Foto: Gândul
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a avut joi, cu prilejul participării la cea de-a 53-a Reuniune Anuală a Forumului Economic Mondial (World Economic Forum – WEF), în Davos-Klosters, Elveția, întrevederi cu reprezentanți ai mediului de afaceri, discuțiile vizând, în principal, dezvoltarea sectorului energiei în România, potrivit Cotidianul.
Astfel, Aurescu a avut o întâlnire cu Ian Edwards, CEO al companiei canadiene SNC Lavalin, și cu William Young, președintele Consiliului de Administrație al companiei. Discuția s-a axat pe participarea companiei canadiene la proiectele din domeniul nuclear civil din România, îndeosebi retehnologizarea Unității 1 și construcția Unităților 3 și 4 ale Centralei Nucleare (CN) de la Cernavodă.
În cadrul întrevederii, ministrul Aurescu a reconfirmat rolul central pe care dezvoltarea sectorului nuclear civil îl deține în cadrul strategiei naționale de securitate energetică, mai ales în contextul geopolitic actual, în care se impune intensificarea demersurilor de creștere a independenței energetice, proiectele referitoare la Unitățile 1, 3 și 4 ale CN Cernavodă numărându-se, alături de cele privind construcția primelor reactoare modulare mici, printre obiectivele majore de tranziție energetică ale României.
Ministrul Afacerilor Externe și reprezentanții SNC Lavalin au discutat despre activitatea companiei ca partener major în cadrul consorțiului angrenat în dezvoltarea complexului energetic nuclear de la Cernavodă. La nivel tehnologic, firma canadiană deține tehnologia CANDU utilizată în actualele unități, dar și în noile proiecte aflate în curs de derulare la CN Cernavodă. Compania este implicată și în formarea de specialiști în sectorul nuclear civil, prin cooperarea de profil derulată cu compania românească SN Nuclearelectrica.
De asemenea, a fost abordată necesitatea accelerării demersurilor de finanțare a proiectelor menționate.
În aceeași zi, ministrul Bogdan Aurescu a avut o întrevedere, în marja WEF, cu Miguel Stilwell d’Andrade, CEO al grupului Energias de Portugal SA (EDP) și al diviziei de energie regenerabilă EDP Renewables (EDPR).
Cu acest prilej, ministrul Aurescu a subliniat importanța creșterii investițiilor în dezvoltarea surselor de energie regenerabilă în România, grupul EDP fiind un exemplu elocvent în acest sens, cu atât mai mult în contextul angajamentului României de a îndeplini țintele europene și internaționale de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră și de atingere a neutralității climatice.
Șeful diplomației române a arătat că și în anul 2023, România va continua să ia măsurile necesare pentru creșterea securității energetice la nivel național și regional, inclusiv măsuri îndreptate spre consolidarea mixului energetic și atragerea investițiilor în domeniul energiei verzi.
Nu în ultimul rând, joi seară, în marja reuniunii anuale a Forumului Economic Mondial, ministrul de Externe a participat la o cină de lucru găzduită de președintele WEF, Borge Brende, și de Jared Cohen, președinte pentru afaceri globale și co-lider al Biroului pentru inovație aplicată în cadrul Goldman Sachs, alături de lideri guvernamentali, reprezentanți ai mediului de afaceri și formatori de opinie (Valdis Dombrovskis, vicepreședinte al Comisiei Europene, Jens Spahn, fost ministru german al sănătății și membru al Bundestagului, Kristalina Georgieva, director al FMI, Mathias Cormann, secretar general al OCDE, Ngozi-Okonjo-Iweala, director general al OMC, Leo Varadkar, premierul Irlandei, Alois de Liechtenstein, prințul moștenitor al Liechtenstein, Christopher Coons, senator SUA, Bilawal Bhutto Zardari, ministrul de externe al Pakistanului, Muhammed al-Jadaan, ministrul de finanțe saudit și alții), pe teme legate de stadiul și perspectivele afacerilor globale în actualul context geopolitic.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.