"Îmi plac, deci, expresia fețelor și felul de a fi ale lui Ion Iliescu și Petre Roman. Intuiția îmi spune să merg pe mâna lor. Mi-e absolut imposibil să-i bănuiesc de joc dublu, de «comunism camuflat», de sete de putere, de voință de dictatură personală…” – 1990, ”Fiziognomie…”.
Mircea Cărtărescu, ''Fiziognomie...", ''Contrapunct'', nr. 3/1990:
„În ultimul timp mă cam deprimă unele supoziții ale Europei libere, apelurile Doinei Cornea și, firește, în alt plan, comentariile agramate ale câte unui «om de pe stradă», care deja văd în Front o conspirație a comuniștilor. (…)
Cele ce voi spune, în continuare, vor părea, poate, frivole. Dar a gândi politicul doar în termeni politici mi se pare insuficient. Omul obișnuit nu gândește numai așa. Sau nu doar gândește, mai și simte. Oricum, profit de condiția mea de «poet» (adică de naiv, în limbajul familiar) ca să spun că îmi plac, îmi sunt simpatici câțiva membri ai actualei conduceri. Fiziognomia e o știință veche și cu implicații profunde (…).
Îmi plac, deci, expresia fețelor și felul de a fi ale lui Ion Iliescu și Petre Roman. Intuiția îmi spune să merg pe mâna lor. Mi-e absolut imposibil să-i bănuiesc de joc dublu, de «comunism camuflat», de sete de putere, de voință de dictatură personală, sub o formă sau alta. Nu-i greu să-ți dai seama că sunt extrem de inteligenți și că au o competență politică indiscutabilă. Petre Roman (a cărui expresie îmi aduce, uneori, vag, aminte de cea a lui N. Manolescu) a ieșit excelent din clenciul atent și viclean construit al televiziunii franceze. Despre Ion Iliescu auzisem deja de câțiva ani tot felul de legende. Mi-e neclar prin ce mecanism a ajuns în locul unde se află acum, dar mi se pare omul cel mai potrivit."
Contrapunct - revistă de literatură și arte, independentă,
editată de Fundatia pentru literatura si arte vizuale Contrapunct, cu
apariție bianuală. A apărut la Bucuresti la data de 9 ianuarie 1990
sub comitetul director format din Mircea Cărtărescu, Ioan Groșan, Ion
Bogdan Lefter, Cristian Moraru și Mircea Nedelciu. Printre
colaboratorii publicației la primul număr se regăseau Mircea Mihăieș,
Adriana Babeți, Daniel Vighi, Cristian Tudor Popescu, Rodica Pandele,
Bogdan Ghiu, Florin Iaru, Ion Stratan, Stelian Tănase, Marin Mincu și
Alexandru Cistelecan.
"Cronologia vieții literare românești. Perioada postcomunistă", Ed. Muzeului Național al Literaturii Române, București, 2014, Cuvânt înainte: Acad. Eugen Simion (coordonator), Coordonare redacțională: Bianca Burțea Cernat, Vol. I, Pag. 32
"CULTURA ROMÂNĂ ȘI MODELE CULTURALE EUROPENE: CERCETARE, SINCRONIZARE, DURABILITATE" - Academia Română
Citiți și MIRCEA CĂRTĂRESCU - NĂSCUT PLAGIATOR
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Aceeasi explicatie au dat-o si operatoarele de la Oficiul de Calcul care se angajasera toate cu plocoane , cele care ziceau ca s-a tampit calculatorul cand am schimbat mesajul de salut la incarcarea sistemului de operare. Cartarescu este fie o scursura oportunista, fie ceva similar cu ex-subseful Nato, nea Gionel, asa cum l-a perceput placutul sau ilici kukuvici, sau un mix intre cele doua, posibilitatea cea mai pertinenta.