IPS Teodosie de ziua Românului Absolut: „Eminescu este în brațele lui Dumnezeu. Cum Dumnezeu nu ne va lăsa pe noi din brațe, așa și Eminescu nu ne va părăsi pe noi” - TRANSMISIE VIDEO de la Constanța. Pomenire la Dervent. ACTUALIZARE

De Alesandru Anghel  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Luni, 15 ianuarie, la împlinirea a 174 de ani de la nașterea marelui poet Mihai Eminescu, ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a oficiat de la ora 6.30 Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța iar ulterior, de la ora 10.15, la statuia poetului Mihai Eminescu, amplasată pe faleza Cazinoului din Constanța, participă la evenimentul cultural-artistic „Omagiu lui Eminescu”. 

Manifestarea aniversară este organizată de către Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Ovidius” în parteneriat cu Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul”, A.S.C.O.R. Constanța, A.T.O.M. Constanța și Radio „Dobrogea”.

ActiveNews publică AICI transmisia ÎN DIRECT de la malul Mării Negre urmată de transmisia de la Mănăstirea Dervent, în baza materialului:

 

Momentele recitative vor fi asigurate de către elevi și studenți, în vreme ce Corala „Armonia” va interpreta partituri muzicale inspirate de versurile eminesciene; - de la ora 16.30, în parcul mănăstirii Dervent, la monumentul lui Mihai Eminescu, IPS Teodosie va oficia slujba de parastas pentru Marele Poet și Gânditor Național, informează abcortodox.ro.

În continuare, în sala „Arhitect Dan Corneliu”, elevi și profesori de la școlile din localitățile Ostrov și Băneasa, elevi de la seminarul teologic și membri ai Coralei „Armonia” vor interpreta opere din creația eminesciană.

Arhiepiscopul Tomisului l-a caracterizat pe Mihai Eminescu drept „valoarea cea mai înaltă și incontestabilă a românilor”, un spirit polivalent, care a îmbinat poezia cu gazetăria și cu demnitatea națională. Iată și alte câteva citate memorabile, de luat aminte, ale ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, despre Mihai Eminescu, poetul și jurnalistul național, oferite de site-ul care preia de la ActiveNews:

„Un geniu nu poate fi înțeles de toți. De câte ori îi fac pomenirea, am cele mai adânci emoții, ca pentru cel mai apropiat din rudenii, pentru că el ne-a învățat să ne înfrățim unii cu alții, să fim rudenii spirituale unii cu alții, prin cultura, prin reperele atât de valoroase pe care ni le-a lăsat.”

„Mihai Eminescu este simbolul nostru național și personalitatea cea mai de seamă a poporului nostru. Eminescu trebuie să rămână pentru noi valoarea cea mai înaltă dintre personalitățile românești la care să ne referim.”

„Mihai Eminescu este omul complet nu numai al literaturii, este omul complet ca român, pentru că ne-a reprezentat și spiritualitatea noastră și demnitatea noastră, ne-a reprezentat și ca om politic și ca ziarist și în toate laturile."

„Eminescu trăiește în conștiința românilor adevărați și nu va muri niciodată, pentru că Eminescu este în brațele lui Dumnezeu. Cum Dumnezeu nu ne va lăsa pe noi din brațe, așa și Eminescu nu ne va părăsi pe noi, pentru că este valoarea cea mai înaltă și incontestabilă a românilor.”

„Ați înțeles de ce a fost o țintă. El a creat mai ales până la vârsta de 33 de ani. Dacă ar fi creat până la vârsta de 80 de ani, unde ar fi ajuns Eminescu? Deasupra tuturor poeților și scriitorilor de pe mapamond.

De aceea, iată, Dumnezeu a îngăduit să fim smeriți și, pentru că n-au știut românii să-l prețuiască (pe Eminescu), Dumnezeu l-a luat la El ca să-l odihnească de toate ostenelile sale.”

„Doar atât avem conștiința că ne veghează din cer, pentru că așa o personalitate nu are cum să nu rămână veșnic în conștiința noastră, ci și în dragostea și purtarea de grijă a lui Dumnezeu, Care este atât de aproape de poporul nostru, un popor ce și-a primit spiritualitatea sa în modul cel mai natural.

„Iată, avem doi apostoli consacrați pe un teritoriu atât de mic și care au stat aici pentru că strămoșii noștri nu se puteau sătura de cuvântul înflăcărat, plin de adevăr, de credință și de har al celor doi apostoli (Andrei și Filip).

De aceea am avut aici cea mai puternică organizare bisericească, din secolul IV a fost arhiepiscopie autocefală Tomisul cu mai multe episcopii, în secolul V, Mitropolie cu 14 episcopii și a fost o viață creștină intensă și integrală, încât și cei care au trecut pe aici, păgâni, au fost și ei creștinați”, a afirmat Arhiepiscopul Tomisului.

„Biserica îl are în mare cinste pentru că nici un alt român nu a dat Bisericii noastre Naționale Ortodoxe un nume atât de frumos: Maica Neamului Românesc.”, a mai spus IPS Teodosie.

VIDEO ACTUALIZARE DE LA DERVENT:

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Vlad Țăranu, elevul prigonit pentru Basarabia, la ActiveNews:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (1)
 • DannySyr 15.01.2024 14:06
  Când viața-mi se ridică cuprinsă și întreagă
  În imn tăcut și trist ce moartea o dezleagă
  Când veșnicii luceferi se înfioară-n taină,
  Zâmbind sublim și rece în a luminii haină,
  Mă rog plângând, zdrobindu-mi fruntea udă
  Pe vechile altare, ca Domnul să m-audă...
  În focurile raze, ce dinspre înalturi curg
  Simt viața-mi care suie spre marele amurg...
  Și-aud cum râde ploaia, cum susură pârâul,
  Cum plânge Eminescu și-aud cum crește grâul,
  Cum glia viu mă cere, mă cheamă și mă vrea ...
  Lângă ai mei mă-ntoarnă sub lespedea cea grea...
  Mai cer răgaz o clipă, senin privind câmpia,
  Sub cerul lacrimii mai aspră-i bucuria ...
  Ce umple suferința de a păși cu pasul ,
  Al patriei pământ ce voi fi fost și deveni în ceasul
  Ce vieți-i stă hotar de dragoste nestinsă,
  Blând dor, cuvânt de sânge,
  revoltă îndurerată de inimi necuprinsă!

  Daniel Madia
Ultima oră

23:32

Papahagi a ținut o conferință despre el însuși: "Inteligența artificială și prostia naturală"

23:00

De ce preoții ortodocși de peste Prut vin la Patriarhia Română a Mitropoliei Basarabiei - Emisiune cu Pr. Eftimie Mitra. VIDEO

22:35

Dr. Geanina Hagimă: Note scrise în legătură cu ordinul privind eliminarea rujeolei, oreionului, rubeolei

22:00

Marele protopsalt Mihail Bucă a transmis imagini ale bombardamentului iranian chiar de la Sfântul Mormânt - VIDEO din Ierusalim și o CÂNTARE din drumul spre Muntele Athos: Meditație profundă

21:30

EMISIUNE ACUM: Vlad Țăranu, elevul de 16 ani pus la zid pentru ”Basarabia e România”: ”M-au întrebat pentru ce plâng și le-am spus: Pentru Dumnezeu, Neam și Țară!” LIBER la ActiveNews și Starea de Libertate - REDIFUZARE/VIDEO

21:09

Fotbalistul Ionuț Șerban internat de urgență pentru o stare de rău inexplicabilă. Sportivul de 28 de ani are nevoie de sânge grupa B(3) cu rh NEGATIV

20:37

Revista Familia Ortodoxă: De vorbă cu actorul Dan Puric despre starea neamului nostru

19:33

Noi decese ale unor persoane tinere din România: cadavrul unui bărbat de 40 de ani a fost găsit în Parcul IOR din București. Un tânăr a murit la festivalul de tatuaje organizat în Timișoara

18:05

David-Andrei Anghel, de la Liceul Internațional de Informatică din București, este cel mai bun elev-matematician din lume - Revista Profesionistă a Presei 8 – 12 aprilie 2024

17:41

În PE s-a votat Regulamentul care obligă România să primească imigranți: trebuie să le asigurăm locuințe și alte facilități

16:40

A murit un fost ministru de Interne - doar ce își serbase ziua de naștere. Doru Viorel Ursu a fost implicat în Mineriada FSN din iunie 1990

15:30

Riscul unui al III-lea Război Mondial dacă Israelul ripostează. Președintele Iranului: "Sioniștii vor primi un răspuns decisiv și mult mai puternic". Reacția Moscovei

14:56

Întrebarea-Cheie: Mai poate fi oprit Bibi?

14:22

Încă un preot candidează din partea AUR: Pr. Cătălin Axinte a primit acordul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților pentru alegerile locale

14:06

Medic din Moldova, doar un an de închisoare, cu suspendare, pentru moartea unui om, după ce cazul său a stat prin tribunale timp de cinci ani