

Candidatul independent la alegerile europarlamentare George Simion a revenit la Cimitirul Internațional al Eroilor Valea Uzului și a legat panglici tricolore la crucile mormintelor ostașilor români, scrie infoprut.ro.
Profanarea crucilor a avut loc în contextul în care vineri urma să fie inaugurat în cimitir memorialul dedicat soldaților români căzuți la datorie în timpul celor două războaie mondiale.
Cimitirul din Valea Uzului a devenit cimitir militar după Războiul de Reîntregire a Neamului. În cimitir își duc somnul de veci 1143 de militari de diverse naționalități: români, ruși, italieni, sârbi, unguri, austrieci și germani.
„România, ca stat unitar, există datorită lor! V-am spus că nu rămâne așa și m-am ținut de cuvânt: astăzi le-am adus tricolorul, să își doarmă somnul de veci așa cum se cuvine. Jertfa ostașilor care au apărat independența, suveranitatea și integritatea teritorială a României trebuie cinstită pe întreg teritoriul țării, indiferent că asta nu convine unora sau altora!”, a scris acesta pe Facebook.
George Simion, alături de doi membri ai echipei sale de campanie, aflați vineri la cimitirul din Valea Uzului, au fost bătuți de extremiști maghiari. Trei dintre aceștia au fost identificați, unul dintre ei fiind viceprimarul UDMR de Sânmartin.
Candidatul s-a deplasat la Valea Uzului pentru că vineri dimineață, așa-ziși ”activiști anonimi” maghiari au învelit în saci de gunoi crucile a zeci de eroi români amplasate de Primăria Dărmănești în Cimitirul Internațional al Eroilor.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Banuiesc ca daca se intamplau astfel de lucruri intr-un cimitir evreiesc, urlau toata presa si ambasadele sufletului, si s-ar fi facut ancheta rapid.
........................
„Da, corupția este o problemă serioasă, dar inegalitatea enormă este chiar o mai mare problemă. Acest aspect a fost recunoscut anul trecut chiar de ministrul finanțelor, Goranov, în timpul unei conferințe organizate de celălalt sindicat național, KNSB. Goranov a fost suficient de sincer pentru a afirma – citez din memorie – că sistemul fiscal este astfel făcut ca să lase o parte din avuție în mâinile bogaților, care mai apoi au puterea de a corupe, pentru că, e bine știut, o mare parte din acești bani intră în circuitul marii corupții. Asta duce la o concentrare chiar mai mare a averilor și resurselor mari în tot mai puține mâini, în dezavantajul tuturor, în acest fel crescând inegalitatea. Din păcate, spusele lui Goranov nu duc deocamdată la nicio activitate practică pentru a distruge acest cerc vicios.
Notați că toate partidele din opoziție vorbesc despre corupție ca și cum ea este un apanaj numai al celor de la putere și al instituțiilor de stat. Când formula guvernării se schimbă, ascultăm același vorbe cu rolurile schimbate ale acuzatorilor și inculpaților. Fără îndoială, conducătorii, indiferent cine sunt aceștia, au cele mai mari posibilități în acest domeniu. Dar corupția este o monedă cu două fețe: există fața corupților, dar și cealaltă față a mondei, a celor care corup. Cine sunt cei care corup? Cum am mai spus într-o discuție televizată, evident ei nu sunt cei de la firma “Munca liniștită” (o unitate de muncă a celor care au probleme de auz – nota traducătorului), nici cooperativa agricolă din satul Zlokucene. Cei care corup sunt cei care au mari sume de bani, mai precis business-ul mare, oligrahii. Deocamdată nu i-am auzit pe cei din opoziție să-i menționeze, fie chiar și vag, pe marii proprietari ai puterii economice ca fiind o sursă de corupție. Probabil ei cred și știu că fără susținerea lor nu pot veni la putere. Și probabil opoziția nu spune nimic pe acest subiect pentru că dacă privim atent, vom vedea că companiile care câștiga comenzile publice sunt dintotdeauna aceleași firme, indiferent cum se cheamă conducătorii…”
Sau despre populism, care își arată mutra urâtă de peste tot în ultimul timp:
„Într-un astfel de mediu, elitele folosesc un truc foarte eficace, unul ce dă întotdeauna roade: încearcă, prin orice mijloace, să pună un grup de oameni nevoiași, împotriva unor alți nevoiași. Oamenilor li se arată “cel vinovat” și “hoțul”, asta ca să nu-și conștientizeze starea reală. “Hoțul” este totdeauna printre ei, așa le transmit elitele politice. Vinovat este vecinul. Conducătorii stăpânesc perfect metodele pentru a instiga oamenii, unii împotriva altora – bulgarii împotriva romilor; lucrătorii săraci împotriva “paraziților sociali”, cei sprijiniți mizerabil social; pensionarii de rând împotriva celor care primesc pensii de dizabilitate; mamele cu copii cu dizabilități împotriva “celor care abuzează sistemul social destinat doar celor cu dizabilități”; ONG-urile împotriva organizațiilor naționale cu scopuri sociale; polițiștii protestatari împotriva asistentelor medicale care protestează. Notați cum dintotdeauna când un grup social sau o breaslă profesională iese la protest pentru a atrage atenția vizavi de problemele din sectorul lor, puterea ne distrage atenția către alți nevoiași și începe să întreabe acuzator: “Doriți să luam de la ei?!”. Divide et impera. Se sugerează constant că pentru unii nu sunt bani, fiindcă aceștia sunt furați, sau îi primesc, alții. Hoții strigă “hoții”!”.
Foarte bun interviu, merită citit integral.
https://ro.baricada.org/grigorova-europa-interviu/?fbclid=IwAR21W7plJBaM1AuKHSFxdGYmnAhv3z_VGLE5otWW312N0ujhpZbv9493IhQ
https://www.facebook.com/emanuel.copilas/posts/10218080711906992
Sfatul meu e sa nu te urci la volan in starea asta. Nu mi-e de tine, ci de altii care ar putea fi grav accidentati, s-au vazut destule cazuri.
"De altfel, primarul din Sânmartin, într-o declarație pentru agenția ungară MTI, a acuzat autoritățile din Dărmănești că au profanat mormintele.
Edilul spune că cimitirul a fost renovat din fonduri ale administrației locale și din donațiile Ministerului Apărării din Ungaria și a unor persoane fizice. În locul care este împrejmuit și în care intrarea se face printr-o poartă secuiască, au fost ridicate aproximativ șase sute de cruci de lemn, pe care au fost trecute numele soldaților maghiari căzuți în luptele din Valea Uzului.
Tensiunile în zonă au crescut după ce autoritățile din Dărmănești au amenajat o zonă cu morminte ale unor soldați români, fără să fi cerut însă acordul primăriei din Sânmartin. De aceea, primarul din Sânmartin spune că gestul reprezintă de fapt o “demonstrație de putere. Dacă ne-ar fi contactat, spunându-ne că se dorește ca aici să fie amplasat un memorial și pentru soldații români căzuți la datorie, s-ar fi putut găsi o soluție. Însă nu despre asta a fost vorba, important a fost nu ca soldații români să aibă parte de un loc de cinste, ci s-a dorit să se lovească în maghiari, să fie profanat un loc sfânt al acestora”, a acuzat primarul.
Chestiunea este delicată, a recunoscut vineri și liderul PSD, Liviu Dragnea, care a pledat pentru cumpătare.
"Acolo, toate instituțiile trebuie să lămurească...Să nu sărim așa. E foarte ușor să punem gaz pe foc și eu niciodată n-am făcut asta. Instituțiile statului, anume Inspecția în construcții, prefectura, primăriile din zonă, Oficiul de Cadastru, Ministerul de Interne, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice trebuie să așeze la masă în zilele următoare pentru a stabili în primul rând grănițuirea, pentru că acolo este o dispută între două localități, una din Harghita și una din Bacău, Dărmănești și Sânmartin, dacă nu greșesc, care-și dispută un teren. Unii spun că pe un cimitir existent au venit și au pus peste niște morminte existente niște cruci și spun că e profanare de morminte, alții spun că nu, că e terenul lor. Problemele astea nu se rezolvă așa. Astea sunt chestiuni cu o simbolistică foarte mare și aici trebuie foarte multă cumpătare, înțelepciune și toată lumea așezată la masă să vadă care este de fapt hotarul. În anumite documente, hotarul este într-un loc, în alte documente, care sunt contestate, este în alt loc", a declarat liderul PSD.
Între timp, politiștii s-au autosesizat și au demarat o anchetă.
Surse locale au declarat pentru agenția Mediafax că membrii comitetului maghiar de inițiativă pentru reabilitatea mormintelor soldaților maghiari din Cimitirul Valea Uzului consideră acoperirea crucilor eroilor români ca „o provocare” de care se dezic, astfel că cimitirul a fost păzit în noaptea de joi spre vineri de zeci de persoane pentru a nu se mai înregistra incidente. Aceștia au și scos sacii negri de plastic de pe crucile eroilor români.
Potrivit acelorași surse, „crucile au fost acoperite cu saci în cursul după-amiezii de joi, de către două persoane, un bărbat și o femeie, de naționalitate maghiară. Acestea ar fi fost cele care s-au autointitulat ca făcând parte dintr-un grup de acțiune civică și care au și realizat fotografii cu crucile acoperite. Pe lângă faptul că au acoperit crucile, aceste persoane au amplasat și două pancarte cu mesaje în limbile română și maghiară cu textul
Pe lângă faptul că au acoperit crucile, aceste persoane au amplasat și două pancarte cu mesaje în limbile română și maghiară cu textul
Poate ar trebui sa-mi cer scuze Carmencitei, macar in cazul asta.
De asemenea, Inspectoratul Regional în Construcții Nord-Est a transmis o adresă Prefecturii Bacău în care a avertizat că autorizația de construire semnată de primarul din Dărmănești, privind construirea unui monument în Cimitirul Internațional Valea Uzului și a 50 de cruci pentru eroii români, a fost emisă „cu nerespectarea prevederilor legislației în vigoare“, amintește și Ziarul de Bacău."