Lista șefilor de stat și de guvern care au murit în accidente aviatice

De Cronicar  /  

Foto ilustrativ

Foto ilustrativ

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Prăbușirea duminică a unui elicopter care îl transporta pe președintele iranian Ebrahim Raisi a adus în centrul atenției numeroase incidente similare în care șefi de stat sau de guvern au supraviețuit sau și-au pierdut viața.
 
Anadolu Agency a reușit să întocmească o listă a accidentelor aviatice în care au fost implicați șefi de stat și de guvern, începând cu 1936:

Pe 9 decembrie 1936, prim-ministrul suedez de atunci, Arvid Lindman, a murit când avionul Douglas DC-2 în care se afla s-a prăbușit în casele din apropierea aeroportului Croydon, în condiții de ceață densă, imediat după decolare.

La 7 septembrie 1940, președintele paraguayan, mareșalul Jose Felix Estigarribia, a murit într-un accident de avion.

La 4 iulie 1943, soldatul și omul de stat polonez Wladyslaw Sikorski, care a condus guvernul polonez în exil în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a murit când avionul său s-a prăbușit în Gibraltar.

La 16 iunie 1958, președintele interimar al Braziliei de la acea vreme, Nereu Ramos, a murit când un avion aparținând companiei Cruzeiro Airlines s-a prăbușit.

La 29 martie 1959, Barthelemy Boganda, președinte al Republicii Centrafricane și erou al independenței, a murit după ce avionul său s-a prăbușit.

La 18 septembrie 1961, avionul secretarului general al ONU de la acea vreme, Dag Hammarskjold, care se afla în misiune de mediere a păcii în Congo, s-a prăbușit în Zambia de astăzi. Șaisprezece persoane, inclusiv Hammarskjold, au murit în accident.

La 13 aprilie 1966, președintele irakian Abdul Salam Arif a murit într-un accident de elicopter. Arif a venit la putere printr-o lovitură de stat în februarie 1963.

La 27 aprilie 1969, președintele bolivian Rene Barrientos a murit în urma prăbușirii elicopterului său în orașul Cochabamba.

La 18 ianuarie 1977, avionul Learjet 25 al prim-ministrului iugoslav Dzemal Bijedic s-a prăbușit în muntele Inac, în apropiere de orașul Kresevo din Bosnia și Herțegovina. Bijedic, soția sa și alte șase persoane au murit în accident.

La 27 mai 1979, un avion care îl transporta pe prim-ministrul mauritan Ahmed Ould Bouceif, care urma să participe la un summit african, s-a prăbușit în largul coastei Dakar. Bouceif a murit în accident.

La 4 decembrie 1980, premierul portughez Francisco Sa Carneiro și ministrul portughez al apărării Adelino Amaro da Costa au murit când avionul lor s-a prăbușit în capitala Lisabona, imediat după decolare.

La 24 mai 1981, președintele ecuadorian Jaime Roldos Aguilera și ministrul apărării, generalul-maior Marco Subia Martinez, și-au pierdut viața când avionul în care se aflau s-a prăbușit în apropiere de granița cu Peru.

La 31 iulie 1981, președintele panamez Omar Torrijos a murit când avionul de mici dimensiuni pe care îl pilota s-a prăbușit într-o pădure.

La 19 octombrie 1986, un avion bimotor în care se aflau președintele Mozambicului, Samora Machel, și mai mulți miniștri mozambicani s-a prăbușit în apropierea graniței dintre Mozambic și Africa de Sud. Treizeci și trei de persoane au murit în accident, inclusiv Machel, câțiva miniștri și oficiali de rang înalt ai guvernului mozambican. În cadrul investigațiilor desfășurate după accident, pilotul a fost găsit vinovat.

La 1 iunie 1987, prim-ministrul libanez Rashid Karami și-a pierdut viața când o bombă a explodat în elicopterul în care se afla pentru a merge la Beirut. Bomba telecomandată, care cântărea aproximativ 300 de grame și care fusese plasată în spatele scaunului pe care urma să stea, a fost detonată la scurt timp după ce a decolat. Doar Karami a murit în accident.

La 17 august 1988, un avion militar C-130 care îi transporta pe președintele pakistanez Zia-ul-Haq, pe cei cinci generali ai săi și pe ambasadorul american Arnold Lewis Raphel s-a prăbușit în apropiere de Bahawalpur, la aproximativ 530 de kilometri sud de capitala Islamabad. În accidentul în care nu au existat supraviețuitori, anchetatorii s-au concentrat asupra posibilității unui sabotaj.

La 6 aprilie 1994, un avion care îi transporta pe președintele Burundiului, Cyprien Ntaryamira, și pe președintele Rwandei, Juvenal Habyarimana, a fost atacat cu focuri de armă în apropierea aeroportului din Kigali. Nu au existat supraviețuitori din avionul care s-a prăbușit în zona în care se află palatul prezidențial.

La 26 februarie 2004, un avion care îl transporta pe Boris Trajkovski, al doilea președinte al Macedoniei, și delegația care îl însoțea, s-a prăbușit în apropierea orașului Mostar din Bosnia și Herțegovina. Opt persoane, printre care Trajkovski și consilierii săi, au murit în accident. O comisie internațională înființată pentru a investiga accidentul aviatic a anunțat într-un raport dat publicității după doi ani de cercetări că prăbușirea avionului a fost rezultatul unei "erori de pilotaj".

La 10 aprilie 2010, un avion Tupolev 154 care transporta 96 de persoane, printre care președintele Poloniei, Lech Kaczynski, și soția sa, a sosit pe aeroportul Smolensk din Rusia, unde urmau să participe la o ceremonie de comemorare a masacrului de la Katyn, în care aproximativ 22.000 de polonezi au fost executați în perioada stalinistă. În timpul aterizării, avionul s-a prăbușit într-o zonă forestieră.Nu au existat supraviețuitori.
 
La 5 februarie 2024, un elicopter Robinson R-66 care îl transporta pe fostul președinte chilian Sebastian Pinera și anturajul său s-a prăbușit în lacul Ranco, în regiunea Los Rios.Elicopterul s-a prăbușit la scurt timp după decolare din cauza ploii abundente și a ceții dense. Trei persoane au reușit să sară în lac și să ajungă la mal Pinera a murit pentru că nu și-a putut desface centura de siguranță.
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Monahul Filotheu – Cuviosul Arhim. Justin Pârvu și Sfinții Primului Sinod Ecumenic

România – Ukraina 3-0

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (0)
Ultima oră

13:33

Bombă pe scena politică din Franța! Macron ar putea activa articolul 16

12:21

România preia comanda NATO în Marea Mediterană

12:07

Istoria Neamului ale Țasta de la Vădastra (XV): "Copereți-o, fi a dlacu, copereți-o!" - Apariția chiloților în sat

12:06

Dan Bittman la ”Pe Drept Cuvânt”: Nu aveam de niciunele, dar nu renunțăm la visele noastre. Nu renunțăm la luptă - VIDEO

11:44

Ședință crucială în Coaliție. Reprezentanții PSD și PNL stabilesc data alegerilor prezidențiale

11:31

BBC: Locuitorii din Gaza sunt condamnați la ”o moarte lentă”: trăiesc între gunoaie, printre șerpi și câini vagabonzi

10:29

Moment amuzant între Vladimir Putin și Kim Jong Un: Nu s-au putut înțelege care să intre primul în limuzină

09:34

ȘOC ÎN RUGBY! Starul neozeelandez Connor Garden-Bachop a murit subit la 25 de ani

09:18

Moarte subită în comunitatea ortodoxă din Austria. Consilierul parohial Iacob Andreca a murit la numai 50 de ani

08:55

A apărut numărul 1 din acest an al revistei semestriale ”Brașovul și eroii neamului românesc”

08:41

Întrebarea zilei: Cînd și-a dat OK-ul SRI pentru angajarea lui Coldea în Albania?

23:15

Eroii care ne-au lăsat drept moștenire România încă sunt printre noi: veteranul de război Moș Nică Paiu, de 102 ani, despre luptele de la Cotul Donului: “Eram împușcat și la piept, și la mână. Și așa mergeam” - VIDEO

22:30

Monahul Filotheu – Cuviosul Arhim. Justin Pârvu și Sfinții Primului Sinod Ecumenic. Copiii vorbesc cu Părintele Justin la mormântul său. Ieromonahul Nicodim Grosu - Focul rugăciunii - VIDEO

22:22

Eurostat: România are cea mai mare inflație din UE, pentru a cincea lună consecutiv

21:30

România – Ukraina 3-0. Bucuria Victoriei – cât rezultatul unui Referendum