Lovitură de teatru. Guvernul le dă dreptul refugiaților ucraineni să devină cetățeni români

De Claudia Marcu  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Orice refugiat care locuiește pe teritoriul României pe o perioadă de 3 ani va avea dreptul să obțină cetățenia română, se prevede într-un proiect de lege adoptat în ultima ședință de Guvern. De la începutul anului 2022 și până în prezent, peste 154.000 de ucraineni au rămas în țara noastră, beneficiind de ajutoare generoase din partea Executivului. Pe de altă parte, cetățenii care investesc în România peste un milion de euro nu vor mai beneficia de posibilitatea obținerii cetățeniei române, o măsură cerută de Comisia Europeană.

Refugiații ucraineni, dar și din alte state ale lumii vor avea dreptul să obțină cetățenia română, dacă locuiesc în țara noastră pe o perioadă de 3 ani, a stabilit Guvernul.

Astfel, potrivit unui proiect legislativ elaborat de Executiv, în materia acordării cetățeniei pe bază de ședere, se prevede posibilitatea reducerii termenului de ședere de 8 ani cu până la 3 ani pentru cetățeni ai unui stat membru al Uniunii Europene sau al Spațiului Economic European ori cetățeni ai Confederației Elvețiene, pentru cei născuți pe teritoriul României, dacă la data nașterii lor părinții acestora sau, după caz, unul dintre aceștia, locuia legal pe teritoriul României, și pentru cei care au dobândit statut de refugiat, potrivit prevederilor legale în vigoare.

Totodată, pentru a stimula și recompensa integrarea solicitanților care au dobândit statutul de refugiat, proiectul prevede posibilitatea reducerii termenelor legale de ședere cu îndeplinirea anumitor condiții, respectiv în situația în care solicitantul de cetățenie a depus eforturi deosebite în vederea integrării în societatea românească, mai ales dacă poate demonstra realizări remarcabile în pregătirea școlară sau profesională ori în ocupația exercitată sau implicare civică deosebită.

” Problematica acordării cetățeniei este una ce vizează securitatea națională date fiind implicațiile și provocările generate de actualul context de securitate, atât la nivel regional, cât și la nivel global. Având în vedere starea de volatilitate securitară în anumite zone ale globului, cu efecte dificil de cuantificat în mediul cetățenilor străini solicitanți de cetățenie, precum și migrația ilegală generată de această stare de incertitudine securitară, raportat la categoriile de persoane beneficiare ale unei forme de protecție internațională proiectul prevede facilitatea reducerii termenelor de ședere exclusiv cu privire la persoanele care au dobândit statut de refugiat”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Mai bine imigranți, decât investitori

Prin proiectul legislativ, Guvernul a eliminat cazul „solicitantului care a investit în România sume care depășesc 1.000.000 de euro” din categoria beneficiarilor legali ai posibilității reducerii termenelor de ședere, în condițiile legii, pe teritoriul României. Măsura a fost luată în contextul Recomandării din 28.03.2022 a Comisiei Europene, referitoare la sistemele din Uniunea Europeană de acordare a cetățeniei și a dreptului de ședere pentru investitori, demers care concretizează un proces mai îndelungat al preocupărilor Uniunii de combatere a unor astfel de scheme.

”Comisia Europeană a apreciat că acordarea cetățeniei Uniunii Europene în schimbul unor plăți sau investiții prestabilite, fără nicio legătură reală cu statul membru în cauză, reprezintă o încălcare a dreptului Uniunii Europene. Așadar, având în vedere preocupările existente la nivel european în ceea ce privește schemele de cetățenie prin investiții – citizenship by investment –, instrumente legale ce permit persoanelor să obțină drepturi de cetățenie prin intermediul investițiilor locale, proiectul propune eliminarea facilitării acordării cetățeniei române persoanelor care au investit în România sume care depășesc 1.000.000 de euro. De altfel, în practica Comisiei pentru cetățenie, această normă a avut o aplicabilitate redusă”, susține Guvernul.

Cetățenie cu date biometrice

Proiectul prevede și introducerea verificărilor biometrice în procesul de acordare la cerere a cetățeniei române, prin implementarea unor procese verificabile și sigure, pentru a garanta că toți solicitanții de cetățenie au o identitate confirmată biometric, înainte de a li se acorda cetățenia română și, ulterior, la eliberarea actului de identitate sau a documentului de călătorie românesc.

”Proiectul de lege instituie măsurile necesare și proporționale pentru a garanta certitudinea stabilirii identității viitorilor cetățeni români, prin prelevarea datelor biometrice la înregistrarea cererilor (fotografie în format biometric și amprente digitale) și, ulterior, prin compararea amprentelor prelevate cu elementele comparabile direct verificabile, atât la momentul depunerii jurământului de credință față de România (moment care marchează dobândirea cetățeniei române), cât și, ulterior dobândirii cetățeniei, la momentul depunerii de către aceștia a cererilor de eliberare a actului de identitate sau documentului de călătorie românesc”, se mai precizează în nota de fundamentare a proiectului de lege.
 
Parteneriat Ziarul Național
 
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Înmormântarea Părintele nostru Justin Pârvu

Primul film documentar despre Mihai Eminescu

Mihai Eminescu - Marturie despre mine însumi

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (18)
 • Marhild Ordo 11.06.2024 12:41
  Priviti partea buna, macar ucrainenii sunt albi. Femeile ucrainence vaduve refugiate in RO (probabil) ca se vor recasatori cu barbati din Romania si da nastere la copii albi.
  Cat despre ceilalti..sa stea frumos in Africa sau Asia lor natala, sa nu vina aici.
 • Christinne Radu 11.06.2024 13:00
  Si gata, s-a rezolvat problema demografica a Romaniei! Ce usor e sa vorbim discutii! Te-ai gindit mult?
 • cristi vlad 11.06.2024 14:13
  Mai este o parte bună: devenind cetățeni români, nu vor mai primi indemnizații și alte privilegii, ci vor trebui să muncească pentru bani și să plătească impozite ca orice cetățean român.
 • Tic 11.06.2024 14:47
  Vin toti khazarii cu bani si cumpăra o țară,pe repede înainte.
 • Tic 11.06.2024 14:52
  3 ani?Da' de ce nu imediat ce au trecut granița?
 • Nata 12.06.2024 08:20
  Si pe urma sa spună ca România este Ucraina. NU - mulțumesc. Afara cu toții - colorați sau nu.
 • Christinne Radu 11.06.2024 12:57
  https://x.com/LindseyGrahamSC/status/1799832487285465244
 • Passagero 11.06.2024 13:49
  Sa dea lege pentru a primi romani din Haholia, Basarabia, Valea Timocului si si pe cei care sunt afara, dar vor sa se intoarca, desi acest lucru nu este posibil atat timp cat strutzo-camila PSD-PNL conduce tara, asa cum o conduce.
  Prin aceasta lege, dovedesc ca sunt din nou tradatori, cum au fost si in alte dati, nu va faceti vise, haholii acestia nu vor fi niciodata cetateni loiali Ro, cum nu sunt nici ungurii. Neamul nostru se usuca, iar noi ne punem nadejdea in haholi si gloatele pe care vor sa le trmita bobolii UE ca sa nea aranjeze bine, mare greseala.
  N-am pierdut limba si acest pamant pe vremea hunilor, tatarilor, turcilor si care au mai fost care au venit cu foc si sabie asupra sa, dar o pierdem acum, in mod "soft", prin legi date de dualismul shobolesc, PSD/PNL.
 • Nata 12.06.2024 08:21
  CORECT!
 • Dorel Timpa 11.06.2024 13:52
  Mulțumim frumos guvernului,

  care ne-a întrebat și pe noi, populimea romana, despre acest lucru, așa cum era si frumos din partea lor, prin referendum
 • Quo vadis 11.06.2024 14:38
  Guvern de patrihoti. Pai nu?
 • o.c. 11.06.2024 15:03
  ”pentru cei născuți pe teritoriul României, dacă la data nașterii lor părinții acestora sau, după caz, unul dintre aceștia, locuia legal pe teritoriul României” - până acum cei născuți în România primeau cetățenia doar dacă cel puțin un părinte era etnic român.
  ”și pentru cei care au dobândit statut de refugiat, potrivit prevederilor legale în vigoare.”- adică poarta e deschisă pt toată Africa și toată Asia; ”refugiați” sunt toți.
  pesede-penele 50+%, nu?
 • o.c. 11.06.2024 15:49
  DEX: ”1. (Persoană) care s-a retras undeva sau la cineva spre a se adăposti, spre a găsi sprijin sau ocrotire în fața unei primejdii, a unei neplăceri etc. ” - primejdie sau neplăcere poate însemna orice.
  în jumătate din țările africane se duc lupte între grupuri de rebeli și trupe guvernamentale, deci un potențial de sute de milioane de refugiați care fug din calea războiului. mai avem alte sute de milioane de posibili refugiați ”climatici” și alte sute de milioane care pot invoca faptul că fug de sărăcie (primejdie, neplăcere). doar din Africa.
  odată ajunși aici câțiva or să reușească să treacă granița, dar bineînțeles că n-or să-i ia pe toți austriecii sau francezii care încep să se trezească. deci pot rămâne lejer 3 ani și deveni ”români” cu aceleași drepturi ca mine și ca voi. nu mai zic de zecile/sutele de mii de ucrainieni care deja sunt aici de 2-3 ani. ei deja sunt eligibili. ce mai contează constituția care spune că nu poți aduce populații străine pe teritoriul țării!? să-și cumpere pesedeii și peneleii Lamborghini. asta e important!
  dacă nu atacă la Curtea Constituțională sau nu organizează proteste, eu unul nu mai votez AUR niciodată.
 • Brick 11.06.2024 16:28
  Mutare previzibila. Intre timp, desi prezenta la vot nu a fost asa de triumfalista precum o prezinta papusile de paie politicianiste, mentineti iluzia precum ca votul vostru, floare la butoniera politrucilor, conteaza. Si inca nu s-a intamplat mare lucru. Printre altele, o sa vedeti cum creste tupeul hoardei turanice din pusta considerata de idiotii utili, incusiv din Romania, un soi de far al libertatii si protectoare a crestinismului si traditionalismului. De la anul incepe o perioada urata, si necazul care se abate si asupra Romaniei, in parte se datoreaza ineptiei populatiei, spun populatie pt ca natiune nu mai suntem.
 • Abies 11.06.2024 17:35
  Este o tradare, aici nu e vorba doar de ucraineni, ca nu e asta ultimul razboi. Cand va fi provocat urmatorul razboi, oriunde in lume, vor veni aici de fapt ca migranti economici poate cu milioanele sub pretextul ca sunt refugiati, pt. ca stiu ca primesc si cetatenie in scurt timp. Este nevoie ca nationalistii sa redevina o forta, incat sa schimbe inapoi aceste legi care au fost date de tradatorii de neam si tara.
 • dejuan 12.06.2024 00:59
  Cetatenie in 3 ani, de la guvernul ciolacu. Vor voturi de la migranti.
  Soseaua Fundeni. Viitor de aur cu cetateni romani, pe aleea Argedava, dintr-un cartier cu alei botezate dupa cetati dacice: Buridava, Cumidava, Argedava, Sucidava...
  https://www.google.com/maps/place/Aleea+Argedava+31,+București/@44.4593781,26.1560364,17z/
  Stie cineva ce scrie cu auriu pe negru? Lipseste doar iataganul...
 • Nata 12.06.2024 08:19
  Asta e invazie. Nu putea ca acest guvern de nimic sa protejeze romanii si locuitorii sai seculari? E prea mult. Trebuie si ei sa intre in cortegiul incapabililor occidentali si ameri ale căror tari sunt distruse de tot felul de venetici din toată lumea.
 • NDorin 13.06.2024 09:13
  Și totuși bălărimea a votat PSD-PNL, nu le-a fost îndeajuns aruncatul parintilor in saci negri! Foarte bine, foarte bine, Domnul știe ce e bine !
 1. Dispărută de la Crăciun, Prințesa Kate, lovită de cancer la 42 de ani, și-a făcut prima reapariție - VIDEO

 2. Pentru prima oară de la începutul războiului, Putin și-a prezentat condițiile de pace cu Ucraina

 3. O știre care lipsește cu desăvârșire din întreaga mass-media: ”Opriți Genocidul! - Miting și Marș la București pentru eliberarea Palestinei de sub ocupația Israelului” - VIDEO

 4. 16 iunie: 11 ani de la trecerea la Domnul a sfântului Părinte Justin Pârvu de la Mănăstirea Petru Vodă. ”Vor veni vremuri în care numai cei ce vor simți harul lui Dumnezeu vor putea distinge binele de rău. Cu mintea omenească va fi cu neputință de ales”

 5. A fost odată o fată frumoasă... și vaccinată: Anca Molnar

 6. Prăznuirea Voievodului Ortodoxiei Românești, Părintele Justin de la Petru Vodă - 11 ani de la înveșnicire. FOTO-REPORTAJ și OMAGIU VIDEO

 7. 135 de ani de la asasinarea lui Mihai Eminescu. MARTOR OCULAR: ”Mâna îmi era plină de sânge”. Eminescu a cântat “Deșteaptă-te, Române!” cu câteva clipe înainte de a muri și a strigat ”România liberată!” când a fost internat

 8. Mama tuturor Teoriilor Conspirației validată de "Știință": "EI sunt printre NOI" – Între Mântuitorul Cosmic și Putiniștii Galactici

 9. Mărturia medicului care a primit creierul lui Eminescu: Mutilarea și profanarea moaștelor acestui martir nu a fost românească. Prof. Constantin Barbu: Eminescu a fost ucis pentru Transilvania și credința ortodoxă. DOCUMENTE: Interogatoriul și Autopsia

 10. 30 DE ANI de ZIUA și o anchetă celebră: LIICHEANU

Ultima oră

01:10

16 iunie: 11 ani de la trecerea la Domnul a sfântului Părinte Justin Pârvu de la Mănăstirea Petru Vodă. ”Vor veni vremuri în care numai cei ce vor simți harul lui Dumnezeu vor putea distinge binele de rău. Cu mintea omenească va fi cu neputință de ales”

00:30

16 iunie: Sfântul Ierarh Martir Neofit Cretanul, Mitropolitul Țării Românești; Sf. Ier. Tihon, Episcopul Amatundei; Sf. Sfințit Mc. Marcu, Episcopul Apoloniadei

23:45

Dispărută de la Crăciun, Prințesa Kate, lovită de cancer la 42 de ani, și-a făcut prima reapariție - VIDEO

23:28

Prăznuirea Voievodului Ortodoxiei Românești, Părintele Justin de la Petru Vodă - 11 ani de la înveșnicire. FOTO-REPORTAJ și OMAGIU VIDEO

23:10

Pr. Ioan Istrati: Despre Eminescu nu poți gândi decât în două cu lacrimi

22:35

O știre care lipsește cu desăvârșire din întreaga mass-media: ”Opriți Genocidul! - Miting și Marș la București pentru eliberarea Palestinei de sub ocupația Israelului” - VIDEO

22:00

ADEVĂRUL DESPRE ROMÂNUL ABSOLUT: MIHAI EMINESCU - MĂRTURIE DESPRE MINE ÎNSUMI. Mărturisesc: Vladimir Beliș, Dimitrie Vatamaniuc, Ion Filipciuc, Theodor Codreanu, Nae Georgescu, Ilie Bădescu, Mihai Ungheanu, PF Patriarh Teoctist

21:30

O zi întreagă de manifestări omagiale pentru Eminescu în Arhiepiscopia Tomisului - VIDEO

21:00

OPERA POLITICĂ a Românului Absolut, disponibilă tuturor online într-un portal unic: Mihai-Eminescu.Ro. Academia Română și NeamUnit oferă și aplicația gratuită Mihai Eminescu - Întreaga Operă

20:20

Istoria celor patru fotografii cunoscute ale lui Eminescu și primul film documentar despre Românul Absolut, realizat în 1914. GALERIE FOTO / VIDEO

19:45

George Simion: "Am luat decizia de a candida pentru funcția de Președinte al României!"

19:19

Pentru prima oară de la începutul războiului, Putin și-a prezentat condițiile de pace cu Ucraina

18:00

30 DE ANI de ZIUA și o anchetă celebră: LIICHEANU

17:00

Prof. Ilie Bădescu: 15-16 Iunie – Ziua nașterii în Cer a Dreptului Eminescu. ”De din vale de Rovine/ Grăim, Doamnă, către Tine…”

16:00

Moarte subită în fotbal la doar 26 de ani: Matija Sarkic, portarul naționalei Muntenegrului. Tot azi, a murit la 54 de ani, "după o scurtă boală", Kevin Campbell, fost atacant pentru Arsenal