

Este probabil pentru prima oară în istorie când sancțiunile care ar trebui să pedepsească un stat îi vor lovi mai mult pe cei care le-au dictat.
Joe Biden a anunțat că penuria de alimente „va deveni o realitate”, ca urmare a sancțiunilor administrației americane împotriva Rusiei.
Cu ocazia unei conferințe de presă care a avut loc joi, 24 martie 2022, cu prilejul summit-ului NATO de la Bruxelles, președintele SUA a declarat:
„În ceea ce privește penuria de alimente, da, am vorbit despre penuria de alimente și va deveni o realitate.”
Biden on food shortages:
— TheBlaze (@theblaze) March 24, 2022
"With regard to food shortage...it's gonna be real." pic.twitter.com/F3dQ7NLqqB
Probabil pentru prima dată în istoria modernă a lumii, Biden a explicat că, de pe urma sancțiunilor impuse unui stat terț, trebuie să sufere și cei care le-au impus:
„Prețul sancțiunilor nu este impus doar Rusiei... Este impus și asupra unui număr îngrozitor (!) de mare de țări, inclusiv țări europene precum și țara noastră.”
Liderul american a explicat că „Rusia și Ucraina au fost coșul de pâine al Europei, în ce privește făina” și a insistat că el și alți lideri au avut o „lungă discuție la G7” despre necesitatea „creșterii și răspândirii producției de alimente”.
Biden a adăugat:
„În plus, am mai vorbit despre îndemnul adresat tuturor țărilor europene și tuturor celorlalți să pună capăt comerțului... să pună limitări la exporturile de alimente în străinătate.”
Și:
„Așadar, suntem pe cale să stabilim împreună cu prietenii noștri europeni ce ar fi nevoie pentru a contribui la atenuarea îngrijorărilor legate de penuria de alimente.”
Avertismentul lui Joe Biden cu privire la penuria de alimente care „va deveni o realitate” vine după ce purtătoarea sa de cuvânt de la Casa Albă, Jen Psaki, dădea asigurări cu doar trei zile în urmă, pe 21 martie 2022, că este puțin probabil ca americanii să se confrunte cu lipsuri de alimente:
„Deși nu ne așteptăm la o penurie de alimente aici, acasă, anticipăm că prețurile mai mari la energie, îngrășăminte, grâu și porumb ar putea avea un impact asupra prețului cultivării și achiziționării produselor alimentare pentru țările din lumea întreagă. Primele estimări ale Băncii Mondiale sugerează impacturi foarte mari asupra țărilor cu venituri mici și mijlocii, în special din Africa, Orientul Mijlociu și Asia.”
Cu două zile înainte de summit-ul NATO, Emmanuel Macron avertiza și el că „Franța se va confrunta cu o criză alimentară mondială” și a promis că statul va da vouchere alimentare pentru francezii din clasa de jos și mijlocie.
Faptul că persoanele din clasa mijlocie – cu venituri considerabile - vor avea nevoie de vouchere alimentare pentru a depăși criza alimentară demonstrază că Macron are informații despre o foamete de proporții cataclismice.
Nici Biden, nici Macron, nici alți lideri NATO (necum Iohannis) nu au catadicsit să explice care au fost calculele pe care și l-eau făcut atunci când au impus niște sancțiuni care se întorc mai abitir împotriva celor care le dictează.
De asemenea, nici unul dintre liderii NATO nu și-a consultat poporul dacă este de acord să plătească un asemenea preț cumplit de dragul unei ipotetice îngenuchieri a lui Vladimir Putin.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
„Acum auzim cu toții doar despre această criză, sancțiuni anti-ruse, petrol, gaze... Înțelegeți ce înseamnă această criză, de exemplu, pentru Africa? Rusia ne aprovizionează cu cereale și porumb. Toată logistica trece prin Marea Neagră. Și lumea africană a înghețat de groază de ceea ce se întâmpla. Îngrozita de acțiunile SUA și ale Uniunii Europene.
Nu cumperi africani cu povești despre democrație. Acestea sunt doar basmele tale pentru consum intern. Majoritatea elitei africane a fost formată în Uniunea Sovietică - medici, ingineri, piloți, profesori, oameni de știință. Rușii sunt singurii europeni care au decolonizat Africa. Și Africa își amintește. Așa cum Africa își amintește atrocitățile europene.
Dacă observați, țările africane nu au susținut rezoluția ONU de condamnare a Rusiei. Și nu vor sprijini niciodată nicio rezoluție împotriva Rusiei. Acest lucru este legat la coloana vertebrală a fiecărui african: Rusia este bună, indiferent de ce credeți despre ea. Aceasta este o constantă.
Toată Africa urmărește Republica Centrafricană și Mali. Ceea ce europenii nu au putut face timp de zeci de ani, rușii au făcut într-un an. În Republica Centrafricana au fost bande, astăzi există un adevărat stat acolo.
Știu că în sală sunt diplomați, angajați ai Ministerului de Externe. Fac un apel la voi, la diplomația franceză: căutați o soluție la problema voastră, cât mai curând posibil, pentru că dacă conflictul nu se încheie într-o lună, Africa va exploda.
Problemele energetice sunt în prim plan pentru voi. În cel mai rău caz, veți avea mai puțină căldură și mai puține mașini, iar noi vom avea o problemă de foamete în Africa! Ascultă-mă, criza din Africa va atrage după sine distrugerea Europei.
Veniți-va în fire, căutați soluții diplomatice. Și nu uitați că țări precum India și China susțin Rusia. Africa sprijină Rusia.
Nu vreau să vorbesc despre democrație și nu veti avea milă de la mine, un african, cu povești despre nefericita Ucraina și apeluri la umanitate. Democrația ta este treaba ta. Nu este nevoie să ne impui ideile tale despre cum ar trebui să trăim noi, africanii.
Din nou! Căutați compromisuri, lăsați diplomații să lucreze. Timpul este împotriva noastră. Avem 30 de zile! Treizeci! Gata!”
În Africa, ei sunt cu adevărat îngrijorați, deoarece foametea așteptată va lovi în primul rând țările africane.
Vom rezista fara caviar si vodca. Ca asta importam.