Israelul s-a răzbunat pentru atacul iranian din noaptea de 13-14 aprilie. Explozii în apropierea sitului nuclear de la Isfahan

De Cătălin Vușcan  /  

Foto: CBC

Foto: CBC

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Israelul a desfășurat o operațiune în Iran în noaptea de joi spre vineri. Iranienii au folosit bateria antiaeriană și au suspendat mai multe zboruri, transmite Mediafax.

O sursă a NBC News susține că oficialii israelieni i-au notificat pe oficialii americani despre operațiune.
 
Armata israeliană nu a comentat informația, dar agenția de stat iraniană IRNA a anunțat că apărarea antiaeriană este folosită în mai multe regiuni, potrivit Reuters.

Iranul a suspendat zborurile peste mai multe orașe, a anunțat Sky News.

Explozii au fost auzite în apropierea aeroportului din orașul Isfahan din centrul Iranului. Mai multe investigații au fost lansate.
 
 

Times of Israel precizează că nu a existat nicio confirmare oficială a unui atac din partea autorităților israeliene; mass-media de stat din Iran a raportat doar că apărarea aeriană a fost activată, minimalizând afirmațiile privind un atac asupra unui sit militar din orașul situat la aproximativ 315 kilometri sud de Teheran și descriind incidentul ca fiind obișnuit.

Însă oficiali israelieni și americani anonimi au declarat pentru agențiile de presă americane că Israelul a efectuat un atac. Iar New York Times a declarat că trei surse iraniene au confirmat că o bază aeriană militară din Isfahan a fost lovită. Amploarea pagubelor nu a fost clară.
 

Natura aparent limitată a atacului, care se pare că a fost efectuat cu drone, mai degrabă decât cu rachete sau lovituri aeriene, și lipsa unei recunoașteri oficiale vor oferi probabil regimului iranian negarea strategică necesară pentru a se sustrage amenințărilor belicoase de a ataca Israelul a doua oară, oferind un prim indiciu că atât Israelul, cât și Iranul ar putea încerca să se retragă de pe marginea războiului.

Acțiunea Israelului a fost așteptată pe scară largă, guvernul lui Netanyahu dând indicații pe parcursul săptămânii că nu va lăsa să treacă fără răspuns atacul iranian din 13-14 aprilie

Cu toate acestea, au existat, de asemenea, indicii că Forțele de Apărare ale Israelului și-au moderat planurile de atac ca răspuns la presiunea internațională pentru reținere.

Televiziunea de stat iraniană a declarat că, la scurt timp după miezul nopții, "trei drone au fost observate pe cer deasupra orașului Isfahan. Sistemul de apărare aeriană a devenit activ și a distrus aceste drone pe cer".

Ulterior, televiziunea a declarat că situația din Isfahan era normală și că nu au avut loc explozii la sol. Oficialii iranieni au blocat inițial zborurile la sol și au eliberat spațiul aerian, dar au ridicat restricțiile asupra zborurilor mai târziu vineri dimineață.
 

O sursă a declarat pentru Reuters că SUA nu a fost implicată, dar a fost notificată de Israel înainte de atac.

Potrivit CNN, care citează un oficial american de rang înalt, Israelul a informat SUA că atacul nu viza instalațiile nucleare iraniene. Atât CNN, cât și Fox News au citat oficiali care au descris atacul ca fiind "limitat".

Comandamentul Frontului Interior al Israelului a declarat că nu au existat instrucțiuni speciale pentru a rămâne în apropierea adăposturilor antiaeriene, ceea ce indică faptul că nu se aștepta un răspuns iranian.

Isfahan găzduiește situri asociate cu programul nuclear iranian, inclusiv situl subteran de îmbogățire a uraniului Natanz, care a fost vizat în mod repetat de presupuse atacuri de sabotaj israeliene.

Televiziunea de stat a descris toate siturile din zonă ca fiind "complet sigure".

Tasnim a publicat ulterior o înregistrare video de la unul dintre reporterii săi, care a declarat că se afla în zona Zerdenjan din sud-estul orașului Isfahan, în apropierea "muntelui său de energie nucleară". Filmarea arăta două poziții diferite de tunuri antiaeriene, iar detaliile din videoclip corespundeau cu caracteristicile cunoscute ale sitului instalației iraniene de conversie a uraniului de la Isfahan.

Instalația de la Isfahan operează trei mici reactoare de cercetare furnizate de China, folosite pentru programul nuclear civil al Iranului.

Baza aeriană din Isfahan a găzduit flota iraniană de avioane F-14 Tomcats de fabricație americană - achiziționate înainte de Revoluția islamică din 1979.

Președintele iranian Ebrahim Raisi a avertizat Israelul înainte de atacul de vineri că Teheranul va da un "răspuns sever" la orice atac asupra teritoriului său.

Iranul a declarat joi în fața Consiliului de Securitate al ONU că Israelul "trebuie să fie obligat să oprească orice aventurism militar suplimentar împotriva intereselor noastre", în timp ce secretarul general al ONU a avertizat că Orientul Mijlociu se află într-un "moment de pericol maxim".
 
Deși Iranul a declarat că nu a suferit pagube, unele filmări de la fața locului arată contrariul.
 
 
 
 
 

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

IMNUL CARPATIN-FĂGĂRĂȘENILOR - Ion Gavrilă Ogoranu (+1 mai 2006):

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (8)
  • Wolf Edmond 19.04.2024 09:54
    Ăsta nu a fost un atac. A fost un test care e posibil să se mai repete. Adevăratul atac se va produce după primul test reușit.
  • Wolf Edmond 19.04.2024 11:21
    Netaniahu a afirmat cât se poate de clar că sub nici o formă nu va permite regimului de la Teheran să fabrice bomba nucleară. Și se va ține de cuvânt.
    Cu aproximativ doi ani înaintea asasinării lui Mohsen Fajrizadeh-Mahabadi, Netaniahu a spus:„...Rețineți acest nume: Fajrizadeh.” Și s-a ținut de cuvânt. Are din păcate obiceiul ăsta de a se ține de cuvânt când amenință.
  • vasile grozav ► Wolf Edmond 19.04.2024 12:55
    Israelul și SUA ataca când doresc și pe cine doresc, c-asa-i în tenisul cu piciorul plat, fără mustrări de conștiința. La ei patriotismul și suveranitatea sunt valori. La restul concepții perimate. La ei uciderea de ființe nevinovate e un act de demnitate. La alții, acte de barbarism. La ei eliminarea adversarilor pri acțiuni teroriste o metoda decenta de a-i scoate din joc. Pentru restul metoda e un act de sfidare a legii și bratului lung al justiției. Ma rog. Despre sfaturile și directivelor lor nu mai amintim. E plin IEW de ele.
  • Carbid 19.04.2024 12:12
    Netotniahu asta trebuia sa faca ceva, ca să nu pice de prost in fața criminalilor lui!
    (El nu stie ca nu avea, de fapt, cum "să pice de prost" pentru că, e deja prost de cand l-a facut demonul care l-a facut!)
    E doar din sămânța șarpelui!
  • eu-noi ► Carbid 19.04.2024 16:16
    :)) tare, din samantza sharpelui... direct intr-un ou...
  • Carbid 19.04.2024 23:19
    Netotniahu asta trebuia sa faca ceva, ca să nu pice de prost in fața criminalilor lui!
    (El nu stie ca nu avea, de fapt, cum "să pice de prost" pentru că, e deja prost de cand l-a facut demonul care l-a facut!)
    E doar din sămânța șarpelui!
  • dumbirish01 19.04.2024 10:35
    Prophecy: When Israel Hits Iran’s Nuclear Facilities…
    https://www.youtube.com/watch?v=644tjm3LXWU
  • Horia Cornescu 23.04.2024 05:24
    "razbunat" ! E o formulare ridicola sau cel putin pretentioasa.
Ultima oră

20:38

Podcast Pe Drept Cuvânt: Av. Florentin Țuca, în dialog cu conferențiara universitară Dr. Lavinia Tec: “Joaca de-a Dumnezeu este, pentru omenire, riscul major al momentului” - VIDEO

18:36

”LA DATORIE, ÎN PRIMA LINIE” - Actorul Brian McCardie, care a jucat în serialul polițist britanic “Line Of Duty”, a murit subit, la vârsta de 59 de ani

18:00

A apărut cel mai mare concurent al lui George Simion: Radu Simion. Ce reacție a avut liderul AUR

17:04

Un alt denunțător care a atras atenția asupra defectelor aeronavelor Boeing a murit – avea doar 45 de ani

16:30

VALEA BINELUI - Acasă pentru Părintele Nicolae Tănase și cei 500 de copii ai săi. Nu-i uitați de Sfintele Paști!

15:40

Cutremurător: 25 de Metode prin care este distrusă America (VIDEO)

14:30

Președintele Columbiei anunță ruperea relațiilor diplomatice cu Israelul ”pentru că are un guvern care comite un genocid” în Gaza

14:10

Opinii Politice. Răzvan Constantinescu: PROGRAM ECONOMIC PREZIDENȚIAL, PE SCURT

13:55

A decedat de o boală incurabilă omul care a ridicat din temelii actualul sediu al Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, fost al Romtelecom

13:37

Bogdan Tiberiu Iacob: O întrebare legitimă: totuși, cîte servicii fac interceptări în România?

12:35

Rușii se delectează la Moscova cu echipamente NATO capturate în Ucraina, inclusiv indestructibilul tanc american M1 Abrams - VIDEO

12:15

A murit prea devreme polițista de top Aura Daniela Hurmuz, colonel în rezervă și secretarul Asociației Internaționale a Polițiștilor, filiala Poliția Capitalei - România

12:00

Prof. Florin Popescu: Ungerea Domnitorului Ștefan Cel Mare în Joia Mare a anului 1457. Pascalia este matricea istoriei noastre.

01:00

2 mai: Sfântul Atanasie al III-lea al Constantinopolului, dascăl în Țara Românească, traducător al Psaltirii și viețuitor la Mănăstirea Sfântul Nicolae din Galați. Moaștele sale se află la Harkov, în Ucraina

23:12

Este publicul pregătit pentru adevărul despre vaccinurile Covid?