aia de 3 miliarde de euro promisă în acord nu poate da Ucrainei decât 2 miliarde de euro. Revenind la instruirea piloților ucraineni pe banii noștri, motivația invocată de MApN este una zdrobitoare.
”Situația de securitate în proximitatea granițelor României s-a deteriorat în mod dramatic ca rezultat al agresiunii brutale a Federației Ruse împotriva Ucrainei. Sprijinul acordat de România prin implicarea în procesul de instruire a piloților ucraineni va contribui semnificativ la eforturile de întărire a capacităților de apărare ale Ucrainei, pentru susținerea independenței, suveranității și integrității sale teritoriale. Odată cu prelungirea agresiunii militare ruse în Ucraina, capacitatea statului vecin de a face față provocărilor generate de război a fost pusă la încercare, astfel că sprijinul acordat în instruirea piloților ucraineni constituie un ajutor indispensabil pentru Ucraina
pentru a se apăra. O eventuală capitulare a Ucrainei în fața Federației Ruse ar conduce la o agravare a situației de securitate în regiune, vulnerabilizând România. Din această perspectivă, sprijinirea procesului de instruire a piloților ucraineni reprezintă nu doar o obligație morală și principială, ci și o investiție în securitatea națională și aliată. Activitatea de instruire a personalului ucrainean are potențialul de transmitere a unui mesaj de coeziune în interiorul UE, NATO și al statelor partenere”, se arată în nota de fundamentare a ordonanței de urgență adoptată în ultima ședință de guvern.
În afara legii
Antrenarea unor piloți străini, din afara UE, pe banii României are un caracter de noutate, susține MApN, astfel că la momentul actual cadrul juridic general aplicabil nu are prevederi pentru angajarea și efectuarea prin bugetul Ministerului Apărării Naționale a cheltuielilor determinate de instruirea personalului ucrainean. Lipsa unei intervenții legislative imediate privind stabilirea unor norme naționale aplicabile are ca efecte crearea unei stări de incertitudine juridică și apariția unor dificultăți de ordin tehnic, care ar putea conduce la imposibilitatea concretizării angajamentului asumat, consider MApN.
”Este necesară asigurarea fundamentului organizării și funcționării facilității de instruire pentru personalul care operează aeronave F-16 din Baza 86 Aeriană – Fetești în conformitate cu prevederile art. XXIV din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 90/2023 pentru aprobarea unor măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare pe anul 2023 în vederea încadrării în ținta de deficit bugetar asumată prin Programul de convergență, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative”, se mai precizează în motivarea actului normativ.
Și-au asumat cheltuielile
Potrivit MApN, pentru organizarea în bune condiții a activității de instruire a personalului ucrainean, a fost necesară crearea cadrului legal pentru angajarea și efectuarea prin bugetul Ministerului Apărării Naționale a cheltuielilor determinate de instruirea personalului ucrainean în cadrul facilității de instruire pentru personalul care operează aeronave F-16 din Baza 86 Aeriană – Fetești. În acest sens, se instituie norme naționale aplicabile din care să rezulte cu claritate angajamentul părții române de a suporta cheltuielile pe care le implică instruirea personalului ucrainean.
”Instruirea personalului ucrainean, cu finanțare de la bugetul de stat, în cadrul facilității de instruire pentru personalul care operează aeronave F-16 din Baza 86 Aeriană – Fetești va contribui la creșterea profilului strategic al României la nivelul NATO și UE, cu impact asupra intereselor proprii de securitate”, mai precizează inițiatorul.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Cine a vazut ''tratatul''? Cine l-a avizat? Parlamentarii l-au vazut?
Ce calcule au facut cand l-au aprobat daca l-au aprobat?
Daca Johannes a semnat fara sa aiba aprobarea parlamentului atunci el sa plateasca. Sa o inchirieze pe Carmen homelesilor din Sibiu ca doar aia se excita cand vad asa starpitura. Si numai dupa o juma' de spirt.
logo
PORTAL LEGISLATIV
Meniu
Cuprins
+ Fișă act
Cuprinsul Actului
Reveniti in topul paginii
DECLARAȚIE din 28 noiembrie 1991
a Parlamentului României privind Referendumul din Ucraina, din 1 decembrie 1991
EMITENT
PARLAMENTUL
Publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 243 din 29 noiembrie 1991
1. Parlamentul României a luat cunoștința de hotărîrea autorităților de la Kiev de a organiza la 1 decembrie 1991 un referendum asupra independentei Republicii Ucraina.
Profund atasat principiilor fundamentale ale respectării drepturilor și libertăților fundamentale ale omului și ale popoarelor de a-și hotărîri soarta, Parlamentul României saluta hotărîrea autorităților ucrainene de la Kiev de a organiza un referendum privitor la independenta Republicii Ucraina.
Avînd în vedere ca acest referendum ar urma să se desfășoare și pe teritoriile românești - Bucovina de Nord, Tinutul Herta, Tinutul Hotin, precum și județele din sudul Basarabiei -, Parlamentul României declara solemn ca aceste teritorii au fost rupte din trupul tarii, iar Pactul Ribbentrop-Molotov a fost declarat nul și neavenit, ab initio, de U.R.S.S. la 24 decembrie 1989 și de Parlamentul României la 24 iunie 1991.
Desigur, este dreptul Ucrainei sa organizeze un referendum pentru independenta sa, dar acest referendum nu poate avea valabilitate în privinta teritoriilor românești anexate abuziv de fosta U.R.S.S., teritorii care nu au aparținut niciodată Ucrainei și sînt de drept ale României.
2. Parlamentul României reintereaza atasamentul față de prevederile Actului inal al Conferintei C.S.C.E. de la Helsinki, care admite posibilitatea modificării frontierelor pe cai pașnice, diplomatice.
3. Parlamentul României, declara solemn ca referendumul organizat de autoritățile de la Kiev în teritoriile românești încorporate cu forta în cadrul fostei U.R.S.S. - respectiv în Bucovina de Nord, Tinutul Herta, Tinutul Hotin, precum și în județele din sudul Basarabiei - este nul și neavenit, precum și consecințele acestuia.
4. Parlamentul României cere parlamentelor și guvernelor tuturor statelor care vor recunoaște independenta Ucrainei sa declare expres ca aceasta recunoștință nu se extinde asupra teritoriilor românești menționate.
5. Parlamentul României se pronunța pentru începerea unui dialog cu Parlamentul de la Kiev în vederea examinării, împreună a problemelor stabilirii unor relații de bună vecinătate și colaborare între România și Ucraina și invita, în acest scop, o delegație parlamentară ucraineana urmează să efectueze o vizita la București, cat mai curând posibil.
6. Parlamentul României solicita guvernului tarii sa înceapă de urgenta negocieri cu autoritățile de la Kiev în problema teritoriilor românești anexate cu forta de U.R.S.S.
Aceasta declarație a fost adoptată de Parlamentul României în ședința din 28 noiembrie 1991, cu unanimitate de voturi.
PREȘEDINTELE SENATULUI PREȘEDINTELE ADUNĂRII DEPUTAȚILOR
academician ALEXANDRU BARLADEANU
MARȚIAN DAN
Joha o fi stiut de asta? Dar consilierii ?
Deci: ''Referendumul organizat de autoritățile de la Kiev în teritoriile românești încorporate cu forta în cadrul fostei U.R.S.S. - respectiv în Bucovina de Nord, Tinutul Herta, Tinutul Hotin, precum și în județele din sudul Basarabiei - este nul și neavenit''
Uitati-va cine semneaza .
https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/35747