La Academia din Berlin cu Eminescu și Dimitrie Cantemir. Interviu cu Profesorul Constantin Barbu și FOTO-DOCUMENTE (V)

De Prof. Constantin Barbu și Victor Roncea  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


V.R.: Acum câțiva ani, mai exact în 13 aprilie 2015, ați ținut în Academia din Berlin o lungă conferință intitulată Cine este Eminescu pentru Germania? Ați dus atunci la Berlin din Operele lui Dimitrie Cantemir și Mihai Eminescu. Anul acesta, 2023, îi este dedicat și lui Dimitrie Cantemir, la 350 de ani de la naștere, și o parte din documentele descoperite de Dvs au fost expuse la Academia Română. Vizita Dvs la Academia Germană este memorată și în Analele Academiei:

Așa cum am citit în Analele Academiei Germane, delegația română (din care au făcut parte domnii Bogdan Cuza, Ion Deaconescu și Paul Tudor) a donat Bibliotecii Academiei Germane 75 de volume din Integrala Manuscriselor Cantemir (editate de dumneavoastră) și 25 de volume din Arhiva Eminescu (editate tot de dumneavoastră), iar Bogdan Cuza a dăruit volumul său despre Alexandru Ioan Cuza.

Ați susținut conferința Cine este Eminescu pentru Germania?. Vă rog să îmi descrieți pilonii conferinței sau poate ar fi bine să publicăm și Conferința întreagă, fiind cel mai important discurs despre Eminescu care s-a ținut vreodată în Academia Germană și în Germania, știut fiind faptul că genialul nostru poet, gazetar și gânditor național a devenit un cărturar european esențial învățând la Universitatea din Berlin cu cei mai mari profesori ai secolului XIX, așa cum am publicat și noi la ActiveNews, în exclusivitate, grație cercetărilor dumneavoastră.

Așa cum mi-ați spus cu altă ocazie, ați ținut în mână actele originale unde este statuată primirea lui Cantemir în Academia din Berlin. Totodată vi s-a oferit să țineți în mână un manuscris original Goethe (un poem) și un manuscris original Einstein (o scrisoare). Aveți câteva fotografii fabuloase! Și dacă suntem sistematici să publicăm și actele de donație ale cărților, fiindcă donațiile dumneavoastră au deschis o mică bibliotecă românească în cadrul Bibliotecii Academiei din Berlin.

C.B.: Dragă Victor, iată actele de donație ale delegației române:

Anume, Arhiva Eminescu, volumele 1-30, Integrala Manuscriselor Cantemir, volumele 1-75 și volumul Alexandru Ioan Cuza (îngrijit de Bogdan Cuza, strănepotul domnitorului).