
Vrednicului de pomenire Părintele Arsenie Papacioc spunea, după cum ne amintește profesorul Florin Palas: "Sunt foarte optimist în privința viitorului Neamului Românesc. Poporul român e cel mai adaptabil popor la învățătura creștină. N-am dus niciodată un război de cucerire, ci numai de apărare. Exact poziția Bisericii.
Faptele Neamului nostru de mii de ani sunt numai creștine. N-am luat nimic de la nimeni. Nouă toți ne-au luat. Rușii pe-o parte, ungurii pe-o parte, bulgarii la fel. Adică ce, suntem marfă fără stăpân? Doar suntem fiii lui Decebal! Decebal n-a murit!"
La 12 ani de la trecerea sa în rândul sfinților, Școala și Grădinița Brâncovenească au organizat un Simpozion cu lansare de carte la Restaurant DORNA din Mamaia, unde au luat parte IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Arhim. Andrei Tudor, Ierom. Ilarion Dan, Protos. Iustin Petre, Ierom. Iustin Dănilă, Maica Fevronia, Pr. Cezar Axinte.
Starea de Libertate a fost acolo.
În cele de mai sus audiați Cuvântul Înaltului Ierarh despre Sfântul Părinte Arsenie Papacioc.
Slavă lui Dumnezeu pentru toate!
Veșnica lui pomenire!

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Despre ruși înțeleg, despre unguri bănuiesc că se referă la situația de până în 1918 și deci înțeleg, dar despre bulgari nu prea înțeleg, ce ne-au luat nouă bulgarii? Cumva Cadrilaterul? Păi ăla li-l luaserăm noi mai înainte în războaiele balcanice.
Și nu pentru că erau mai mulți români decât bulgari în Cadrilater, ci așa... de calicie.
La recensământul din 1930 (deci după 17 ani de administrație românească) în Cadrilater populația era foarte amestecată dar românii erau doar 20,5% iar bulgarii erau 37,9% adică aproape de două ori mai mulți.
https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Cadrilater
Și Cadrilaterul nu ni l-au luat bulgarii ci puterile europene ne-au forțat să li-l cedăm. Cam pe bună dreptate, nu?
PS Cam la fel e situația și cu Bugeacul, un alt teritoriu al fostei Românii mari la care visează unii. În afară de o mică porțiune de pe lângă orașul Reni, vorbitorii de limbă română de pe-acolo erau în procentaje nesemnificative în 1930.
https://commons.m.wikimedia.org/wiki/Category:1930_Romanian_census#/media/File%3AHarta_etnica_a_Basarabiei.png
PS2 Eu zic că revizionismul teritorial nu stă bine unui creștin, a cărui tânjire trebuie să fie după patria cerească, nu după cea pământească. Dar dacă nu se poate abține, măcar să fie corect, nu să vrea teritorii unde românii nu sunt și nu au fost majoritari.
Limba română este cea mai răsăriteană limbă romanică, are patru dialecte și mai multe graiuri. Dialectele limbii române sunt cel daco-român, cel aromân (macedoromân), cel meglenoromân și cel istroromân. Baza limbii române este formată din dialectul daco-român, singurul vorbit la nordul Dunării, și care este, pentru marea parte a opiniei publice, limba română propriu-zisă.
https://acad.ro/com2020/doc/d0130-Declaratie_limba_romana_Basarabia.pdf
Mai bine te interesai despre istorica rezistenta a romanitatii balcanice, din care provine si parintele Arsenie Papacioc, contra asimilarii de catre alte neamuri, deloc prietene. Poate aflai ceva despre Cadrilater si bandele de comitagii ale panslavistilor din Uhrana, si nu mai era nevoie sa tulburi linistea unui mare duhovnic al neamului
https://www.youtube.com/watch?v=229UAUEUI40