

Exact ca la Roșia Montană, liderii politici au fie interese directe fie lucruri „mai importante” de negociat iar presa este anesteziată cu sume totale de ordinul milioanelor de euro, scrie romaniacurata.ro, care trage un ultim semnal de alarmă asupra legii care urmează să fie votată de parlamentul României și prin care țara noastră ar urma să renunțe la impozitarea veniturilor suplimentare obținute de companiile care extrag și comercializează gaze naturale din Marea Neagră.
„Cetățenii sunt ultima linie de apărare în fața unui jaf de proporții istorice”, se spune în articolul prin care românii sunt îndemnați să își sune deputatul pe care l-au ales și să-l întrebe dacă are de gând să renunțe la cele 10 miliarde de euro din Marea Neagră. Cei de la România Curată subliniază că acesta este votul cu cea mai mare miză financiară din istoria Parlamentului României.
„Parlamentul este chemat începând de azi, în sesiune extraordinară, să aprobe prin lege cedarea dreptului de exploatare a gazelor din Marea Neagră în schimbul unor redevențe derizorii, care ar provoca pierderi la bugetul public de ordinul a cel puțin 10 miliarde de euro.
Adică destui bani pentru construirea a încă 1000 de kilometri de autostradă în următorii 10-20 de ani, sau chiar mai mult în caz că se descoperă și alte rezerve.
Amploarea pagubei ar fi cel puțin dublă față de privatizarea Petrom, când redevențele de batjocură au provocat o pierdere de jumătate de miliard de dolari pe an vreme de mai mult de un deceniu.
De data asta, în forma care a trecut deja prin Senat (pe repede-înainte, cu 87 de voturi pentru – PSD, ALDE, PNL, PMP și 17 abțineri – USR, UDMR), redevența ar urma să fie de până la 13% din valoarea efectivă a gazelor, însă fără vreo impozitare suplimentară a profiturilor, uzuală în toate contractele de acest fel, în toată lumea, chiar și în România.
În cazul gazelor extrase din exploatări pe uscat, după liberalizarea prețurilor, statul a introdus o taxă suplimentară care din 2017 ajunge la 80% din ce depășește 85 lei / MWh.
Pentru exploatările offshore, lobby-ul concesionarilor cere ca această taxă pur și simplu să dispară. Iar Senatul deja s-a conformat… Acum, deputații sunt zoriți să voteze aceeași nenorocire.
Legea exploatărilor offshore trebuie să se bazeze pe un calcul solid și ambițios referitor la banii pe care trebuie să îi încaseze de pe urma unei resurse care îi aparține potrivit Constituției”, scrie romaniacurată.ro.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
"O notă din gazeta de perete a SRI (nu, nu, nici – e vorba chiar de aia oficială), interceptată de inpolitics.ro, vehiculează un scenariu de tot bau-baul: rușii ar fi pregătiți să invadeze Insula Șerpilor ca să ne taie astfel accesul la rezervele de gaze din Marea Neagră. Deci e cazul, pe semne, să o lăsăm mai moale cu lăcomia de bani ca să nu rămânem cu buza umflată. Dar și pentru o cauză nobilă, de largă inspirație populată: combaterea muscalilor."
Ca să înțelegeți cum merg treburile în țara asta și pentru cine luptă instituțiile de-aici o să vă readuc în atenție un avertisment lansat de SRI zilele trecute. Cică au ei informații că Rusia ar încerca să anexeze Insula Șerpilor după modelul Crimeei, urmând ca, după aceea, să exploateze resursele adiacente zonei, prin încălcarea deciziei Curții de la Haga. Ca să nu avem discuții, vă dau mai jos pasajul din comunicatul serviciului:
„Un potențial risc pentru România, în cazul în care ar activa pe cont propriu și nu ar face parte din formatele bilaterale și multilaterale din regiune, ar fi anexarea insulei Șerpilor de către Rusia, după modelul Peninsulei Crimeea. Acest lucru ar avea ca și consecință încălcarea Deciziei Curții de la Haga cu privire la insula Șerpilor care a fost disputată în trecut de România și Ucraina. Potrivit unui astfel de scenariu Rusia ar putea emite, ulterior, pretenții asupra zonei economice maritime din proximitatea României, în zonele de explorare și exploatare a resurselor energetice care conferă un plus de independență energetică. Evoluțiile geopolitice recente plasează România în zona de confruntare a intereselor principalilor actori, inclusiv în domeniul activității informative”
Așadar, SRI-ul lui Hellvig ne spune că e nasoală situația, că rușii iar vor să ne ia cu japca resursele bietei noastre țărișoare. Contextul în care ne spun asta este cel al presiunilor infernale făcute de către SUA – prin ambasadă și cozile de topor – pentru adoptarea legii offshore.
Înainte de a trece mai departe, să înțelegem ce vor americanii. În primul și-n primul rând scutirea de orice taxe și impozite pentru exploatările offshore. Apoi, întrucât România nu poate absorbi în timp scurt (deh, profitul baban se face comprimând timpul!) imensele cantități de gaze existente acolo, vor libertatea vânzării gazelor pe orice piețe. De ce vor asta? În primul rând pentru că ținta de vânzări e UE, pentru care ar deveni un furnizor principal de gaze și un influencer politic extrem de puternic. Apoi pentru că mai au o țintă politică: Ucraina, pe care vor s-o debranșeze de la gazele rusești, întărindu-și astfel prezența și influența. Acolo lucrurile au început să scârțâie rău întrucât chiar și tembelii ultranaționaliști ucrainieni au început să se îndoiască de direcția în care merge țara. Mai pe șleau, americanii vor să le dăm absolut gratuit gazele noastre pentru a-și face jocurile politice în Ucraina și Europa și, desigur, pentru a încasa toată halca profitului. Iar noi, ca întotdeauna, mai proști fiind, nu vom încasa niciun ban din această babană afacere.
Domnii de la PSD sunt de groază și fac greșelile lui Nastase si ale altora și ca Nastase vor sfarsi. Cum sa faci tu nene asta cu rezervele tale doar pentru că asta cere Departamentul de Stat pentru Exxon? De când Departamentul de stat “urmărește procesul legislativ din România”? România urmărește cumva procesul legislativ in Congres pe vize sau altceva? Dar PSD s-a executat. In câteva zile. Fix ca Năstase, când vine vorba de rezervele României. Proiectul PSD referitor la perimetre offshore este o mizerie. Exxon va extrage mai mult de jumătate din producția anuală a României iar pe americani ii doare bineînțeles numai de Exxon.
Iată cererea specifică si directă a Departamentului de Stat de acum 3 zile, Departament de stat care urmărește îndeaproape Guvernul și Parlamentul pe legislația pe care o vrea Exxon. De când are tupeul Departamentul de stat să facă asta? S-a întrebat cineva?
https://www.state.gov/r/pa/prs/ps/2018/06/283643.htm
Observăm îndeaproape evoluțiile pe măsură ce parlamentul și guvernul României elaborează legislația care va stabili cadrul fiscal și de reglementare stabil pentru companiile energetice să investească în dezvoltarea acestei resurse". PSD s-a executat. Dragnea/Tudose/Birchall/Maior/ whatever
"In addition, Black Sea gas from Romania represents a promising yet untapped source of energy that would strengthen energy markets and energy security throughout the region. We are closely watching developments as Romania’s parliament and government work out the legislation that will establish the stable fiscal and regulatory framework required for energy companies to invest in the development of this resource. Diverse sources and delivery routes ensure that energy is available at the best price to all and that no supplier can use energy to economically or politically coerce consumers"
+
"În plus, gazul din Marea Neagră din România reprezintă o sursă de energie promițătoare, dar încă neexploatată, care ar consolida piețele energetice și securitatea energetică în întreaga regiune. Observăm îndeaproape evoluțiile pe măsură ce parlamentul și guvernul României elaborează legislația care va stabili cadrul fiscal și de reglementare stabil pentru companiile energetice să investească în dezvoltarea acestei resurse. Sursele diverse și rutele de livrare asigură că energia este disponibilă la cel mai bun preț pentru toți și că niciun furnizor nu poate utiliza energia pentru a constrânge consumatorii din punct de vedere economic sau politic"
Iată cum s-a executat PSD: Proiectul de lege PSD băgat în sesiune extraordinară FĂRĂ dezbateri publice privind unele măsuri necesare pentru implementarea operațiunilor petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore, inițiat de Mihai Tudose/SRI
Se pare că cedarea rușinoasă a resurselor naturale NU este un motiv de protest pentru „societatea civilă”,pentru rezistenții sectei Cioloș.
Deputat Daniel Gheorghe:
„Din păcate se întrezărește o sesiune extraordinara a Parlamentului, lucru mai mult rau decât bun la acest moment. Pe lângă legile pentru care e disperat Dragnea am avut neplăcerea să aflu că a fost introdusă pe ordinea de zi plx 33/2018 cu privire la regimul de exploatare a gazului din Marea Neagră. După cum știți, Ungaria ne-a zis pe șleau zilele astea ca noi nu avem ce face cu gazul nostru si mai bine să îl vindem lor că ei stiu mai bine să il valorifice decât noi. Nu România câștigă din exploatarea urgenta a zăcămintelor de gaz din Marea Neagră , ci Ucraina alături de Ungaria care își vor asigura securitatea energetică pe baza gazului din apele teritoriale românești. Nu este un secret pentru nimeni că tot din partea acestor vecini vin si presiuni asupra Statelor Unite care sunt indemnate să preseze România pentru a adopta acest act normativ cu caracter antinational . Dacă unii cred că resursele strategice ale României au drept scop servirea Ungariei si Ucrainei nu au decat sa o facă, dar eu nu voi vota, indiferent de felul in care va arăta documentul normativ la final, acest proiect de lege care arata a trădare de țară! Gazul aparține românilor si nu ne poate obliga nimeni să devenim servantii nimănui și avem dreptul suveran să respingem sacrificarea gazului românesc pentru interesele de pretins lider regional pe care și le asumă absolut fără motiv, Ungaria!”
„Eu NU votez așa ceva! Sunt exercitate presiuni enorme pentru ca Parlamentul României să voteze zilele următoare un proiect legislativ prin care renunțăm la impozitarea veniturilor suplimentare obținute de companiile care extrag și comercializează gaze naturale din Marea Neagră!Săptămânile următoare, sub presiunile enorme ale puternicelor companii străine, precum și sub presiunile înalților emisari ai partenerilor… strategici, suntem pe cale să votăm așa-numita Lege a perimetrelor petroliere offshore. Prin articolele 18 și 19 ale acestui proiect legislativ, urmează să:
– RENUNȚĂM la impozitarea veniturilor suplimentare în cazul tuturor exploatărilor maritime. Cu alte cuvinte, 0 IMPOZIT pentru tot ce obțin ca venit suplimentar companii precum OMV și ExxonMobil din extragerea și comercializarea de gaze naturale de la Marea Neagră (partea românească)!
– ÎNGHEȚĂM redevențele (adică banii pe care trebuie să ni-i plătească toate companiile care extrag și comercializează gaze naturale din Marea Neagră) la nivelul din acest an (2018). Pe toată durata exploatării, noi NU vom mai putea umbla DELOC la aceste redevențe!
– DESPĂGUBIM companiile străine! Dacă au plătit deja acest impozit pe veniturile suplimentare, companiile care extrag și comercializează gaze naturale din Marea Neagră vor PRIMI BANII ÎNAPOI!
http://www.economica.net/pretul-gazelor-va-creste-la-iarna-cu-15prc-peste-cel-de-iarna-trecuta_155485.html#n
https://www.libertatea.ro/stiri/romgaz-gazele-naturale-se-vor-scumpi-la-iarna-2297364