Hanul Trei Sarmale din Iași, cu o istorie de 4 secole, loc de întâlnire pentru Eminescu și Creangă, consolidat prin DEMOLARE CU BULDOZERUL de actualul proprietar. VIDEO

De Părău Vlad  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Filmare din timpul demolării Hanului „Trei Sarmale” din Iași. VIDEO:
 

Hanul „Trei Sarmale” din Iași, unul dintre cele mai cunoscute hanuri istorice din zona Moldovei, frecventat de-a lungul timpului de Vasile Alecsandri, Mihai Eminescu, Ion Creangă, Păstorel Teodoreanu, Octav Băncilă și alții, a fost demolat de proprietarul actual al clădirii, fără a exista vreo autorizație în acest sens din partea primăriei, transmite Știri pe Surse


Clădirea în care funcționa Hanul „Trei Sarmale”, situată în zona Bucium din municipiul Iași, a fost demolată marți seară cu un buldozer, edilul Mihai Chirica afirmând că nu a fost emisă vreo autorizație de demolare din partea Primăriei.

Imagini surprinse în timpul demolării clădirii au apărut pe rețelele sociale, stârnind critici vehemente din partea ieșenilor. Oamenii au comentat că este vorba despre o clădire emblematică a Iașilor, care ar fi trebuit refăcută, nu demolată.

Primarul Minucipiului Iași, Mihai Chirica (PNL), a afirmat miercuri, într-o conferință de presă, că Hanul „Trei Sarmale” nu era o colibă, ci o construcție emblematică pentru Iași și că această clădire nu trebuia demolată.

„Nu era o frumusețe clădirea, dar era emblematică pentru oraș. Nu a existat autorizație de demolare. Noi nu am primit asa ceva, nici vorbă să fi existat vreun refuz al primăriei. Proprietarul este cel care era aseară pe excavator, va trebui să răspundă rigorilor legii. Păcat să ai un brand și tu să pui buldozerul pe el. Proiectul viza reparații capitale și extindere, în nici un caz demolare. Fiecare va răspunde pentru ce și-a asumat”, a afirmat primarul Mihai Chirica.

Arhitectul Iulian Nicolau, consilier USR și șef al Comisiei de Urbanism din Consiliul Local, susține că primăria a emis o autorizație pentru reabilitarea și consolidarea hanului, fără a se preciza nimic despre demolare.

„Hanul Trei Sarmale a fost demolat ABUZIV fără să existe Autorizație de Demolare, conform consultărilor avute cu Direcția de Arhitectură a Primăriei Iași! "În autorizația emisă era prevăzută refuncționalizarea hanului, expertiza din documentație spune despre măsuri de consolidare, în nici un caz de dezafectare. În expertiza din AC nu se propune decât desființarea unui beci. În rest sunt măsuri de consolidare."
 
Fac apel către factorii de justiție abilitați să intervină imediat pentru a reinstaura supremația legii în Municipiul Iași!”, a scris arhitectul Iulian Nicolau, miercuri, pe Facebook. Ulterior, el a revenit cu o precizare mai tehnică, pe care o puteți citi AICI.

La rândul său, actorul ieșean Ion Sapdaru se declară „foarte trist” că „încă o legendă a Iașiului a luat sfârșit”.

„Nu vreau să fac o paralelă ironică, nu e cazul în zilele astea... "Trei Sarmale'' a fost primul local din Iași în care am fost acum 33 de ani. Eram într-o delegație de actori basarabeni și vizitam locurile celebre din Iași. Am primit, desigur, cele trei sarmale moldovenești, care mi s-au părut cele mai bune mâncate vreodată, și un pahar de vin de Bucium, bun și acela până la Dumnezeu. Apoi ne-am plimbat prin crâșmă, cineva arătându-ne cam la ce mese ar fi stat cândva Vasile Alecsandri, Mihai Eminescu, Ion Creangă, Păstorel Teodoreanu, Octav Băncilă. Am citit tot ce am găsit despre istoria hanului de la 1675 până mai încoace. Povestea lui are multe momente dramatice, dar întotdeauna efemerii lui stăpâni găseau soluții pentru a-l salva. Cu excepția contemporanilor noștri. Am niște bănuieli că, demolându-l, habar n-aveau de glorioasa istorie a acestui loc emblematic din Moldova. Sunt azi foarte trist. Hanul „Trei sarmale” 1675- 2022”, a scris actorul Ion Sapdaru pe Facebook.
 
Deznodământul:
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

ÎNTUNECAREA - Planul Diabolic de a întuneca Planeta Pământ prin inginerie climatică

Sfârșitul Umanității așa cum vor artizanii Marii Restări. VIDEO TARDUS:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (0)
Ultima oră

12:18

Conferința interactivă ”Stop tratatului pandemic OMS: motivații medicale și juridice” la Cluj-Napoca. Invitați: Anca Nițulescu, Geanina Hagimă, Carmen Oțelea, Marina-Ioana Alexandru, Gabriel Marin, Elena Radu

11:59

Ptiu, drace! Joe Biden își face semnul Crucii la un miting pro-avort (VIDEO)

11:52

Presa nu mai ține pasul cu victoriie lui Trump

10:48

Gelu Voican Voiculescu și Petre Roman, la Parchetul General în dosarul Mineriadei. Ion Iliescu va fi audiat acasă

10:41

Politico: SUA au trimis în secret ATACMS cu rază lungă în Ucraina – iar Kievul le-a folosit

09:34

Inepția Zilei. Beatrice Mahler: Masca nu ne ajută la praful saharian. ”Este foarte fin”. Dar în cazul COVID, un virus invizibil, ne-a ajutat, nu?

09:01

”Războiul” antenelor 5G continuă în Brașov. Problema a ajuns în plenul Consiliului Local

08:48

Expoziție de lenjerie intimă, deschisă într-o biserică catolică din Veneția

23:00

Ilinca și George Simion au un băiețel. Soția liderului AUR a născut azi, 24 aprilie 2024 - ”Mulțumesc, m-ai făcut bogat: tată de băiat!”

22:45

25 aprilie: Sfântul Apostol și Evanghelist Marcu; Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului

21:39

Vrancea: Un polițist de la Penitenciarul Focșani de 43 de ani, găsit fără suflare la pământ într-o benzinărie. Botoșani: Un apreciat artist s-a stins din viață ”fulgerător” la doar 40 de ani: AVC

20:35

Marian Dumitru: ANTI-ROMÂNISMUL CA PROIECT DE ȚARĂ: După Valeriu Gafencu, Mircea Vulcănescu și Octavian Goga, acum a venit și rândul lui Mircea Eliade să fie "anulat", la Radio France Internațional (RFI)

19:40

Încălzirea globală, următoarea mare înșelătorie

18:20

Eduard Dumitrache: Părintele Ciprian Mega, aseară la Moscova

17:35

”Praful Saharian” - ”Teoria Conspirației”: ”Scoateți magneții. Puneți întrebări!” De ce autoritățile nu oferă nici o explicație despre compușii particulelor de pe cuprinsul României? Au murit ”experții” DSP? VIDEO