

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a explicat marți că rânduielile canonice privind botezul copiilor prin întreită afundare în cristelniță nu pot fi schimbate, întrucât ele țin de tradiția milenară a Bisericii Ortodoxe.
Întrebat de reporterul televiziunii Antena 3 ce părere are despre inițiativa unei asociații sorosite de schimbare a ritualului Tainei Botezului, pe fondul Cazului botezului de la Suceava, ÎPS Teodosie a declarat că aceasta nu poate fi schimbată.
„Nu. Nicicum nu se schimbă ritualul. O să dau și temeiuri din Sfintele Canoane. Canoanele acestea referitoare la credință sunt valabile de peste o mie de ani. De aceea nu vom schimba. Nu ne intimidăm.
Așa a fost și cu lingurița. Păi cum să schimbi lingurița? Am explicat, lingurița e Maica Domnului. Înlocuiești pe Maica Domnului cu o femeie oarecare? Nici vorbă. Nu se schimbă nimic”, a comunicat Arhiepiscopul Tomisului.
Motivul pentru care rânduiala canonică a Botezului nu va fi schimbată este, printre altele, și faptul că este deja îngăduită o practică alternativă, pentru situații excepționale, care trebuie semnalate în prealabil preotului oficiant, în caz contrar aplicându-se procedura obișnuită.
După cum a explicat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, Taina Botezului este canonică doar săvârșită prin întreită afundare a pruncului în cristelniță, însă, în cazuri de strictă necesitate, se poate săvârși Botezul și doar prin turnarea apei pe creștetul copilașului, tot de trei ori, în numele Sfintei Treimi.
„Taina Botezului, conformă canoanelor, se oficiază în Bisericile Ortodoxe de către preot sau episcop prin întreită ‹afundare› în numele Sfintei Treimi. Aceasta afundare durează două/trei secunde și presupune protejarea strictă a copilașului, al cărui spate și a cărui ceafă sunt sprijinite cu mâna dreaptă, gura și nasul fiind protejate de căușul mâinii stângi, în așa fel încât acesta să nu poată inhala niciun strop de apă în secundele cât este afundat rapid de trei ori”, a explicat Vasile Bănescu, citat de Agenția de Știri Basilica.
„Există și posibilitatea botezării prin turnarea apei pe creștetul copilașului, tot de trei ori, în numele Sfintei Treimi, această decizie putând fi luată în cazuri de necesitate sau în funcție de starea de sănătate a copilașului”, a detaliat purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe.
Acesta a transmis, în numele Patriarhiei Române, „profundă compasiune față de familia copilașului decedat, atât de greu încercată acum și a cărei durere nici nu o putem înțelege deplin”.
Ancheta ActiveNews dovedește că decesul nu a fost cauzat de rânduiala Botezului în sine, ci a survenit ulterior, din cauze preexistente. Iată demonstrația!
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Dar tot ce se vehiculeaza despre necesitatea afundarii stricte nu este Biblica ci doar o mostenire a unor canoane pe care Biserica le urmeaza de mai mult de o mie de ani.
Despre botez :
Conform tradițiilor creștine, există trei moduri de administrare a apei la botez : imersiune, revarsare și aspersiune; ultimele două forme sunt aceleași mijloace de spălare evidentiate în VT, modelul legii mozaice.
-Immersiune: discipolul intră în apă prin care capul și corpul sunt cufundate total, o dată sau de trei ori (pentru a simboliza Trinitatea). Conform logicii baptiste, aceasta reprezintă moartea și învierea cu Hristos. Trebuie amintit faptul că si ritualurile de botez păgâne includeau adesea conceptul de a muri fata de vechea viata și de a începe una nouă.
-Efuziune (turnare/revarsare): apa este turnată pe tot capul sau pe față. Uneori persoana se află în apă, alteori pe pământ uscat. Acest lucru cel mai eficient ilustrează lucrarea Duhului Sfânt în convertire.
-Aspersiune (stropire): se presară apă pe cap sau pe față. In biserica timpurie se boteza prin revărsare sau imersiune, dar stropirea a devenit aproape universală in secolul al XIII-lea. În primele secole, stropirea a fost rezervată numai pentru bolnavi și infirmi care erau prea la slabi pentru a fi botezati prin efuzie la un râu sau apa curgatoare. Unii au pus la îndoială validitatea acestei metode, dar Cyprian o apără [epistola LXXV]. Textele folosite de Cyprian pentru a susține (aspersiunea) sunt: Ezec 36: 25-26; Num 8: 5-7; 19: 8, 9, 12, 13.
Botezătorul, persoana care botează nu trebuie să fie preot, presbiter, pastor sau apostol. Scripturile arată că, credincioșii obișnuiți au botezat oameni Acts 9:18. Ceea ce este necesar este ca botezatorul trebuie să fie un credincios authentic, care trebuie să instruiască persoana care este botezată. Femeile au botezat femeii în anumite condiții în biserica primară. În istorie mulți oameni au fost botezați prin turnare sau stropire într-un râu, fie la mal, fie în apa. Cel mai vechi istoric in relatarea botezului (Didache) aprobă turnarea, de preferință în apă curgatoare.
Ioan botezatorul, copil de preot, initiat in legea Mozaica a practicat botezul in spiritul Legii Mozaice, adica prin stropire sau turnare. Isus la botez a fost stropit (efuziune sau aspersiune) si nu scufundat, ca simbol efectiv al Duhului Sfant, care a venit peste el. Personal cred, ca Domnul Isus a fost botezat prin efuziune(turnare/revarsare), pentru ca ilustrează cel mai efficient lucrarea Duhului Sfânt în convertire, similar cu modul in care David a fost uns de Samuel ca imparat.
Deci afundarea este doar un mit, confor Bibliei nu este necesara!
Arpad,