IOHANNIS - RĂZGÂNDACUL: România NU va trimite Ucrainei sistem Patriot. Nu accept ca România să rămână fără sistem de apărare antiaeriană

De Cătălin Vușcan  /  

Captură foto: EuroNews

Captură foto: EuroNews

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Klaus Iohannis s-a răzgândit după ce i-a promis lui Joe Biden că face totul pentru Ucraina. El a declarat miercuri că România nu va trimite sistem Patriot Ucrainei, asta până când Armata nu va decide că acest lucru e necesar și CSAT va aproba asta. 
 
„Nu comentez această chestiune și nu cred că are ce căuta în spațiul public general. Este o chestiune care trebuie discutată cu specialiștii din armată, care în final trebuie decisă în CSAT și comunicat rezultatul. Nu cred că o dezbatere publică largă este de dorit pe o astfel de speță foarte specializată și care trebuie dusă într-o zonă în care, din păcate, avem un conflict armat”, a spus Iohannis.
 
Mai mult, România cere ceva la schimb:
 
„Imediat după ce experții clarifică. Să nu ne imaginăm că e o remorcă cu trei aparate. Sunt contracte făcute cu cei care au vândut sistemul. Eu nu accept ca România să rămână fără sistem de apărare antiaeriană. Dacă nu vom primi ceva la schimb, nu vom trimite!", a completat Iohannis, a subliniat președintele Klaus Iohannis miercuri, despre posibilul transfer al unui sistem de apărare antiaeriană Patriot către Ucraina.
  
 
„România nu va trimite combatanți în Ucraina, este simplă discuția și cred că cu asta s-a și terminat”, a mai afirmat Iohannis.
 
Despre cheltuielile pentru înzestrarea armatei, președintele a afirmat că lucrurile s-au complicat din două motive, pentru că toată lumea vrea să cumpere armament în ziua de astăzi și nu mai este atât de ușor să faci o achiziție și inflația care a stricat un pic socoteală.

”În bună măsură deja s-a corectat această cheltuială fiindcă la Apărare s-au cheltuit foarte mulți bani chiar la începutul acestui an, pentru chestiuni planificate a fi achiziționate în anul trecut. Din păcate, nu avem bugetare multianuală, chit că se discută de decenii de așa ceva și poate odată o să avem, fiindcă nu poți să planifici achiziții militare cu bugete anuale, decât cu mare dificultate. Nu produce nimeni armamente sofisticate de pe o zi pe alta și nu le are nimeni pe stoc, ele trebuie comandate, produse, livrate, plătite, chestiune care de multe ori se derulează pe mai mulți ani”,  a conchis șeful statului.
 
Premierul Ucrainei, mesaj tranșant după ce Klaus Iohannis a anunțat că România nu va trimite sistem Patriot
 
Prim-ministrul Ucrainei, Denîs Anatoliovîci Șmîhal, afirmă că o victorie a Ucrainei împotriva Rusiei ar fi "victoria tuturor democrațiilor", dar este necesar sprijinul continuu al partenerilor și aliaților Kievului.

"Noi acum ne reconstruim țara și avem nevoie să-i oprim pe ruși din a distruge și mai mult. Avem nevoie de sisteme Patriot și sperăm că și România va putea să își aducă o contribuție. Aceste sisteme salvează viețile civililor și ajută la menținerea unei vieți normale de zi cu zi în Ucraina', a declarat, joi, Șmîhal, într-un mesaj video adresat participanților la Black Sea and Balkans Security Forum, potrivit Știripesurse.

El a subliniat că victoria Ucrainei în războiul cu Rusia va fi o investiție în securitatea României.

"De mai bine de doi ani noi ne apărăm țara de agresiunea rusă, dar nu numai asta, națiunea ucraineană apără bazele și valorile democrației europene care sunt atacate de dictatorul rus. Victoria Ucrainei va fi victoria tuturor democrațiilor. Va fi cea mai mare investiție în propria voastră securitate. Pentru a vă asigura de această victorie, este nevoie de sprijinul continuu al partenerilor și aliaților noștri", a susținut Denîs Șmîhal.
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Monahul Filotheu – Cuviosul Arhim. Justin Pârvu și Sfinții Primului Sinod Ecumenic

România – Ukraina 3-0

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (12)
  • Mars.60 Stefan 23.05.2024 13:51
    Gata, de-acum avem presh. patriot deasupra capetelor noastre care ne apara de bombele rusilor...
  • Mars.60 Stefan 23.05.2024 17:04
    Klaun Johannus: "Eu nu accept ca România să rămână fără sistem de apărare antiaeriană. Dacă nu vom primi ceva la schimb, nu vom trimite!"
    Zdrelensky: "Bine. Ce-ai zice de doua borcane antitanc cu muraturi ..."
  • Bizzu 23.05.2024 13:55
    Văleu! Și-a adus aminte plăvanul de la Cotroceni ce scrie pe coperta pașaportului cu care se plimbă el prin toată lumea? Sau e doar o reacție de năduf din categoria ”ba pe-a mă-tii” după ce a fost refuzat la volanul nato?
  • Scapa cine poate 23.05.2024 13:59
    A gresit doar persoana la care se exprima: "daca nu VOM primi ceva....." don prezident voia sa zica "daca nu VOI primi..." si cum nu a primit s-a suparat saracutul.... la ce a demonstrat pana acum persoana I plural include doar strict familia lui in nici un caz si concetatenii lui contribuabili.
  • DanielS 23.05.2024 14:17
    Hristos a inviat!

    Eu cred ca va trimite!
    Este doar o fumigena! Este foarte siret Iohannis.

    "Eu nu accept ca România să rămână fără sistem de apărare antiaeriană. Dacă nu vom primi ceva la schimb, nu vom trimite!"

    Sa nu ne lasam prostiti de prima propozitie, cea de-a doua propozitie deschide usita catre donatia catre Ucraina. Daca primim ceva la schimb, il dam. Ce-o sa primesc - eu, Iohannis, pe persoana fizica - o sa negociem, dar nu in CSAT, ci prin gauri de sobolani.

    "Nu cred că o dezbatere publică largă este de dorit pe o astfel de speță foarte specializată și care trebuie dusă într-o zonă în care, din păcate, avem un conflict armat.".

    Pana la un punct este corect, dar banii din care s-a facut achizitia acestor sisteme de aparare sunt ai nostri, ai romanilor. Suntem buni cand dam banii, dar nu e treaba noastra cand exprimam ce dorim a se face cu banii nostri.
  • Teofil Pop 23.05.2024 15:11
    Chiar credeți că a fost decizia lui?
    Mai sunt care cred că este în stare să ia decizii singur?
    Aș zice că stăpânii pe care îi slujește o dau de-a-ntoarselea:
    1. Ori au înțeles că nu își pot atinge obiectivele cu circul numit ”război”, sau
    2. Nu le mai folosește acest circ.
  • Wolf Edmond 23.05.2024 15:21
    Păi, ajutoarele militare ale americanilor s-au livrat cumva în prima zi după închiderea ședinței congresmenilor care au votat pentru ele? Nici vorbă. Poate să dureze și un an până ajung în Ukraina că vin de departe și e schimbare climatică. În plus, rușii n-au ajuns cu cuceririle până unde trebuie.
    Cât despre decizia de a livra sistemul sau sistemele Patriot din România ukrainienilor, ea trebuie bine gândită. Pare fantastică teoria pentru că e foarte greu să ni-i imaginăm pe oamenii noștri politici gândind deoarece mai mult îi vedem vorbind fără rost. Treburile de palat însă întotdeauna se mișcă mai încet.
    Președintele ține la țară și vrea să o vadă bine apărată. Dar dacă CSAT-ul hotărăște altfel, ce poate să mai zică domnia sa? Nu-i așa că e bun de premier după alegeri mai ales că la NATO nu-l vrea nimeni?
  • Mihai Cantuniari 23.05.2024 15:24
    ''avem un conflict armat”, a spus Iohannis. Nu monser KWJ, NOI poporul nu avem nici un conflict armat si nici nu dorim vreunul. VOI aveti un conflict armat, voi guvernantii nedemni, voi globalistii, voi angloamericanii, voi bogatanii inconstienti si iresponsabili, voi plutocratii ghiftuiti si insensibili, voi davosienii nealesi de nimeni ci autoalesi, pe care nu va vrea nimeni, voi armamentistii si negustorii de moarte si sange, voi Statul Paralel Deep State, voi servicii secrete pline de rea-credinta, si tu Americaca decazuta si senila al carei portret leit este ramolitul agresiv Biden.
  • DanielaBMED 23.05.2024 16:01
    Doamne, FĂ O MINUNE să avem în viitorul mandat de președinte un român ortodox patriot ...!
  • Sabin G 23.05.2024 21:55
    Cam cine ar putea fi acela?
  • Mircea Dragan 23.05.2024 17:48
    Minte. Va trimite si Patriot si trupe militare romanesti.
  • Dorel Timpa 13.06.2024 18:17
    Da, da să conducă el camionul cu patriotu pina in Ucraina, și sa ramana acolo , la dispoziția pretenarului zdrelinski, pina la noi ordine de la bidonasul
Ultima oră

23:49

AUR și-a decis calea în Parlamentul European: Europarlamentarii români vor activa în tabăra Giorgiei Meloni, care devine un jucător cheie în Europa

23:10

Studiu în Frontiers in Immunology: Persoanele “vaccinate” Covid testate pozitiv au un risc mult mai mare să moară decât cele nevaccinate

21:33

Starea de Libertate: “Vreți RAZBOI? ÎL VEȚI AVEA CU NOI!” - Documentele de transmis urgent guvernanților pentru a-i împiedica să adopte un proiect de OUG care va arunca România într-un război devastator în care nu avem ce căuta - VIDEO

19:02

Conferință organizată de ASCOR Timișoara - Biofizicianul Virgiliu Gheorghe: “Efectele stresului pentru sănătatea biologică, psihologică și duhovnicească a omului contemporan”

17:43

Revoltător: Câțiva tineri cu icoane au fost ridicați și amendați de jandarmeria LGBT din Cluj pentru că protestau pașnic față de marșul “mândriei” homosexuale. George Simion: “Mai ai voie să fii creștin în România?”

15:36

Gestul teatral al lui Duda și Al III-lea Război Mondial

15:30

Armata Română nu vrea să trimită sistemul Patriot către Ucraina

13:50

Interviul care a trecut neobservat în presă. Aleksandar Vucic: ”Europa va fi în război în cel mult trei sau patru luni. Ne verificăm stocurile de petrol, făină și zahăr”

13:33

Bombă pe scena politică din Franța! Macron ar putea activa articolul 16

12:21

România preia comanda NATO în Marea Mediterană

12:07

Istoria Neamului ale Țasta de la Vădastra (XV): "Copereți-o, fi a dlacu, copereți-o!" - Apariția chiloților în sat

12:06

Dan Bittman la ”Pe Drept Cuvânt”: Nu aveam de niciunele, dar nu renunțam la visele noastre. Nu renunțăm la luptă! Merită să mori pentru libertate! - VIDEO

11:44

Ședință crucială în Coaliție. Reprezentanții PSD și PNL stabilesc data alegerilor prezidențiale

11:31

BBC: Locuitorii din Gaza sunt condamnați la ”o moarte lentă”: trăiesc între gunoaie, printre șerpi și câini vagabonzi

10:29

Moment amuzant între Vladimir Putin și Kim Jong Un: Nu s-au putut înțelege care să intre primul în limuzină