Istoria celor patru fotografii cunoscute ale lui Eminescu și primul film documentar despre Românul Absolut, realizat în 1914. GALERIE FOTO / VIDEO

De Alesandru Anghel  /  

„Atâta foc, atâta aur, Ș'atâtea lucruri sfinte Peste'ntunericul vieței Ai revărsat Părinte!”

„Atâta foc, atâta aur, Ș'atâtea lucruri sfinte Peste'ntunericul vieței Ai revărsat Părinte!”

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Patru fotografii cunoscute și certificate cu Eminescu există până la această dată, informează Photography Studio. Acestea sunt: cea din tinerețe, facută la nici 20 de ani, la Praga, în 1869, de fotograful Jan Tomás, cea extrasă din tabloul Societății „Junimea”, datând din 1878 și realizată de Franz Duschek în București, în studioul său de pe strada Franklin, cea de a treia, din studioul lui Nestor Heck de la Iași, facută în 1884 și ultima, cea realizată de Jean Bielig la Botoșani, în 1887, cu Eminescu la 37 de ani, informează site-ul Mihai-Eminescu.Ro.

Originalul celei de a treia fotografii, din care a fost decupat Eminescu, pentru posteritate, la cererea prietenilor săi cu care s-a fotografiat, îi cuprindea pe profesorul A.C. Cuza, compozitorul Wilhelm Humpel și poetul Petru V. Grigoriu. Versiunea publicată prezintă în oval o prelucrare a originalului via Basarabia-Bucovina.Info, fotografiile fiind preluate de la Memorialul Ipotesti.

O altă variantă a fotografiei realizate în tinerețe la Praga îi aparține unui pictor-fotograf din Iași – "Bernhard Brand Pictor si Photographe in Iassy” – dar este vorba de o carte poștală retușată.

Despre fotografia de la Praga, cercetătoarea Mária Berényi ne informează că înainte de a-și începe studiile la Viena, „Eminescu ajunsese la Praga în septembrie 1869, cu gîndul de a urma cursurile Universității Caroline, a doua ca reputație în Imperiul Austro-Ungar după ce-a din Viena. Ca să se poată înscrie, trebuia să-și facă o fotografie. (...) Fotografia poartă în dreapta jos inițialele; „J.TOMAS”, iar pe verso inscripțiile: „J.TOMAS Fotograf”, iar mai jos, în limba cehă și germană - „techn lucebnik, St.Vacslavke nam PRAZE., und techn Chemicker-St. Wenzels, Platz in PRAG.-7-II.”, încadrate cu frumoase înflorituri. S-au făcut șase fotografii, din care una este dăruită de Eminescu Veronicăi Micle, în anul 1872, când aceasta a venit la Viena, unde a rămas mai multe luni pentru un tratament. Această fotografie se găsește în Colecția Bibliotecii Academiei Române”.

Artistul Florin Roștariu a oferit prin intermediul site-ului Mihai-Eminescu.Ro cele patru fotografii clasice ale lui Eminescu, prelucrate, îmbunătățite și mărite. Le puteți descărca de AICI și viziona în GALERIA FOTO de mai jos

În continuare puteți viziona primul film documentar despre Eminescu, realizat în 1914 de Octav Minar, urmat de Galeria Foto:

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

763 de celebrități moarte după vaccinarea Covid! VIDEO KLA TV

Pompiliu Diplan și Marian Dumitru dezbat scurt și la obiect Istoria Evreilor. Holocaustul:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (3)
 • Gugulanu 15.01.2022 16:44
  Iata un numar special din revista interbelica Mesterul Manole, dedicat lui Eminescu. Pericle Martinescu semneaza un articol "Portretele lui Eminescu"
  https://archive.org/details/mesterul-manole-anul-i-nr.-5-6-iunie-august-1939/page/n1/mode/2up
 • ActiveNewsRo 15.01.2022 16:49
  Multumim mult! Doamne, ajuta!
 • Costin Știrbu 16.01.2023 09:34
  Foarte frumos filmul, cu o mică corectură: Plopii fără soț se află la Iași, nu la Târgu-Neamț. Că dacă s-ar afla în ambele locuri, n-ar mai fi fără soț...
Ultima oră

13:04

Complexul militar-industrial american înghite cea mai mare parte a Ajutoarelor pentru Ucraina

12:47

Zoe Dantes: O țară de lupi

12:40

Surse: Medicul Cătălin Cîrstoiu va fi retras din cursa pentru Primăria Capitalei

11:40

Ghinion! Iohannis a nimerit în Coreea de Sud tocmai când Phenianul își testează rachetele balistice

10:37

Dezvăluiri marca James O'Keefe, despre cine conduce cu adevărat Casa Albă: ”Biden semnează tot ce ii spune acest om”

10:26

Spirulina - ingredientul minune care scade riscul de deces cauzat de COVID-19

09:55

De ce Fritz nu are dreptul să candideze și este primar ilegal la Timișoara

09:42

Ororile continuă în Gaza: Zeci de cadavre cu urme de violență au fost descoperite îngropate în curtea unui spital

09:04

Oradea a sărbătorit 105 ani de când orașul a fost eliberat de către trupele române, revenind la Patria-mamă după ocupația austro-ungară. VIDEO

08:43

Doliu în lumea sportului și a presei românești. Cunoscutul fotograf sportiv Alexandru Hojda s-a stins la doar 45 de ani

08:36

Ion Cristoiu: Se va încheia luni, 22 aprilie, telenovela Candidatul Deocamdată?

00:33

22 aprilie 1990, startul Pieței Universității. În urmă cu 34 de ani începea cea mai amplă manifestație anticomunistă din Europa Centrală și de Est. VIDEO și GALERIE FOTO

00:00

22 aprilie: Sfântul Ierarh Teodor Sicheotul, episcopul Anastasiopolei

23:30

Un interviu de excepție cu PS Veniamin Goreanu: Mitropolia Basarabiei nu a fost desființată, ci doar înlocuită teritorial, în mod silit, sub presiunile politico-militare ale Rusiei - VIDEO

22:30

Ultimul Interviu cu Ioan Alexandru, poetul alături de care Părintele Nicolae Tănase a fondat Asociația Pro Vita: Un om care nu se roagă e mort. PUTEREA RUGĂCIUNII