INTELECTUALII LUI PETROV și-au înghițit limbile. Își vor returna Liiceanu, Pleșu, Patapievici și Tismăneanu decorațiile primite de la colaboratorul Securității Traian Băsescu?

De Andrei Nicolae  /  

Ilustrație: Cațavencii. O imagine demnă de Ilf și Petrov

Ilustrație: Cațavencii. O imagine demnă de Ilf și Petrov

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Scriitorul Radu Paraschivescu i-a returnat, luni, 21 noiembrie 2021, președintelui Klaus Iohannis decorația primită în februarie 2020. Informația a fost dată publicității de Vladimir Volodea Tismăneanu, după ce și actorul Marius Manole a anunțat că îi returnează decorația lui Iohannis, a scris Aktual24 la vremea respectivă.

Ambii primiseră Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler. Cei doi au invocat faptul că actualul președinte nu îi mai reprezintă.

Ce vor face însă „intelectualii lui Băsescu” care au susținut mereu, în frunte cu Volodea Tismăneanu, că luptă cu comunismul și securismul, acum, după decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție a României privind colaborarea lui Traian Băsescu cu Securitatea?

Vor proceda și ei cu aceeași intransigență și rectitudine morală ca Radu Paraschivescu cu Marius Manole sau tot îi mai reprezintă și acum la fel ca atunci Traian Băsescu colaboratorul Securității comuniste?

În mai 2014, Horia Roman Patapievici, fost director al Institutului Cultural Român în mandatele lui Băsescu, a primit personal decorația Serviciul Credincios în grad de Cavaler la Palatul Cotroceni iar Gabriel Liiceanu a primit Steaua României în grad de Ofițer, „în semn de înaltă apreciere pentru întreaga sa activitate, pentru activitatea managerială dovedită, prin care a deschis iubitorilor de carte noi posibilități de a avea acces la cultură, fiind un model pentru tânara generație”.

Gabriel Liiceanu a declarat la ceremonia de decorare de la Cotroceni că președintele Traian Băsescu a fost la înălțimea unei bune părți a intelectualității din țara asta și a adăugat că intelectualii s-au recunoscut cu valorile lor în activitatea președintelui.

 

„Dumneavoastră ați spus în cuvântul pe care ni l-ați adresat că nu știți dacă ați fost la înălțimea exigențelor măcar a unei părți din intelectualitatea română. Fac parte din acei cărora li s-a lipit eticheta de «intelectual al lui Băsescu» și aș vrea să spun cu această ocazie că ați fost la înălțimea unei bune părți a intelectualității din țara asta. (…) Asta înseamnă tocmai că s-au recunoscut cu valorile lor în activitatea dumnavoastră”, a spus Gabriel Liiceanu.

Liiceanu a continuat: „Timp de 10 ani cât ați fost, sunteți președintele României, nu ați făcut decât să ne așezați pe drumul pe care noi, cei care credem care e binele în chip matur al României, trebuia să ne așezăm. Și pentru asta vă mulțumim!” (video în bază).

Și Andrei Pleșu a fost decorat ca cavaler al Ordinului național „Serviciul Credincios” în grad de Mare Cruce.

De asemenea, Volodea Tismăneanu, decorat de ziua lui în iulie 2011:

Potrivit decretului, distincția a fost acordată având în vedere propunerea președintelui ICR, Horia Roman Patapievici. Decorarea a fostă făcută, potrivit textului decretului, „la împlinirea vârstei de 60 de ani, în semn de apreciere deosebită a prestigioasei activități profesionale, pentru eforturile susținute în promovarea democrației în România”.

Ziarist care îi admiră pe Pleșu și Liiceanu: Aștept „Apelul către lichele" al intelectualilor turnătorului Băsescu

Zilele acestea am fost martorii sfârșitului unui „sistem ticăloșit", cu supremul ticălos în frunte. Oare cum pot fi catalogați, însă cei care au ajutat ca un turnător, ca o „lichea" să ajungă în fruntea țării și să fie menținut acolo? Mai ales când astfel de susținători sunt intelectualii de primă clasă ai țării, oameni cu profunzime, cu idealuri, slujitori ai ideii, frumosului, perfecțiunii și care urăsc dualitatea, conformismul, mediocritatea, ori lipsa de caracter, scrie jurnalistul într-un editorial în publicația Glasul Aradului semnalat de Cotidianul:

„Mă număr printre numeroșii admiratori ai lui Gabriel Liiceanu și în special a lui Andrei Pleșu, căruia îi sorb fiecare frază.(…) Fiind admirator al celor doi, de asemenea știu cât de mult l-au susținut pe Băsescu în fruntea țării. Nu vreau să cred, ba chiar refuz să o fac, că cei doi au fost niște ipocriți și că au știut în tot acest timp că susțin o „lichea". Dar îi condamn totuși pentru că nu au făcut niciun „apel către lichea", după ce Băsescu a fost dovedit clar ca fiind turnător al Securității. Nu am văzut nicio luare de poziție, niciun mea culpa, niciun regret, nicio scuză adresată celor care au crezut în cel pe care ei l-au susținut...”, mai notează ziaristul.

„Tăcerea intelectualilor” 

Nici unul dintre intelectualii lui Băsescu nu suflă un cuvînt sau măcar un cuvințel despre relațiile cu Securitatea ale marinarului. Și au trecut cîteva săptămîni de cînd Curtea de Apel București s-a pronunțat că fostul președinte al României a fost colaborator al Securității. Că Băsescu o ține pe-a lui, că n-a pus gura pe usturoiul băieților cu ochi albaștri și că deci nici gura nu-i miroase, asta o fi ținînd de tupeul lui, dar și de faptul că sentința poate fi atacată la Curtea Supremă. Dar vechii lui susținători se mulțumesc să tacă. Adică nu vor să se pronunțe? Sau sentința asta li se pare un fleac?! Pe vremuri, adică atunci cînd Băsescu mai era la Cotroceni, cum mai săreau ei în apărarea lui și cum ziceau că a făcut prea multe lucruri bune ca să i se poată pune în cîrcă diverse mărunțișuri. Iar celor care scriau „de rău” despre Băsescu, cu cîtă ardoare le săreau la jugulară!”, scria Cristian Teodorescu în Cațavencii atunci când s-a anunțat prima Hotărâre.

„Păi, bre, dacă îl credeți pur și dur, de ce nu-i săriți în apărare și acum? Bunăoară Gabriel Liiceanu, Vladimir Tismăneanu, H.-R.Patapievici și Mircea Mihăieș au alte treburi, mai importante? Sau, mai nou, nu vor să se amestece cu mitocanii, deși mai acum cîțiva ani îl tămîiau pe președinte ca pe moaștele sfinților? Măcar Toader Paleologu, cel care le spunea pediștilor că Băsescu e o pleașcă pentru ei, acum îl înghiontește cît de cît zicînd că el nu vrea să dea într-un leu rănit. Cu alte cuvinte, lui Paleologu, candidat la președinția României cu sprijinul PMP-ului, i se pare că Băsescu-Petrov ar merita o contondență verbală, dar el se abține. Căci altfel ar fi zis că pleașca PD-ului i se pare inocentă. Sau ceva pe acolo. Însă, orișicît, Paleologu nu s-a dat cu Mutul de manutanță.”, mai adauga autorul, între altele.

VIDEO CU LIICEANU LA COTROCENI:

 

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Interviu cu Părintele Nicolae Tănase de după conferința ASCOR Constanța care a ”scandalizat” presa progresistă anticreștină și pe purtătorul ei de cuvânt:

De ce nu trebuie semnat Tratatul pandemic al OMS:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (6)
  • INJECTIA FINALA 30.03.2022 18:57
    O, sar scantei
    Or fi si ei
    Mandrii pigmei
    Securisti-zmei ?

    Docti si savanti
    Pentru multi sfanti
    S'or fi manjit
    L'or fi slavit

    Pe'al lor Petrov
    Iubitul tov ?
    0 gasca de agenti secreti
    Purtand stiutele peceti !

    Noica'i simtea analfabeti !
  • INJECTIA FINALA 30.03.2022 20:35
    Noica'i judeca natafleti !
  • Tic 31.03.2022 00:07
    Ăștia intelectualii României? Toți niște învârtitori de vorbe cu ifose! Atât. Buni pt prostit clientela de cafenea de o anume calitate mărginașa urbană. Niște smecheri, toți cu legături cu serviciile secrete, toți niște pupători de dosuri sorosiste! Dacă dl ziarist Cotuna de la Glasul Aradului își declara public dragostea și admirația pt Pleșu, îmi pare rău pt dansul, își face singur o defavoare. Auzi, ii soarbe fiecare spusa! Doamne ferește! Ăstora li s-a creat o legendă cu ajutorul securității dinainte de '89, și între timp au mai întrat și alți oportuniști în club, gen Lucian Boia, Cărtărescu, adică tot pleava.
    Acum tac toți de frica sa fie luați și ei cu dosarele lor. Iar plecăciunile in fata lui basescu au fost pur ipocrite și conjuncturale. Iar ăla a știut clar cu ce muhaiele și hahalere, ca și el de altfel, are de a face. Circ de golani ajunși!
    Dar intelectuali adevărați nu sunt acestia!
  • DanielaBMED 31.03.2022 15:10
    Ce sa faca cu decoratiile alea ? Ar putea sa le dea inapoi, ca nu tin nici de cald si nici de foame. Desertaciuni...
  • Rusi 31.03.2022 17:43
    Cei decorati de Basescu pot fi numiti oameni de cultura?
  • Mircea Dragan 31.03.2022 22:57
    Nu returneaza nimic. Posibil sa fie si ei tot d-alde securila.
  1. CNSAS a declanșat procedura de verificare a lui VASILE BĂNESCU. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei refuză să-și ofere datele instituției care cercetează trecutul său în raport cu Securitatea. DOCUMENT EXCLUSIV

  2. Interviu cu Părintele Nicolae Tănase de după conferința ASCOR Constanța care a ”scandalizat” presa progresistă anticreștină și pe purtătorul ei de cuvânt. IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, despre lucrarea de la Valea Plopului - VIDEO

  3. Israelul s-a răzbunat pentru atacul iranian din noaptea de 13-14 aprilie. Explozii în apropierea sitului nuclear de la Isfahan

  4. Progresistul sterp de la Patriarhie vs Tatăl a 500 de copii sau Mamona vs Dumnezeu. De ce Lumina de pe pieptul Părintelui Nicolae Tănase nu poate fi întinată de nici un Bănescu

  5. ASCOR Constanța, despre afirmațiile “scandaloase” ale Pr. Nicolae Tănase: “Discursul trebuie analizat în complexitatea conferinței pe care a susținut-o și nu într-o formă trunchiată”. Progresistul Vasile Bănescu a pierdut cea mai bună ocazie să tacă

  6. Orwell a prezis Războiul Permanent de astăzi

  7. Răspunsul Părintelui Nicolae Tănase la acuzele nefondate ale goarnelor progresiste

  8. Amendamentul Marjorie: Orice Congresmen care votează ajutoare pentru Ucraina să fie înrolat în armata lui Zelenski

  9. Directorul CIA: Ucraina va pierde războiul până la sfârșitul anului

  10. Producătorii români sunt discriminați în țara lor! Consiliul Concurenței, aliatul corporațiilor străine – Lidl, Penny, Auchan, Metro, Carrefour, Mega Image, Profi

Ultima oră

15:14

Adrian Onciu: A doua diversiune ”suveranistă” pentru propulsarea lui Geoană la Cotroceni

14:40

PSD era să cadă din lac în drogat. Marcel Ciolacu: Negoiță să stea pe sectorul lui

13:42

Un renumit medic malaezian și-a cerut scuze public pentru că a recomandat vaccinul anticovid în perioada pandemiei: ”Vă rog să mă iertați. Sunt incapabil să vă ajut financiar, dar vă pot oferi sfaturi medicale”

13:41

Noua Utopie climatică: Se pregătește scoaterea la mezat a Planetei – munți, păduri, câmpii, ape...

11:40

Jurnalista Cristina Leordeanu sare în apărarea Părintelui Nicolae Tănase: ”Să vedem ce scrie în cartea vieții celor care îl atacă. Si care n-au construit pentru alții nici măcar un coteț”

11:15

Răspunsul Părintelui Nicolae Tănase la acuzele nefondate ale goarnelor progresiste

10:29

Descoperire uluitoare: Manuscrise ale lui Emil Cioran, niciodată publicate, aduse la București. 100.000 de euro, prețul de pornire a licitației

10:08

Producătorii români sunt discriminați în țara lor! Consiliul Concurenței, aliatul corporațiilor străine – Lidl, Penny, Auchan, Metro, Carrefour, Mega Image, Profi

09:53

La Dubai a plouat într-o zi cât într-un an. Cele mai abundente precipitații din ultimii 75 de ani - VIDEO

09:42

Directorul CIA: Ucraina va pierde războiul până la sfârșitul anului

08:30

Progresistul sterp de la Patriarhie vs Tatăl a 500 de copii sau Mamona vs Dumnezeu. De ce Lumina de pe pieptul Părintelui Nicolae Tănase nu poate fi întinată de nici un Bănescu

08:28

Israelul s-a răzbunat pentru atacul iranian din noaptea de 13-14 aprilie. Explozii în apropierea sitului nuclear de la Isfahan

08:00

19 aprilie: Sfântul Cuvios Ioan de la Lavra Veche; Sfântul Sfințit Mucenic Pafnutie

23:35

Monahul Filotheu Bălan: O nouă comoară psaltică paisiană: Triodul Paisian vol. 1

23:05

Doamna Galina Răduleanu, fostă deținută politic, despre puterea Postului în închisoare - Cum posteau și cum se nevoiau mărturisitorii în temniță, care deja îi supunea la foamete și chinuri greu de imaginat?