Fostul judecator Lucian Buta demonteaza in cinci pasi anularea alegerilor: „Hotararea CCR a fost luata ca urmare a unei autosesizari. Cererea de anulare se poate face doar de partide, aliante, candidati, organizatiile minoritatilor... CCR n-a retinut ingerinta unor entitati statale sau non-statale. Indiferent de mediul de transmitere (TV, Facebook, TikTok), pentru alegator au relevanta mesajul electoral si candidatul, nu mijlocul de transmitere sau bugetul”
Dupa fostul membru CSM Horatius Dumbrava (click aici pentru a citi), inca o voce importanta a magistraturii romane se pronunta impotriva deciziei Curtii Constitutionale a Romaniei de vineri, 6 decembrie 2024, privind anularea alegerilor prezidentiale.
Intr-o analiza trimisa duminica, 8 octombrie 2024, pentru Lumea Justitiei, fostul judecator Lucian Buta (foto) de la Tribunalul Cluj explica in cinci pasi de ce Hotararea CCR nr. 32/2024 – adoptata vineri – este nelegala si „scoate Romania din albia statului de drept”.
In primul rand, arata Buta, instanta de control constitutional nu a retinut o frauda electorala propriu-zisa, ci doar o asa-zisa exploatare abuziva a algoritmilor de pe platformele de social media, prin nemarcarea corespunzatoare a materialelor electorale. In acelasi context, fostul magistrat subliniaza ca nici CCR, nici serviciile de informatii (in rapoartele desecretizate de CSAT, care au stat la baza Hotararii CCR 32/2024)
In al doilea rand, Lucian Buta subliniaza ca hotararea a fost adoptata ca urmare a unei sesizari – atributie pe care nici Constitutia, nici legile nu o confera Curtii Constitutionale.
Al treilea argument tine de tardivitatea autosesizarii – peste termenul de trei zile de la inchiderea votarii, prevazut de art. 52 alin. 2 din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Presedintelui Romaniei.
Al patrulea motiv pentru care hotararea CCR este ilegala are in vedere lipsa motivarii ei efective. Desi Curtea Constitutionala invoca documentele serviciilor secrete desecretizate de CSAT, acestea nu prezinta dovezi concrete privind fraudarea alegerilor, ci doar suspiciuni.
In fine, a cincea idee evidentiata de catre fostul judecator Lucian Buta se refera la faptul ca anularea se poate face numai pana la data prevazuta de lege pentru aducerea la cunostinta publica a rezultatului alegerilor. Or, acest moment a trecut, daca ne raportam la primul tur de scrutin, puncteaza Buta.
Prezentam intreaga analiza a judecatorului Lucian Buta:
„Cinci concluzii despre hotararea CCR de anulare a procesului electoral cu privire la alegerea Presedintelui Romaniei din anul 2024
In confuzia care a cuprins Romania in aceste zile avem, totusi, o certitudine: Hotararea nr. 32 din 6 decembrie 2024, luata in unanimitate de cei 9 membri ai CCR, este ilegala. Sa vedem de ce.
Potrivit art. 146 lit. f din Constitutia Romaniei: 'Curtea Constitutionala are urmatoarele atributii: (…) vegheaza la respectarea procedurii pentru alegerea Presedintelui Romaniei si confirma rezultatele sufragiului'. Nu gasim aici nimic despre anulare.
In baza acestui articol (art. 146 lit. f din Constitutia Romaniei), CCR 'a confirmat si validat primul tur de scrutin si a dispus ca al doilea tur pentru alegerea Presedintelui Romaniei sa se organizeze in ziua de duminica, 8 decembrie 2024, la care vor participa domnul Calin Georgescu si doamna Elena Valerica Lasconi, in aceasta ordine' (Hotararea nr. 31 din 2 decembrie 2024 privind rezultatul alegerilor pentru functia de Presedinte al Romaniei in cadrul primului tur de scrutin din 24 noiembrie 2024). Hotararea a fost luata in unanimitate.
Textul adecvat se afla in Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Presedintelui Romaniei, unde citim:
'Articolul 52
(1) Curtea Constitutionala anuleaza alegerile in cazul in care votarea si stabilirea rezultatelor au avut loc prin frauda de natura sa modifice atribuirea mandatului sau, dupa caz, ordinea candidatilor care pot participa la al doilea tur de scrutin. In aceasta situatie Curtea va dispune repetarea turului de scrutin in a doua duminica de la data anularii alegerilor.
(2) Cererea de anulare a alegerilor se poate face de partidele politice, aliantele politice, aliantele electorale, organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale reprezentate in Consiliul Minoritatilor Nationale si de candidatii care au participat la alegeri, in termen de cel mult 3 zile de la inchiderea votarii; cererea trebuie motivata si insotita de dovezile pe care se intemeiaza.
(3) Solutionarea cererii de catre Curtea Constitutionala se face pana la data prevazuta de lege pentru aducerea la cunostinta publica a rezultatului alegerilor'.
Intelegem ca anularea presupune indeplinirea cumulativa a doua conditii, prima cuprinzand ea insasi doua conditii cumulative:
1. anularea se poate dispune doar pentru frauda la vot la votarea propriu-zisa (de pilda: buletine de vot false, vot multiplu, turism electoral), unita cu frauda la stabilirea rezultatelor (de exemplu: procese-verbale false, calcule matematice gresite, erori ale infrastructurii digitale) si
2. cele doua fraude de la pct. 1 sunt de natura sa schimbe atribuirea mandatelor sau ordinea candidatilor care pot participa la al doilea tur de scrutin.
Ce a retinut CCR in motivare? Ca exista suspiciunile persuadarii alegatorilor prin exploatarea 'abuziva' a algoritmilor platformelor de social-media, ca s-ar fi eludat legislatia prin nemarcarea materialelor electorale cu insemnele specifice campaniei electorale si ca ar exista eventuale cheltuieli netransparente ale campaniei unuia dintre candidati.
Curtea nu a retinut ingerinta unor entitati statale sau non-statale (nici documentele desecretizate ale serviciilor de informatii), dar s-a pronuntat ca 'trebuie exclusa ingerinta unor entitati statale sau non-statale in realizarea unor campanii de propaganda sau dezinformare electorala'.
Sa intelegem un lucru simplu: ca indiferent de mediul de transmitere (TV, Facebook, TikTok, orice mediu analogic sau digital), pentru alegator prezinta relevanta continutul mesajului electoral si persoana candidatului, nu mijlocul de transmitere si nici bugetul. Adica fondul, nu forma. Si acest fond constituie esenta sine qua non a democratiei reprezentative.
Prima concluzie, in raport cu textul alineatului 1, este ca Decizia CCR nr. 32 din 6 decembrie 2024 este ilegala.
De observat ca hotararea de anulare a fost luata ca urmare a unei autosesizari a curtii, desi cererea de anulare nu se poate face decat de partide, aliante, candidati si organizatiile minoritatilor nationale. (In paragraful intai al practicalei citim: 'Pe rol se afla examinarea aspectelor referitoare la corectitudinea si legalitatea procesului electoral cu privire la alegerile pentru Presedintele Romaniei din anul 2024, aduse la cunostinta publica la data de 4 decembrie 2024 prin declasificarea continutului 'Notelor de informare' ale Ministerului Afacerilor Interne – Directia Generala de Protectie Interna, ale Serviciului de Informatii Externe, ale Serviciului Roman de Informatii si ale Serviciului de Telecomunicatii Speciale, care au fost inregistrate la Administratia prezidentiala sub nr.DSN1/1741/4.12.2024, nr.DSN1/1742/4.12.2024 si nr.DSN1/1740/4.12.2024, nr.DSN1/1743/4.12.2024, nr.DSN1/1701/2.12.2024'.)
A doua concluzie, in raport cu textul alineatului 2 teza 1, este ca Decizia CCR nr. 32 din 6 decembrie 2024 este ilegala.
Constatam si tardivitatea, intrucat sesizarea cu privire la anularea alegerilor trebuia facuta 'in termen de cel mult 3 zile de la inchiderea votarii' (24.11.2024), termen care a fost depasit.
A treia concluzie, in raport cu textul alineatului 2 teza 2, este ca Decizia CCR nr. 32 din 6 decembrie 2024 este ilegala.
Observam ca cererea de anulare 'trebuie motivata si insotita de dovezile pe care se intemeiaza'. La baza deciziei de anulare nu a existat nicio cerere a vreunui subiect cu calitate procesuala – nici motivata, nici nemotivata. Nu au existat nici dovezi, pentru ca documentele desecretizate ale serviciilor nu prezinta dovezi, ci doar suspiciuni lipsite de orice probatoriu.
A patra concluzie, in raport cu textul alineatului 2 teza 3, este ca Decizia CCR nr. 32 din 6 decembrie 2024 este ilegala.
Remarcam apoi ca anularea se poate face numai pana la data prevazuta de lege pentru aducerea la cunostinta publica a rezultatului alegerilor – moment care, in raport cu turul intai de scrutin, a trecut.
A cincea concluzie, in raport cu textul alineatului 3, este ca Decizia CCR nr. 32 din 6 decembrie 2024 este ilegala.
Oricat am socoti, insumarea celor cinci concluzii scoate Romania din albia statului de drept”.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
https://www.petitieonline.com/demisia_iohannis_i_judecatori_ccr
Fie că credeți sau nu în Dumnezeu, întrebarea rămâne - NU O PUTEȚI ANULA! Precum alegerile.
Ce credeți, dacă nu credeți în Dumnezeu, întrebarea rămâne sau nu?
“Cu ce ochi ne vom uita la Hristos?” (Sf. Ioan Gură de Aur)
De câteva zile Cuvântul Lui Dumnezeu - Apostolul și Evanghelia zilei - care se citește în Biserica Ortodoxă la Sf. Liturghie este perfect potrivit cu evenimentele. (Nu că în rest nu ar fi.)
Unul la unu’.
Ieri de ex. dl. Pătrușcă a observat acest fapt și a scris un articol.
https://m.activenews.ro/opinii/Cei-18-ani-au-trecut-Romanie-garbova-ridica-te-193808
Azi, avem așa:
Extras din Apostolul zilei - II Tesaloniceni 1,6-10:
De vreme ce drept este înaintea lui Dumnezeu să răsplătească cu necaz celor ce vă necăjesc pe voi, iar vouă, celor necăjiți, să vă dea odihnă, împreună cu noi, la arătarea Domnului Iisus din cer, cu Îngerii puterii Sale, în văpaie de foc, osândind pe cei ce nu cunosc pe Dumnezeu și pe cei ce nu se supun Evangheliei Domnului nostru Iisus. Ei vor lua ca pedeapsă pieirea veșnică de la fața Domnului și de la slava puterii Lui, când va veni să Se preamărească întru Sfinții Săi și să fie privit cu uimire de către toți cei ce au crezut, pentru că mărturia noastră către voi a găsit crezare în ziua aceea.
Extras din Evanghelia zilei: Luca 12,15-31
Vedeți și păziți-vă de toată lăcomia, căci viața cuiva nu stă în prisosul avuțiilor sale. Și a zis către Ucenicii Săi: De aceea zic vouă: Nu vă îngrijiți pentru viața voastră ce veți mânca, nici pentru trupul vostru cu ce vă veți îmbrăca. Viața este mai mult decât hrana și trupul decât îmbrăcămintea. Priviți la corbi, că nici nu seamănă, nici nu seceră; ei n-au cămară, nici hambar, și Dumnezeu îi hrănește. Cu cât mai de preț sunteți voi decât păsările! Și cine dintre voi, îngrijindu-se, poate să adauge staturii sale un cot? Deci dacă nu puteți să faceți nici cel mai mic lucru, de ce vă îngrijiți de celelalte? Priviți la crinii câmpului cum cresc: Nu torc, nici nu țes. Și zic vouă că nici Solomon, în toată mărirea lui, nu s-a îmbrăcat ca unul dintre aceștia. Iar dacă iarba, care este astăzi pe câmp, iar mâine se aruncă în cuptor, Dumnezeu așa o îmbracă, cu cât mai mult pe voi, puțin credincioșilor! Și voi să nu căutați ce veți mânca sau ce veți bea și nu fiți îngrijorați, căci toate acestea păgânii lumii le caută; dar Tatăl vostru știe că aveți nevoie de acestea; căutați mai întâi Împărăția lui Dumnezeu și toate acestea se vor adăuga vouă.”
IATĂ și tâlcuirea acestei evanghelii - EFERMITATEA ACESTEI VIEȚI
Sfântul Ioan Gură de Aur, Omilii la Matei, omilia LXIX, III, în Părinți și Scriitori Bisericești (1994), vol. 23, pp. 797-798
„Cine pune, oare, într-o tabără de luptă temelii? Cine zidește, oare, casa pe care are s-o părăsească puțin mai târziu? Nimeni! Dimpotrivă, dacă ar încerca cineva să facă așa ceva, ar fi ucis ca trădător. Cine cumpără într-o tabără de luptă hectare de pământ? Cine încheie afaceri? Nimeni! Și pe bună dreptate. Ai venit ca să lupți, ți se poate spune, nu să faci negoț! Pentru ce te ostenești într-un loc pe care-l vei părăsi peste câtva vreme? Fă aceasta când ne vom întoarce în țară! Aceste cuvinte ți le spun și eu acum: Fă aceasta când ne vom duce în cetatea cea de sus. Dar, mai bine spus, acolo nu trebuie să te ostenești; Împăratul Cel ceresc va face totul pentru tine. (…) Așa ar trebui să trăiască creștinii. Să trăiască întocmai ca niște călători pe pământ, războindu-se cu diavolul, dezlegând pe cei ținuți robi de el; să se scape de toate grijile lumești. Pentru ce-ți faci casă, omule? Ca să te legi și cu mai multe lanțuri? Pentru ce ascunzi aurul în pământ? Ca să chemi pe vrăjmaș împotriva ta? Pentru ce te împrejmuiești cu ziduri? Ca să-ți faci închisoare? Dar, dacă ți se par a fi grele acestea, să mergem la colibele Sfinților acelora, ca să vedem cu fapta cât sunt de ușoare toate. Ei își fac colibe. Dacă trebuie să le părăsească, le părăsesc cum părăsesc ostașii taberele când se termină războiul. Așa trăiesc Sfinții aceștia!”
Sfântul Ioan Gură de Aur, Omilii la Matei, omilia LXXVI, V, în Părinți și Scriitori Bisericești (1994), vol. 23, p. 869
„Să mergem în morminte! Arată-mi pe tatăl tău! Arată-mi pe soția ta! Unde-i cel ce se îmbrăca cu haine de aur? Unde-i cel ce se plimba cu trăsura? Unde-i cel ce era înconjurat de ostași, cel ce purta centură, cel strigat de crainici? Unde-i cel ce pe unii îi ucidea, iar pe alții îi arunca la închisoare? Unde-i cel ce ucidea pe cine voia și slobozea pe cine voia? Nu văd decât oase, viermi, păianjeni. Toate acelea pământ, toate acelea basm, toate umbră și vis, o simplă povestire, o zugrăveală; dar, mai bine spus, nici zugrăveală. De-ar fi zugrăveală, am vedea-o într-un tablou. Dar nici tablou nu-i. Și dacă nenorocirea s-ar mărgini la atâta! Dar nu! Onorurile, desfătarea, luxul, strălucirea sunt umbră și cuvinte; odraslele lor însă nu mai sunt nici umbră, nici cuvinte, ci rămân și trec cu noi dincolo și vor fi cunoscute de toți; răpirile, lăcomiile, desfrânările, adulterele, nenumăratele lor păcate; nu sunt zugrăvite într-un tablou, nici pe cenușă, ci scrise sus; și cuvintele și faptele!
Cu ce ochi ne vom uita la Hristos?”
https://marturieathonita.ro/evanghelia-zilei-luca-12-13-15-22-31-4/
Doamne, miluiește.
Se uită deja ..din interior.
Cunoaște ABSOLUT TOT ce Se poate cunoaște..vreodată.
"Noi credem că Dumnezeu ne vede de sus, de fapt El ne vede din interior" - Fer. Augustin
Doamne, miluiește.
Merci!
Fie că credeți sau nu în Dumnezeu, întrebarea rămâne - NU O PUTEȚI ANULA! Precum alegerile.
Ce credeți, dacă nu credeți în Dumnezeu, întrebarea rămâne sau nu?
“Cu ce ochi ne vom uita la Hristos?” (Sf. Ioan Gură de Aur)
De câteva zile Cuvântul Lui Dumnezeu - Apostolul și Evanghelia zilei - care se citește în Biserica Ortodoxă la Sf. Liturghie este perfect potrivit cu evenimentele. (Nu că în rest nu ar fi.)
Unul la unu’.
Ieri de ex. dl. Pătrușcă a observat acest fapt și a scris un articol.
https://m.activenews.ro/opinii/Cei-18-ani-au-trecut-Romanie-garbova-ridica-te-193808
Azi, avem așa:
Extras din Apostolul zilei - II Tesaloniceni 1,6-10:
De vreme ce drept este înaintea lui Dumnezeu să răsplătească cu necaz celor ce vă necăjesc pe voi, iar vouă, celor necăjiți, să vă dea odihnă, împreună cu noi, la arătarea Domnului Iisus din cer, cu Îngerii puterii Sale, în văpaie de foc, osândind pe cei ce nu cunosc pe Dumnezeu și pe cei ce nu se supun Evangheliei Domnului nostru Iisus. Ei vor lua ca pedeapsă pieirea veșnică de la fața Domnului și de la slava puterii Lui, când va veni să Se preamărească întru Sfinții Săi și să fie privit cu uimire de către toți cei ce au crezut, pentru că mărturia noastră către voi a găsit crezare în ziua aceea.
Extras din Evanghelia zilei: Luca 12,15-31
Vedeți și păziți-vă de toată lăcomia, căci viața cuiva nu stă în prisosul avuțiilor sale. Și a zis către Ucenicii Săi: De aceea zic vouă: Nu vă îngrijiți pentru viața voastră ce veți mânca, nici pentru trupul vostru cu ce vă veți îmbrăca. Viața este mai mult decât hrana și trupul decât îmbrăcămintea. Priviți la corbi, că nici nu seamănă, nici nu seceră; ei n-au cămară, nici hambar, și Dumnezeu îi hrănește. Cu cât mai de preț sunteți voi decât păsările! Și cine dintre voi, îngrijindu-se, poate să adauge staturii sale un cot? Deci dacă nu puteți să faceți nici cel mai mic lucru, de ce vă îngrijiți de celelalte? Priviți la crinii câmpului cum cresc: Nu torc, nici nu țes. Și zic vouă că nici Solomon, în toată mărirea lui, nu s-a îmbrăcat ca unul dintre aceștia. Iar dacă iarba, care este astăzi pe câmp, iar mâine se aruncă în cuptor, Dumnezeu așa o îmbracă, cu cât mai mult pe voi, puțin credincioșilor! Și voi să nu căutați ce veți mânca sau ce veți bea și nu fiți îngrijorați, căci toate acestea păgânii lumii le caută; dar Tatăl vostru știe că aveți nevoie de acestea; căutați mai întâi Împărăția lui Dumnezeu și toate acestea se vor adăuga vouă.”
IATĂ și tâlcuirea acestei evanghelii - EFERMITATEA ACESTEI VIEȚI
Sfântul Ioan Gură de Aur, Omilii la Matei, omilia LXIX, III, în Părinți și Scriitori Bisericești (1994), vol. 23, pp. 797-798
„Cine pune, oare, într-o tabără de luptă temelii? Cine zidește, oare, casa pe care are s-o părăsească puțin mai târziu? Nimeni! Dimpotrivă, dacă ar încerca cineva să facă așa ceva, ar fi ucis ca trădător. Cine cumpără într-o tabără de luptă hectare de pământ? Cine încheie afaceri? Nimeni! Și pe bună dreptate. Ai venit ca să lupți, ți se poate spune, nu să faci negoț! Pentru ce te ostenești într-un loc pe care-l vei părăsi peste câtva vreme? Fă aceasta când ne vom întoarce în țară! Aceste cuvinte ți le spun și eu acum: Fă aceasta când ne vom duce în cetatea cea de sus. Dar, mai bine spus, acolo nu trebuie să te ostenești; Împăratul Cel ceresc va face totul pentru tine. (…) Așa ar trebui să trăiască creștinii. Să trăiască întocmai ca niște călători pe pământ, războindu-se cu diavolul, dezlegând pe cei ținuți robi de el; să se scape de toate grijile lumești. Pentru ce-ți faci casă, omule? Ca să te legi și cu mai multe lanțuri? Pentru ce ascunzi aurul în pământ? Ca să chemi pe vrăjmaș împotriva ta? Pentru ce te împrejmuiești cu ziduri? Ca să-ți faci închisoare? Dar, dacă ți se par a fi grele acestea, să mergem la colibele Sfinților acelora, ca să vedem cu fapta cât sunt de ușoare toate. Ei își fac colibe. Dacă trebuie să le părăsească, le părăsesc cum părăsesc ostașii taberele când se termină războiul. Așa trăiesc Sfinții aceștia!”
Sfântul Ioan Gură de Aur, Omilii la Matei, omilia LXXVI, V, în Părinți și Scriitori Bisericești (1994), vol. 23, p. 869
„Să mergem în morminte! Arată-mi pe tatăl tău! Arată-mi pe soția ta! Unde-i cel ce se îmbrăca cu haine de aur? Unde-i cel ce se plimba cu trăsura? Unde-i cel ce era înconjurat de ostași, cel ce purta centură, cel strigat de crainici? Unde-i cel ce pe unii îi ucidea, iar pe alții îi arunca la închisoare? Unde-i cel ce ucidea pe cine voia și slobozea pe cine voia? Nu văd decât oase, viermi, păianjeni. Toate acelea pământ, toate acelea basm, toate umbră și vis, o simplă povestire, o zugrăveală; dar, mai bine spus, nici zugrăveală. De-ar fi zugrăveală, am vedea-o într-un tablou. Dar nici tablou nu-i. Și dacă nenorocirea s-ar mărgini la atâta! Dar nu! Onorurile, desfătarea, luxul, strălucirea sunt umbră și cuvinte; odraslele lor însă nu mai sunt nici umbră, nici cuvinte, ci rămân și trec cu noi dincolo și vor fi cunoscute de toți; răpirile, lăcomiile, desfrânările, adulterele, nenumăratele lor păcate; nu sunt zugrăvite într-un tablou, nici pe cenușă, ci scrise sus; și cuvintele și faptele!
Cu ce ochi ne vom uita la Hristos?”
https://marturieathonita.ro/evanghelia-zilei-luca-12-13-15-22-31-4/
Doamne, miluiește.