
Foto: Știripesurse.ro

Câteva mii de persoane au participat, miercuri, în Piața Unirii din Iași, la manifestările de Ziua Unirii Principatelor Române, a transmis Știripesurse. Pe scena din Piața Unirii au urcat fostul premier, liderul impus al PNL și șef al Senatului, Nicolae Ciucă, secretarul general al PNL, Lucian Bode, președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, și primarul penal Mihai Chirica.
După începerea ceremoniilor, intonarea imnului și slujba religioasă, grofii de la putere au fost huiduiți de românii din Piață. Huiduieli au fost și la Constanța, unde un bărbat a fost tratat de Jandarmi ca pe vremea lui Ceaușescu. Huiduielile și insultele adresate autorităților au fost urmate de retragerea bărbatului din mulțime și reținerea acestuia de către lucrătorii Inspectoratului Județean de Jandarmi, pentru cercetări, au informat „organele”. Cotidianul a titrat: Mai ceva ca-n comunism: Reținut pentru huiduieli.
La București, unde președintele Klaus Iohannis s-a afișat în Parcul Carol alături de premierul PSD Marcel Ciolacu, grofii de la putere s-au ferit de huiduile prin eliminarea tuturor simplilor români din parc. Da, ați citit corect, Manifestarea lui Iohannis a fost ca cea din timpul pandemiei: fără români, doar cu trupe ale ministerelor de forță și aplaudaci chiar din rândul oficilităților. Nu au scăpat complet de huiduieli, pentru că românii supărați i-au așteptat la ieșirea din parc pe unde convoiul de mașini cu girofar a trecut însă în trombă. Vom reveni cu un articol separat dedicat acestei mizerii repetate.
În schimb, tot la Iași, partidul condus de George Simion a organizat și anul acesta, cu ocazia zilei de 24 ianuarie, Marșul Unirii pe străzile capitalei Moldovei, informează tot Știripesurse.
Peste 4000 de persoane au participat la marșul organizat de AUR, care a pornit din Piața Unirii și s-a oprit în fața Palatului Culturii din Iași. Pe traseu, participanții la Marșul Unirii au scandat ca România să nu aibă graniță la Prut și pentru ca România să fie o țară suverană.
Programul AUR la Iași dedicat zilei Unirii Principatelor Române a început prin conferința „Suveranitate națională 1859 – 2024. Arc peste timp”. Apoi, după Hora Unirii organizată în Piața Unirii din Iași, s-a pornit în Marșul Unirii.
George Simion anunțase încă de la conferința dedicată celebrării a 165 de ani de la Unirea Principatelor că AUR nu va participa la spectacolul oficialităților care își aduc aminte de patrie doar pe scene și sub reflectoare, la datele unor sărbători naționale.
Nu mergem la „bâlciul lor, nu participăm la înscenările lor. Noi suntem AUR și avem altă țintă decât Iohannis și Ciucă”, a spus Simion.
„Astăzi o să îi
scutim pe acești guvernatori, pe acești administratori slabi, pe acești
conducători vremelnici ai României, de prezența noastră. Să se huiduie
ei între ei, să facă bâlci, să facă ce vor ei - ei între ei”, a
mai spus liderul AUR, potrivit sursei citate.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
• I. 1821 Revoluția lui Tudor Vladimirescu – ce a oprit prăbușirea Valahiilor! „Patria se cheama norodul, iar nu tagma jefuitorilor"( Tudor Vladimirescu). În momentul în care imperiile vecine erau convinse că au împărțit între ele spațiul pontico-carpato-dunărean și că valahii nu mai contează s-a dovedit începând cu anul 1821 că nu este așa!
• II. 1848-1849 Revoluțiile de deșteptare națională. La Blaj norodul a strigat: „Noi vrem să ne unim cu țara”!
• III. 1858. Convenția de la Paris. Convențiunea pentru organizarea definitivă a Principatelor Dunărene ale Moldaviei și Valahiei din anul 1858.
• IV. 24 ianuarie 1859 s-a realizat MICA UNIRE sub numele de Principatele Unite ale Moldaviei și Valahiei.
• V. Principatele Unite ale Moldaviei și Valahiei între anii 1859 și 1862 s-au numit Principatele Unite ale Moldaviei și Valahiei conform Convenției de la Paris.
• VI. Principatele Unite Române. În 1862, Alexandru Ioan Cuza reușește să unească administrativ cele două principate, sub numele de: „Principatele Unite Române”. Noi, Românii - "Unirea este îndeplinită, Naționalitatea română este întemeiată!" ( Alexandru Ioan Cuza).
• VII. ROMÂNIA Constituția din 1866 statutează prin Articolul 1 că denumire a statului este „România”.
• VIII. 1877- 1878 România devine stat independent.
• IX. 1 Decembrie 1918 ROMÂNIA MARE
Se știe sigur, din vechi izvoare medievale, că Moldova, Banatul, Făgărașul, Maramureșul, Valahia etc. erau numite în documentele vechi și terrae Valachorum sau Valachiae/ Vlachiae/ Volachiae, adică „țări ale valahilor”. Și datorită înfățișării feței locuitorilor: țări cu oameni rumeni la față „țări ale rumenilor ” (rumen” adj. îmbujorat, împurpurat, roz – trandafiriu, înroșit, roșu la față -Om cu obrajii rumeni.).
În limbile europene și azi avem rădăina „rumen, ruman” în denumirile: Rumænien (în limba daneză), Rumeenia (în limba estonă), Roumanie (rumenii) ( în limba franceză), Rumänien (în limba germană), Rumenye (în limba idiș), Rúmenía (în limba islandeză), Rumania (în limba albaneză, arabă), Rruminia (în limba armeană), Errumania (în limba bască), Rumynija (în limba belarusă), Rumunija ( în limba bosniacă), Rumŭniya ( în limba bulgară), Rumunsko ( în limba cehă), Rumunjska (în limba croată) și așa mai departe denumiri în care se identifică grupul de litere „Ruman”/ „Rumin”/ „Rumyn”/ „Rumun”/ „Rumæn”/ „Rumen”/ „Rumān”/ cuvinte de fapt care au sens în limba română țărănească de: RUMEN
Trebuie menționat că substituirea actuală a numelui de Valahia cu cel de Țara Românească este o eroare; nicăieri nu apare în numeroasele hărți din evul mediu; în aceste hărți găsim o Romanie dar cu capitala la Constantinopolul locuit de romei și romanoi. În limba română veche Constantinopolul era denumit Țarigrad, adică „Cetatea Împăratului” și „Înalta Poartă” ce era în secolul al XII-lea cel mai mare și cel mai bogat oraș din Europa. https://maps.nls.uk/view/104187467