

Șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, vorbește, într-un reportaj „România, te iubesc!”, care va fi difuzat duminică, despre un posibil conflict cu Rusia în care să fie implicată și România, relatează Gândul.
Paul Angelescu, cel care a realizat materialul intitulat „Europa, în apărare”, a dezvăluit pentru Libertatea detalii despre ce a spus șeful Armatei Române, generalul Gheorghiță Vlad, care i-a acordat singurul interviu din ultimele 12 luni.
Gheorghiță Vlad afirmă, în reportajul care va fi difuzat duminică de Pro TV, că Rusia este mai periculoasă ca niciodată și că ar putea exista un conflict pe Flancul Estic în următorii ani.
”Este un reportaj despre apărarea României. Din ce în ce mai mulți lideri politici și militari avertizează că Rusia ar putea ataca o țară NATO în următorii ani. Germania se înarmează masiv, Polonia și-a construit fortificații la granițe, Finlanda a testat cum va funcționa economia pe timp de război. În schimb, administrația Trump a dat semnalul că își va retrage din trupele staționate în Polonia și România. Am vrut să vedem ce se întâmplă la noi, cum și cu ce ne apăram în cazul unui scenariu de conflict.
În februarie, NATO și-a dislocat în România, pentru prima dată de la înființare, forțele de reacție rapidă. Le-am urmărit mișcările la noi în țară. Practic, au testat cât de repede pot muta trupe și tehnică militară gata de luptă din vestul Europei până la noi în țară. S-a exersat cu muniție de război în Poarta Focșanilor, Dobrogea și pe Marea Neagră.
Adică cele mai greu de apărat zone în cazul unui conflict. Pentru acest reportaj am vorbit cu șeful Armatei Române. E singurul interviu pe care l-a acordat în ultimele 12 luni”, explică Angelescu.
Din punctul de vedere al generalului Vlad, pericolul din partea Rusiei este mai mare acum decât era în urmă cu un an sau doi și nu exclude scenariul unui conflict în următorii ani pe Flancul Estic.
”Noi avem în derulare contracte pentru armament modern în valoare de multe miliarde de euro. Însă unele sunt în întârziere. Iar în poligoane soldații se antrenează și astăzi cu tancuri și blindate din anii ’80 pentru un conflict care se poartă cu drone, sateliți, rachete hipersonice și inteligență artificială. Ne adaptăm, dar greu”, dezvăluie jurnalistul concluziile reportajului.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Asta transpare și din interviul așa-zisului șef. E doar o cârpă cu care se șterg pe bocanci "sub amenințarea Rusiei" șefii mai mari din NATO, politrucii și comercianții de armament. Trebuie o sperietoare, ca să scoatem banii din buzunarele găurite. Rupți în cur, flămânzi, bolnavi, cu copii șomeri și needucați, dar trebuie să cheltuim pe arme scumpe și inutile. Așa este când suveranitatea e o vorbă goală, iar trădările naționale sunt la ordinea zilei.
Unde sunt rușii?Noi nu vedem decât ucraineni care ne fac zile fripte pe banii noștri.
Așa,România poate fi implicată de catre unii și alții in conflicte exterestre,extragalactice.Și totuși,nici urmă de omuleți verzi.Doar cei de la Davos&co,cu sufletul in cloud.
Gheorghiță ai auzit de unu' Gusa ? Ala cu : ''da-i in p ...a mea de rusi'' si ''nu trece nimeni de voi. muriti pe brazda''?
Gusa a fost inaintasul tau ca sef de stat major, ingramaditule!
Arma de asalt era bine Beretta ARX 160 nu a trecut testele. In 36 de ani de ''democratie'' noi romanii nu am fost in stare sa concepem o .... arma? Nu mai punem la socoteala aia cu ''ne apara NATO'' asa ca desfiintam serv militar obligatoriu sa stea baietul de 18 ani langa chilotii mamei sau sa ''faca'' asa o armaata la ff. Nu , armata trebuie facuta la zi ptr a deprinde disciplina, dezlipirea de chilotii mamei, sa stie sa-si calce, spele uniforma, sa fie punctual. Ori ce vedem noi la tinerii care cica-s viitorul tarii?