Kosovo a depus astăzi cererea de a deveni stat membru al Consiliului Europei. Președintele Serbiei, Aleksandar Vucici, a convocat Consiliul de Securitate Națională, acuzând Priștina de încălcarea mai multor tratate

De Redacția  /  

Foto: shqip.dk

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Serbiei, Aleksandar Vucici, a convocat pentru vineri Consiliul de securitate națională după ce guvernul de la Pristina a depus joi cererea Kosovo de a deveni membru al Consiliului Europei, informează Tanjug, potrivit ȘpS. O serie de țări din Uniunea Europeană și din lume - printre care și România - nu recunosc independența Kosovo, un fost teritoriu sârbesc.

Adresându-se reporterilor la Belgrad, Vucici a avertizat că Priștina a încălcat astfel încă un acord pe care l-a semnat, Acordul de la Washington.

Timp de 10 ani, Pristina a călcat în picioare Acordul de la Bruxelles, iar acum face în mod brutal același lucru cu Acordul de la Washington și cu Rezoluția 1244 a Consiliului de Securitate al ONU, reproșează președintele sârb.

'Ceea ce trebuie să facem este să nu intrăm într-o zonă de ură și o psihoză de conflict, însă trebuie totodată să dăm un răspuns puternic într-un mod responsabil, rațional și serios', a adăugat Vucici.

El a anunțat că vineri se va întruni Consiliul de securitate națională și că, în săptămânile următoare, oficialii sârbi vor face tot ce le stă în puteri pentru a demonstra că sunt capabili să lupte pentru țara lor și să o protejeze.

Vucici a mai spus că mentorii Pristinei sunt incorecți și nu fac nimic pentru găsirea unei soluții de compromis, remarcând de asemenea că este evident că statele occidentale-cheie 'conduc jocul'.

În opinia sa, astfel de inițiative ale Priștinei vor continua, ceea ce va aduce noi tensiuni.

'Ei vor să profite de situația din Ucraina acuzând Serbia că este „brațul lung” al Rusiei' și 'cred că se pot folosi de această situație împotriva Serbiei pentru a câștiga mai mult decât mizau înainte', a afirmat președintele sârb.

Miercuri seară, după un dineu informal găzduit de șeful diplomației europene, Josep Borrell, pentru lideri din Balcanii de Vest, Vucici a spus că toți oficialii UE cu care a discutat la Bruxelles au reiterat apelul ca Serbia să se alinieze politicii UE față de Rusia și războiul din Ucraina.

'Serbia și-a stabilit politica, dar dacă ajunge într-o situație în care nu poate supraviețui, nimeni nu trebuie să se îngrijoreze, vom lua decizia că Serbia poate și trebuie să supraviețuiască. Dar, atât timp cât pot lupta pentru interesele naționale vitale ale Serbiei, voi continua să o fac', a subliniat Vucici.

Președintele a mai afirmat că accelerarea procesului de aderare la UE este un obiectiv strategic pentru Serbia, dar că nu poate vorbi în numele UE sau despre sentimentele din cadrul acesteia.

'Treaba Serbiei este să realizeze reforme, să lucreze la crearea unei justiții independente, la continuarea democratizării, libertății presei și multe alte lucruri pe care trebuie să le facă, dar, în ce privește UE, trebuie să-i întrebați pe ei', a răspuns el întrebării dacă sentimentul în UE este în favoarea accelerării aderării Belgradului.

Deși Uniunea Europeană a primit la pachet cu solicitarea Ucrainei cereri de aderare de la Republica Moldova sau chiar Georgia, o țară precum Serbia, care este mult mai apropiată geografic de vestul Europei, nu a fost pusă în discuție.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews

Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

Top 5 autori
ActiveNewsTV

GIORGIA MELONI: NU SUNTEM NUMERE! SUNTEM PERSOANE ȘI TREBUIE SĂ NE PĂSTRĂM IDENTITATEA! Mă cheamă Giorgia, sunt femeie, mamă, italiancă, creștină!

CONSIMȚĂMÂNT NEINFORMAT - DOCUMENTAR TRADUS ÎN ROMÂNĂ:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (2)
  • Tic 12.05.2022 20:31
    Ro exit!
  • adyyon 12.05.2022 22:23
    Lasă-i așa că, de cînd am intrat în UE, ăia au început să o ia la vale.

Sprijină ActiveNews ca site-ul să poată continua mai departe lupta pentru ceea ce a avut mai scump poporul nostru peste veacuri: Țara, Credinţa şi Libertatea!

ActiveNews și noi, jurnaliștii lui, îl mărturisim pe Dumnezeu, pentru că-L iubim şi ne încredem în El. ActiveNews crede în România, în ceea ce am fost şi am putea fi ca popor.

ActiveNews este un site deținut în totalitate de acționari români. Dar de fapt ActiveNews este deţinut de fiecare cititor.

Dacă crezi în ceea ce credem și noi, sprijină ActiveNews ca acesta să poată lupta in continuare, pentru Adevăr, pentru România!

Susține ActiveNews


Ultima oră

22:30

CAZUL VISARION ALEXA - FIUL MASS MEDIA. Biserica are nevoie de duhovnici și rugători nu de vedete

21:39

Un studiu Oxford confirmă: decese din cauza miocarditei induse de vaccin

20:42

Cazul Visarion Alexa - Între duhul lumii și Duhul lui Dumnezeu

19:35

„Copiilor și nepoților să nu le fie rușine să se numească români”. Execuția învățătorului Ion Pridon din Făgăraș, erou al Rezistenței Armate Anticomuniste - 70 de ani - 27 septembrie 1952

18:36

Un imunolog european de top, expert în vaccinuri, crede că boosterul Covid-19 i-a accelerat dezvoltarea cancerului. STUDIU

18:00

Dacă folosim mașina de spălat noaptea salvăm Europa de Putin? „Mi-a fost foarte rușine pentru că nu am pus, real, umărul la binele comun și la a depăși acest obstacol cu care toți europenii se confruntă.” DILEMELE INFLUENȚĂRILOR

17:10

Marele protopsalt al Catedralei Patriarhale Mihail Bucă la aniversare. ÎNTRU MULȚI ANI!

16:34

Tucker Carlson: În Italia a fost o Revoluție Pașnică. S-ar putea ca în alte țări să fie Insurecții adevărate

15:40

Sabotaj, sau accident? Conducta Nord Stream 2, afectată de o scurgere de gaze în Marea Baltică. FOTO

14:40

Un medic anestezist din SUA a otrăvit săculeții de perfuzie mai multor pacienți. Un doctor a decedat, iar alți 11 pacienți se află în stare gravă. Tribunalul l-ar putea condamna la moarte

13:46

Romania se opune la Bruxelles reducerii efectivelor de vaci pentru a micșora emisiile. Petre Daea pune punctul pe ”i”: Nu suntem de acord cu o reducere atât de drastică

13:00

Combinatul chimic Chimcomplex concediază 400 de angajați ca urmare a creșterii alarmante a prețurilor la energie electrică și gaze naturale

12:30

Vladimir Putin ar putea anunța vineri anexarea la Rusia a teritoriilor ocupate din Ucraina. Astăzi este ultima zi a referendumurilor

11:45

Economistul Mircea Coșea, avertisment sumbru, pe fondul crizei din energie: Se vor închide firme, românii vor deveni șomeri! Este posibil chiar și un lockdown

11:00

Patronul B1TV aruncă bomba: Michael Schmidt, prietenul cel mai apropiat al președintelui Iohannis, e un șantajist filat de Interpol