
Sursa foto: facebook/daniel ene

La momentul depunerii candidaturii pentru alegerile prezidențiale, în dreapta lui Nicușor Dan a stat un colonel SRI în rezervă. Nu este o întâmplare, același bărbat apare alături de primarul care țintește prima funcție în stat la aproape toate deplasările sale electorale în țară, scrie Știripesurse.

„Da, fac parte din echipa de campanie electorală a domnului Nicușor Dan”, a declarat pentru Recorder, Daniel Ene, consilier județean din partea partidului Forța Dreptei în Vrancea și fost ofițer SRI.
Ene a ieșit în evidență pe 7 martie, când a apărut lângă primarul Capitalei la declarațiile de după depunerea candidaturii la Biroul Electoral Central. În dreapta colonelului (r) SRI a stat șeful său pe linie de partid, Ludovic Orban, unul dintre principalii susținători ai lui Nicușor Dan.
Daniel Ene este alături de candidatul independent la aproape toate deplasările sale în țară. Stau mărturie pozele postate de fostul ofițer SRI pe rețele de socializare. Hunedoara, Alba, Cluj, Sibiu, Târgu Mureș, Suceava, Brașov, lista este lungă, iar la toate întâlnirile lui Nicușor Dan cu electoratul, Ene apare în prima linie.
Întrebat ce responsabilități are în cadrul echipei de campanie, fostul ofițer SRI spune că se ocupă de „promovarea candidaturii domnului Nicușor Dan în toată țara”.
„Este o activitate de voluntariat asumată. Nu suntem doar patru-cinci oameni, echipa este mai largă, cred că am selectat eu fotografiile care mă avantajează”, spune Daniel Ene.
Într-un răspuns scris pentru Recorder, Nicușor Dan arată că este la curent cu CV-ul susținătorului care îl însoțește în turneul electoral din țară.
„Domnul Ene este membru al partidului Forța Dreptei, formațiune care și-a anunțat public susținerea pentru candidatura mea la alegerile prezidențiale. Ca atare, membrii partidelor care mă susțin pot participa voluntar la acțiunile de campanie în teritoriu.
Am fost informat de conducerea partidului Forța Dreptei despre statutul său de politician local, precum și despre faptul că este ofițer în rezervă”, a transmis Nicușor Dan.
Întrebat, într-o emisiune Digi24, difuzată sâmbătă, despre modul în care va aborda relația cu serviciile secrete în cazul în care va câștiga cursa pentru Cotroceni, Nicușor Dan a identificat și o problemă punctuală:
„De exemplu, poșta militară, care e o chestiune absolut banală, nu trebuie să fie la un serviciu de informații”. Într-un articol de presă din 2023, se menționează faptul că Daniel Ene a ieșit la pensie cu gradul de colonel și că ultima sa funcție în SRI a fost cea de șef al Poștei Secrete în Vrancea.
Cât privește controlul civil asupra serviciilor de informații, Nicușor Dan consideră „că cele două comisii de control din Parlament, SRI și SIE, nu intră deloc în substanța activității atât a SRI, cât și a SIE”.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Asta înseamnă că frumoasa campanie a lui Frigușor Dan este coordonată și realizată de către Serviciul Român de Informații. Punct.
Puțini mai știu însă că există un „precedent clasic” pe tema „matematicianul și administrația” (sau politica).
… În elanul său de a-și moderniza Administrația, Napoleon îl numise Ministru (echiv. „interne”, parcă) pe fostul său profesor de matematici, Laplace – celebrul Laplace, de mai târziu. Că a fost un chix total, a recunoscut însuși Napoleon care, după vreo două luni l-a și „remaniat”, recunoscând că „e total neinspirat să introduci „teorii abstracte” în treburi de-ale Guvernului”.
Acuma, nu că vreau să zic, dar Laplace chiar era Matematician „pe bune” (plus Astronom etc.) – și nu de-ăștia „făcuți și „crescuți” prin „tehnici publicitare”, anume pentru a fi vârâți „pe sub nas” omului de bun-simț, cu respect intrinsec pentru un Titlu Universitar sau Academic.
… Am mai văzut noi, „la treabă”, un „mare Chimist” (?), care ne explica, „științific”, teoria „pixelului albastru”. Și tot așa, ne-am pricopsit cu un „mare Economist”, bine specializat în Speculații Financiare și în împrumuturi „fără număr” – toate în paguba României („zeci și zeci de miliarde” despre care niciodată nu vom afla cum, și în buzunarele cui „s-au topit”). Și încă mulți alții, care mai de care mai „galonați” și mai „titrați”, pe tot felul de domenii ; barem Analiști, avem „cu ghiotura”, pe orice direcție : politici (geo- sau socio-), militari etc. Nici nu mai ai loc de ei, de te și crucești cât de mulți (și cât de obrazici, de tupeiști, și de nesimțiți) sunt…
„Paradoxul României” de azi : dacă avem așa de mulți „super-inteligenți”, cum naiba de-am ajuns în halul de decădere în care suntem acum ? Nu cumva… tocmai de aceea ?
P.S. Abia mai încoace aflarăm și noi, cum și ce fel de „studii” fac ăștia, cine și în ce scop îi finanțează & promo-vează, precum și ce „calități” trebuie să dovedească, pentru a fi „recrutați”. Mai notăm și că, mai nou, chiar și institute de mare prestigiu eliberează (contra cost) „adeverințe” (cu „antet și cu ștampilă”), cum că titularul „a trecut pe-acolo” – numai bune pentru un „CV beton”, în țări „M3”, spre a „rupe gurile” și a „capta voturile”…