

Soarta controversatului erbicid Glifosat rămâne incertă. Europenii nu au reușit să ajungă la un acord privind prelungirea autorizației de folosire a erbicidului, fabricat de gigantul american al biotehnologiei agricole Monsanto. Experții statelor Uniunii se vor întâlni din nou, după ce votul a fost amânat.
Studiile făcute sub egida Uniunii Europene susțin că nu există nicio legătură între glifosat și cancer, dar studiile nu sunt publice, doar rezumatele acestora sunt, potrivit stiri.tvr.ro.
Tabăra anti-glifosat este condusă de Franța. Blocajul a dus la amânarea votului. De zile întregi, la Bruxelles au loc proteste. Oamenii cer interzicerea erbicidului.
Presa europeană plasează România în grupul țărilor pro-glifosat
Glifosatul omoară buruienile și mărește randamentul culturilor. Este motivul pentru care agricultorii nu vor să renunțe. „Comisia Europeană a luat notă de pozițiile divergente ale statelor membre, le va analiza. Anunțăm în curând data următoarei ședințe”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Anca Păduraru.
Franța se opune categoric glifosatului, dar ar fi dispusă la un compromis: prelungirea autorizației cu doar câțiva ani și nu cu un deceniu, cum se discută acum. Mai sunt câteva țări aliate Franței, altele susțin erbicidul. Presa europeană plasează România în grupul țărilor pro-glifosat.
Glifosatul a fost criticat de-a lungul timpului, fiind suspectat că provoacă cancer, afectează fătul din pântecele mamei și produce îmbolnăviri ale tractului gastro-intestinal. O nouă cercetare de amploare, efectuată pe un grup de peste 2000 de persoane în Germania, a relevat că urme de glifosat se găsesc masiv în urina germanilor.
Organizația Mondială a Sănătații este de părere că glifosatul afectează materialul genetic al omului și, probabil, cauzează cancer. Se presupune, de asemenea, că erbicidul atacă sistemul hormonal, afectează fertilitatea și are un efect negativ asupra probioticelor din tractul gastro-intenstinal.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Un studiu comun făcut de laboratoarelor RIKILT ale Universității din Wageningen (Olanda) și de Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene și publicat recent în revista științifică "Știința mediului total" arată că aproape jumătate din solurile europene sunt contaminate. Rezultatele analizei a 300 de probe de sol din 10 țări europene arată că 45% din terenurile agricole din Europa conțin glifosat și metabolitul său AMPA. Aceasta este doar cea mai recentă și cu siguranță nu ultima lovitură dată teoriilor privind siguranța presupusă și niciodată dovedită a agrochimiei în agricultură.
Acest studiu se adaugă dovezilor deja numeroase privind pericolele pesticidelor bazate pe glifosat și superficialitatea cu care instituțiile responsabile pentru siguranța cetățenilor au lucrat până acum.
Pe 19 octombrie a.c. Comitetul pentru mediu al Parlamentului European a susținut o propunere de eliminare completă a glifosatului până în 2020 și impunerea de restricții imediate în ceea ce privește utilizarea acestuia. Discuții preliminare au demonstrat lacune, conflicte de interese, interferențe corporative și presiuni care au caracterizat analiza evaluării riscurilor, analiză care, la sfârșitul anului 2016, a dus la folosirea fără autorizație a glifosatului în Europa pentru următoarele 18 luni.
Două rapoarte recente, "Otrăvurile din farfuria noastră" (http://seedfreedom.info/launch-of-the-report-poison-is-served/) și "Istoria toxică a produsului Monsanto Round Up" (https://www.navdanyainternational.it/en/news-navdanya-international/441-story-of-roundup-launch), denunță modul în care giganții agroindustriali au intervenit întotdeauna în deciziile guvernelor și agențiilor internaționale de reglementare prin acțiuni de lobby, corupție și suprimarea studiilor științifice independente, pentru a-și spori profiturile de pe piața agricolă și pentru a-și păstra controlul asupra pieței produselor alimentare.
"Pentru a obține suveranitatea alimentară lumea are nevoie de o nouă configurație a adevăraților inovatori, inclusiv producătorii mici și cercetătorii publici - care nu sunt subminați de autorități de reglementare fără coloană vertebrală". -- ETC Canada (Action Group on Erosion, Technology and Concentration)
https://www.commondreams.org/views/2017/10/19/new-study-shows-glyphosate-contaminated-soils-put-half-europe-risk
În 1981 erau peste 7.000 de companii de semințe, cele mai multe dintre acestea fiind deținute de familii dar niciuna nu controla mai mult de 1% din piață. În prezent, primele șase corporații transnaționale din lista de mai sus dețin 63% din piața mondială a semințelor și 75% din piața agrochimică.
Prin uniri și achiziții ele vor deveni și mai mari; globalizarea se petrece sub ochii noștri:
1. ChemChina a cumpărat recent Syngenta pentru 43 de miliarde de dolari.
2. Monsanto urmează și el să intre pe ușa din față pe piața europeană prin unirea cu Bayer într-o tranzacție de 66 de miliarde de dolari https://www.bayermonsantomerger.com/
3. Dow Chemical și DuPont Chemical se reunesc pentru a crea o companie de 130 de miliarde de dolari.
Aceste corporații susțin că fuziunile lor sunt necesare pentru a realiza economiile de scară necesare pentru a alimenta o populație mondială din ce în ce mai mare și pentru a aborda provocările tot mai urgente ale schimbărilor climatice.
Aceste mega-fuziuni înseamnă de fapt o creștere a utilizării tehnologiilor de inginerie genetică care sunt tot mai puțin eficiente în combaterea buruienilor și a dăunătorilor. Pentru fermieri ele înseamnă mai puține opțiuni si prețuri mai mari la achiziționarea de semințe [adică o dependență totală].