Kaliningrad, noul măr al discordiei în Europa. În timp ce Armata Rusă face exerciții militare de amploare acolo, foști generali de la Varșovia susțin că teritoriul aparține de drept Poloniei

De Părău Vlad  /  

Foto: Harta unor exerciții militare comune ruso-belaruse din 2017, pe care este evidențiată și exclava Kaliningrad.

Foto: Harta unor exerciții militare comune ruso-belaruse din 2017, pe care este evidențiată și exclava Kaliningrad.

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Rusia a organizat sâmbătă exerciții militare în exclava sa Kaliningrad, situată între Polonia și Lituania, a anunțat comandamentul Flotei ruse în Marea Baltică, citat de Interfax, transmite Reuters, potrivit Știri pe Surse

„Până la 1.000 de militari și peste 60 de echipamente militare au fost implicați în procedurile de verificare”, a menționat serviciul de presă al Flotei ruse în Marea Baltică.

Separat, 20 de avioane de vânătoare Su-27 și bombardiere Su-24 au desfășurat exerciții de luptă pe timp de noapte planificate, simulând atacuri asupra unor ținte din aer și de la sol.

Ministrul adjunct de externe rus, Aleksandr Grușko, a avertizat miercuri țările europene cu privire la orice potențială acțiune contra exclavei ruse Kaliningrad, spunând că acest lucru ar însemna că statele respective „s-ar juca cu focul”.

La 24 februarie, Moscova a lansat o invazie militară de amploare asupra Ucrainei, Rusia susținând că este vorba despre o „operațiune militară specială de denazificare” a țării vecine.

Exercițiile militare ruse din Kaliningrad, exclavă aflată între țările Baltice și Polonia și pe malul opus al Mării Baltice față de Finlanda, vin la scurtă vreme după ce oficialii ruși au amenințat cu „acțiuni simetrice” față de anunțul intenției de aderare a Finlandei și Suediei la NATO, țări care au graniță comună cu Federația Rusă.

Kaliningradul este pentru Occident ceea ce Transnistria reprezintă pentru Europa de Est: un mic teritoriu controlat de ruși, puternic militarizat și care stă în coasta unor foste republici sovietice care și-au manifestat de mult timp adeziunea față de U.E.

Surpriza este faptul că, dacă asupra Transnistriei România nu a emis încă nici o pretenție teritorială, Kaliningradul este deja revendicat de Polonia, cu sugestia că și Germania ar putea fi interesată asupra lui. Cel puțin așa susține un fost comandant al Armatei Poloneze.

Fostul comandant al forțelor terestre ale Poloniei, generalul Waldemar Skrzyczak, a declarat că regiunea Kaliningrad s-a aflat sub ocupație rusă din 1945, deși nu a apaținut niciodată Rusiei în decursul istoriei. El a explicat că acest teritoriu făcea inițial parte din Prusia și Polonia, așa că Polonia are dreptul legal de a-l deține, potrivit Știri pe Surse, care citează o postare pe Twitter a agenției ucrainene Nexta. VIDEO:
 


Este pentru prima dată când se pune problema în acest mod și se vorbește din partea occidentală de pretenții teritoriale față de Rusia. Dar cum Rusia e cea care a deschis cutia Pandorrei în privința schimbării granițelor stabilite post-1945 și post-1991, nu trebuie să ne mire nici faptul că vecinii occidentali reacționează cu propriile revendicări.

Și nu este vorba numai de vecinii occidentali, ci și de cei asiatici. De exemplu, Japonia, care nu a încheiat formal pacea cu URSS la finele celui de-Al Doilea Război Mondial, și-a ridicat recent glasul pentru a revendica de la Rusia, succesoarea URSS, porțiunea sudică a insulelor Kurile, care s-a aflat sub administrație niponă înainte de 1940. Mai mult, Japonia a desfășurat exerciții militare navale în largul apelor sale teritoriale, aproape de arhipelagul disputat cu Federația Rusă.
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Interviu cu Părintele Nicolae Tănase de după conferința ASCOR Constanța care a ”scandalizat” presa progresistă anticreștină și pe purtătorul ei de cuvânt:

De ce nu trebuie semnat Tratatul pandemic al OMS:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (0)
  1. Vești proaste vaccinați: s-a descoperit ingredientul din ARNm care dă cancer și suprimă imunitatea

  2. Noua Utopie climatică: Se pregătește scoaterea la mezat a Planetei – munți, păduri, câmpii, ape...

  3. Theo Bratosin, AZnews: “Dacă mizerabilii, ipocriții și deontologii consideră că Părintele Tănase e o țintă care trebuie lovită, trebuie să facem scut în jurul său”

  4. Pr. Bogdan Florin Vlaicu, în dialog cu Dr. Oana Mihaela Secara, despre tratamentul de detoxifiere de proteinele spike, creșterea ratelor mortalității cauzate de cancer, simptomele long-Covid post-inoculare și Tratatul pandemic al OMS – VIDEO Live

  5. Noi decese ale unor sportivi tineri, în ultimele zile: tânără gimnastă a murit la doar 17 ani, răpusă de o boală fulgerătoare. Tânăr fotbalist din Republica Moldova, de doar 23 de ani, a murit subit pe terenul de fotbal. Alte cazuri de moarte subită

  6. Luminița Arhire: ALINIEREA STELELOR

  7. Scandalos: Parlamentul german a adoptat o lege care permite minorilor să-și schimbe legal sexul o dată pe an

  8. Ungaria, sfidare totală în România: Un demnitar ungur s-a plimbat prin Transilvania timp de 3 zile fără să menționeze o singură dată numele României

  9. OMS, ”profund îngrijorată” de răspândirea gripei aviare la oameni, după ce o persoană din Texas s-a infectat. Din 800 de cazuri înregistrate, jumătate ar fi fost mortale. NOUA PLANDEMIE?

  10. Adrian Onciu, OPOZIȚIA: A doua diversiune ”suveranistă” pentru propulsarea lui Geoană la Cotroceni

Ultima oră

22:11

Theo Bratosin, AZnews: “Dacă mizerabilii, ipocriții și deontologii consideră că Părintele Tănase e o țintă care trebuie lovită, trebuie să facem scut în jurul său”

21:48

Pr. Bogdan Florin Vlaicu, în dialog cu Dr. Oana Mihaela Secara, despre tratamentul de detoxifiere de proteinele spike, creșterea ratelor mortalității cauzate de cancer, simptomele long-Covid post-inoculare și Tratatul pandemic al OMS – VIDEO Live

21:27

Luminița Arhire: ALINIEREA STELELOR

20:55

Noi decese ale unor sportivi tineri, în ultimele zile: tânără gimnastă a murit la doar 17 ani, răpusă de o boală fulgerătoare. Tânăr fotbalist din Republica Moldova, de doar 23 de ani, a murit subit pe terenul de fotbal. Alte cazuri de moarte subită

19:06

Vești proaste vaccinați: s-a descoperit ingredientul din ARNm care dă cancer și suprimă imunitatea

17:04

Scandalos: Parlamentul german a adoptat o lege care permite minorilor să-și schimbe legal sexul o dată pe an

16:00

Un nou partid la orizont? Petru Romoșan: An electoral ciudat: anul independenților

15:40

OMS, ”profund îngrijorată” de răspândirea gripei aviare la oameni, după ce o persoană din Texas s-a infectat. Din 800 de cazuri înregistrate, jumătate ar fi fost mortale. NOUA PLANDEMIE?

15:15

Adrian Onciu, OPOZIȚIA: A doua diversiune ”suveranistă” pentru propulsarea lui Geoană la Cotroceni

14:40

PSD era să cadă din lac în drogat. Marcel Ciolacu: Negoiță să stea pe sectorul lui

13:42

Un renumit medic malaezian și-a cerut scuze public pentru că a recomandat vaccinul anticovid în perioada pandemiei: ”Vă rog să mă iertați. Sunt incapabil să vă ajut financiar, dar vă pot oferi sfaturi medicale”

13:41

Noua Utopie climatică: Se pregătește scoaterea la mezat a Planetei – munți, păduri, câmpii, ape...

11:40

Jurnalista Cristina Leordeanu sare în apărarea Părintelui Nicolae Tănase: ”Să vedem ce scrie în cartea vieții celor care îl atacă. Si care n-au construit pentru alții nici măcar un coteț”

11:15

Răspunsul Părintelui Nicolae Tănase la acuzele nefondate ale goarnelor progresiste

10:29

Descoperire uluitoare: Manuscrise ale lui Emil Cioran, niciodată publicate, aduse la București. 100.000 de euro, prețul de pornire a licitației