Foto: Ioana Vîntu (jurnalul.ro)
Curtea de Apel București a audiat-o, luni, pe fiica lui Sorin Ovidiu Vîntu, cel care a prăbușit controlat Fondul Național de Investiții și patronul televiziunii Realitatea Tv, în dosarul în care doi avocați și un administrator sunt judecați pentru tentativa de preluare nelegală a unor acțiuni ale companiei, informează Știri pe Surse.
Concret, Ioana Vântu a făcut referire în depoziția ei la persoanele din anturajul de afaceri al tatălui său, la nivelul anilor 2010, precum Cozmin Gușă, Elan Schwartzenberg sau Maricel Păcuraru.
Fiica lui SOV a explicat pe larg mecanismele juridico-financiare prin care aceștia ar fi încercat să preia pretins nelegal acțiuni ale societății media, dar și cum a intervenit prompt DNA pentru stoparea acțiunilor insistente ale acestora.
„În anul 2011, la 17 noiembrie, în ziua reținerii tatălui meu, am pornit cu Cozmin Gușă către Cipru cu scopul de a -i transfera acțiunile societății Elba Hold, conform unei înțelegeri prealabile cu tatăl meu, Sorin Ovidiu Vântu.
Înțelegerea trebuia să vizeze protejarea acțiunilor societății noastre, Elba Hold, în fața politicii ce exista atunci în România, cota de comision fiind de 10 la sută.
Mai precis, compania Strategy Resouces Investement SRL (SRI SRL) urma să primească cei 10 la sută pentru serviciul făcut familiei noastre.
Am ajuns în biroul domnului avocat Athos Demeitrou și am perfectat actele menționate. La cererea lui Cosmin Gușă, am redat un contract de vânzare - cumpărare a acțiunilor cu o plată ulterioară.
Dumnealui trebuia să poată arăta autorităților din țara adorată cum că a avut loc această vânzare a acțiunilor Elba Hold.
În realitate, rămânea real proprietar tatăl meu, mai puțin față de cei 10 la sută. În toată perioada de după 7 ianuarie, tatăl meu fiind în detenție, eu am preluat toată activitatea juridică și de afaceri.
Colaboram cu domnul Cozmin Gușă și cu Elan Scwartzenberg prin societățile deținute de ei. Menționez legătura dintre Realitatea și societatea Petrom Service, care exista prin legătura unor contracte economice.
Urmare a intrării în insolvență a societății Realitatea, o dată cu definitivarea masei credale, s-a constatat că Petrom Service are o creanță în proporție de sub zece la sută, motiv pentru care în luna februarie m-a contactat Elan Schwartzenberg și mi-a comunicat faptul că are dificultăți în manageruirea trustului de presă pentru că Gușă o dată intrat în societatea Realitatea prin masa credală i-a creat tot felul de dificultăți lui Schwartzenberg”, a explicat Ioana Vîntu în fața instanței de judecată.
Afacerile de după cortină
„El a dorit să discute cu mine aceste neplăceri. L-am sunat pe Gușă pentru a îi spune ce am aflat și, de atunci, el niciodată nu mi-a mai răspuns la telefon.
În momentul în care am văzut că nu dau de Gușă și l-am sunat pe tatăl meu ca să spună cum să procedăm, iar el m-a sfătuit să merg înapoi în Cipru și să retranscriu acțiunile pe numele său. Mi-a recomandat retragerea mandatului celor doi domni.
Această retragere a avut loc în luna aprilie. Numai rețin precis când. Cred că după 15 aprilie 2012. Nu am comunicat că am retras acțiunile.
Eu eram prinsă între un tată aflat la închisoare și tot felul de oameni care mă sunau privind probleme la Realitatea. I-am spus doar lui Schwartzenberg ca să știe că își poate continua liniștit activitatea.
În decursul lui 2012, ne trezim în Cipru cu o plângere făcută de Baciu Gabriel, care era reprezentantul societății Strategy Resources Investement SRL. Până la termen, au încercat în Cipru înscrierea acțiunilor pe firma SRI SRL.
Am fost sunați, am intervenit și am pus ordin de sechestru provizoriu Până la finalizarea procesului, pe care l-am și câștigat.
Procesul a durat în total 5 ani. E câștigat irevocabil acolo în Cipru, iar acțiunile au rămas la noi până în prezent.
Noi nu am fost primiți la adunările generale ale acționarilor ale Petrom Service și Realitatea, deși am prezentat certificatele de proprietate de la registrul comerțului din Cipru, în vreme ce ei au arătat fila din registrul acționarilor.
Cu acel înscris au încercat sustragerea acțiunilor și de la Petrom Service, dar și de la Realitatea, acesta fiind momentul la care a intrat pe fir DNA”, a mai relatat Ioana Vîntu judecătorului CAB.
Definiția tupeului - au încercat să treacă peste ancheta DNA
„Când au încercat transcrierea acestor acțiuni, ei depuneau cereri de transcriere a acestor acțiuni la registrul comerțului.
Ei, noi aveam oameni în ORC la fiecare etaj care urmăreau când se introduc aceste cereri și imediat ei introduceau cerere de respingere.
Într-o bună zi, ORC a trecut peste cererea noastră și au admis trecerea acestor acțiuni la cei împricinați.
În acest moment, DNA a intervenit prompt și a efectuat percheziții unde s-au găsit contracte antedatate între SRI SRL și Elan Schwartzenberg, prin care acesta vânduse acțiunile Realitatea către cei doi domni.
Acele contracte aveau semnătura falsă, fapt dovedit științific. S-a găsit și un al doilea contract mai vechi, din 2006, când Liviu Luca ar fi semnat o înstrăinare de acțiuni către SRI SRL. Și acele semnături erau false.
Doamna procuror Carmen Damian a constatat abuzul în serviciu făcut de ORC. La final, și Gușă și Păcuraru și ORC au ieșit din schemă nu știu cum...
În acel moment, tot la indemnul DNA și acceptul nostru, s-a pus sechestru pe acțiunile Petrom Service din România în favoarea noastră.
Acest fapt a fost făcut cunoscut conducerii și avocaților SRI SRL și, totuși, au decis ei să încerce să treacă peste sechestrul procurorului și să înscrie acțiunile pe numele lor. Nu o dată. De două ori. Procurorul Carmen Damian a notat toate aceste aspecte într-un raport.
Au trecut enorm de mulți ani, iar acum, suntem doar martori. Domnul Sebastian Ghiță, care a fost primul care a încercat să ia acțiunile pe numele lui, declara în 2011... (martorul a fost oprit de instanță - n.n).
În 2016-2017, când lucrurile erau destul de tensionate, am încercat eu să creez o punte între toți. Era ceva de fațadă, dar am trecut jumate de acțiuni pe numele lui Liviu Luca. Demersul meu a eșuat. Nu s-a întâlnit nimeni, iar tentativa mea de remediere a relațiilor a fost zadarnică.
Avocat: ea a participat la discuția dintre Gușă și SOV?
Nu am participat. Tatăl meu mi-a povestit ulterior. Am participat în schimb la o discuție dintre el și Maricel Păcuraru. El venise la tata după transferul acțiunilor și încerca să îl convingă că ar trebui să dea un înscris cum că a primit 80 de milioane de euro, aceasta fiind suma plătită pentru acțiunile Petrom Service.
Pentru că suma era foarte mare, s-a convenit o sumă mult mai mică trecută în contract, însă, în paralel, Maricel Păcuraru a scris un document cu martori cum că nu a primit nici un ban de la tatăl meu pentru această operațiune”, a mai povestit martora Vîntu.
Fișă de dosar
DNA a trimis în judecată 3 persoane, într-un dosar disjuns din dosarul „Realitatea Media” iar, potrivit unor surse judiciare, contactate la acea vreme, este vorba despre avocatul Mirel Mircea Amariței, fost candidat la alegerile prezidențiale din 2014, avocatul lui Gabriel Baciu și al lui Emil Bertalan, administrator al unei societăți comerciale.
În septembrie 2020, Curtea de Apel București a admis „contestația durată proces” formulată de fostul patron al televiziunii Realitatea, omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu, care reclama tergiversarea soluționării acestui dosar.
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a trei inculpați, la data faptelor reprezentanți ai unor societăți comerciale, în sarcina cărora s-au reținut mai multe infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals.
Prezenta cauză a fost disjunsă din dosarul cunoscut în spațiul public ca „dosarul Realitatea Media”, mediatizat prin mai multe comunicate de presă pe site-ul pna.ro.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:
În perioada 2012-2014, cei trei inculpați, în calitate de reprezentanți ai unor societăți comerciale, ar fi falsificat mai multe documente (hotărârea adunării generale a membrilor Asociației Salariaților, acte constitutive etc.), care ar fi fost folosite ulterior la preluarea unei companii din România ce are ca obiect de activitate servicii din industria petrolului.
De menționat este faptul că, în timp ce se efectuau cercetări inclusiv pentru fals, unul dintre inculpați ar fi depus la Oficiul Registrului Comerțului de pe lângă Tribunalul București un extras falsificat din Registrul acționarilor.
În acest moment, societatea preluată în modalitatea de mai sus, se află în insolvență.
Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel București.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.