Marele savant Nicolae Paulescu, românul care salvează zilnic de la moarte 10% din populația Globului, omagiat la Academia Română la 100 de ani de la descoperirea insulinei. Manifestare impresionantă, dezvelire de basorelief, colecție și medalii aniversare

De Alesandru Anghel  /  

Basorelieful savantului Nicolae Paulescu dezvelit la Academia Română

Basorelieful savantului Nicolae Paulescu dezvelit la Academia Română

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Nicolae Paulescu este unul dintre acei oameni care merită recunoștință eternă. Potrivit Federației Internaționale a Diabeticilor, în România și în lume un procent de aproape 10% din locuitori suferă de diabet. Datorită lui acești oameni încă trăiesc, și suferința le este mai suportabilă. Nu a pus niciodată problema de a rămâne în străinătate pentru cercetare, deși instituții faimoase îi oferiseră un post. S-a întors în România, unde a descoperit leacul minune, dar a rămas doar cu o mulțumire interioară că a putut ajuta întreaga umanitate.”, scrie redacția revistei Historia despre savantul român care merita Premiul Nobel pentru dăruirea sa și descoperirea epocală pentru omenire: INSULINA.

Pentru a-i cinstit memoria și munca, Academia Română a organizat un eveniment extraordinar la împlinirea unui centenar de la „marele eveniment care a avut loc pe 23 iulie 1921, când în cadrul sesiunii Societății de Biologie, Nicolae Paulescu a expus în patru comunicări rezultatele muncii sale de cercetare”, după cum mai amintește sursa citată, în articolul biografic cu peste 200.000 de citiri. Totodată, la 17 iulie s-au împlinit 90 de ani de la trecerea sa la cele veșnice, la numai 61 de ani.

Astfel, ACADEMIA ROMÂNĂ și FUNDAȚIA CULTURALĂ „BARTOC” au organizat miercuri, 21 iulie 2021, la Clubul Academicienilor, o manifestare impresionantă, ocazionată de împlinirea a 100 de ani de la descoperirea insulinei. În aplauzele celor prezenți, s-a dezvelit și basorelieful Profesorului Nicolae Paulescu, membru post-mortem al Academiei Române.

În cadrul evenimentului, moderat de acad. Victor Voicu, vicepreședinte al Academiei Române, au avut loc evocări din partea președintelui Academiei Române, Acad. Ioan-Aurel POP, printr-un mesaj transmis organizatorilor, și, personal, de către Dr. Irina CAJAL-MARIN, subsecretar de stat în Ministerul Culturii și președinte al Fundațiaei Academician Nicolae Cajal care a vorbit despre considerațiile tatălui său, Acad. Nicolae Cajal, cu privire la descoperirea insulinei. De asemenea, Ing. Alexandru BARTOC, Președintele Fundației Culturale „BARTOC” a vorbit despre „Cabinetul - Martor al descoperirii insulinei”.

În cadrul manifestării de excepție s-a oferit medalia „100 de ani de la descoperirea insulinei – 1921”, s-a lansat plicul și ștampila aniversară „100 de ani de la descoperirea insulinei - 1921”, s-a urmărit filmul documentar: „Descoperirea insulinei - 1921” și s-a dezvelit un superb basorelief cu chipul blând al marelui savant român care salvează zilnic de la moarte 10% din populația lumii, indiferent de etnie. Mare lucru că basorelieful e rotund și nu mai are unde să i se agațe vreo ridicolă plăcuță ilegală din partea noilor milițieni ai gândirii, urmașii vechilor bolșevici. Au fost prezenți și onorați cu medalii, între alții, Acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române și Dr. Aurel Vainer, fost deputat și președinte al Federației Comunității Evreiești din România.

Redăm în continuare mesajul Acad. Ioan Aurel Pop:

Cuvânt de salut

La trecerea unui secol de la descoperirea insulinei (pancreinei) de către un medic român și pe teritoriul României, este firesc ca Academia Română, în incinta acestui for suprem de consacrare a valorilor intelectuale, să organizeze o serie de evenimente științifice, în ciuda perioadei dificile pe care o traversăm.

Este simptomatic că descoperirea insulinei (descoperire comunicată oficial la 23 iulie 1921) venea după o perioadă grea și oarecum asemănătoare, care cunoscuse o epidemie (pandemie) nemaiîntâlnită – Gripa Spaniolă – abia trecuse. Evenimentul de față, organizat de Secția de Științe Medicale a Academiei, prezidate de domnul acad. Victor Voicu, vicepreședintele instituției noastre, nu ar fi fost de imaginat în forma actuală, fără concursul neprecupețit al domnului inginer Alexandru Dan Bartoc, președintele Fundației Culturale omonime, fără crearea medaliilor aferente, care marchează momentul aniversar, precum și amintirea descoperitorului, medicul Nicolae Paulescu. Manifestarea pune în lumină și rolul continuatorilor, între care Nicolae Cajal, membru titular al Academiei Române, rămâne cel mai cunoscut. De altminteri, Nicolae Cajal a și păstrat memoria profesorului Paulescu, contribuind din plin la notorietatea în lume a descoperirii insulinei de către un român, la popularizarea personalității acestui savant, ocultate de mai cunoscuții laureați ai Premiului Nobel. Firește, împrejurările au fost atunci și ulterior, sub regimurile totalitare următoare, complexe, dar menirea noastră nu este aceea de a judeca, ci aceea de a evidenția rolul unei epocale descoperiri. În consecință, dincolo de toate aceste avataruri – întâmplate și în cazurile altor descoperiri și invenții – insulina a salvat de-a lungul secolului trecut de atunci, sute de milioane de vieți omenești.

Conducerea Academiei Române își face o datorie de onoare adresând Secției sale de Științe Medicale și Fundației Culturale „Bartoc” cele mai sincere mulțumiri pentru marcarea acestui moment de cotitură din istoria medicinei universale și adresează calde mulțumiri tuturor participanților.

Președintele Academiei Române

Acad. Ioan-Aurel Pop

S-a acordat Medalia „100 de ani de la descoperirea insulinei” următorilor distinși oameni de știință și personalități:

Prof. Dr. Corin  Badiu                
Acad. Constantin Popa
Prof. Dr. Constantin Dumitrache        
Prof. Dr. Șerban Bălănescu
Prof. Dr. Leon Zăgrean                
Dr. Mugur Ardelean
Acad. Constantin Ionescu-Târgoviște        
Prof. Dr. Doina Dimulescu
Prof. Dr. Leonida Gherasim            
Acad. Ioan-Aurel Pop
Prof. Dr. Dan Cheta              
Acad. Ioan Dumitrache
Prof. Dr. Constantin Bălăceanu-Stolnici  
Acad. Răzvan Theodorescu
Acad. Victor Voicu                
Acad. Victor Spinei
Acad. Prof. Costin Cernescu            
Dr. Irina Cajal-Marin
Prof. Dr. Maria Dorobanțu            
Ambasador Dumitru Preda
Prof. Dr. Eduard Apetrei                               
Dr. Aurel Vainer
Prof. Dr. Dragoș Vinereanu                          
Ing. Alexandru Bartoc
Acad. Gheorghe Benga                                 
Mihaela Helmis
Acad. Nicolae Ghilezan                                
Dr. Silviu Dumitru Păun
Prof. Dr. Irinel Popescu                                
Monica Mocanu
Prof. Dr. Ștefan I. Drăgulescu                      
Ioana Costescu
Prof. Dr. Nicolae Hâncu
Prof. Dr. Carol Stanciu
Prof. Dr. Vladimir Beliș

Pe parcursul zilei vom reveni și cu alte materiale comemorative despre marele savant român. Prin amabilitatea Academiei Române, căreia îi mulțumim în mod deosebit, vă putem oferi în exclusivitate o Galerie Foto de la evenimentul special:

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (4)
 • ioansperling 23.07.2021 07:36
  "Domnilor studenți, când mergeți la bolnavi, să nu-i îngrijiți ca pe niște oameni mizerabili, nenorociți. Să nu-i îngrijiți nici măcar ca pe niște bolnavi. Să îi îngrijiți ca și cum acolo ar fi Hristos, pentru că într-adevăr în ei suferă Hristos„
  Nicolae Paulescu
 • Nata 23.07.2021 12:51
  Regret dar asta suna ca o petrecere de babe chioare si proaste intr-un sat. De ce nu afirmati asta pe plan international? Ca intotdeauna stati cu capul plecat si cacati de toti strainii. Daca faci o cercetare pe Google si intrebi cine a descoperit insulina - ia vedeti ce raspuns vine:
  "People also ask
  Who really discovered insulin?
  The discovery of insulin occurred in 1921 following the ideas of a Canadian orthopedic surgeon named Frederick G. Banting, the chemistry skills of his assistant Charles Best, and John MacLeod of the University of Toronto in Canada." - pe scurt- parafrazat: insulina a fost descoperita in 1921 in Canada de catre Frederick G. Banting, Charles Best si John MacLeod

  Ia vedeti si alta:

  Who won the Nobel Prize for the discovery of insulin?
  Si, ghici, cine a castigat premiul Nobel pentru descoperirea insulinei - Frederick Grant Banting si John James Rickard MacLeod

  The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1923 was awarded jointly to Frederick Grant Banting and John James Rickard Macleod "for the discovery of insulin."

  Bine ca va felicitati intre voi si.... atat. Cine a luptat pentru adevar in afara satului care ii zice Romania? Tara nu poate fi numita cata vreme nu exista mandrie nationala si nu exista aparare a inteligentelor acestui pamant. Raspuns - nimeni. E o rusine care dureaza de un secol. In schimb, niste plagiatori canadieni sunt recunoscuti mondial - de ce sa fie un roman care a descperit cu adevarat insulina? Pentru ca atat stiu "colegii" romanii - sa fie nerecunoscatori, lasi si la timpul respectiv,probabil si invidiosi sau inconstienti.
 • Nata 23.07.2021 12:54
  Regret dar asta suna ca o petrecere de babe chioare si proaste intr-un sat. De ce nu afirmati asta pe plan international? Ca intotdeauna stati cu capul plecat si cacati de toti strainii. Daca faci o cercetare pe Google si intrebi cine a descoperit insulina - ia vedeti ce raspuns vine:
  "People also ask
  Who really discovered insulin?
  The discovery of insulin occurred in 1921 following the ideas of a Canadian orthopedic surgeon named Frederick G. Banting, the chemistry skills of his assistant Charles Best, and John MacLeod of the University of Toronto in Canada." - pe scurt- parafrazat: insulina a fost descoperita in 1921 in Canada de catre Frederick G. Banting, Charles Best si John MacLeod

  Ia vedeti si alta:

  Who won the Nobel Prize for the discovery of insulin?
  Si, ghici, cine a castigat premiul Nobel pentru descoperirea insulinei - Frederick Grant Banting si John James Rickard MacLeod

  The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1923 was awarded jointly to Frederick Grant Banting and John James Rickard Macleod "for the discovery of insulin."

  Bine ca va felicitati intre voi si.... atat. Cine a luptat pentru adevar in afara satului care ii zice Romania? Tara nu poate fi numita cata vreme nu exista mandrie nationala si nu exista aparare a inteligentelor acestui pamant. Raspuns - nimeni. E o rusine care dureaza de un secol. In schimb, niste plagiatori canadieni sunt recunoscuti mondial - de ce sa fie un roman care a descperit cu adevarat insulina? Pentru ca atat stiu "colegii" romanii - sa fie nerecunoscatori, lasi si la timpul respectiv,probabil si invidiosi sau inconstienti.
 • ioansperling 23.07.2021 14:48
  Cu ce l-ar mai ajuta pe Paulescu?
  Premiul asta Nobel nu mai este daca o fi fost vreodata si nobil ci se acorda mai mult politic decat după merit! Eu unul nu-l doresc pe Paulescu langa Obama CEL MAI MARE LUPTATOR PENTRU PACE!
  SI in loc de mandrie nationala pentru trecut mi-as dori mai multa mandrie pentru prezent, mai multa coloana vertebrala!
Ultima oră

00:00

A fost odată o fată frumoasă... și vaccinată: Anca Molnar

23:25

În ziua de Înălțarea Domnului, bucureștenii s-au rugat în Piața Universității pentru victimele mineriadelor și eroii neamului

23:01

Cel mai rapid windsurfer din Marea Britanie, Farrel O'Shea, a murit subit în urma unui stop cardiac, la scurt timp după ce a doborât un alt record de viteză

22:34

Merck a folosit un adjuvant pe bază de aluminiu foarte puternic în studiile clinice pentru vaccinul Gardasil HPV, fără a informa participanții

21:30

Zoe Dantes: Bucurați-vă! Hristos se înalță!

20:03

New York-ul lansează tehnologia de identificare digitală mobilă, în urma adoptării noii legi privind ID-ul digital online – smartphone-urile devin portofele digitale, care stochează cărți de credit, documente de identitate și chiar cheile mașinii

18:54

George Simion și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale - “Am supraviețuit primei confruntări, avem noi corpuri de armată cu care atacăm bandiții Sistemului. Următoarea bătălie este pe 15 septembrie!”

17:04

După eșecul de la europarlamentare, Germania lasă Ucraina cu ochii în soare: Scholz nu mai trimite sistem Patriot

16:15

Luminița Arhire: DESPRE STABILITATE ȘI ALTE ALEA

15:39

Comandor (r) Ștefan Popa: EROISMUL IUBIRII ȘI AL JERTFEI DEPLINE

14:45

G7 va acorda 50 de miliarde de dolari pentru Ucraina din activele înghețate ale Rusiei

13:58

Adrian Onciu: Liderii de sacrificiu din G7 contabilizează pagubele ”propagandei rusești”

12:33

Sorin Roșca Stănescu: Marcel Ciolacu sau succesul cu picioare de lut

12:25

Controlul informațiilor și Cenzura: Suntem victimele unei Lovituri de Stat militare !

12:09

Argentinienii vor să-l dea jos pe Milei după doar 6 luni de mandat prezidențial. Ciocniri violente între protestatari și forțele de ordine pe străzile din Buenos Aires