Marele nostru prieten, poet, scriitor și colaborator, Miron Scorobete, a plecat la Dacia Edenică din Ceruri

De ActiveNews  /  

Fotografie din tinerețe, realizată de Ion Miclea, și recentă, din studiourile Radio Renașterea din Cluj

Fotografie din tinerețe, realizată de Ion Miclea, și recentă, din studiourile Radio Renașterea din Cluj

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cu mare tristețe și durere sufletească anunțăm trecerea la cele veșnice ale marelui nostru prieten, poet, scriitor și colaborator Miron Scorobete. Autorul lucrării de referință „Dacia Edenică” (Scribd AICI), născut la 1 mai 1933,  a fost membru al Uniunii Scriitorilor din România, membru în Consiliul Eparhial și în Adunarea Eparhială ale Arhiepiscopiei Ortodoxe a Vadului, Feleacului și Clujului, vicepreședinte al organizației Frăția Ortodoxă și Cetățean de Onoare al municipiului Cluj-Napoca, se arată în biografia sa.

„Ne-a părăsit un fascinant și erudit cărturar și patriot, poetul Miron Scorobete. Binemeritată neuitare și prețuire”, a scris colegul nostru, Corneliu Vlad.

Ultimele materiale publicate de blândul iubitor al României au fost, cu adevărat, răscolitoare, fixându-i, parcă, într-un fel, coordonatele plecării. Ultimul a fost chiar despre Românul Absolut - Mihai Eminescu, apărătorul Daciei Mari, și descoperirea din vatra sa părintească: Miron Scorobete: Extraordinara descoperire a unei vetre dacice la temelia casei lui Eminescu de la Ipotești

„Crunt ceas, deloc odihnitor pentru omul de rând, dar cu mult Senin ( simt) pentru d-voastră, Român și suflet mare, taină de MOȘ și mirare de veșnic prunc.”, a scris și colaboratoarea noastră Irina Petra Stroe:

„....Mi-ați spus că plămădesc cuvintele cu făină măcinată în moara inimii, dar... ați fost mult prea generos. Nu e așa (...) Pe unde îmi mai sunt Acum ”făina”, "moara", inima...?
 
Trecând dincolo de "buciumul" tăcerilor, un singur cuvânt am a pune piatră de hotar, între cele două lumi: Recunoștință. Ne-ați fost atât de mult, ați dăruit și v-ați dăruit Nației cu prea-plină măsură.
 
Ne sunteți și veți locui în continuare și ceruri, dar... și inimi.
Să vă odihnească Domnul alături de sfinții Săi!
 
Hristos a Înviat!
 
Închei printr-o sublimă expunere de simțăminte, pe pagina Dacia Edenica”, mai scrie aceasta, cu trimitere la penultimul său material:
 

Cu puțin timp înainte, de Unirea Principatelor Române, marele iubitor al Istoriei naționale, din cele mai vechi timpuri și până mai ieri, scria, alături de o pictură de Theodor Aman:

 

„Vă urez să iubiți UNIREA numai atât cât a iubit-o marele clasic Theodor Aman. Capodopera sa, înfățișând pe cele două surori barbar despărțite, acum împreună în casa lor, a fost pictată la 1857. Un vis! O profeție a artistului inspirat, atât de imposibilă că puțini mai credeau în ea. Și n-au mai trecut decât doi ani zbuciumați până minunea să se împlinească.”

Iar un alt ultim text a fost legat tot de marile sale iubiri - dacii și romani - și reprezentarea lor pe Columna lui Traian

PENTRU STRABICII CARE-I DESCONSIDERĂ PE DACI


„Aici avem niște dace văzute de adversarii lor, de roman, văzute deci obiectiv, nu înfrumusețându-le, nu idealizându-le, „fotografiindu-le”. Arată a oameni primitivi? Cine putea să creeze asemenea veșminte, că ele și le făceau, nu le importau, nu le luau de prin second-handurile Imperiului, erau niște sălbatice? Dar gustul! Niște necivilizate nu au ochiul format pentru un atare grad de pedanterie.

Și nu e nimic de mirare dacă privim lucrurile nu dezmembrate ci în context. Pentru că iată cum îi vedea Dion Chrisostomul, care i-a vizitat, pe daci (reprodus de Iordanes):

Deceneu, „observând înclinarea de a-l asculta în toate și că ei sunt din fire deștepți, i-a instruit aproape în toate ramurile filosofiei, căci era un maestru priceput în acest domeniu. El i-a învățat etica, dezvățându-i de obiceiurile barbare; i-a instruit în știința fizicii, făcându-i să trăiască după legile naturii [...] i-a învățat logica, făcându-i superiori celorlalte popoare în privința minții; dându-le un exemplu practic, i-a îndemnat să petreacă viața în fapte bune [...]; demonstrându-le teoria celor douăsprezece semne ale zodiacului, le-a arătat mersul planetelor și toate secretele astronomice, și cum crește și cum scade orbita lunii, și cu cât globul de foc al soarelui întrece măsura globului pământesc, și le-a spus sub ce nume și sub ce semn cele trei sute patruzeci și șase de stele trec în drumul lor cel mai repede de la răsărit până la apus spre a se apropia sau depărta de polul ceresc.”

Și iată ce putea înregistra Dion Chrisostomul ca „reporter”, nu ca istoric, ce vedea el în juru-i când a fost în Dacia:
„Vezi cu plăcere ca niște oameni prea viteji să se îndeletnicească cu doctrinele filosofice, când mai aveau puțin timp liber după lupte. Putem vedea pe unul cercetând poziția cerului, pe altul însușirile ierburilor și ale fructelor, pe acesta studiind creșterea și scăderea lunii, pe celălalt observând eclipsele soarelui și cum, prin rotația cerului, astrele care se grăbesc să ajungă lângă regiunea orientală sunt duse înapoi spre regiunea occidentală, odihnindu-se apoi după o regulă prestabilită.”

Sălbaticii de daci! Știau că pământul nu e plat cum pare ci glob și cu cât e soarele mai mare decât el.

Ai voștri ce știau acum 2.000 de ani? Și strămoașele voastre cum își etalau cochetăria?

Cum? Nu aveți ce arăta?

Uite că eu am.

Sunteți invidioși.

Aveți de ce.

Și un adaos pentru strabicii care-i denigrează pe romani.

Nu romanii au inventat sculptura. Înaintea lor au creat capodopere asiro-babilonienii, egiptenii, grecii. Dar romanii au făcut ceva extraordinar. Toți înaintașii lor înfățișau fantasme, zei și eroi. Romanii au fost primii care au sculptat oameni vii, pe care i-au „fotografiat” și „filmat”, cu mijloacele de atunci, desigur. Romanii au fost primii „fotoreporteri de război”, care nu plăsmuiau în atelier figuri imaginare ci, ei înșiși participanți la lupte, transmiteau în direct chipurile oamenilor aflați pe frontiera dintre viață și moarte.

Iar beneficiarii acestei radicale, teribile schimbări de perspectivă suntem noi. Romanii ne-au eternizat strămoșii în toată diversitatea vieții lor: pe câmpul de luptă, dar și acasă, cu femei, bătrâni și copii, cu boi și cu capre, cu turme de oi.

Și iată, ce ample priveliști de meditații am străbătut, stârniți de eleganța unor frumoase stră-străbunice ale noastre.”

Iar în ultima sa postare lăsată pe pagina sa, Dacia Edenică, Miron Scorobete ne lasă un comentariu, pentru eternitate, la scena următoare de pe Columna lui Traian:

„Acum faceți abstracție de scena propriu-zisă, deși e fascinantă. Uitați-vă numai la colțul din dreapta sus: vaci, capre, berbeci ("Că eu că mi-ș am/Doi berbeci de-i lai/Din stâna lui Crai/Cu lâna de-argint/Lanț până'n pământ…” Colindă veche de la Poieni, de pe vremea când se sculptau berbecii pe Columnă).

Suntem la anul 100. Dar suntem concomitent și la anul o mie nouă sute și ceva, pe vremea părinților nostri, ba și pe vremea copilăriei noastre, a celor mai trecuți. După aproape 2.000 de ani!
Vedeți că aici timpul nu a trecut, suntem în aceeași lume? Am fost până mai adineaori în ținutul acela fermecat din Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte unde vremea nu vremuiește.
Am fost…
Acum migrăm, așa cum ne arată prim-planul imaginii pe care am vrut să v-o sustrag atenției dar n-am reușit.”

„Un concetățean al nostru, un mare poet, trece zilnic pe străzile Clujului, modest, mai mult pe gânduri, atent să nu strivească pe caldarâm florile căzute ale acestei ciudate primăveri. El nu e și n’a fost omul modelor, n’a făcut temenele mandarinilor și bonzilor. Urmaș de țăran voievodal din Țara Hațegului, Miron Scorobete a șlefuit ani în șir miezul inefabil al cuvântului românesc. Scorobete contemplă luna adumbrind în scorburi, el fiind pentru mine un venit de peste vreme, un trac întârziat între noi, înrudit cu pietrele milenare de la Densuș, cu lespedea pragului bisericii Sântămăria-Orlea. Arome străvechi, murmur de psalm creștin, versul lui de o ortodoxie trăită profund e rugăciune, e «catharsis». El recitește Miorița altfel, cum însuși spune, dinspre Cosmos spre om. Cuvântul, pentru el, e mai cu seamă asceză. Chiar omul-natură trece prin filtre ale suferinței și purificării[…] În prima zi a lui mai, Miron Scorobete împlinește un număr de ani; încă un prag, prietene Miron! Treci mai departe, drept și cu mare sfială în fața miracolelor anotimpurilor, cu pas de inorog în amurgul mileniului. Tu ai Timp, cuvintele au Timp, mai presus efemerului, bronzului.”, scria Mircea Vaida-Voevod. Poetul Miron Scorobete urma să împlinească pe 1 mai anul acesta 90 de ani.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Interviu cu Părintele Nicolae Tănase de după conferința ASCOR Constanța care a ”scandalizat” presa progresistă anticreștină și pe purtătorul ei de cuvânt:

De ce nu trebuie semnat Tratatul pandemic al OMS:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (4)
  • Lykon 14.02.2023 01:38
    Odihneasca-se in pacea Domnului!
  • Dalea Robert 14.02.2023 08:58
    Dumnezeu să-l odihnească în pace!
    P.S. Am tot amânat să-l sun din nou, în legătură cu reeditarea cărții "Dacia Edenică", mare păcat că nu a apucat să o reediteze.
  • Tic 14.02.2023 14:38
    Dumnezeu să-l odihnească! Mulțumesc ACTIVENEWS pt românii buni pe care i-am cunoscut prin voi.Mare dar împărătesc!
  • Modest Zatu 14.02.2023 18:40
    Subscriu la ceea ce a spus Tic! Așa este. Prin intermediul acestei publicații,am cunoscut și cunoaștem în continuare o grămadă de români autentici! Mulțumim ActiveNews!
    Bunul Dumnezeu să-l odihnească cu drepții!!
  1. Vești proaste pentru vaccinați: s-a descoperit ingredientul din ARNm care dă cancer și suprimă imunitatea

  2. Noua Utopie climatică: Se pregătește scoaterea la mezat a Planetei – munți, păduri, câmpii, ape...

  3. Ungaria, sfidare totală în România: Un demnitar ungur s-a plimbat prin Transilvania timp de 3 zile fără să menționeze o singură dată numele României

  4. Theo Bratosin, AZnews: “Dacă mizerabilii, ipocriții și deontologii consideră că Părintele Tănase e o țintă care trebuie lovită, trebuie să facem scut în jurul său”

  5. Noi decese ale unor sportivi tineri, în ultimele zile: tânără gimnastă a murit la doar 17 ani, răpusă de o boală fulgerătoare. Tânăr fotbalist din Republica Moldova, de doar 23 de ani, a murit subit pe terenul de fotbal. Alte cazuri de moarte subită

  6. Pr. Bogdan Florin Vlaicu, în dialog cu Dr. Oana Mihaela Secara, despre tratamentul de detoxifiere de proteinele spike, creșterea ratelor mortalității cauzate de cancer, simptomele long-Covid post-inoculare și Tratatul pandemic al OMS – VIDEO Live

  7. Luminița Arhire: ALINIEREA STELELOR

  8. Progresistul sterp de la Patriarhie vs Tatăl a 500 de copii sau Mamona vs Dumnezeu. De ce Lumina de pe pieptul Părintelui Nicolae Tănase nu poate fi întinată de nici un Bănescu

  9. Scandalos: Parlamentul german a adoptat o lege care permite minorilor să-și schimbe legal sexul o dată pe an

  10. Singura veste bună pentru vaccinați: Există tratament de detoxifiere a proteinelor spike. Ce recomandă Dr. Peter McCullough

Ultima oră

12:40

A murit Naomi, celebrul cântăreț transsexual. În cinci zile urma să împlinească 47 de ani

12:26

Un avion F-16 condus de inteligență artificială a efectuat primul test de luptă aeriană în fața unui pilot uman. Cine credeți că a câștigat?

12:01

Marinar în stare de inconștiență, pe o navă din Sulina

11:43

Candidatul prezidențial Răzvan Constantinescu, în dialog cu bucureștenii, în parcul Herăstrău, ora 15:30

11:34

Ion Cristoiu: Și dacă tot ce s-a întâmplat cu Cătălin Cîrstoiu în ultima vreme ține de o strategie electorală?

08:00

20 aprilie: Sfântul Ierarh Teotim, episcopul daco-roman al Tomisului; Sfântul Anastasie Sinaitul; Sfântul Apostol Zaheu

23:00

Monahul Filotheu Bălan: Elemente istorice și melurgice ale Acatistului Bunei Vestiri. Autorul inițial al Imnului Acatist este pînă astăzi necunoscut

22:30

Theo Bratosin, AZnews: “Dacă mizerabilii, ipocriții și deontologii consideră că Părintele Tănase e o țintă care trebuie lovită, trebuie să facem scut în jurul său”

21:48

Pr. Bogdan Florin Vlaicu, în dialog cu Dr. Oana Mihaela Secara, despre tratamentul de detoxifiere de proteinele spike, creșterea ratelor mortalității cauzate de cancer, simptomele long-Covid post-inoculare și Tratatul pandemic al OMS – VIDEO Live

21:27

Luminița Arhire: ALINIEREA STELELOR

20:55

Noi decese ale unor sportivi tineri, în ultimele zile: tânără gimnastă a murit la doar 17 ani, răpusă de o boală fulgerătoare. Tânăr fotbalist din Republica Moldova, de doar 23 de ani, a murit subit pe terenul de fotbal. Alte cazuri de moarte subită

19:06

Vești proaste pentru vaccinați: s-a descoperit ingredientul din ARNm care dă cancer și suprimă imunitatea

17:04

Scandalos: Parlamentul german a adoptat o lege care permite minorilor să-și schimbe legal sexul o dată pe an

16:00

Un nou partid la orizont? Petru Romoșan: An electoral ciudat: anul independenților

15:40

OMS, ”profund îngrijorată” de răspândirea gripei aviare la oameni, după ce o persoană din Texas s-a infectat. Din 800 de cazuri înregistrate, jumătate ar fi fost mortale. NOUA PLANDEMIE?