Sursa foto: Futurism
Cercetătorii avertizează că eforturile de geoinginerie pentru a ajuta la răcirea temperaturilor în California ar putea declanșa valuri de căldură în Europa, o implicație "înspăimântătoare" având în vedere lipsa totală de reglementări care să controleze astfel de măsuri în întreaga lume, scrie MSN.
După cum relatează The Guardian, oamenii de știință au sugerat pulverizarea de aerosoli în norii de deasupra oceanului pentru a răci suprafața de dedesubt, o practică denumită "marine cloud brightening". După cum sugerează și numele, ideea este de a ilumina norii pentru a-i face să reflecte mai multă radiație solară înapoi în spațiu.
Luna trecută, o echipă de cercetători de la Universitatea din Washington a încercat să facă exact acest lucru în Golful San Francisco, folosind o mașină care pulverizează mici particule de sare de mare, pe fondul criticilor din partea ecologiștilor. Experimentul a fost ulterior întrerupt de autoritățile municipale, invocând probleme de sănătate.
Acum, după cum se arată într-un studiu publicat în revista Nature Climate Change, se pare că această practică ar putea avea consecințe neintenționate. Deși în condițiile actuale poate reduce semnificativ expunerea la căldură, "aceleași intervenții în condițiile încălzirii de la mijlocul secolului reduc la minimum sau chiar cresc stresul termic în vestul Statelor Unite și în întreaga lume".
Cu alte cuvinte, deși ar putea funcționa acum, având în vedere înrăutățirea condițiilor, această ecuație s-ar putea răsturna până în 2050, subliniind riscurile potențiale ale geoingineriei.
"Aceasta arată că luminarea norilor marini poate fi foarte eficientă pentru Coasta de Vest a SUA dacă se face acum, dar ar putea fi ineficientă acolo în viitor și ar putea provoca valuri de căldură în Europa", a declarat pentru The Guardian Jessica Wan, liderul echipei și oceanograf la UC San Diego.
Ceruri mai întunecate
Echipa a examinat modele computerizate ale climei în 2010 și 2050. Ei au simulat operațiuni de geoinginerie în nord-estul Pacificului și în apropiere de Alaska, dar au constatat că "teleconexiunile", care leagă sistemele climatice din părți disparate ale lumii, ar putea de fapt să înrăutățească situația în loc să o îmbunătățească în a doua jumătate a secolului.
În timp ce expunerea la căldură ar putea fi redusă cu 55 % în condițiile actuale în apropiere de Alaska, rezultatele s-ar diminua considerabil până în 2050 din cauza numărului mai mic de nori și a temperaturilor de bază mai ridicate. Cu toate acestea, în California, geoingineria ar putea declanșa, de fapt, creșterea temperaturilor - și nu scăderea lor - în alte părți ale lumii.
Acest lucru se datorează faptului că circulația de răsturnare meridională a Atlanticului (AMOC), un curent proeminent de la suprafață la adâncime care face să circule apa în Atlantic și poate afecta vremea atmosferică, ar putea fi încetinită.
Cercetătorii speră să evidențieze lipsa flagrantă de reglementări internaționale care să controleze eforturile de geoinginerie.
"În prezent, nu există nicio guvernanță în domeniul geoingineriei solare", a declarat Wan pentru The Guardian. "Acest lucru este înfricoșător. Știința și politica trebuie să fie dezvoltate împreună."
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
"(...) Așadar, această situație este oarecum paradoxală: am redus emisiile de CO2 pentru a salva planeta de încălzirea globală. Dar am redus, de asemenea, producția de aerosoli, care, la rândul său, a redus acoperirea norilor, care, la rândul său, a redus albedo-ul, care, la rândul său, a crescut temperatura globală. Un cerc vicios complet.”
https://www.contributors.ro/un-experiment-climatic-neintentionat-reducerea-brusca-a-emisiilor-din-transporturile-maritime-produce-o-incalzire-substantiala/
In tara nu era nici un 38 C, doar un 37 la Turnu Magurele.
https://www.meteoromania.ro/images/clima/temperatura_orara.png
Televiziunile si cei de serviciu au primit ordin sa inroseasca harta, de parca alte culori in degradeu nu mai exista.
https://www.meteoromania.ro/vremea/prognoza-meteo/prognoza-orase-5-zile/
Vedeti si maxima de ieri, doar 34.5 in Bucuresti, nu 36. https://www.meteoromania.ro/images/clima/temperatura_orara_ieri.png
https://mihailandrei.wordpress.com/2024/06/24/privind-spre-viitor/