Jandarmeria Covasna a mutat Prefectura în fața statuii lui Mihai Viteazul din Sf. Gheorghe ca să îl poată amenda pe Mihai Tîrnoveanu pentru că a recitat Doina lui Eminescu. Ce spune „vinovatul”

De Mihai Tîrnoveanu  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


Dimineața la 9 în fața Judecătoriei Sfântu-Gheorghe, chemat să-mi susțin contestația amenzii de 1000 lei, dată pe 15 ianuarie, Ziua Culturii Națioanale. În mod simbolic, am recitat poezia Doina de Mihai Eminescu în fața statuii lui Mihai Viteazu din centrul orașului Sfântu-Gheorghe, jud. Covasna.

Marea mea ”vină” a fost că nu am înștiințat în prealabil Primăria despre acest eveniment cultural, deși stim cu toții că manifestările de acest fel nu necesită înștiințare, avizare, conform legii adunărilor publice.

Găselnița Jandarmeriei pe baza căreia am primit amenda a fost Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție nr.19 din 2018, care prevede că adunările publice, chiar si manifestările culturale, necesită obligația de declarare prealabilă dacă acestea se desfășoară în imediata vecinătate a sediilor instituțiilor publice, în cazul de față, instituția respectivă fiind Prefectura Covasna.

Drept să spun am rămas ”mască”, atât din cauza faptului că există o astfel de decizie a ÎCCJ, cât și datorită aprofundării meandrelor legislative privind organizarea adunărilor publice cu scop cultural de către Jandarmeria Județului Covasna...doar că această ”cunoaștere” a Jandarmeriei înseamnă aici exces de zel, tradus prin înțelegerea doar a literei legii, nu și a spiritului ei.

Da, atunci când orice fel de manifestare se derulează în fața unei instituții publice cu riscul de a-i bloca intrarea sau a-i perturba activitatea, acțiunea respectivă trebuie declarată în prealabil, pentru ca organele de ordine împreună cu organizatorii să cadă într-un acord astfel încât instituția să functioneze în continuare și accesul publicului în ea să fie liber. Așa este legal.

În cazul nostru însă, manifestarea culturală s-a defășurat în fața Statuii lui Mihai Viteazu, aflată în Piața Mihai Viteazul, iar Prefectura Covasna se află în Piața Libertății, deci în alt loc. Între cele două se află o distanță ce cuprinde căi pietonale generose, o stradă cu dublu sens auto, zone amenajate cu trepte atât spre Statuie cat și pe cealaltă parte spre Prefectură.

Manifestarea noastră s-a desfășurat exclusiv în fața Statuii, am fost doar trei oameni, neanun'ând public înainte nimic, alegând doar acest mod simbolic de cinstire a ,,Românului Absolut”, Mihai Eminescu. Echipajele de jandarmi și mașinile poliției s-au ivit la doar câteva minute de la apariția noastră, anunțați probabil de oamenii de pază ai Prefecturii.

Forțele de ordine nu au intervenit decât după încetarea manifestării, legitimându-ne în parcarea unde am lăsat masina, fără să ne aducă la cunoștință că am încălcat vreo lege...dar în timp ce ne notau datele, cu siguranță că au avut pe loc revelația Deciziei nr 19 din 2018 a ÎCCJ, doar că nu au vrut să ne-o spună, cu tot cu argumentațiile de rigoare din cele ”n” pagini stufoase.

Foarte ”stufoasă” este și chestiunea că nu m-au amendat după cum mă așteptam, ”pentru mască” sau pentru lipsa certificatului verde, așa cum mi-au adus la cunoștință acest risc de amendă pentru toți participanții, de Crăciun, când am vrut să organizez concertul de colinde tot în fața Statuii lui Mihai Viteazu, ci m-au amendat pentru neînștiințarea Primăriei de această manifestare culturală.

Aștept cu nerăbdare decizia Judecătoriei Covasna la contestarea amenzii aplicată de Jandarmeria care a ținut să precizeze în întâmpinarea către Instanță, că am afișat cu prilejul respectivei acțiuni și bannerul cu inscripția „Cine a îndrăgit străinii, mânca-i-ar inima câinii”.

Așa este!

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews

Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

Top 5 autori
ActiveNewsTV

Șeful Pfizer în 2018 despre pastila electronică cu cip la Forumul Economic Mondial

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (3)
 • Constantin8 27.05.2022 20:23
  Cu Dumnezeu inainte !
  Orice vrajmas al Neamului Romanesc o sa isi primeasca pedeapsa lui...nicio grija.
 • mariusmioc 27.05.2022 21:28
  Conform art. 26 alin. (1) lit. f și i, constituie contravenție la o adunare publică „f) refuzul de a părăsi imediat adunarea, dacă măsura a fost dispusă de conducătorii acțiunilor” și „i) refuzul de a părăsi imediat adunarea la solicitarea organelor de ordine, potrivit legii”.
  Dacă organele de ordine nu v-au cerut să părăsiți adunarea, puteți invoca aceasta ca temei de anulare a amenzii.
 • Augusta 27.05.2022 21:35
  "[...] Codrul – frate cu românul –

  De secure se tot pleacă

  Și izvoarele îi seacă –

  Sărac în țară săracă!

  Cine-au îndrăgit străinii,

  Mâncă-i-ar inima câinii,

  Mânca-i-ar casa pustia,

  Și neamul nemernicia! [...]

  Îndrăgi-i-ar ciorile

  Și spânzurătorile! "


  Amin! Amin!

Sprijină ActiveNews ca site-ul să poată continua mai departe lupta pentru ceea ce a avut mai scump poporul nostru peste veacuri: Țara, Credinţa şi Libertatea!

ActiveNews și noi, jurnaliștii lui, îl mărturisim pe Dumnezeu, pentru că-L iubim şi ne încredem în El. ActiveNews crede în România, în ceea ce am fost şi am putea fi ca popor.

ActiveNews este un site deținut în totalitate de acționari români. Dar de fapt ActiveNews este deţinut de fiecare cititor.

Dacă crezi în ceea ce credem și noi, sprijină ActiveNews ca acesta să poată lupta in continuare, pentru Adevăr, pentru România!

Susține ActiveNews


Ultima oră

13:00

Avocatul Gheorghe Piperea lansează platforma civică România Nes(u)pusă la Craiova

13:00

Corneliu Vlad: SUA vs Rusia: CARE PE CARE?

12:10

Eliberarea Insulei Șerpilor – victorie ucraineană sau mutare de șah-mat a rușilor?

11:10

„Agenda noastră comună” în Era Post-Covid – „digitalizarea totală a lumii” și „multilateralismul” triumfal. Klaus Schwab: „Acum este un moment istoric, nu numai pentru a lupta împotriva virusului real, ci și pentru a modela sistemul pentru era post-covid”

10:00

A murit cunoscutul medic evreu-american VLADIMIR ZELENKO. El a deconspirat vaccinarea Covid în fața unui Tribunal Rabinic: Treziți-vă! Este al III-lea război mondial. Este moarte. Este genocid. Doar 10% vom supraviețui - cei cu credință

00:05

1 iulie: Sfântul Leontie de la Rădăuți

00:00

1 iulie: Sfinții Mucenici și Doctori fără de arginți Cosma și Damian, cei din Roma

23:10

SUBVERSIUNEA. Cei 4 pași prin care se distruge o națiune. VIDEO

22:30

Pr. Ioan Istrati: LEAGĂNUL DE LACRIMI

22:08

Cea mai vaccinată țară din Europa are acum cea mai gravă situație COVID

20:00

Nicicînd nu visam ca, avînd la Cotroceni un fost profesor drept președinte, nivelul educației școlare să ajungă atît de jos! OPINIA PROFESORULUI

19:10

Patriarhia Bulgariei dorește oare să-l autohtonizeze pe Sfântul Apostol Andrei încercând să-l așeze deasupra Mitropoliei din Durostorum?

18:00

CINE L-A ACOPERIT PE BĂSESCU LA CNSAS 14 ANI? Germina Nagâț, într-o comunicare transmisă ActiveNews, dezavuează Concluziile Anchetei CNSAS, care demonstrează că ea a știut de TOATE documentele încă din 2005-2008 ca șefă a Direcției de Investigații

17:18

Creatoarea serialului Friends își pune țărână în cap pentru că toate personajele sunt ALBE

15:35

PROTEST pe patru roți AZI la BUCUREȘTI contra scumpirilor de carburanți și a Guvernului de 50 de bani. Piața Constituției, ora 17, benzinăriile din Centrul Capitalei, Piața Victoriei, ora 19.00. ACTUALIZARE VIDEO