Israelul a atacat ultimul spital mare care mai funcționa în Fâșia Gaza

De Cătălin Vușcan  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Forțele israeliene au atacat ultimul spital mare care mai funcționează în Fâșia Gaza, în contextul în care șeful ONU pentru ajutor umanitar a avertizat că o ofensivă terestră amenințată în Rafah, ultimul loc relativ sigur din zonă, ar putea declanșa un exod al refugiaților care fug în Egipt, scrie The Guardian.
 

Spitalul Nasser, din orașul central Khan Younis, a fost lovit direct de focuri de tancuri în timpul nopții, a declarat joi personalul complexului medical, într-un atac care a ucis o persoană și a rănit alte opt.
 
Dr. Khaled al-Serr, chirurg la spital, a declarat într-o postare pe Instagram că trupele terestre ale Forțelor de Apărare ale Israelului (FDI) au luat cu asalt incinta aproximativ o oră mai târziu și au început să forțeze pacienții, personalul medical și civilii strămutați care se adăposteau la spital să fugă.

Videoclipurile postate de Serr și de alte persoane care au declarat că se aflau la complexul medical arătau apă picurând amestecată cu sânge pe podea, iar praful și fumul umpleau aerul, în timp ce oamenii căutau supraviețuitori sub dărâmături folosind luminile telefoanelor lor. Pe fundal se auzeau împușcături.

Biroul umanitar al ONU a declarat miercuri că Nasser a fost asediat de forțele israeliene, cu acuzații că focuri de lunetist au fost îndreptate spre unitate.

Miercuri seară, un medic de la departamentul de urgențe al spitalului, Haitham Ahmad, a declarat colegilor din Marea Britanie: "Trăim în frică și anxietate pe fondul încercărilor de a evacua persoanele adăpostite în spital. Mulți civili au fost împușcați de lunetiști, majoritatea în parametrii spitalului.

"Suntem panicați. Ne-am trezit astăzi cu lovituri aeriene zgomotoase și explozii la nord. Este terifiant. Trăim cu puțină mâncare, iar medicamentele sunt limitate. Avem pacienți la terapie intensivă fără nicio șansă de supraviețuire dacă suntem forțați să fugim."

Joi dimineață, FDI a confirmat că a intrat în spital, descriind raidul ca fiind "precis și limitat" și bazat pe informații potrivit cărora militanții Hamas foloseau complexul și ar fi putut ține ostatici acolo. Un purtător de cuvânt al mișcării islamiste a respins acuzațiile ca fiind "minciuni".

Ulterior, armata israeliană a declarat că a arestat suspecți la Nasser și că operațiunile sale acolo continuă.
 
Purtătorul de cuvânt al FDI, amiralul Daniel Hagari, a declarat că unul dintre obiective a fost acela de a se asigura că spitalul poate continua să trateze pacienți și că "am comunicat acest lucru într-o serie de conversații pe care le-am avut cu personalul spitalului". El a adăugat că nu exista nicio obligație de evacuare.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății din teritoriul controlat de Hamas, Ashraf al-Qidra, a declarat că spitalul va rămâne fără combustibil în ziua următoare și că acest lucru va pune în pericol viețile a șase pacienți aflați la terapie intensivă și a trei bebeluși din secția de neonatologie.

Se crede că majoritatea celor care au reușit să părăsească spitalul au făcut acest lucru miercuri, iar oficialii locali din domeniul sănătății au raportat că aproximativ 2.000 de persoane au ajuns în orașul Rafah, aflat la granița de sud, în timp ce alții au plecat spre nord, la Deir al-Balah.

Organizația caritabilă Médecins Sans Frontières a declarat că oamenii se confruntă cu o alegere imposibilă: să rămână "și să devină o potențială țintă" sau să plece "într-un peisaj apocaliptic" de bombardamente. 
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Vlad Țăranu, elevul prigonit pentru Basarabia, la ActiveNews:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (1)
  • Tic 16.02.2024 21:11
    Umflatul de ciuca matracuca il "plânge" pe Navalnai dar de oamenii si copiii omorâti de israelieni nu zice nimic!
Ultima oră

23:32

Papahagi a ținut o conferință despre el însuși: "Inteligența artificială și prostia naturală"

23:00

De ce preoții ortodocși de peste Prut vin la Patriarhia Română a Mitropoliei Basarabiei - Emisiune cu Pr. Eftimie Mitra. VIDEO

22:35

Dr. Geanina Hagimă: Note scrise în legătură cu ordinul privind eliminarea rujeolei, oreionului, rubeolei

22:00

Marele protopsalt Mihail Bucă a transmis imagini ale bombardamentului iranian chiar de la Sfântul Mormânt - VIDEO din Ierusalim și o CÂNTARE din drumul spre Muntele Athos: Meditație profundă

21:30

EMISIUNE ACUM: Vlad Țăranu, elevul de 16 ani pus la zid pentru ”Basarabia e România”: ”M-au întrebat pentru ce plâng și le-am spus: Pentru Dumnezeu, Neam și Țară!” LIBER la ActiveNews și Starea de Libertate - REDIFUZARE/VIDEO

21:09

Fotbalistul Ionuț Șerban internat de urgență pentru o stare de rău inexplicabilă. Sportivul de 28 de ani are nevoie de sânge grupa B(3) cu rh NEGATIV

20:37

Revista Familia Ortodoxă: De vorbă cu actorul Dan Puric despre starea neamului nostru

19:33

Noi decese ale unor persoane tinere din România: cadavrul unui bărbat de 40 de ani a fost găsit în Parcul IOR din București. Un tânăr a murit la festivalul de tatuaje organizat în Timișoara

18:05

David-Andrei Anghel, de la Liceul Internațional de Informatică din București, este cel mai bun elev-matematician din lume - Revista Profesionistă a Presei 8 – 12 aprilie 2024

17:41

În PE s-a votat Regulamentul care obligă România să primească imigranți: trebuie să le asigurăm locuințe și alte facilități

16:40

A murit un fost ministru de Interne - doar ce își serbase ziua de naștere. Doru Viorel Ursu a fost implicat în Mineriada FSN din iunie 1990

15:30

Riscul unui al III-lea Război Mondial dacă Israelul ripostează. Președintele Iranului: "Sioniștii vor primi un răspuns decisiv și mult mai puternic". Reacția Moscovei

14:56

Întrebarea-Cheie: Mai poate fi oprit Bibi?

14:22

Încă un preot candidează din partea AUR: Pr. Cătălin Axinte a primit acordul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților pentru alegerile locale

14:06

Medic din Moldova, doar un an de închisoare, cu suspendare, pentru moartea unui om, după ce cazul său a stat prin tribunale timp de cinci ani