

În prima ieșire publică de după eșecul moțiunii de cenzură, președintele Klaus Iohannis a vorbit despre alegerile din 26 mai. Atacând din nou guvernul pentru că i-a umilit pe românii din diaspora la votul de luna trecută, Iohannis a cerut elaborarea „de urgență” a unui proiect de lege pentru a se evita situații similare pe viitor.
„Umilințele la care au fost supuși cetățenii români la scrutinul din 26 mai nu trebuie să se mai repete niciodată. Zeci de mii de oameni au fost nevoiți să stea ore întregi la cozi infernale pentru a-și exercita dreptul constituțional la vot. Foarte mulți dintre aceștia nici măcar nu au mai apucat să voteze. A fost o situație des întâlnită, cu precădere în secțiile de votare din străinătate. Dreptul de vot, garantat de Constituția României, este unul fundamental, câștigat prin multe sacrificii de români în Decembrie ’89 și avem obligația să asigurăm toate condițiile ca acest drept să poată fi exercitat de toți cetățenii români”, a spus Klaus Iohannis.
De aceea, Iohannis cere tuturor instituțiilor abilitate, dând directive, să realizeze de urgență o lege electorală nouă, care să îmbunătățească condițiile de vot.
„Solicit Guvernului să elaboreze urgent un proiect de lege care să poată fi adoptat de către Parlament până la finalul actualei sesiuni parlamentare, prin care să propună măsurile administrative adecvate începând de la alegerile prezidențiale din toamna acestui an. Solicit, totodată, partidelor și formațiunilor parlamentare să depună toate eforturile pentru ca proiectul de lege să respecte pe deplin standardele de conduită electorală și exigențele în materie, astfel încât situațiile de la scrutinul din mai să fie evitate. Dacă situația o va impune, voi cere, conform prerogativelor constituționale, convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului pentru discutarea în regim de urgență a proiectului de lege care urmează să fie supus dezbaterii, astfel încât proiectul de lege să fie adoptat înaintea următoarei sesiuni parlamentare”, a afirmat Klaus Iohannis, miercuri la Cotroceni.
Preocupat de umilințele la care au fost supuși cei din diaspora la alegerile europarlamentare, președintele a uitat să spună vreun cuvânt și despre implicarea STS în procesul electoral, despre suspiciunile de fraudă de la recentul scrutin, deși a ținut să amintească faptul că dreptul vot este garantat de Constituția României.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
https://www.facebook.com/mirel.palada/posts/2525678127444568
”
1) De ce nu s-a mai recurs la licitație pentru softul electoral, ca la celelalte alegeri, din capul locului sarcina devenind a STS?
2) În cîte alte state europene mai este implicat în organizarea alegerilor un serviciu secret militarizat?
3) De ce a anunțat Iohannis atît de tîrziu întrebările la referendum, ca și decizia însăși de convocare a acestuia?
4) Cum se explică misterul existenței a cca.19 milioane de alegători în România, deși cifra e echivalentă, practic, cu întreaga populație a României, ținînd cont de datele ultimului recensămînt, de declinul demografic post-decembrist și de alte surse oficiale?
5) Cum se explică cifra imensă de cca.1,5 milioane de votanți pe liste suplimentare?
6) De ce PSD a renunțat fără explicații coerente la numărătoarea paralelă a voturilor?
7) Cum se explică neregulile grave semnalate la sute și chiar mii de secții de vot în ce privește concordanța voturilor în procesele verbale?
8) De ce a existat un singur exit-poll în seara alegerilor?
9) Cum a reușit USR să-și asigure 12.000 de delegați în cele peste 18.000 de secții de vot la referendumul pentru familie de acum cîteva luni, partidul avînd doar 5000 de membri? Cum au reușit USR-PLUS să crească exploziv și aibă delegați în 99% dintre secții, pe 26 mai, în condițiile în care numărul secțiilor e mai mare decît al membrilor celor două partide la un loc?
10) Cum a ajuns ALDE sub pragul electoral în condițiile în care niciun sondaj, oricît de pesimist, nu a dat partidul mai jos de 9-10% și cum au reușit să treacă pragul, nesperat, UDMR, PMP și Pro România?
11) Cum a ajuns UDMR să adune voturi din absolut toate județele?
12) Cine a decis închiderea tabletelor STS după orele 21,00, eforturile presei de a afla un răspuns de la BEC, AEP și STS fiind zadarnice pînă acum?
13) De ce rezultatele finale ale alegerilor din 26 mai au fost comunicate de BEC abia după 8 zile, situație fără precedent, vina pentru întîrziere fiind dată pe vizita Papei?
14) De ce sunt diferențe mari între cuantumurile voturilor pentru cele două întrebări la referendum, ceea ce a dus inclusiv la o reacție a CCR?
15) Ce se întîmplă la CCR de s-a ajuns ca validarea referendumului să fie dezbătută – nu se știe dacă și decisă – la peste o lună de la alegeri?
16) Ce consecințe ar avea invalidarea referendumului asupra Acordului politic semnat la Cotroceni de președinte și de mai multe partide politice?
17) Cum s-a ajuns la un număr uriaș, fără precedent, al sesizărilor de vot multiplu: peste 9.200, conform ministrului de Interne și ce ar putea devoala un asemenea fenomen?
18) Cine i-a bătut pe membrii unor secții de votare și cine a încercat dărmarea ușilor unor secții din străinătate, conform datelor oficiale prezentate de ministrul de Externe?
19) Cine sunt românii aduși în număr mare cu autocarele la secții de vot din străinătate, conform aceluiași ministru de Externe?
20) De ce tac partidele politice vizavi de o posibilă imensă fraudă electorală, în mod normal mai ales cele de guvernămînt fiind de așteptat să protesteze public ori chiar să ceară renumărarea voturilor?”
Cred că da, e foarte nevoie de o lege electorală, dar nu pt ce aberează Iohannis, ci pt a reglementa procesul electoral astfel încât să nu mai apară astfel de întrebări.