Fermierii din UE, front comun împotriva Ucrainei

De Claudia Marcu  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pentru că șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a rămas surdă la cererile fermierilor europeni de a stopa importurile din Ucraina, statele  din vecinătatea aceste țări și-au făcut singure dreptate, blocând transporturile și vămile. Singura rută posibilă a rămas prin România, ucrainenii exprimându-și intenția de a-și extinde culoarele de transport în țara noastră. Chiar și cu stoparea importurilor în Polonia și Ungaria, de exemplu, produsele agricole din Ucraina tot reușesc să pătrundă în toate statele UE, reușind, prin scăderea prețurilor sub costurile de producție, să falimenteze întreaga agricultură europeană.

La ultima întâlnire a Alianței pentru Agricultură și Cooperare la Copa Cogeca cu Janusz Wojciechowski, comisarul european pentru Agricultură, fermierii au cerut soluții urgente pentru stoparea importurilor din Ucraina, acordarea derogărilor pentru 2024 pentru GAEC (Bune Condiții de Agricultură și de Mediu) 6 și 7 (rotația culturilor) și găsirea unor soluții aplicabile până în 2027. Vicepreședintele român al COGECA, Florentin Bercu, a semnalat comisarului european că țara noastră se confruntă cu importuri de cereale și oleaginoase în cantități mari din Republica Moldova, care, de fapt, au origine Ucraina.

”La Vama Siret, punctul vamal cel mai important în relația cu Ucraina, nu a fost funcțional cântarul din 2021 până în prezent. Nu există o evidență a cantităților intrate și nu se aplică sigilii așa cum ar trebui, rezultând că statistica oficială este mult subapreciată față de realitate. Fac un apel la toate organizațiile naționale din cele 27 de state să susținem prin intermediul poziției publice a COPA COGECA ca în măsurile autonome cu Ucraina să fie completată lista produselor vulnerabile cu cereale și oleaginoase,  întărirea mecanismelor existente de verificare și control și actualizarea prețului minim european garantat pentru Grâu, de la 102 euro la minimum 200 euro”, a afirmat Florentin Bercu.

Guvernele trebuie să ia măsuri

Principalele probleme cu care se confruntă fermierii sunt efectele cauzate de produsele agricole din Ucraina și Green Deal prin intermediul PAC, a susținut Janusz Wojciechowski, comisarul european pentru Agricultură.

”Trebuie să ne gândim la viitor și la sistemul de sprijin al fermierilor noștri și al Ucrainei. Rusia a îndepărtat Ucraina de pe piețele africane. Trebuie să îi sprijinim pentru a se reîntoarce acolo, facilitând tranzitul produselor agricole să ajungă acolo. Statele membre au aprobat acordul cu măsurile autonome privind produsele agricole din Ucraina, menținând ca produse vulnerabile doar carne de pasăre, ouă și zahăr. Majoritatea măsurilor și acțiunilor care trebuie întreprinse țin de guvernele și conducerea statelor membre”, a declarat Janusz Wojciechowski.

Acesta a mai arătat că va face demersuri pentru prelungirea posibilității de acordare a ajutoarelor de stat pentru fermieri din bugetele naționale, având în vedere că suma alocată măsurilor de criză la nivel european a fost epuizată. ”Vreau să propun buget mai mare pentru PAC. Nu este suficient 0.4%, nu avem suficiente instrumente de criză și mai ales instrumente care să răspundă rapid. Agricultorii trebuie încurajați să lucreze mai bine, nu să îi obligăm”, a mai spus Janusz Wojciechowski, comisarul european pentru Agricultură.

Furie în Polonia

Fermierii polonezi au trecut deja la măsuri extreme și au distrus 160 de tone de cereale din Ucraina, care erau transportate pe calea ferată. Practic, tranzitul cerealelor prin Polonia este blocat, iar autoritățile din Ucraina își fac planuri cu România. ”Planificăm transportul de containere prin Dunărea superioară, deoarece România este mai previzibilă decât granița cu Polonia”, a precizat ministrul ucrainean al Infrastructurii, Oleksander Kubracov.

 
Ziarul Național
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Vlad Țăranu, elevul prigonit pentru Basarabia, la ActiveNews:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (3)
 • Gabi 3458 27.02.2024 12:39
  ”Romania e mai previzibila decat Polonia” adica e mai proasta si mai usor de fraierit, guvernantii romani sunt cei mai corupti si mai antiromani.
 • Mircea Dragan 27.02.2024 18:56
  Am fost azi la Kaufland. Cea mai ieftina faina e din Pipablika Moldova ca asa scrie pe eticheta . De fapt e din Ucraina. Am cumparat doar fabricata in Romania . Ce e drept e ca este mai scumpa.
 • Mircea Dragan 27.02.2024 19:02
  ''prețului minim european garantat pentru Grâu, de la 102 euro la minimum 200 euro”, a afirmat Florentin Bercu.''

  Puletela asta de Bercu in loc sa ceara interzicerea importurilor din Ucraina el vrea sa mareasca pretul pe tona adica sa scumpeasca painea de 2 ori.
  Probabil doreste sa fie si aplaudat.
Ultima oră

20:20

CJ Hopkins: Miliția Gândirii, în acțiune - Congresul pentru Palestina, organizat la Berlin, epicentrul “democrației” europeane, a fost suprimat de ”Poliția pentru Combaterea Urii!”

19:30

Un profesor le scrie colegilor săi de la liceul George Barițiu din Baia Mare: Rușine, Domnilor Profesori! Scuipați-vă de trei ori pe zi. Dați-vă pumni! Dați-vă cu capul de pereți, doar s-o îndura Dumnezeu să vă dea un grăunte de minte. PENTRU VLAD ȚĂRANU!

18:26

Doliu în lumea muzicii de petrecere: S-a stins din viață Adriana Avramovici, supranumită “Piranda de la Timișoara”

17:41

Eșec?! Nici vorbă: Atacul Iranului este un Semn că s-a schimbat Lumea!

16:52

Sydney: Episcop, cunoscut pentru poziția fermă împotriva vaccinurilor Covid, a fost atacat cu cuțitul în timpul unei slujbe. Incidentul vine după ce sâmbătă a avut loc un alt atac violent cu cuțitul, în care au fost ucise șase persoane - VIDEO

15:55

Valerian Stan: De când sunt încârdășite la guvernare, PSD și PNL s-au dovedit pasive în mod premeditat în a aduce în țară fugarii condamnați pentru fapte grave de corupție

15:22

Sfidarea românilor la Carei. Primarul udemerist Kovacs menține inscripția cu strofa din imnul Ungariei în fața primăriei

14:21

Johnson & Johnson continuă să lanseze pe piață produse cu impact nociv asupra sănătății copiilor. După pudra de talc cancerigenă și după șamponul de păr pentru bebeluși contaminat cu azbest, a lansat siropul mortal, pentru piața din Africa

14:00

Mărturia celebrului medic cardiolog Aseem Malhotra, fost vaccinist, ștearsă de YouTube: Tatăl meu a murit în urma unui atac de cord pentru că AMBULANȚELE ÎNTÂRZIAU DELIBERAT în astfel de cazuri. Testimony delivered in the Helsinski District Court - ENG

13:20

Cutremur în lumea interlopă: Costel Corduneanu, zis Ștefan cel Mare al Moldovei, s-a stins din viață la numai 54 de ani

13:00

Capturile Conspiraționiste ale Zilei. Lemne de foc doar pentru dulăi

12:30

Zoe Dantes: Când te întorci din morți!

11:20

”Ochi pentru ochi, dinte pentru dinte”. Israelul promite să se răzbune după atacul Iranului

11:05

Dronele iraniene lansate sâmbătă seara au fost doborâte și de avioanele Typhoon staționate în România

09:30

Sute de mii de japonezi au ieșit în stradă împotriva Tratatului OMS privind pandemiile - VIDEO