
Ora de Sibiu/ captură foto

Statuia lui Samuel von Brukenthal a fost inaugurată, sâmbătă, 11 septembrie, în fața Muzeului Național Brukenthal din Sibiu, de președintele Klaus Iohannis, fost primar al Sibiului.
Samuel von Brukenthal a fost un reprezentant al ocupantului habsburgic în Transilvania, o administrație străină, care i-a oprimat, discriminat și ținut în iobăgie pe români, în epoca în care doar 3 națiuni erau recunoscute oficial în provincie: maghiarii, secuii și sașii.
Baronul a fost numit șef al Cancelariei Curții imperiale habsburgice. La 52 de ani ajungea șef al Cancelariei Provinciei, în anul de grație 1777, când clăcașilor din Țările române taman ce li se măreau zilele de lucru pe moșia boierilor, baronul Brukenthal a fost numit Guvernator al Marelui Principat al Transilvaniei”, scrie Marius Ghilezean în RomâniaLiberă.ro, citat de RGN, care mai transmite:
„În 1784, cu o cruzime demnă de filmele de groază, i-a tras pe roată pe Horia, Cloșca și Crișan, apoi a legat moții de glie. Până la 66 de ani a condus administrația transilvană împotriva românilor.
După moartea protectorului său, Maria Tereza, soțul acesteia, împăratul Iosif al II-lea, i-a retras funcția”.
Iată ce a declarat Klaus Iohannis, la dezvelirea statuii lui Brukenthal:
„Vă mulțumesc pentru invitația de a fi, astăzi, alături de dumneavoastră, la acest eveniment. Apreciez, în mod deosebit, contribuția tuturor celor care au făcut posibilă așezarea statuii lui Samuel von Brukenthal în inima civică a Sibiului, în fața Muzeului care îi poartă și îi duce mai departe numele, moștenirea și strădania. Vă felicit pentru concretizarea acestui proiect, atât de apropiat de inima sibienilor. Gestul de respect pentru marele iluminist transilvănean, este un îndemn: la prețuirea personalităților și a valorilor trecutului. Să fim, așadar, recunoscători pentru eforturile și sacrificiile, opțiunile și proiectele care ne-au plasat la loc de cinste în marele concert unviersal al civilizațiilor(...) Comunitatea sibiană s-a fondat pe căutarea libertății și s-a întărit prin credință. Ea a crescut pe seama meșteșugurilor și a negoțului, pentru a-și găsi împlinirea prin dezvoltarea civică. Ce a fructificat cunoașterea și înțelegerea lumii și a societății. Un catalizator important în acest proces l-a reprezentat diversitatea culturală și spiritul de toleranță al locuitorilor acestor neamuri”.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Jos cu satanizatul iohannis!
Cum se numește mai nou casa de desfrânare??
Casa de toleranță!!!
Iată ce fel de toleranță vor aceștia și pentru ce ne tot împilează și ne îmboldesc mereu cu toleranță lor.
Nenorociților, noi in Una Sfânta și Soborniceasca Biserică NU AVEM TOLERANȚĂ! Noi nu pactizam cu dracul așa cum o faceți voi preacurvarilor!
Noi in Sfânta Biserică avem PENITENȚĂ, și până nu îți faci penitența nici măcar nu te poți apropia de Sfântul Altar.
Nu exista toleranță, ori cu Dumnezeu, ori cu dracul!
Să mai întrebăm pe cine l-au ales ei???