Președintele Federației Române de Hochei, Alexandru Hălăucă, a comentat pentru GSP.ro evenimentele de la meciul dintre România și Ungaria, de la Campionatul Mondial desfășurat în Slovenia, când majoritatea jucătorilor din naționala României - mai puțin trei - s-au aliniat la finalul meciului și au cântat împreună „imnul Ținutului Secuiesc", încălcând legislația în vigoare, care îi obliga să intoneze imnul de stat al României, în calitate de reprezentanți ai țării în cadrul unui moment solemn. Tanczos Barna, actualul ministru al Mediului, fost președinte al Federației Române de Hochei, s-a afișat în tribuna Ungariei deși însoțise echipa României. Un alt etnic maghiar, Eduard Novak, ministru al Sporturilor, ar fi refuzat ieri să comenteze incidentul, deși ziariștii români au încercat să-l contacteze atât în scris, cât și telefonic.
Contactat de GSP.ro, Alexandru Hălăucă s-a declarat stupefiat de cele întâmplate la meciul de hochei și a anunțat că, joi, în Biroul Federal, vor fi analizate evenimentele, se vor urmări mai multe înregistrări și se vor asculta declarațiile celor implicați.
Potrivit regulamentelor, jucătorii României care au intonat „imnul Ținutului Secuiesc" riscă să fie suspendați minimum 1 an din echipa națională, dar ar putea fi suspendați și la echipele de club, în funcție de gradul de implicare.
Președintele Federației de Hochei acuză: „Din Ținutul Secuiesc se încearcă destabilizarea echipei naționale”
„Eu nu am fost acolo, dar am urmărit meciurile și știu ce s-a întâmplat. Am convocat de urgență Biroul Federal, pentru joi, și urmează să luăm măsuri. Nu trebuia să se întâmple așa ceva!
Jucătorii trebuiau să iasă de pe gheață când a început să se cânte imnul secuiesc. Inițial, la stația de amplificare s-a pus imnul Ungariei și s-a ridicat drapelul Ungariei. Așa se procedează, se cântă imnul echipei câștigătoare. Nu știu dacă jucătorii au cântat și imnul Ungariei, dar știu că mulți au rămas pe gheață și au cântat imnul Ținutului Secuiesc.
Nu e o noutate, s-a mai întâmplat acest lucru și pe vremea când era președintele Federației domnul Barna (n.r. - Tanczos Barna, în prezent ministru al Mediului, propus de Uniunea Democrată a Maghiarilor din România, UDMR. Acesta a fost prezent în tribună, la meciul cu Ungaria).
Trei jucători, Bedilă, Gliga și Mircea Constantin s-au dus direct la vestiar. Unii, precum Trancă, Toke și alții de alte etnii, au rămas pe gheață, în partea opusă galeriei Ungariei.
Biroul Federal va lua măsurile care se impun, cazul va ajunge și la Comisia de Disciplină a Federației. În Biroul Federal sunt 13 membri, dintre care doar unul este de etnie maghiară, Laszlo Hodoș, de la SC Miercurea Ciuc”, a spus Alexandru Hălăucă pentru GSP.ro.
Ungurii ar urmări să-și pună omul lor în fruntea Federației Române de Hochei începând din august?
Președintele Federației Române de Hochei a continuat acuzând că s-ar încerca destabilizarea naționalei, în vederea alegerilor pentru șefia organizației.
„În 2014, când am preluat funcția de președinte, echipa națională era complet destrămată. Timp de 2-3 ani m-am rugat de jucătorii maghiari și români să vină la echipa națională. Pur și simplu refuzau. M-am chinuit să-i fac să vină și să refacem naționala.
Dar acum, din partea celor din așa-zisul Ținut Secuiesc se încearcă destabilizarea echipei naționale. În august vom avea alegeri și probabil că vor să pună pe cineva din acea zonă”, a mai spus președintele Federației de Hochei.
Din informațiile GSP, reprezentații hocheiului din Ținutul Secuiesc vor să-l aducă la șefia Federației Române de Hochei pe Marius Gliga, fost internațional. Acesta a fost secretar general în Federației în timpul mandatului lui Barna (2008-2013), iar în prezent este angajat în Federația de Hochei din Ungaria.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.