Jens Stoltenberg și Charles Michel au salutat intenția Finlandei de a adera la NATO cât mai repede posibil

De Redacția  /  

Foto de arhivă cu Jens Stoltenberg și Sanna Marin

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


Secretarul general al NATO, norvegianul Jens Stoltenberg, a salutat joi dorința liderilor Finlandei de integrare în Alianța Nord-Atlantică și le-a promis un proces de aderare „fără probleme” și „rapid”, relatează AFP, citată de Știri pe Surse.
 
„Este vorba de o decizie suverană a Finlandei (...) Dacă Finlanda va decide să aplice, ea va fi primită cu căldură în cadrul NATO, iar procesul de aderare se va derula fără probleme și rapid”, a dat el asigurări într-o declarație. Cel mai probabil declarația a fost făcută online, deoarece Stoltenberg a fost depistat pozitiv la SARS-CoV-2 în urmă cu două zile și se află izolat la domiciliu, de unde lucrează prin telemuncă.

Președintele Finlandei, Sauli Niinisto, și premierul Sanna Marin s-au declarat joi în favoarea unei aderări „fără întârziere” a țării lor la NATO, avansând cu pași mari spre o candidatură care ar urma să fie anunțată duminică.

„Finlanda este unul dintre cei mai apropiați parteneri ai NATO, o democrație matură, un membru al Uniunii Europene și un contributor important la securitatea euroatlantică”, a subliniat Jens Stoltenberg.

„Sunt de acord cu președintele Niinisto și cu premierul Marin în ideea că aderarea la NATO ar consolida deopotrivă securitatea NATO și a Finlandei”, a adăugat el.

„Aderarea Finlandei ar demonstra că ușa NATO este deschisă și că Finlanda își decide propriul viitor”, a spus Stoltenberg.

Integrarea Finlandei în Alianța Nord-Atlantică „ar contribui semnificativ la securitatea europeană și ar fi un semnal puternic de descurajare, în contextul în care Rusia duce un război în Ucraina”, a subliniat, la rândul său, președintele Consiliului European, belgianul Charles Michel.

Finlanda are o frontieră de 1.300 de km și un trecut dureros cu Rusia. Invadarea Ucrainei i-a determinat pe finlandezi să susțină aderarea țării lor la NATO, după ani de neutralitate, pentru a le fi garantată securitatea și, în special, faptul că nu ar mai risca o invazie rusă ca cea din Al Doilea Război Mondial.

NATO consideră că un atac armat asupra unuia sau mai multor membri ai săi în Europa sau America de Nord ar fi considerat un atac asupra tuturor membrilor. Însă această dispoziție a Articolului 5 din Tratat nu se aplică și partenerilor NATO, ci doar statelor membre. Este motivul pentru care NATO nu poate interveni în Ucraina.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews

Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

Top 5 autori
ActiveNewsTV

GIORGIA MELONI: NU SUNTEM NUMERE! SUNTEM PERSOANE ȘI TREBUIE SĂ NE PĂSTRĂM IDENTITATEA! Mă cheamă Giorgia, sunt femeie, mamă, italiancă, creștină!

CONSIMȚĂMÂNT NEINFORMAT - DOCUMENTAR TRADUS ÎN ROMÂNĂ:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (2)
  • Tic 12.05.2022 20:46
    Ce o fi înțelegând duduia asta din ce face acum?
  • Andri 12.05.2022 20:56
    Iar doua submarine nucleare au tras niste torpile in zona, ca deh, era zi de teste, nimic care sa dea de gandit altceva.

Sprijină ActiveNews ca site-ul să poată continua mai departe lupta pentru ceea ce a avut mai scump poporul nostru peste veacuri: Țara, Credinţa şi Libertatea!

ActiveNews și noi, jurnaliștii lui, îl mărturisim pe Dumnezeu, pentru că-L iubim şi ne încredem în El. ActiveNews crede în România, în ceea ce am fost şi am putea fi ca popor.

ActiveNews este un site deținut în totalitate de acționari români. Dar de fapt ActiveNews este deţinut de fiecare cititor.

Dacă crezi în ceea ce credem și noi, sprijină ActiveNews ca acesta să poată lupta in continuare, pentru Adevăr, pentru România!

Susține ActiveNews


Ultima oră

22:30

CAZUL VISARION ALEXA - FIUL MASS MEDIA. Biserica are nevoie de duhovnici și rugători nu de vedete

21:39

Un studiu Oxford confirmă: decese din cauza miocarditei induse de vaccin

20:42

Cazul Visarion Alexa - Între duhul lumii și Duhul lui Dumnezeu

19:35

„Copiilor și nepoților să nu le fie rușine să se numească români”. Execuția învățătorului Ion Pridon din Făgăraș, erou al Rezistenței Armate Anticomuniste - 70 de ani - 27 septembrie 1952

18:36

Un imunolog european de top, expert în vaccinuri, crede că boosterul Covid-19 i-a accelerat dezvoltarea cancerului. STUDIU

18:00

Dacă folosim mașina de spălat noaptea salvăm Europa de Putin? „Mi-a fost foarte rușine pentru că nu am pus, real, umărul la binele comun și la a depăși acest obstacol cu care toți europenii se confruntă.” DILEMELE INFLUENȚĂRILOR

17:10

Marele protopsalt al Catedralei Patriarhale Mihail Bucă la aniversare. ÎNTRU MULȚI ANI!

16:34

Tucker Carlson: În Italia a fost o Revoluție Pașnică. S-ar putea ca în alte țări să fie Insurecții adevărate

15:40

Sabotaj, sau accident? Conducta Nord Stream 2, afectată de o scurgere de gaze în Marea Baltică. FOTO

14:40

Un medic anestezist din SUA a otrăvit săculeții de perfuzie mai multor pacienți. Un doctor a decedat, iar alți 11 pacienți se află în stare gravă. Tribunalul l-ar putea condamna la moarte

13:46

Romania se opune la Bruxelles reducerii efectivelor de vaci pentru a micșora emisiile. Petre Daea pune punctul pe ”i”: Nu suntem de acord cu o reducere atât de drastică

13:00

Combinatul chimic Chimcomplex concediază 400 de angajați ca urmare a creșterii alarmante a prețurilor la energie electrică și gaze naturale

12:30

Vladimir Putin ar putea anunța vineri anexarea la Rusia a teritoriilor ocupate din Ucraina. Astăzi este ultima zi a referendumurilor

11:45

Economistul Mircea Coșea, avertisment sumbru, pe fondul crizei din energie: Se vor închide firme, românii vor deveni șomeri! Este posibil chiar și un lockdown

11:00

Patronul B1TV aruncă bomba: Michael Schmidt, prietenul cel mai apropiat al președintelui Iohannis, e un șantajist filat de Interpol