If you don't make stuff there's no stuff

De Ovidiu Tânjală  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În ultima lună bitcoin – o monedă virtuală – a fost în centrul atenției, în mai fiecare zi știrile despre moneda virtuală au fost pe prima pagină a ziarelor. Majoritatea știrilor au fost pozitive pentru bitcoin, am aflat de exemplu că dl. Elon Musk a cumpărat bitcoin în valoare de 1,5 miliarde dolari. 1,5 miliarde de dolari sunt o sumă semnificativă, o sumă semnificativă pentru oricine, o sumă semnificativă ca volum de tranzacție, sunt imens de mulți bani. 

Oricât de semnificativă ar fi fost valoarea tranzacției, mai semnificativ decât aceasta a fost modul în care dl. Musk a motivat-o. Și trebuie să ne reamintim că dl. Musk este al treilea cel mai bogat om din lume, în ianuarie a deținut prima poziție, fiind cel mai bogat om din lume, cu alte cuvinte dl. Musk nu este un marginal, faptul că vorbele de mai jos ar putea fi atribuite oricărui liberal clasic sunt în opinia mea mult mai semnificative decât tranzacția în sine. Căci explicațiile domnului Musk sunt clasicul strigăt împăratul este gol, ca întotdeauna acesta vine de unde ne așteptăm mai puțin, în acest caz de la un profitor de marcă al monedei fiduciare și a efectului Cantillon specific acesteia. 

Vom reproduce întocmai mai jos vorbele domnului Musk, ar trebui ca fiecare dintre noi să le întipărim bine în minte. 

„Pentru a fi clar pentru toată lumea, nu sunt un investitor, sunt un inginer. Nici măcar nu dețin alte acțiuni în afară de Tesla. 

Totuși, atunci când moneda fiduciară are o rată a dobânzii negativă doar un nebun nu și-ar îndrepta privirea într-altă direcție. 

Bitcoin este aproape la fel ca moneda fiduciară. Cuvântul cheie este aproape.”

Nu pot să subliniez suficient importanța diagnosticului pus de dl. Musk, nu pot sublinia suficient faptul că acesta este unul dintre principalii profitori ai existenței monedei fiduciare. Am mai scris despre dl. Musk, am explicat modul în care valoarea Tesla este în mod cu totul artificial și nemeritat gonflată, nu m-aș fi așteptat vreodată ca tocmai dl. Musk să fie copilul care strigă în gura mare că împăratul este gol. Desigur, nu ne puteam aștepta ca intelectualii de curte ai sistemului să fi pomenit ceva de goliciunea împăratului și desigur că ne-am obișnuit prea tare pentru a-i mai băga în seamă pe liberalii clasici care spun același lucru de zeci de ani de zile, anume că sistemul de rezerve fracționare este o fraudă care va sfârși în hiperinflație. Trebuia să vină dl. Musk pentru a exclama în văzul lumii – căci dl. Musk este un personaj extrem de vizibil – ceea ce vedeam cu toții – anume că moneda fiduciară este depășită și că trebuie căutată o alternativă la aceasta. Dl. Musk ne îndeamnă să privim spre bitcoin, mă tem însă că bitcoin este o pseudosoluție. Înainte de a cumpăra bitcoin ar trebui să ne reamintim că dl. Musk este, totuși, un profitor al sistemului actual și că, cel mai probabil, are interese de apărat, interese disjuncte de ale omului de rând. Căci – cel puțin până acum – interesul băncilor centrale a fost mereu să pompeze bani în bursă pentru a menține iluzia funcționării economiei, având în același timp grijă ca banii respectivi să nu pătrundă în economia reală, unde moneda proaspăt tipărită produce în mod inerent inflație. Situația ideală pentru bancherii centrali este să pompeze bani în bursă, iar profitorii sistemului – dl. Musk de exemplu – să-și asume obligația de a-i distruge, de a-i lua să-i arunce pe foc sau să-i „investească” în bule pe care să le gonfleze la fel de artificial precum bancherii centrali gonflează bursa, bule suficient de izolate de economia reală pentru ca banii proaspăt tipăriți să nu producă inflație. 

Când am citit prima oară în presă de faptul că dl. Musk „investește” în bitcoin am avut certitudinea că este vorba doar de o astfel de operație de gonflare a unei bule artificiale care să scoată de pe piața reală bani ce altminteri ar fi provocat inflație, arătând tuturor realitatea economică a zilelor pe care le trăim. Faptul că, o dată cu banii investiți, dl. Musk are un discurs de bun simț, faptul că a spus în gura mare că „doar un nebun nu și-ar îndrepta privirea” într-altă direcție decât moneda fiduciară este derutant, pur și simplu sunt nedumerit. În ciuda conivenței cu statul în practic orice întreprinde, în ciuda faptului că în termeni randieni dl. Musk nu este un capitalist, ci este tocmai opusul acestuia, dl. Musk a mai avut ieșiri de bun simț, îmi amintesc că în timpul discuțiilor privitoare la ajutoarele guvernamentale dl. Musk ne reamintea evidența, anume că „dacă nu producem bunuri, nu există bunuri” sau, pentru a fi pe înțelesul generației pe trotinetă și cu glezne goale, cea care chiar trebuie să pătrundă înțelesul înțelepciunii domnului Musk, dacă nu facem chestii, nu există chestii. Poate că traducerea în usereză este imperfectă, tocmai de aceea reiau în engleză spusele domnului Musk: If you don't make stuff there's no stuff.

Să ne întoarcem acum la semnificația cuvântului-cheie din declarația domnului Musk! Acesta ne reamintește că atât moneda fiduciară cât și bitcoin sunt lipsite de valoare intrinsecă, că bitcoin este aproape la fel ca moneda fiduciară, accentuând asupra semnificației cuvântului aproape. Căci, dacă cantitatea de monedă fiduciară este controlată de politicieni, pentru a crea bitcoin trebuie să consumăm electricitate, rezolvând cu ajutorul unor procesoare specializate ecuații matematice. Cu alte cuvinte, dl. Musk ne spune că, dacă în cazul monedei fiduciare politicienii stabilesc prin efectul Cantillon câștigătorii și pierzătorii în economie, natura descentralizată a bitcoin face o astfel de intervenție a politicienilor imposibilă. Este de notat că dl. Musk ne spune asta din poziția de câștigător cantillionar, o chestiune ce dă o anume greutate morală spuselor sale. 

Importanța cuvântului aproape în sensul în care-l folosește dl. Musk este evidentă în contextul în care cvasitotalitatea populației SUA urmează să primească 1400 de dolari de la guvernul american ca parte a planului domnului Biden de revigorare a economiei. Este evident că în aceste condiții inflația nu va mai putea fi controlată, asta mai ales în condițiile în care populația productivă este ținută prizonieră în case în numele unei urgențe medicale pe care nu o comentăm aici. Avem o combinație toxică de cădere a producției - „If you don't make stuff there's no stuff” - cuplată cu împrăștierea din elicopter a monedei proaspăt tipărite. Cu alte cuvinte, tot mai mulți bani sunt în competiție pe tot mai puține bunuri, iar aceasta înseamnă pur și simplu inflație.   

Fiind o combinație stranie de algoritmi, procesoare și electricitate, Bitcoin nu este o monedă naturală; moneda fiduciară impusă prin legislație pretutindeni în lume este de asemenea ilegitimă. Ca liberal, nu pot decât să mă bucur că bitcoin aduce mai multă competiție pe piața monetară, pe o piață nerestricționată de intervenția guvernamentală legea lui Gresham va avea grijă să facă diferența între moneda calpă și cea valoroasă. Funcționarea legii lui Gresham va stabili câștigători, dar și pierzători - aici cred că este cheia intervenției domnului Musk. Este oare cazul să „investim” în bitcon - căci riscăm ca politicienii să ne scoată pur și simplu calculatoarele din priză - sau să ne pierdem prin dobânzi negative banii emiși de guvern pe care-i ținem în bănci, sau prin inflație pe aceia pe care-i ținem în ciorapi doar pentru ca legea lui Gresham să  ne arate la final că valoarea reală a economiilor noastre este nulă? Sau poate că este cazul să ne reamintim că moneda unor oameni de mult dispăruți și-a păstrat – fie și îngropată în pământ timp de mii de ani – valoarea?
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Veridicitatea Datei Paștelui Ortodox - Minunea Mâinii Sfântului Damaschin:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (3)
  • Orizont 15.03.2021 11:23
    Cei mai multi nu au inteles nici acum avertismentul atent impachetat al tov. Musk...Va fi DEZATSRU , si aceleasi semnale vin de la multi analisti financiari din SUA. Pai ar putea bulele bitcoin sa absoarba inflatia produsa de banii aruncati de tiparnita ?? - Cred ca aici raman doar interesele "disjuncte" ale tov. Musk care mai profita inca o data de sistem.
    Pana la urma ce sanse are omul de rand pentru a nu ajunge la polonicul Guvernului?
    In CE "asset-uri" sa-mi convertesc economiile personale ca sa nu raman in dosul gol ?
    Pot sa-mi asigur un schimb valoric echitabil folosind gramajul zalelor de la un lant de aur ? :)) Putini care ar accepta acest troc...
    Ramane stocarea de hrana , combustibili si bunuri de supravietuiree cam SINGURA solutie fezabila ?
    Cat credeti ca mai dureaza pana nu vom avea ce face cu banii ?
  • Orizont 15.03.2021 11:24
    Cei mai multi nu au inteles nici acum avertismentul atent impachetat al tov. Musk...Va fi DEZASTRU , si aceleasi semnale vin de la multi analisti financiari din SUA. Pai ar putea bulele bitcoin sa absoarba inflatia produsa de banii aruncati de tiparnita ?? - Cred ca aici raman doar interesele "disjuncte" ale tov. Musk care mai profita inca o data de sistem.
    Pana la urma ce sanse are omul de rand pentru a nu ajunge la polonicul Guvernului?
    In CE "asset-uri" sa-mi convertesc economiile personale ca sa nu raman in dosul gol ?
    Pot sa-mi asigur un schimb valoric echitabil folosind gramajul zalelor de la un lant de aur ? :)) Putini care ar accepta acest troc...
    Ramane stocarea de hrana , combustibili si bunuri de supravietuiree cam SINGURA solutie fezabila ?
    Cat credeti ca mai dureaza pana nu vom avea ce face cu banii ?
  • Serf 16.03.2021 21:53
    Well, e mai bine să avem zale cât mai mari și mai groase, alternativa este arătată în poza care ilustrează textul. Căci copiii respectivi se joacă cu bani în timpul Republicii de la Weimar. Preferați zaua de aur sau grămada de bani?
  1. Bomba silențioasă a lui Rafila: OMS anunță azi că ”tocmai a semnat cu România Strategia de Cooperare 2024 - 2030”. REACȚII

  2. Care este ultima dorință a lui Celine Dion – artista măcinată de o boală cruntă, depistată în 2022, s-a destăinuit fanilor

  3. La 38 de ani de la Cernobîl, Zelenski se dă de gol

  4. Analiza ”Prafului Saharian”: arsenic, bariu, nichel, zinc, fier, aluminiu. Cum au acționat alte state în timp ce oficialitățile din România tac mâlc. Documente de la Institutul de Inginerie Chimică din Bosnia

  5. REACȚIUNEA: Dorel Vișan, Mare Maestru cu grad 33 și jumătate al Ordinului Masonic Umaniterra din Cluj (FOTO/VIDEO)

  6. Noul comunism cu față climatică. Analiză înspăimântătoare a documentelor UE realizată de Prof. dr. av. Gheorghe Piperea și Arina Vasilescu, de la Piperea & Asociații: UNIUNEA EUROPEANĂ, CARBONUL ȘI NOI

  7. FDA semnalează că vaccinurile ARNm Covid pot provoca convulsii la copiii mici

  8. Pr. Bogdan Florin Vlaicu, în dialog cu Ingrid Ileana Bauer, doctor în teologie ortodoxă, și Prof. Florin Popescu, despre calculul datei Paștilor, semnificația Duminicii Intrării Domnului în Ierusalim, Săptămânii Patimilor și a Învierii – VIDEO LIVE

  9. Canada: Un oficial din Alberta dezvăluie că “aproape toate” incendiile din provincie din acest an au fost provocate de om, nu de “schimbările climatice” - VIDEO

  10. Sorina Pintea, fost ministru al Sănătății, condamnată la 3 ani și șase luni cu executare de Tribunalul Cluj

Ultima oră

22:35

FDA semnalează că vaccinurile ARNm Covid pot provoca convulsii la copiii mici

22:13

Pr. Bogdan Florin Vlaicu, în dialog cu Ingrid Ileana Bauer, doctor în teologie ortodoxă, și Prof. Florin Popescu, despre calculul datei Paștilor, semnificația Duminicii Intrării Domnului în Ierusalim, Săptămânii Patimilor și a Învierii – VIDEO LIVE

21:50

Care este ultima dorință a lui Celine Dion – artista măcinată de o boală cruntă, depistată în 2022, s-a destăinuit fanilor

19:47

Canada: Un oficial din Alberta dezvăluie că “aproape toate” incendiile din provincie din acest an au fost provocate de om, nu de “schimbările climatice” - VIDEO

19:26

Moldova va implementa votul prin corespondență. Alte țări care pot introduce acest tip de vot

18:16

Bomba silențioasă a lui Rafila: OMS anunță azi că ”tocmai a semnat cu România Strategia de Cooperare 2024 - 2030”. REACȚII

17:25

Un fotbalist de primă ligă, de 29 de ani, a anunțat că se retrage: A dat în judecată Pfizer și consideră că vaccinul Covid are legătură cu vătămările sale - “se află într-un calvar medical”

16:45

Procuratura a clasat dosarul penal deschis împotriva lui Mihai Tîrnoveanu. Revista Profesionistă a Presei

15:16

S-a stins Nicolae (Nic) Iliescu, publicist la Ziarul Național

14:31

Sorina Pintea, fost ministru al Sănătății, condamnată la 3 ani și șase luni cu executare de Tribunalul Cluj

13:35

Noul comunism cu față climatică. Analiză înspăimântătoare a documentelor UE realizată de Prof. dr. av. Gheorghe Piperea și Arina Vasilescu, de la Piperea & Asociații: UNIUNEA EUROPEANĂ, CARBONUL ȘI NOI

12:44

Ce făcea Ceaușescu în ziua în care s-a născut Bănescu, 2.06.'66? Document în atenția CNSAS: PROCES VERBAL

12:02

La 38 de ani de la Cernobîl, Zelenski se dă de gol

12:00

Zece noi studii detaliază riscurile pentru sănătate ale tehnologiei 5G. Radiațiile telefoanelor mobile. Analiză realizată de Dr. Joseph Mercola (ENG/VIDEO/PDF)

11:56

Pr. Viorel Cojocaru: Patriarhia Română si Patriarhia Moscovei: dialoguri diplomatice nefinalizate referitor la teritoriul canonic dintre Prut și Nistru. Odiseea Mitropoliei Basarabiei în anii independenței de stat a Republicii Moldova