Foto: shqip.dk
Președintele Serbiei, Aleksandar Vucici, a convocat pentru vineri Consiliul de securitate națională după ce guvernul de la Pristina a depus joi cererea Kosovo de a deveni membru al Consiliului Europei, informează Tanjug, potrivit ȘpS. O serie de țări din Uniunea Europeană și din lume - printre care și România - nu recunosc independența Kosovo, un fost teritoriu sârbesc.
Adresându-se reporterilor la Belgrad, Vucici a avertizat că Priștina a încălcat astfel încă un acord pe care l-a semnat, Acordul de la Washington.
Timp de 10 ani, Pristina a călcat în picioare Acordul de la Bruxelles, iar acum face în mod brutal același lucru cu Acordul de la Washington și cu Rezoluția 1244 a Consiliului de Securitate al ONU, reproșează președintele sârb.
'Ceea ce trebuie să facem este să nu intrăm într-o zonă de ură și o psihoză de conflict, însă trebuie totodată să dăm un răspuns puternic într-un mod responsabil, rațional și serios', a adăugat Vucici.
El a anunțat că vineri se va întruni Consiliul de securitate națională și că, în săptămânile următoare, oficialii sârbi vor face tot ce le stă în puteri pentru a demonstra că sunt capabili să lupte pentru țara lor și să o protejeze.
Vucici a mai spus că mentorii Pristinei sunt incorecți și nu fac nimic pentru găsirea unei soluții de compromis, remarcând de asemenea că este evident că statele occidentale-cheie 'conduc jocul'.
În opinia sa, astfel de inițiative ale Priștinei vor continua, ceea ce va aduce noi tensiuni.
'Ei vor să profite de situația din Ucraina acuzând Serbia că este „brațul lung” al Rusiei' și 'cred că se pot folosi de această situație împotriva Serbiei pentru a câștiga mai mult decât mizau înainte', a afirmat președintele sârb.
Miercuri seară, după un dineu informal găzduit de șeful diplomației europene, Josep Borrell, pentru lideri din Balcanii de Vest, Vucici a spus că toți oficialii UE cu care a discutat la Bruxelles au reiterat apelul ca Serbia să se alinieze politicii UE față de Rusia și războiul din Ucraina.
'Serbia și-a stabilit politica, dar dacă ajunge într-o situație în care nu poate supraviețui, nimeni nu trebuie să se îngrijoreze, vom lua decizia că Serbia poate și trebuie să supraviețuiască. Dar, atât timp cât pot lupta pentru interesele naționale vitale ale Serbiei, voi continua să o fac', a subliniat Vucici.
Președintele a mai afirmat că accelerarea procesului de aderare la UE este un obiectiv strategic pentru Serbia, dar că nu poate vorbi în numele UE sau despre sentimentele din cadrul acesteia.
'Treaba Serbiei este să realizeze reforme, să lucreze la crearea unei justiții independente, la continuarea democratizării, libertății presei și multe alte lucruri pe care trebuie să le facă, dar, în ce privește UE, trebuie să-i întrebați pe ei', a răspuns el întrebării dacă sentimentul în UE este în favoarea accelerării aderării Belgradului.
Deși Uniunea Europeană a primit la pachet cu solicitarea Ucrainei cereri de aderare de la Republica Moldova sau chiar Georgia, o țară precum Serbia, care este mult mai apropiată geografic de vestul Europei, nu a fost pusă în discuție.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.