MARI ROMÂNI: George Emil Palade, primul Nobel românesc (19 noiembrie 1912, Iași - 7 octombrie 2008, San Diego)

De Mariana Cristescu  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Round University Ranking (RUR) a dat publicității clasificarea 2020 a universităților. În acest clasament sunt incluse 6 universități din România, printre care și Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș.

RUR este unul dintre clasamentele universitare mondiale, membru al organizației IREG Observatory on Academic Ranking and Excellence, care măsoară performanța academică a 829 de universități selecționate în baza a 20 de indicatori din 4 domenii cheie ale activității academice: învățământ, cercetare, diversitate internațională și sustenabilitate financiară.

În mod salutar, prestigioasa instituție de învățământ superior poartă numele primului medic român laureat al Premiul Nobel, care, în acel moment al vieții sale, avea și cetățenie americană.

George Emil Palade s-a născut la Iași, la 19 noiembrie 1912, și a decedat la 7 octombrie 2008, la venerabila vârstă de 96 de ani, în locuința sa din localitatea californiană Del Mar, SUA. A fost biolog, medic și om de știință, specialist în domeniul biologiei celulare, laureat în 1974 al Premiului Nobel pentru Fiziologie sau Medicină.

S-a născut la Iași, în cadrul unei familii de intelectuali, și a absolvit Facultatea de Medicină din București cu brio, obținând titlul de doctor în medicină în anul 1940.

„Chiar dacă e deja un truism, spunem: George Emil Palade a absolvit Medicina primul, cu 10. Din anul 1936, a mers la Catedra de Anatomie condusă de profesorul Francisc Rainer și a devenit, pe rând, preparator, asistent și șef de lucrări, dar, concomitent, a urmat formarea medicală, devenind extern și intern prin concurs.

Un moment important îl constituie însă elaborarea tezei sale de doctorat, revoluționară pentru nivelul cercetării din anul 1940: «Tubul urinifer al delfinului». Un amănunt: pentru că problemele formulate de savant presupuneau studiul pe delfinul aproape viu, s-a organizat o expediție chiar în Marea Neagră. Palade și-a pregătit cu meticulozitate un mic laborator într-o valijoară, profitând de faptul că delfinarii turci, care veneau din Anatolia să vâneze mamiferele pentru grăsimea lor, erau în plină recoltare în luna iunie, când delfinii urcă din Mediterană și Marea Egee în Marea Neagră cu ape mai reci, bune pentru jocul de împerechere. Delfinii, se pare, au fost cei care au asigurat prima izbândă a savantului.”

În perioada 1942-1945, Palade a servit în Corpul Medical al Armatei Române. „Viitorul savant român a îngrijit răniții din batalioanele de aviație de la Băneasa, în cel de-al Doilea Război Mondial. Avea gradul de locotenent. Pesemne că această experiență l-a făcut să evite contactul direct cu suferința umană, fiindcă aici s-a încheiat activitatea clinică a medicului Palade și, după război, a pornit în căutarea originilor bolii, pentru a le putea trata înainte ca acestea să nimicească omul.”

În 1946 s-a căsătorit cu fiica industriașului Nicolae Malaxa, Irina, cu care a avut doi copii: o fiică, Georgia și Philip. Au plecat în SUA, fiind angajat pe post de cercetător la Universitatea Rockefeller din New York, unde l-a întâlnit pe Albert Claude, omul de știință care i-a devenit mentor. Claude lucra la Rockefeller Institute for Medical Research și l-a invitat pe Palade să lucreze împreună cu el în departamentul de patologie celulară.

Printre alte descoperiri ale sale, se remarcă mai ales explicația mecanismului celular al producției de proteine. El a descoperit ribozomii, numiți acum „corpusculii lui Palade”.

Împreună cu cercetătorul Keith Porter a editat „The Journal of Cell Biology”, una dintre cele mai prestigioase publicații științifice din lume.

În 1973 a părăsit Institutul Rockefeller, transferându-se la Universitatea Yale, iar din 1990 a lucrat la Universitatea din San Diego (California).

În 1974 savantul româno-american a primit Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină, împreună cu Albert Claude și Cristian de Duve, „pentru descoperiri privind organizarea funcțională a celulei ce au avut un rol esențial în dezvoltarea biologiei celulare moderne”. Prezentarea sa la ceremonia conferirii oficiale a Premiului Nobel a avut loc la 12 decembrie 1974, cu tema „Intracellular Aspects of the Process of Protein Secretion” („Aspecte intracelulare în procesul de secreție a proteinelor”). Textul a fost publicat în 1992 de Fundația Premiului Nobel.

„Am înțeles, în sfârșit, în termeni generali, cum este organizată celula, cum funcționează organitele ei specializate, într-o manieră integrată, pentru a-i asigura supraviețuirea și multiplicarea. Aceste cunoștințe au început deja să fie puse la treabă pentru înțelegerea funcțiilor celulelor anormale. Multe dintre problemele medicale majore ale zilelor noastre sunt bolile degenerative, care își au punctul de pornire la nivel celular și care pot fi puse pe seama disfuncțiilor mecanismelor de reglare a celulelor. Biologia celulară face posibil, în sfârșit, un vis vechi de un secol: acela de a putea analiza bolile la nivel celular – primul pas către controlul lor”, explica George Emil Palade, în discursul său de mulțumire din cadrul banchetului Nobel, la 11 decembrie 1974.

A fost ales membru de onoare al Academiei Române în anul 1975.

În 1989 a fost ales membru de onoare al Academiei Româno-Americane de Arte și Științe (ARA) la Universitatea din California.

La 12 martie 1986, președintele Statelor Unite Ronald Reagan i-a conferit Medalia Națională pentru Știință pentru „descoperirea fundamentală” a unei serii esențiale de structuri complexe cu înaltă organizare prezente în toate celulele biologice.

În 2007, președintele Traian Băsescu l-a decorat cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Colan.

După moartea primei soții, s-a recăsătorit cu Marilyn Gist Farquhar, expertă în biologie. În ziua de 19 noiembrie 2012, la 100 de ani de la nașterea savantului, pentru cinstirea personalității lui George Emil Palade, Banca Națională a României a pus în circulație o monedă aniversară de argint în tiraj de 500 de exemplare. „Aversul reprezintă clădirea Spitalului Colțea din București, unde George Emil Palade a desfășurat un stagiu de practică medicală, precum și o compoziție care sugerează activitatea științifică a savantului. Reversul monedei reprezintă portretul savantului George Emil Palade și o compoziție care simbolizează biologia celulară: în arc de cerc, sunt gravate inscripția George Emil Palade și perioada în care a trăit 1912-2008.

„În Statele Unite ale Americii, mai întâi în laboratoarele profesorului Robert Chambers de la Universitatea din New York, apoi la Institutul Rockefeller (șeful Departamentului de Biologie Celulară), la Universitatea Yale (conducător al Catedrei de Biologie Celulară) și la Universitatea din California (decan pentru știință), George Emil Palade a construit, cu răbdare și devotament, reputația celui mai bun «Romanian-born American cell biologist» (n.r. – cercetător american în biologia celulară, născut-român). Vorbea o română perfectă, îndulcită moldovenește ca în târgul Iașilor, pe Strada Sărăriei, unde locuia în copilărie, și niciodată n-a renunțat la cetățenia română.

A făcut multe vizite în România, căci scrisorile de la frați, nepoți, părinți nu-l puteau ține departe prea mult timp.

George Emil Palade a murit la 7 octombrie 2008, la ora 12.05, în Del Mar, San Diego, California. Mai avea o lună și ar fi împlinit patriarhala vârstă de 96 de ani.

Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu-Mureș, care îi poartă numele, se regăsește pe locul 401-600 în ultima ediție a clasamentului global al universităților Impact Ranking 2020 publicat de „Times Higher Education – World University Ranking”.

Clasamentul evaluează în acest an 766 universități din 85 de țări în ceea ce privește modul în care acestea se pliază pe obiectivele de dezvoltare durabilă stabilite de ONU.

„Accesul în premieră pentru universitate în această prestigioasă ierarhie mondială, în care mai sunt prezente doar 6 universități din România, confirmă trendul de dezvoltare a acesteia și este rezultatul unei preocupări susținute din ultimii ani de a promova internaționalizarea și de a alinia universitatea la valorile academice mondiale.”

Vivat, crescat, floreat!

Găsiți un interviu cu marele savant la Certitudinea

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Top 5 autori
VideoNews

Călin Georgescu la vot cu George Simion:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (7)
  • Mirror 19.11.2021 16:34
    Aha! Palade a primit să fie angajat pe post de cercetător la Universitatea Rockefeller din New York!!! Deci si-a pus geniul in serviciul unei familii sataniste... Așa e când ești tânăr și neliniștit... Deși plecat de la o stare modestă, a tras nene, nu la bine, ci la super bine... Luând-o pe Irinuca super-bogatanului Malaxa, că Lenuța din capul satului nu era de nasul lui...
    Dacă ar mai fi trăit acum să vadă cum "marile lor descoperiri" sunt folosite mai mult la rău, cu siguranță le-ar fi ars ... Toate descoperirile biologiei celulare..., că descoperise omul, mecanismului celular al producției de proteine, scoțând în evidență particule intracitoplasmatice bogate în ARN (sic!), la nivelul cărora se realizează biosinteza proteinelor, numite ribozomi sau corpusculii lui Palade...
    De aici până la proteina spike și vaxxul mARN, n -a mai fost cale lungă...
  • Tic 19.11.2023 12:18
    Corect comentariu!
  • IC XC NI KA 19.11.2023 14:10
    Dumnezeu să-l ierte.

    Academician român biolog cercetător, nu-i dau numele pentru că nu cunosc dacă a afirmat public ceea ce vreau să spun, specialist în biologie moleculară, biochimie, genetică și microbiologie, unul dintre membrii grupului acad. Gheorghe BENGA (1977-1990) care a descoperit prima proteină-canal pentru apă (aquaporina 1), a afirmat că știința a descoperit NUMAI 1% din celula umană; altfel spus, se cunoaște alfabetul, nu se cunoaște limbajul.

    Asta ca să știm cam cât de (ne)putincioasă este știința.

    Doamne, miluiește.
  • Tic 19.11.2023 16:33
    Să lăsăm lui Dumnezeu secretul limbajului celulei umane.Ne pune pe toți la adăpost de demoni!
  • IC XC NI KA 19.11.2023 14:20
    Dumnezeu să-l ierte.

    Academician român biolog cercetător, nu-i dau numele pentru că nu cunosc dacă a afirmat public ceea ce vreau să spun, specialist în biologie moleculară, biochimie, genetică și microbiologie, unul dintre membrii grupului acad. Gheorghe BENGA (1977-1990) care a descoperit prima proteină-canal pentru apă (aquaporina 1), a afirmat că știința a descoperit NUMAI 1% din celula umană; altfel spus, se cunoaște alfabetul, nu se cunoaște limbajul.

    Asta ca să știm cam cât de (ne)putincioasă este știința.

    Doamne, miluiește.
  • Muad'dib 20.11.2023 09:27
    Da. Bravo lui, cu accent pe pronumele personal. Părerea mea e că nu ar fi luat premiu’ lu’ peshte dacă nu se căsătorea unde trebuie și nu ar fi lucrat unde trebuie (malaxa $ rockefeller).
    Altfel, dacă doi dintre parametrii de evaluare a universităților sunt „diversitatea internațională” și „sustenabilitatea financiară”, atunci, pentru cunoscători, pot spune că mi-am încheiat pledoaria. Da’ ca să fiu cârcotaș nițel, mă întreb, oare, de-ar rămâne doar primii doi parametri (învățământ și cercetare), cam pe unde s’ar clasa „marea universitate”?
    De final, bonboana (sic!) pe colivă e că „marea universitate” se află, totuși, pe locul 914 din „829” (sic!) în clasamentul amintit (https://roundranking.com/ranking/world-university-rankings.html#world-2023). Ba mai mult, „marea universitate” a luat numele savantului relativ recent, după ce a înghițit o altă universitate din Târgu-Mureș.
    Doamne ajută!
    P. S. Acuma, nu vreau a fi rău, da’ mă gândeam că aveți legături puterince cu lumea îngerilor, dacă ați reușit a o publica pe doamna Cristescu, care a plecat la Domnul de ceva timp... (de aici și nepotrivirea din clasament, bănuiesc).
  • Muad'dib 20.11.2023 10:53
    Fără comentarii:
    https://www.timeshighereducation.com/world-university-rankings/george-emil-palade-university-medicine-pharmacy-science-and-technology
  1. George Simion "l-a făcut ZOB" pe Nicușor Dan - FOTO/VIDEO. Liviu Pleșoianu: Impecabil răspunsul lui Simion legat de CENZURAREA jurnaliștilor LIBERI și a tuturor românilor ale căror opinii nu convin Sistemului!

  2. NU e o lovitură pentru Trump! Primul Papă american la Vatican, Leon al XIV-lea, "e mai rău decât Francisc". "Va pune Biserica Catolică contra lui Trump"

  3. Radu Cristescu - PSD: 10 motive pentru care nu-l votez pe Nicușor Dan!

  4. SRS: Nicușor Dan turnător la Securitate cu acte! Sorin Roșca Stănescu publică documentele. NOTE INFORMATIVE de POLIȚIE POLITICĂ

  5. Cornel Nistorescu: ”Jos Simion!”, ”Jos Georgescu!”, Jos Leul și România!

  6. Paradă militară la Moscova. ”Întregul” popor rus susține ofensiva din Ucraina, afirmă Vladimir Putin în discursul său din Piața Roșie - Transmisie Live

  7. Horațiu Rădulescu: Ca să înțeleagă ceea ce nu s-a văzut la dezbaterea a doua, cei ce vor să înțeleagă

  8. DOCUMENTE: Casele de avocatură care au contracte de peste 11.000.000 de euro cu Primăria Capitalei condusă de Nicușor Dan, deși Aparatul Juridic al Primăriei are peste 80 de angajați. DEZVĂLUIRE CETĂȚEANUL.NET

  9. Ion Cristoiu: Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, trebuie anchetat penal pentru abuz în serviciu

  10. A ÎNCEPUT! VIDEO: Firul nevăzut al serviciilor secrete la 6 luni de la anularea alegerilor. Col. (r) SRI Ion Dedu dezvăluie ițele ședințelor CSAT și CCR care au produs lovitura de stat constituțională. Noi documente decriptate la ActiveNews

  1. Ciolacu scoate PSD de la Guvernare dar nu-și dă încă demisia de la șefia PSD. Progresistul Daniel David, propunerea PNL pentru premier intermar. Președintele interimar a luat act și anunță pe 6 mai un prim ministru interimar

  2. Nicușor Dan a aprobat Marșul homosexualilor - ”Bucharest Pride” pentru sâmbătă, 7 iunie, în ajunul Rusaliilor

  3. Peninsula Iberică este noul Wuhan?

  4. REZULTATE OFICIALE: Suveraniștii au luat peste 40% - VICTORIA LUI CĂLIN GEORGESCU ȘI GEORGE SIMION! LUPTA se duce în TURUL II cu NICUȘOR SOROS DAN! Au votat peste 9,5 MILIOANE de ROMÂNI! Mobilizare istorică pentru ROMÂNISM la ALEGERILE PREZIDENȚIALE 2025

  5. 3 mai 1997: 28 ani de la una dintre cele mai mari TRĂDĂRI din istoria României: TRATATUL CU UCRAINA. Cum au fost cedate teritorii ale patriei-mamă la îndemnul lui Silviu Brucan - Bruckner și prin mâna lui Adrian Severin - Skvosnik, nepot al Anei Pauker

  6. Cu cine votăm la alegerile prezidențiale din 4 mai

  7. George Simion l-a spulberat pe Nicușor Dan: Căzut în "falia satanistă"! VIDEO de la prima confruntare, față în față, dintre candidații la prezidențiale, dintre suveranism și progresism

  8. Instigare la uciderea lui George Simion după o postare a Victoriei Stoiciu. Singura LGBT-istă din PSD care îl susține pe Nicușor Dan, soroșista s-a plasat împotriva deciziei partidului de neutralitate în Turul 2, alături de pro-LGBT-istul Victor Negrescu

  9. Pericolul celor două specii: Românul de Diaspora și Românul de Casă

  10. Călin Georgescu deconspiră OLIGARHII CARE FURĂ ALEGERI și MAFIA INTERNAȚIONALĂ - “SECRETELE ONU”. Av. Reiner Fuellmich: “Un curajos luptător pentru Libertate” - VIDEO TRADUS

Ultima oră

14:44

Victor Rebengiuc a donat 5.000 de euro lui Nicușor Dan: ”Contribui și eu acolo cu câte ceva”

14:27

Iulian Capsali: BIETUL NICUȘOR...

14:09

Ilustrația Zilei: România veselă - cadavrul lui Șora îl susține intens pe Nicușor Dan!...

13:52

Dan Diaconu: Nicușor Dan a avut întrebările de la Euronews livrate dinainte și a fost antrenat cu ele

13:10

Valer Marian aruncă bomba: Dacă președintele CCR este omul rușilor?

12:39

Horațiu Rădulescu: Ca să înțeleagă ceea ce nu s-a văzut la dezbaterea a doua, cei ce vor să înțeleagă

11:14

Portretul susținătorilor lui Nicușor Dan. Pro-europeanul Dan Șucu, care ne dă lecții de democrație, a fost turnător la Securitate. Document CNSAS

10:48

Nicușor Dan, continuatorul lui Klaus Iohannis. Cultul de care aparține fostul președinte îndeamnă la vot împotriva ”candidatului naționalist, amenințător pentru minorități”

10:20

Psih. militar Laurențiu Niculescu: Lupta pentru România - între suveranism și neomarxism, fenomenul narcisismului colectiv

09:54

Paradă militară la Moscova. ”Întregul” popor rus susține ofensiva din Ucraina, afirmă Vladimir Putin în discursul său din Piața Roșie - Transmisie Live

09:18

Se transformă în război total: Armata pakistaneză a lansat atacuri de-a lungul întregii frontiere de vest a Indiei

09:00

Lucian Ciuchiță: România, distrusă pas cu pas: Sărăcia ca proiect de țară

08:50

Cornel Nistorescu: ”Jos Simion!”, ”Jos Georgescu!”, Jos Leul și România!

08:40

Ion Cristoiu: Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, trebuie anchetat penal pentru abuz în serviciu

23:30

Corbul și dragonul sau modelul politic ortodox